Advertentie

Brederode scoort met niet-genoteerde bedrijven

CEO Axel van der Mersch van Brederode. ©BELGAIMAGE

De holding rond de familie van der Mersch krikt het dividend met 6 procent op, de 18de stijging op een rij.

Brederode is een holding die op twee gelijkwaardige benen hinkt: beleggingen op de beurs en beleggingen in niet-genoteerde bedrijven. In het coronajaar 2020 leverde vooral private equity een stevig rendement op.

De holding van de familie van der Mersch sloot 2020 af met een nettowinst van 262 miljoen euro, een daling met 43 procent. Dat is louter het gevolg van een lager rendement op de beursgenoteerde portefeuille: 5,3 procent. De holdings (Sofina en Brederode zelf) en enkele techaandelen, zoals Samsung en Visa, hielden de portefeuille overeind. Op beide techbeleggingen nam Brederode gedeeltelijk winst, net als op Sofina. Sofina blijft wel de voornaamste positie in de beursportefeuille (gewicht van 11,1%). De oliebedrijven Shell en Total drukten op het rendement. Sinds de kredietcrisis belegt Brederode nog amper in banken, Royal Bank of Canada is de uitzondering.

Advertentie

Vorig jaar nam Brederode drie nieuwe aandelen in portefeuille, telkens in de techsfeer: Google-moeder Alphabet, Prosus (grootaandeelhouder van de Chinese e-commercereus Tencent) en Alibaba, eveneens een Chinese e-commercegroep. Alphabet en Prosus droegen al meteen bij tot het resultaat, Alibaba dook na de aankoop fors lager.

15,4 procent

De divisie private equity behaalde in 2020 een rendement van liefst 15,4 procent. 'Dat is in lijn met onze ambitieuze doelstellingen', zegt CEO Axel van der Mersch. Brederode heeft toegang tot allerlei fonden met klinkende namen, zoals de Amerikaanse groepen Bain, Carlyle en Apollo, maar evengoed het Zweedse EQT en het Franse PAI.

Dankzij private equity kon Brederode het eigen vermogen opkrikken met 9,5 procent tot 2,67 miljard euro, of 91,19 euro per aandeel. De holding stelt voor een brutodividend uit te keren van 1,08 euro, een stijging met 6 procent. Brederode merkt fijntjes op dat het dividend al 18 jaar op rij de hoogte ingaat.

Hoewel Brederode al een tijdje zijn zetel heeft in Luxemburg, betalen beleggers enkel Belgische roerende voorheffing. Bijgevolg noteert Brederode tegen een nettodividendrendement van 0,9 procent.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Voor het eerst moesten gezinnen betalen om eigen zonnestroom op het net te zetten
Vorig jaar hebben voor het eerst Vlaamse gezinnen met een klassiek stroomcontract een negatieve injectievergoeding betaald om eigen zonnestroom op het net te zetten. Dat blijkt uit een analyse van de Vlaamse Nutsregulator. Bij een tiental injectiecontracten moesten klanten betálen om zonnestroom op het net te zetten.
Gesponsorde inhoud