Euronext Brussel: Bel20 heeft nog eens een glansrol in Europa
Het beurzenherstel schakelt een versnelling hoger. In Brussel zaten de vastgoedwaarden vrijdag in het zonnetje. D’Ieteren Group kreeg een hoger koersdoel van KBC Securities.
De Europese beurzen slaakten een zucht van verlichting nu het probleem van het Amerikaanse schuldenplafond van de baan is. De Amerikaanse Senaat zette de nacht ervoor het licht op groen om het plafond op te trekken.
De beurswinsten werden in de namiddag nog wat groter na de publicatie van het Amerikaanse jobrapport. Dat was sterker dan verwacht, wat de recessievrees deed afkalven. En de groei van de lonen was minder sterk dan verwacht, ideaal dus voor bedrijven.
De Euro Stoxx 50 steeg uiteindelijk 1,6 procent. De sectoren mijnbouw en vastgoed waren opvallend in trek. Dat laatste hielp de Bel20 2,3 procent hoger tot 3.632,83 punten, goed voor de beste beursdag van het jaar. Dat de Brusselse sterindex beter presteerde dan het Europees gemiddelde mag dit jaar een uitzondering genoemd worden.
De specialist in zorgvastgoed Aedifica veerde 3,9 procent op tot 65,9 euro, ook de beste dagprestatie van 2023. Het gemengde vastgoedbedrijf Cofinimmo dikte 3,5 procent aan tot 75,8 euro en de magazijnverhuurder WDP klom 3,7 procent naar 27,24 euro.
De aandelen leken met vertraging te reageren op de druk op de lange rente eerder deze week. Daalt de rente, dan is dat goed nieuws voor het rendement van vastgoedspelers. De inflatie in de eurozone neemt sneller af dan verwacht. In mei bedroeg ze 6,1 procent, het laagste niveau sinds februari 2022, al blijft ze veel te hoog. In een interview met de krant Le Monde zegt ECB-bestuurder Fabio Panetta dat hij nog renteverhogingen verwacht om de inflatie te drukken, maar dat het einde van de cyclus in zicht is.
Bij Aedifica speelde nog iets anders. Het zorgvastgoedbedrijf maakte bekend een portefeuille van tien Finse kinderdagverblijven van de hand te doen. Ze werden tussen 2012 en 2020 gebouwd door het Finse dochterbedrijf Hoivatilat en worden nu verkocht voor 25,6 miljoen euro.
De transactie kadert in het vastgoedrotatieprogramma voor 2023. ‘Door kapitaal te recycleren via de verkoop van een aantal activa optimaliseren we niet alleen de samenstelling van onze portefeuille, maar versterken we ook de liquiditeit van de groep’, licht CEO Stefaan Gielens toe in een persbericht.
De analisten Lynn Hautekeete en Wim Lewi wijzen erop dat de koers van Aedifica de voorbije maand onder druk stond door zorgen over de solvabiliteit van rusthuisuitbaters en de problemen bij het Zweedse vastgoedbedrijf SBB. ‘We vinden dat er te veel negativiteit ingeprijsd is in het aandeel en in de hele sector’, klinkt het. Ze stellen dat Aedifica over voldoende liquiditeit beschikt om zijn investeringsnoden en financiële verplichtingen voor 2023 te voldoen. Hun advies blijft ‘kopen’, hun koersdoel 101 euro.
Nieuwe rally
D’Ieteren Group stond ook in de voorste gelederen van de Bel20 met een winst van 3,3 procent tot 166,5 euro. De Brusselse familiale holding kreeg een hoger koersdoel van KBC Securities. Analist Michiel Declercq gaat van 205 naar 225 euro en herhaalt zijn koopadvies.
Hij denkt dat de rally bij de Brusselse holding nog niet voorbij is en dat een nieuwe al op komst is. De groep blijft beter presteren dan verwacht en is goed op weg om de doelstellingen voor 2025 die tijdens de beleggersdag van 2022 werden geformuleerd, te overtreffen, zegt Declercq.
D'Ieteren zal stapsgewijs een oorlogskas opbouwen om nieuwe investeringsopportuniteiten na te streven en tegelijk ruimte hebben om een nieuw aandeleninkoopprogramma aan te kondigen.
Hij wijst er bovendien op dat D’Ieteren in de komende jaren wellicht sterke dividendinstromen van dochter Belron, de autoruitenhersteller achter Carglass, zal krijgen. De nettocashpositie zal daardoor aandikken van 632 miljoen in 2022 naar 1,7 miljard euro in 2025, denkt hij. Daarbij heeft hij al rekening gehouden met een stijging van het dividend van 3 euro in 2022 naar 7,9 euro in 2025. ‘De groep zal stapsgewijs een oorlogskas opbouwen om nieuwe investeringsopportuniteiten na te streven en tegelijk ruimte hebben om een nieuw aandeleninkoopprogramma aan te kondigen.’
Duidelijkheid
Het nieuws over What’s Cooking , het voormalige Ter Beke, liet beleggers koud: het aandeel steeg zelfs 1,7 procent tot 84 euro. De producent van vleeswaren en bereide gerechten blaast de overname van de Belgische en Nederlandse activiteiten van de Mexicaanse voedingsgroep Sigma af. Het gaat om Imperial in ons land en Stegeman in Nederland. De Belgische Mededingingsautoriteit gaf vorige maand een negatief advies. CEO Piet Sanders zegt in een persbericht dat hij duidelijkheid verkiest ‘boven een nog verder aanslepend proces’.
Guy Sips, een analist van KBC Securities, heeft het over ‘een ongelukkige uitkomst’ en verlaagt zijn koersdoel van 105 tot 95 euro. Zijn advies blijft ‘houden’. Hij wijst erop dat What’s Cooking in maart een vernieuwde strategie onthulde die inspeelt op de veranderingen van de markt en meer duurzaamheid op alle vlakken beoogt. Parallel daarmee blijft de groep uitkijken naar nieuwe overnamemogelijkheden.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Wie betoogt voor de kinderen die de pensioensneeuwbal mogen vangen?
- 5 Financieel vermogen van de Belgen met 1.252 miljard euro op hoogste peil ooit