Wankele Chinese vastgoedmastodont doet beurzen felrood kleuren
De Europese beurzen doken maandag 2 procent lager. Beleggers vrezen dat de Chinese vastgoedmastodont Evergrande op omvervallen staat, en in zijn neergang de hele sector, banken en andere bedrijven kan besmetten. Al stellen veel strategen dat Evergrande een excuus vormt om na de rally winst te nemen.
Beleggers maken zich grote zorgen over het lot van de wankele vastgoedgroep Evergrande en de impact op de wereldwijde markten. Het aandeel van de Chinese reus kreeg opnieuw een klap van 10,2 procent, en bengelt 85 procent lager dan eind vorig jaar.
Andere vastgoedspelers werden meegesleurd. De ontwikkelaar Sunac China zakte 10,5 procent, Greentown China 6,7 procent. Een barometer met de vastgoedaandelen op de beurs van Hongkong tuimelde naar het laagste peil in vijf jaar. De Hang Seng-index leverde 3,3 procent in.
De impact van Evergrande laat zich ook dichter bij huis voelen. De Bel20 speelde in de loop van de dag bijna 2 procent kwijt, maar milderde het verlies bij het slot tot 1,3 procent. De verzekeraar Ageas , die een belangrijke aanwezigheid heeft in China, dook 4,8 procent lager. Verder verloren ook banken en cyclische bedrijven zwaar terrein. KBC gaf 3,2 procent prijs en Aperam kelderde 6,3 procent.
Weinig kans op redding
Beleggers houden steeds meer rekening met een wanbetaling bij Evergrande. Het bedrijf moet donderdag 83,5 miljoen dollar rente op obligatieleningen betalen en op 29 september nog eens 47,5 miljoen dollar. Het is de vraag of het daarvoor voldoende geld bij elkaar kan harken. De vastgoedreus torst voor 305 miljard dollar schulden en moet naast zijn vele kredietverschaffers ook leveranciers betalen en beleggers vergoeden. Evergrande waagde zich aan teveel megalomane projecten waarvoor onvoldoende vraag was. Een officiële wanbetaling volgt eind deze maand nog niet. Het bedrijf kan nog een respijtperiode van 30 dagen invoeren.
Beleggers vrezen dat een faillissement van Evergrande het hele financiële systeem in China kan ontwrichten. Tal van economische sectoren zouden in de klappen kunnen delen. De banken en de bouwaandelen gingen onderuit, ook in Europa. Als de Chinese bouwwoede stilvalt, zal dat gevolgen hebben voor de vraag naar bouwmaterialen in de hele wereld. Daardoor is de prijs van ijzererts sinds de piek van mei gehalveerd.
Reuters vernam dat sommige schuldeisers van plan zijn Evergrande meer tijd te geven voor de terugbetaling. Zondag zei de vastgoedmastodont dat hij beleggers in zijn vermogensbeheerproducten is beginnen terug te betalen in vastgoed.
Marktpartijen gaan ervan uit dat er maar weinig kans is dat de Chinese overheid tussenbeide komt om Evergrande te redden. Peking is al maanden de regelgeving voor diverse sectoren aan het verstrengen, met als achterliggende gedachte dat de rijkdom in de Volksrepubliek eerlijker moet worden verdeeld. Een reddingsoperatie voor een vastgoedspeler die te veel risico’s heeft genomen, zou daar niet mee stroken.
Colmar
'China zou Evergrande makkelijk kunnen redden. Het land heeft voor 32.000 miljard dollar financiële reserves, terwijl een redding zo'n 200 miljard zou kosten', zegt strateeg Erik Joly van ABN Amro Private Banking. 'Toch denk ik niet dat dat zal gebeuren. Peking wil een signaal sturen dat het excessen niet langer tolereert. Zo bouwde Evergrande de hele Franse stad Colmar na.'
De beleggers gebruiken deze Chinese olifant in de porceleinwinkel als excuus om winst van tafel te nemen.
'Ik zie weinig gevaar voor een internationale besmetting', zegt Joly. 'Op de rentemarkt zie je geen enkel teken van angst. De beleggers gebruiken deze Chinese olifant in de porseleinwinkel als excuus om winst van de tafel te nemen. Na een ononderbroken beursrally van 18 maanden zijn dat gezonde winstnemingen. Voor de vele nieuwkomers op de beurs is deze correctie zelfs welkom, zodat ze ook inzien dat beleggen risico's inhoudt, en dat je selectief moet blijven in je aankopen.'
Lehman Brothers
Ook strateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis maakt zich weinig fundamentele zorgen. 'Evergrande is slechts een van de redenen om op de verkoopknop te drukken. Sommigen maken de vergelijking met het faillissement van de zakenbank Lehman Brothers, dat de financiële crisis in 2008 deed uitbreken. Dat is overdreven. Al weet je nooit welke risico's in zo'n Chinese mastodont zitten.'
'De stijging is de afgelopen maanden wellicht wat te fel geweest. Zeker omdat de markt zich ook zorgen maakt over het einde van de stimuli door de centrale banken. Al is Evergrande daar wel mee verbonden. Misschien kan het de centrale bankiers ertoe aanzetten om niet te snel te stimuluskraan toe te draaien.'
Zolang we boven het 200-daags gemiddelde blijven, is de opwaarste langetermijntrend intact.
Verder speelt volgens Gijsels een technisch effect mee: 'Vrijdag zakte de Amerikaanse S&P500-index onder zijn 50-daags gemiddelde. Maandag doken de Europese beurzen onder die technische steunlijn. De vorige zes keren dat dit bijna gebeurde, doken telkens koopjesjagers op. Dat effect zien we nu minder. Dat zet computermodellen met algoritmes en traders ertoe aan te verkopen, wat de beursdaling versnelt. Zolang we boven het 200-daags gemiddelde blijven, is de opwaartse langetermijntrend intact. Maar ik verwacht op korte termijn meer nervositeit.'
Meest gelezen
- 1 Hoe Donald Trump in enkele uren zelf zijn 'cool' verloor
- 2 Nasdaq sluit 4 procent lager na volatiele sessie
- 3 Waarom Trump de bocht nam: China en beleggers legden bom onder 'wereldwijd baken van stabiliteit'
- 4 Magnette tackelt De Wever: 'Het moment om aan de goede kant te staan van de geschiedenis'
- 5 Beursexit fruit- en groentereus Greenyard in de maak