Brusselse beurs: Argenx en AB Inbev houden elkaar in balans
Met de kwartaalupdates van de zwaargewichten Argenx en AB Inbev was het D-day voor de Bel20. Terwijl Argenx rendabel wordt, kalven de verkoopvolumes bij AB Inbev af.
De Europese beurzen noteerden donderdag met verlies. De inflatie in de eurozone is in oktober gestegen naar 2 procent, tegenover 1,7 procent in december. Dat verkleint de kans dat de Europese Centrale Bank in december fors de rente verlaagt.
Terwijl de Europese sterindex Euro Stoxx50 1,3 procent prijsgaf, verloor de Bel20 0,4 procent. Met de kwartaalupdates van de zwaargewichten Argenx en AB Inbev was het D-day voor de Belgische sterrenkorf. Het resultaat was gemengd.
Rendabel goudhaantje
Argenx boekte het voorbije kwartaal 573 miljoen dollar omzet met de verkoop van zijn goudhaantje Vyvgart. Dat medicijn is sinds begin 2022 op de Amerikaanse markt voor de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis of MG.
Met die verkoopcijfers sprong Argenx vlot over de nochtans hoge analistenlat. De consensus ging uit van zo'n 519 miljoen dollar verkopen. Dankzij de gestage omzetgroei van Vyvgart klom Argenx nu ook uit de rode cijfers. De biotechgroep zette in het derde kwartaal van 2024 een operationele winst van 14 miljoen euro in de boeken. Vorig jaar was er nog een verlies van 80 miljoen euro. In de vroege handel klom Argenx tot 7 procent, maar na de rode beursopening op Wall Street kalfde die winst af tot 5,9 procent naar 541,6 euro, nog altijd een record.
Omdat AB Inbev , het tweede zwaargewicht in de Bel20, een forse tik kreeg, was die prestatie van Argenx niet voldoende om de Bel20 uit het slop te trekken. Bij de Leuvense brouwer was de terugloop van de biervolumes, met 2,4 procent tot 148 miljoen hectoliter, een stuk groter dan gedacht. En ook de organische groei van de omzet (+2,1%) en de brutobedrijfswinst (ebitda) kwam iets onder de verwachtingen uit. Analist Edward Mundy van het beurshuis Jefferies wijst op de stevige daling van de verkoopvolumes in China: minus 14 procent het afgelopen kwartaal.
Mundy stipt wel aan dat de brouwer die klap vrij goed absorbeert dankzij sterke prestaties in andere regio's. In Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika lagen de volumes iets hoger dan verwacht. Een magere troost, en ook het inkoopprogramma van 2 miljard dollar dat AB Inbev in de marge van die update aankondigde, kan beleggers niet opfleuren. Ze stuurden AB Inbev 5,8 procent lager naar 54,98 euro.
Transactie met kanttekening
Nog in de Bel20 klom D'Ieteren 4,5 procent. Bij een interne transactie tussen minderheidsaandeelhouders van Belron werd de beglazingsdochter van D'Ieteren op 32,2 miljard euro gewaardeerd (inclusief schulden), een stuk boven de analistenconsensus en ook meer dan bij vorige Belron-transacties. 'De deal impliceert dat de deelneming van D'Ieteren in Belron omgerekend 223 euro per aandeel waard is, ver boven onze eigen waardering van 149 euro per aandeel', zegt analist Michiel Declercq van KBC Securities. De analist verhoogt zijn koersdoel fors, van 252 naar 300 euro.
Ook analist David Vagman van ING noemt de transactie tussen de Belron-aandeelhouders - die het beglazingsbedrijf op 32 miljard euro waardeert - in principe goed nieuws voor D'Ieteren, vooral na de saga over de grote dividenduitkering bij de holding. Die wordt door sommigen als waardevernietigend gezien, zeker in het licht van een mogelijke beursgang van Belron.
Vagman plaatst wel een kanttekening bij de transactie. 'Sommige investeerders zullen deze deal op scepsis onthalen, en daar zijn verschillende redenen voor', zegt de analist.
De deal gebeurt in aanloop naar een mogelijke beursgang van Belron, waarbij de betrokken partijen belang hebben bij het verankeren van een hoge waardering.
