Recticel: 'Prijsverhogingen tegen historisch hoog tempo'
De chemiegroep waarschuwt voor een tekort aan chemische grondstoffen, met sterke prijsstijgingen als gevolg. Een situatie die nog heel 2021 kan duren.
Mocht u nog twijfelen aan de inflatoire druk die het sterke postpandemische groeiherstel veroorzaakt, dan is de korte update van Recticel een wake-upcall. De chemiegroep waarschuwt voor sterke prijsstijgingen voor polyolen en isocyanaten. Dat zijn twee cruciale chemische basisgrondstoffen voor polyurethaan, dat op zijn beurt de basis vormt voor onder meer de productie van isolatieplaten.
Recticel-CEO Olivier Chapelle verwijst naar 'nieuwe gevallen van overmacht en geplande onderhoudswerken' bij de leveranciers. 'Dat leidt tot aanhoudende aanvoertekorten van polyolen en isocyanaten, die onze leveranciers gebruiken om prijsverhogingen door te voeren aan een historisch hoog tempo.' De prijzen situeren zich nu op recordhoogtes.
We rekenen de duurdere grondstoffen door in overeenkomstige verhogingen van de verkoopprijzen.
Chapelle zegt de hogere grondstoffenprijzen door te rekenen in 'overeenkomstige verhogingen van de verkoopprijzen'. Snel beterschap verwacht hij niet. 'Naar verwachting zal de situatie zich niet voor het vierde kwartaal van 2021 normaliseren.'
Omdat Recticel de grondstoffenfactuur doorrekent aan de klant, handhaaft Chapelle wel de prognose voor 2021. De lat ligt op een 'aanzienlijke stijging' van de omzet, bij een 30 procent hogere bedrijfswinst. Dat nog zonder rekening te houden met de recente overnamedeals, FoamPartner en Gor-Stal.
Over het eerste kwartaal boekte Recticel jaar op jaar een sterke omzetgroei van 15,9 procent tot 256,7 miljoen euro. Dat is deels te danken aan hogere verkoopsvolumes, maar ook in belangrijke mate aan de vermelde prijsstijgingen.
De sterkste prestatie kwam van de isolatietak, meteen ook de grootste divisie binnen Recticel. De isolatiepoot kende een groei van 43,1 procent tot 86,9 miljoen euro. De forse volumestijging en de prijsstijgingen zijn één kant van het verhaal. Daarnaast profiteerde Recticel van de aanhoudende vraag naar isolatiematerialen voor het vervoer en de opslag van Covid19-vaccins. Bovendien blijft de Finse fabriek haar productie opvoeren.
De zwakste prestatie noteerde Recticel bij de afdeling 'Slaapcomfort', waaronder de matrassen en matrassenbodems vallen die de groep onder merknamen als Beka en Lattoflex commercialiseert. Die afdeling kende een omzetdaling van 14,5 procent tot 65,2 miljoen als gevolg van de winkelsluitingen, die een impact hadden op de volumes in Nederland. Maar Chapelle is optimistisch over de matrassenpoot. 'Verwacht wordt dat de volumes sterk zullen aantrekken zodra de mobiliteits- en winkelbeperkingen zullen zijn opgeheven.'
Meest gelezen
- 1 Inkomensongelijkheid in België is groter dan gedacht
- 2 Elon Musk zaait nu al 'terreur en angst' bij Amerikaanse ambtenaren
- 3 Federale formatie: gelekte nota van De Wever verontrust onderhandelaars niet
- 4 Belgische chemie gaat door zwaarste storm sinds financiële crisis
- 5 Frietreus Agristo mikt op forse groei met investering van 650 miljoen euro