Advertentie

Amerikaanse staking knaagt aan winst Ahold Delhaize

©doc

Ahold Delhaize waarschuwt dat de onderliggende operationele winstmarge in 2019 licht lager zal zijn dan in 2018 (4,1%). Beleggers zetten het aandeel 3 procent lager bij de opening van de beurs.

De oorzaak zijn de stakingen bij de Amerikaanse dochter Stop & Shop. De onderliggende bedrijfswinst van die keten zal door de staking 90 tot 110 miljoen dollar lager uitkomen, door gemiste verkopen, bedorven voorraden en bijkomende bevoorradingskosten. 

31.000
Staking
Het aantal werknemers dat het werk neerlegde bij een Amerikaanse dochterketen van de retailgroep Ahold Delhaize.
De stakingen bij de Amerikaanse keten zijn sinds maandag voorbij nadat het bedrijf een voorlopig akkoord bereikt heeft met vijf lokale vakbonden. Ze duurden 11 dagen en legde 246 van de 415 winkels lam. Ruim 31.000 werknemers legden het werk neer. De bonden stemmen naar verwachting binnen een week in met het voorlopige akkoord. 

Financiële sporen

Daarmee lijkt het conflict ontmijnd, maar het laat wel flinke financiële sporen na. De acties leidden tot een omzetverlies van 200 miljoen dollar en de Nederlands-Belgische moedergroep moet zijn prognose voor de winstgroei in 2019 licht bijstellen. Tot dusver rekende Ahold Delhaize op een 'hoge eencijferige groei' van de onderliggende winst per aandeel (7 à 9 procent). Nu zal het maar een 'lage eencijferige groei' zijn (1 à 3 procent).

Advertentie

De resultaten van het eerste kwartaal werden wel niet getroffen en blijven in lijn met de verwachtingen, zegt Ahold Delhaize nog. De kwartaalcijfers worden op 8 mei vrijgegeven. Dan zal de groep meer details bekendmaken over de impact van de stakingen bij Stop & Shop.

Er is geen impact op de vrije kasstroom, die naar verwachting over heel 2019 rond 1,8 miljard euro zal uitkomen. Ahold Delhaize zal enkele investeringen breder uitsmeren in de tijd om de stakingsimpact te compenseren.

De voormalige Amerikaans vicepresident Joe Biden, die mogelijk een gooi zal doen naar het presidentschap, kwam de actievoerders bij Stop & Shop op 18 april toespreken.
De voormalige Amerikaans vicepresident Joe Biden, die mogelijk een gooi zal doen naar het presidentschap, kwam de actievoerders bij Stop & Shop op 18 april toespreken. ©AFP

Eenmalig

Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities zegt dat hij zijn koopadvies niet verandert naar aanleiding van het nieuws. Volgens hem gaat het om een significante, maar eenmalige gebeurtenis. Bernstein Research verlaagt de status van Ahold Delhaize van 'outperform' naar 'market conform'. Ook andere analisten reageerden onaangenaam verrast.

Beleggers zetten het aandeel dinsdag 3 procent lager bij opening van de beurs.

Joe Biden

De staking bij Stop & Shop ging op 11 april van start en was de grootste van winkelpersoneel in de VS in 16 jaar. Ze trof meer dan 240 winkels in de staten Connecticut, Massachusetts en Rhode Island, samen goed voor 31.000 medewerkers. De werkonderbreking kwam voor Ahold Delhaize erg ongelegen, want de groep wil Stop & Shop een nieuw elan geven na enkele moeizame jaren.

Het personeel bij Stop & Shop klaagde de besparingseisen van de dochtermaatschappij van Ahold Delhaize aan. De stakingsacties waren vooral gericht tegen plannen om nieuwe werknemers bij de winkels andere arbeidsvoorwaarden te geven. Zo'n tweedeling onder het personeel schoot de bonden in het verkeerde keelgat. 

Ahold Delhaize-CEO Frans Muller verklaarde 'verrast te zijn door de onfortuinlijke gebeurtenissen' en noemt het bereikte akkoord 'fair en verantwoordelijk' voor beide partijen.

De stakingen kregen ook een politieke dimensie omdat de actievoerders op steun konden rekenen van meerdere Democratische toppolitici. Onder meer Joe Biden, vicepresident onder Barack Obama, kwam de stakers toespreken. Presidentskandidate Elizabeth Warren kwam de stakers met donuts en koffie tegemoet.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Zelfs zonder doorbraak verlengt koning Filip allicht de formatieopdracht van Bart De Wever. Of dat dan de laatste verlenging is, is maar de vraag.
Formateur De Wever zonder driekoningenakkoord naar paleis
Ook al is er geen doorbraak, niemand betwijfelt dat koning Filip formateur Bart De Wever nog eens verlengingen laat spelen. Almaar meer lijkt hij de gegijzelde van zijn eigen formatieopdracht, want er is geen alternatief voor Arizona. 'Vreselijk', is te horen in zijn entourage.
Gesponsorde inhoud