Banimmo duikt achtste jaar op rij in het rood
2021 wordt een cruciaal jaar in de heropstanding van de vastgoedontwikkelaar, met de oplevering van drie kantoorgebouwen.
Het is misschien wel het meest consistente 'track record' van de Brusselse beurs, alleen niet echt van het soort om mee uit te pakken: Banimmo dook over 2020 voor het achtste jaar op rij in het rood (zie grafiek). Over die periode is de beurskoers logischerwijs gedecimeerd: van ongeveer 16 euro een decennium geleden, tot de huidige 2,68 euro.
De vastgoedontwikkelaar wist vorig jaar wel de rode cijfers terug te dringen tot 1,64 miljoen euro of 0,14 euro per aandeel, van 2,73 miljoen euro in 2019. Het tijdperk van de grote verliezen is dus voorbij. Dat was rond het midden van het afgelopen decennium, toen de ontwikkelaar onder vroeger management zwaar averij opliep met het geflopte Waals winkelcentrumproject Urbanove en noodgedwongen zijn buitenlandse kroonjuwelen moest verkopen.
Een overnemer werd ondanks een zoektocht en een publieke sollicitatie niet gevonden, maar de stabilisatie kwam er wel in de zomer van 2018. Toen stapte de levensverzekeraar Patronale als nieuwe grootaandeelhouder in het kapitaal tegen 3,30 euro. Een zevende van de prijs waartegen Banimmo in 2007 naar de beurs trok.
CEO Laurent Calonne zet sinds die doorstart de tering naar de nering. Over 2020 beknibbelde hij 27 procent op de werkingskosten. Dat volstaat nog niet voor zwarte cijfers, omdat ook de huurinkomsten met 12 procent daalden, tot 3,3 miljoen. Banimmo verwijst onder meer naar een 'gewijzigd huurcontract' met Electrolux op de site Raket40 in Haren.
Dankzij de opwaardering van de portefeuille in 2020 kon Banimmo wel al een positief operationeel resultaat van 2 miljoen euro boeken. Maar om zonder boekhoudmeerwaarden in cashflow break-even te draaien is het operationeel vastgoedresultaat - de huren minus de werkingskosten - met 2,74 miljoen nog altijd te klein gelet op de 2,65 miljoen financiële lasten.
Belangrijk jaar
Daarom wordt 2021 een belangrijk jaar voor de groep. Ten eerste moet een oplossing worden gevonden voor het gebouw Networks Forest in Vorst. Daar is huurder Unilever vertrokken - naar het Anderlechtse City Dox-project van Atenor - en het gebouw moet een nieuwe bestemming krijgen. De consumptiereus betaalt wel nog huur door tot maart 2022. Maar zonder die doorbetaling beloopt de structurele leegstand in Networks Forest 'bijna 50 procent'. Voor de hele groep beloopt de bezettingsgraad 83,7 procent.
Nog belangrijker: drie kantoorprojecten liepen ondanks Covid-19 weinig vertraging op. Het gaat om Networks NOR in de Brusselse Noordwijk, het vroegere North Plaza-gebouw, Networks Gent in The Loop langs de Gentse ringweg en het nieuwe dienstencentrum van bankgroep ING in Louvain-la-Neuve.
Alle projecten worden normaal gezien in de tweede helft van 2021 opgeleverd. In Louvain-la-Neuve huurt ING 12 jaar vanaf de oplevering in oktober. Voor de projecten in Brussel en Gent luidt het alleen dat er 'onderhandelingen voor de verhuur' lopen.
Meteen is de grootste opdracht voor CEO Calonne duidelijk. Op dit ogenblik noteert het aandeel Banimmo tegen een korting van ruim 30 procent op het eigen vermogen van 3,90 euro per aandeel. De eerste zwarte cijfers in negen jaar zouden een goede start zijn om die korting terug te dringen.
Meest gelezen
- 1 5 favoriete aandelen van Alexander Roose: 'Met dit aandeel surf je op de renaissance van nucleaire energie'
- 2 Radiozender Nostalgie+ krijgt van regulator forse boete en ‘laatste kans’
- 3 Proximus 9 miljard minder waard in tien jaar, maar is dat de schuld van de CEO?
- 4 Grootste aandeelhouder Brussels Airport wil andere oorden opzoeken
- 5 Een op acht jonge werknemers heeft symptomen van burn-out