Advertentie

'Euro heeft bodem bijna bereikt'

Fed-voorzitter Jerome Powell en ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©ECB

De euro kan op korte termijn nog wat dalen tegenover de dollar, zeggen analisten. Maar ze geloven dat de bodem in zicht is en dat de euro volgend jaar zal opveren.

De Europese eenheidsmunt staat al geruime tijd onder druk. Sinds de piek van deze zomer is de euro met zowat 6 procent gedaald en woensdag zakte hij even naar 1,051 dollar, het laagste peil sinds januari.

'De dollar wordt ondersteund door de Amerikaanse centrale bank (Fed), die signaleerde dat ze de beleidsrente gedurende een langere periode hoog zal houden', zegt de Zwitserse bank UBS in een rapport. De bestuurders van de Fed zeiden vorige week dat ze de rente later dit jaar nog eens willen optrekken en dat ze volgend jaar de rente maar twee keer in plaats van vier keer zullen verlagen.

Advertentie

De verkoopgolf op de Amerikaanse obligatiemarkt maakt de reële rentes in de VS aantrekkelijk.

Francesco Pesole
Valutastrateeg ING

Die boodschap van de Fed heeft de Amerikaanse tienjaarsrente voor het eerst sinds 2007 boven 4,5 procent doen stijgen. 'De verkoopgolf op de Amerikaanse obligatiemarkt maakt de reële rentes in de VS aantrekkelijk en de dollar profiteert daarvan', zegt Francesco Pesole, een valutastrateeg bij ING. De Europese langetermijnrente steeg ook, maar minder dan de Amerikaanse. De Europese Centrale Bank suggereerde twee weken geleden dat de beleidsrente wellicht een piek heeft bereikt.

De essentie
  • De euro is gedaald naar het laagste peil sinds januari.
  • De boodschap van de Fed dat hij de rente langer hoog zal houden weegt op de euro.
  • De Europese eenheidsmunt kan op korte termijn nog wat dalen, maar de bodem is in zicht.
  • De groeivertraging in de VS zal volgend jaar de euro doen opveren.

UBS merkt op dat ook de hoger dan verwachte groei van de Amerikaanse economie de Amerikaanse rente en dollar opkrikt. 'Het is vooral de verrassend hoge economische groei in de VS die de langetermijnrente heeft doen stijgen. De VS zijn wellicht de enige economie die op korte termijn de hogere rente kan verteren.' Economen verwachten in het derde kwartaal zowat 0,7 procent groei in de VS en slechts 0,1 procent in de eurozone.

Analisten verwachten dat de neerwaartse druk op de euro in de nabije toekomst aanhoudt. 'Op korte termijn vormen het groeiverschil tussen de eurozone en de VS en de hoge reële rente in de VS neerwaartse risico's voor de euro-dollarkoers', zegt Pesole. 'Het is mogelijk dat 1,05 dollar de bodem is. Maar een stijging van de Amerikaanse tienjaarsrente naar 5 procent, niet ons basisscenario, kan de euro doen dalen naar 1,02 dollar.'

Het is mogelijk dat 1,05 dollar de bodem is voor de euro. Maar een daling naar 1,02 dollar is niet uitgesloten.

Francesco Pesole
Valutastrateeg ING

UBS denkt dat de euro ongeveer een bodem heeft bereikt en de rest van het jaar rond 1,06 dollar schommelt. Maar de grootbank sluit een daling onder 1,05 dollar niet uit.

Wat in 2024?

De vooruitzichten voor de euro op de wat langere termijn zijn beter. Veel economen verwachten dat de zwakkere consumptie de groei van de Amerikaanse economie sterk zal doen vertragen. De extra spaarbuffers die de Amerikaanse gezinnen tijdens de pandemie hebben opgebouwd zijn volgens UBS en ING bijna opgebruikt. Vele miljoenen Amerikanen moeten vanaf oktober opnieuw hun studieleningen terugbetalen, omdat het door de regering ingevoerde moratorium ten einde loopt.

Advertentie

De Amerikaanse economie moet nog een bodem bereiken, terwijl dat in Europa al gebeurd is.

UBS

'Onze economen verwachten een aanzienlijke verandering van de groeivooruitzichten van de Amerikaanse economie tegen het eerste kwartaal van volgend jaar', zegt Pesole. 'We verwachten een daling van de dollar in 2024.' ING ziet de euro stijgen naar 1,15 dollar tegen eind volgend jaar.

UBS zit op dezelfde golflengte. 'De Amerikaanse economie moet nog een bodem bereiken, terwijl dat in Europa al gebeurd is.' De Zwitserse bank stipt aan dat ook de tekorten op de Amerikaanse begroting en handelsbalans op de dollar kunnen wegen, hoewel de valutamarkt daar nu niet veel aandacht voor heeft. Ze ziet de euro opveren naar 1,08 dollar tegen eind maart en naar 1,10 dollar tegen eind juni.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bart De Wever (N-VA) zag zijn opdracht vorige week verlengd worden door koning Filip.
Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
België krijgt uitstel voor het indienen van zijn begrotingsplan bij Europa. De Europese Commissie stuurt deze week een brief waarin ze daarvoor de goedkeuring geeft. De nieuwe deadline ligt in april, maar dan moet ons land wel echt netjes alles inleveren.
Gesponsorde inhoud