Advertentie

Tarievenangst leidt tot wereldwijde verkoopgolf op beurzen

©Bloomberg

De importtarieven van de Amerikaanse president Donald Trump joegen beleggers maandag opnieuw op de kast. Terwijl economen steeds meer vrezen voor een recessie in de VS, bereikte de goudprijs een recordhoogte.

De beurzen waren andermaal in de ban van het grillige tariefbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. De Europese beurzen

gingen 1,5 procent lager, terwijl de Bel20 1,6 procent prijsgaf tot 4.335 punten. Eerder op de dag ging de Japanse Nikkei225-index bijna 4 procent lager. Ook Wall Street startte in het rood.

Beleggers vrezen dat de tariefverhogingen die de Trump-regering woensdag laat ingaan tot een economische schokgolf zullen leiden. De omvang van de tarieven is nog niet bepaald. Dinsdag krijgt Trump aanbevelingen, woensdag zou hij de aanvangsniveaus aankondigen.

Advertentie

Ook al zijn de uitkomsten onduidelijk, ze kunnen wereldwijde aanvoerketens opschudden, exportgerichte bedrijven in de problemen brengen en de wereldeconomie vertragen.

Onze economen berekenden dat de beleidsmaatregelen die tot nu zijn genomen het gemiddelde importtarief van de VS tot zo'n 10,5 procent hebben gebracht. Tegen het einde van de week kan dat stijgen tot 15 à 25 procent.

Jim Reid
Strateeg Deutsche Bank

'Onze economen berekenden dat de beleidsmaatregelen die tot nu zijn genomen het gemiddelde importtarief van de VS tot zo'n 10,5 procent hebben gebracht', zegt Deutsche Bank-strateeg Jim Reid. 'Tegen het einde van de week kan dat stijgen tot 15 à 25 procent.'

Advertentie

Afgelopen weekend liet Trump al verstaan weinig in te zitten met de inflatoire gevolgen van het tarievenbeleid. 'Het kan mij niet schelen dat auto's duurder zullen worden. Het zullen auto's zijn die in Amerika worden gemaakt', zei Trump.

Advertentie

Vooral autosector zakt

De vrees voor een recessie in de VS duikt op. Veel economen vrezen een harde klap. Analisten van de grootbank Goldman Sachs schatten de kans op een recessie in de VS nu op 35 procent in tegenover voorheen 20 procent. Bij een recessie daalt het bruto binnenlands product (bbp) twee opeenvolgende kwartalen op rij.

+50%
goudprijs
Een troy ounce (31,1 gram) goud kost nu 3.110 dollar, een record. Sinds begin dit jaar won het edelmetaal 18 procent. Sinds begin 2024 beloopt de winst ruim 50 procent.

In Europa kregen vooral belangrijke exporteurs, zoals de autosector, een opdoffer op de beurs. Volkswagen en BMW

verliezen bijna 4 procent.

In de Bel20 tuimelden cyclische aandelen, zoals het chemiebedrijf Syensqo en de materialengroep Umicore . Umicore levert materialen voor de batterijen van elektrische auto's.

De goudprijs profiteert van de onrust. Een troy ounce (31,1 gram) kost nu 3.110 dollar, een record. Sinds begin dit jaar won het edelmetaal 18 procent, sinds begin 2024 beloopt de winst ruim 50 procent. De tarievenoorlog doet beleggers meer dan ooit goud ontdekken als klassiek toevluchtsoord in barre tijden.

Advertentie

'Onzekerheid blijft duren'

Volgens Philippe Gijsels, de hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis, zal de onzekerheid niet snel verdwijnen. 'Door de op handen zijnde tariefverhogingen heerst nu extra onzekerheid, maar we voorzien in de komende jaren aanhoudende volatiliteit.'

'Wij blijven voorzichtig in onze positionering', vervolgt Gijsels. 'De vraag is of we herstellen of in een berenmarkt terechtkomen.' Van een berenmarkt is sprake als de beurzen meer dan 20 procent hebben verloren vanaf hun laatste top. De brede Amerikaanse barometer S&P500 noteert nu ongeveer 10 procent onder zijn jongste piek in februari. De Nasdaq noteert al meer dan 15 procent onder zijn piek.

'In het verleden zag je vaak wel of geen recessie een bepalende factor was voor een berenmarkt', zegt de strateeg. 'Hoe langer de onzekerheid over het tarievenbeleid aanhoudt, hoe groter de kans op een recessie. Dat komt omdat consumenten bij onzekerheid de hand op de knip houden, terwijl bedrijven terughoudend zijn met investeringen.'

Berg cash

'Hoewel we verwachten dat de volatiliteit ook de komende jaren aanhoudt, denken we niet dat het verstandig is om al die tijd op een berg cash te blijven zitten. We voorzien namelijk ook een aanhoudend hoge inflatie. Het blijft dus van belang om reële activa als aandelen, vastgoed en grondstoffen als goud en zilver te bezitten.'

De strateeg merkt op dat de waardering van de Magnificent Seven, het kransje van zeven grote techbedrijven in de VS, behoorlijk is teruggevallen. 'We komen van een koers-winstverhouding van ongeveer 35, terwijl beleggers nu zo'n 25 keer de winst betalen. Dat wil niet zeggen dat alle pijn geleden is, maar het kan op een bepaald moment aantrekkelijk worden om weer in te stappen. Voor innovatie op het vlak van AI moet je nog altijd meer in de VS dan in Europa zijn.'

'Tegelijk willen we ook het potentieel van het oude continent niet onderschatten', zegt Gijsels. 'In Duitsland komt er een stimuluspakket met de omvang van meer dan een Marshallplan (het stel­sel van eco­no­mi­sche hulp­ver­le­ning door de Ver­enig­de Sta­ten aan ten ge­vol­ge van WO II ont­red­der­de lan­den van West-Eu­ro­pa, red.). Europa heeft nog een lange weg te gaan op het vlak van onder andere regelgeving, innovatie en een kapitaalunie, maar wellicht is dit het eerste zetje waardoor het continent zijn lot in eigen handen neemt.'

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Hans De Cuyper, de CEO van de Belgische verzekeringsgroep Ageas.
Ageas haalt 525 miljoen euro vers geld op voor Britse deal
De verzekeringsgroep Ageas voert voor het eerst sinds haar ontstaan uit Fortis in 2008 een kapitaalverhoging door. Het geld dient om de overname van haar Britse sectorgenoot Esure te financieren.
Gesponsorde inhoud