'Ten eerste gaat het gaat om een relatief kleine transactie - een aandelenwaarde van 329 miljoen euro - tussen private spelers, waarbij private-equityfondsen een tranche overkopen van het (voormalige) management. Ten tweede gebeurt de deal in de aanloop naar een mogelijke beursgang van Belron, waarbij de betrokken partijen belang hebben bij het verankeren van een hoge waardering. En ten derde lag bij een eerdere transactie begin 2023 de waardering nog veel dichterbij de ondernemingswaarde van 21 miljard euro (in plaats van de 32 miljard euro vandaag, red.), het bedrag dat ook bij een grote deal van 2021 op Belron gekleefd werd.'
Cashburn
Tussen het geweld van Argenx en AB Inbev kwam in de Bel20 ook Galapagos met een cijferupdate. Veel nieuws bevatte die niet, aangezien de kandidaat-geneesmiddelen van de groep nog in een vroege ontwikkelingsfase zitten.
Begin dit jaar leverde alleen het reumamiddel Jyseleca enkele miljoenen euro's op, maar de rechten op dat geneesmiddel werden inmiddels verkocht. Galapagos focust voortaan op immunologie en oncologie. Om die transformatie te bewerkstelligen beschikt het bedrijf over een stevige cashberg: eind september stond 3,3 miljard euro op de rekening tegenover 3,8 miljard euro vorig jaar. Galapagos ontving dit jaar al 70 miljoen euro interesten op die cashreserve.
'We herbevestigen onze cash burn-prognose voor 2024', zegt financieel directeur Thad Huston. Die cash burn zal dit jaar op een bedrag tussen 370 miljoen en 410 miljoen euro landen. Galapagos zakte met 5,7 procent.
Groeiverhaal
De chemiegroep Syensqo heeft het sinds de afsplitsing van Solvay eind vorig jaar moeilijk om analisten te overtuigen van haar groeiverhaal. Deze ochtend verlaagde Berenberg het advies van 'kopen' naar 'houden'.
'We vrezen dat de prijszetting in 2025 negatief kan verrassen', schrijft analist Aron Ceccarelli in een sectorvooruitblik. Hij verwijst naar een rondvraag bij klanten van belangrijke polymeren als PEEK of poyletheretherketone, een cruciale grondstof voor smartphones. 'Veel managers klagen dat de polymeerprijzen onhoudbaar hoog zijn. Dat kan klanten ertoe aanzetten goedkopere alternatieven te zoeken, zodat Syensqo de prijzen moet verlagen om bij een zwakke vraag de volumes te vrijwaren'. Syensqo trappelde ter plaatse.
Isolatie
Op de brede markt won Recticel 2,9 procent na een gezien de moeilijke nieuwbouwmarkt degelijke cijferupdate.
De isolatiespecialist boekte het jongste kwartaal een omzetgroei van 18 procent naar 156,6 miljoen euro. Opgelet: die groei werd vooral gedreven door de overname van de Waalse producent van isolatiepanelen Rex eind vorig jaar. Op organische basis bedraagt de omzetgroei zo'n 6 procent.
In West-Europa draaien de zaken vrij goed, maar de Centraal-Europese markt blijft 'uitdagend', geeft Recticel mee. 'Hoewel we hier en daar signalen van herstel zien, verwachten we niet dat de nieuwbouw in het vierde kwartaal significant zal toenemen.' Het bedrijf bevestigt de eerdere prognose van 50 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda) in 2024.
Na de onverwachte sobere kwartaalcijfers van Melexis herbekijken verschillende analisten hun inschattingen van het bedrijf.
'Verzwakkende vraag, overvolle voorraden en druk op de prijzen zijn significante risico's voor het cruciale vierde kwartaal', zegt Kepler Cheuvreux. 'En die trends lijken ook in 2025 door te zullen zetten. De rugwind uit het coronatijdperk wordt nu kopwind.' Het beurshuis handhaaft zijn 'houden'-advies, maar knipt het koersdoel bij van 80 naar 68 euro. Melexis zakte 2,1 procent tot minder dan 60 euro.
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Chaos in Zuid-Korea nadat president clasht met parlement over staat van beleg
- 4 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 5 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis