Advertentie

'Markt voor beursintroducties zit aan verzadigingspunt'

Biotalys trekt vrijdag tegen de onderkant van de prijsvork naar Euronext Brussel. ©BELGA

Na een verschroeiende jaarstart met ‘sublieme’ marktcondities is het vet van de soep voor beursintroducties. Recente teleurstellingen jagen nu ook de speculanten weg. Daardoor moet Biotalys tegen de onderkant van de prijsvork naar de beurs.

Terwijl bedrijven in het jaarbegin vaak een beursdebuut met vuurwerk kenden, is de sfeer de voorbije maand opmerkelijk bekoeld. Een trio debutanten illustreert dat nog eens deze week. Bij de Gentse gewasbeschermer Biotalys vertaalt de matige beleggersinteresse zich in een introductieprijs aan de onderkant van de prijsvork, raakte donderdag bekend. Biotalys haalt daardoor een kleine 55 miljoen euro op met zijn beursgang in Brussel vrijdag, niet de maximaal beoogde 70 miljoen.

In Amsterdam raakt Huvepharma niet eens zo ver. De dierenmedicijnenfabrikant blies zijn voor donderdag geplande beursintroductie (IPO) in extremis af. Over de reden blijft het Bulgaarse bedrijf vaag. ‘Feedback’ van institutionele beleggers zou duidelijk gemaakt hebben dat het bedrijf voorlopig best privaat blijft, klinkt het omfloerst. Het lijkt er sterk op dat die beleggers niet echt stormliepen voor het aandeel. In New York bleef de Chinese taxiapp Didi Chuxing woensdag op zijn eerste dag steken op een koerswinst van amper 1 procent. Enkele maanden geleden werd nog een waardering van 100 miljard dollar op de Chinese Uber-tegenhanger gekleefd. Nu moest Didi tevreden zijn met 67 miljard dollar.

Advertentie
De essentie
  • Biotalys maakt zijn Brussels beursdebuut tegen de onderkant van de prijsvork. Dat illustreert hoe de stormloop op IPO's bekoeld is.
  • Europese IPO's kenden een topsemester met het hoogste opgehaalde bedrag in 14 jaar.
  • Intussen happen beleggers naar adem en zijn ze kieskeuriger geworden.

Philippe Gijsels, marktstrateeg bij BNP Paribas Fortis, wijst op een ‘verzadiging’ bij beleggers na ‘de grootste IPO-boom in vele jaren’. 2021 kondigt zich inderdaad als een topjaar aan. In Europa haalden bedrijven in het eerste semester 43,2 miljard dollar op via IPO’s, berekende de dataleverancier Refinitiv. Dat is het hoogste bedrag in 14 jaar en een veelvoud van de schamele 5,4 miljard dollar vorig jaar, toen de coronapandemie de beurzen verlamde. De topoogst dit jaar is zo deels een inhaalbeweging.

Dure beurzen

Daarnaast vuurt de massale stimulus van centraal bankiers de beurzen aan, met koersen die debutanten doen watertanden. Dure beurzen trekken typisch IPO’s aan. ‘In het eerste kwartaal had je sublieme marktcondities voor IPO’s’, zegt een Citi-bankier aan het persbureau Reuters. Veel bedrijven wilden zeker nog voor juli en augustus hun IPO doen, omdat de beurzen stilvallen tijdens de zomer.

Bij elke IPO komen nieuwe aandelen naar de markt, wat telkens vrije beleggerscash absorbeert.

Philippe Gijsels
Marktstrateeg BNP Paribas Fortis

Advertentie

Intussen happen beleggers naar adem. ‘Steeds minder aandelen doen nog mee aan de beursrally. Vergeet ook niet dat bij elke IPO nieuwe aandelen naar de markt komen, wat telkens vrije beleggerscash absorbeert’, zegt Gijsels. Op een bepaald moment stokt de cashinstroom en moeten beleggers posities verkopen om nieuwe aandelen te kopen. Ze worden dan kieskeuriger.

Daar komt bij dat speculanten die rekenen op een snelle winst tijdens de eerste beursdag - een winnende strategie begin dit jaar - afhaken naarmate de teleurstellingen zich opstapelen. Zo ontstaat een selffulfilling prophecy, waarbij de aftocht van speculatief geld weegt op het IPO-succes, wat nog meer geld doet wegvloeien. De matige eerste beursdag van een prominente IPO als Didi Chuxing werkt dat in de hand. ‘Mensen zien dat en beslissen de volgende IPO dan maar over te slaan’, zegt Gijsels. In juni was het IPO-rendement relatief bescheiden in West-Europa en Scandinavië, met een koerswinst van 5,1 procent na de eerste beursdag, leren eigen berekeningen.

Volgens sommige bankiers krijgen vooral kleinere IPO’s het moeilijk. Institutionele beleggers kiezen in drukke markten liever voor grote bedrijven die meteen kunnen toetreden tot een beursindex en zo extra liquiditeit en belangstelling genieten.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Hans De Cuyper, de CEO van de Belgische verzekeringsgroep Ageas.
Ageas haalt 525 miljoen euro vers geld op voor Britse deal
De verzekeringsgroep Ageas voert voor het eerst sinds haar ontstaan uit Fortis in 2008 een kapitaalverhoging door. Het geld dient om de overname van haar Britse sectorgenoot Esure te financieren.
Gesponsorde inhoud