1. Markten Live
  2. Live blog
live

Wall Street sluit gemengd: groene Nasdaq, rode Dow Jones

Na de forse tik van maandag boekt de Nasdaq licht herstel. Techaandelen werden weer voorzichtig opgepikt, terwijl interactieve fitnessdienst Peloton onderuit ging.
  • Nasdaq wint 1 procent

    De Nasdaq sloot zonet 1 procent in het groen. De Dow Jones geeft 0,3 procent prijs. De brede referentie-index S&P500 ging er 0,2 procent op vooruit. 

    Door de afkoelende rente werden techaandelen weer voorzichtig opgepikt. Lees er meer over in dit Wall Street-overzicht.

    Prettige avond!

  • Opnieuw kopers voor techaandelen

    Het lichte herstel op Wall Street vandaag wordt gedreven door de technologieaandelen. Dat komt vooral door de afkoelende tienjaarsrente, die opneiuw onder 3 procent is gedoken. De megacaps Microsoft , Nvidia  en Alphabet  winnen elk zo'n 2 procent of meer.

  • El Salvador blijft 'bullish' over de bitcoin

    El Salvador - één van de twee landen in de wereld die de bitcoin als officiële munt erkend hebben - heeft gisteren 500 extra bitcoins gekocht. Dat liet de president van El Salvador, Nayib Bukele, weten via Twitter. 'El Salvador heeft de dip gekocht', tweette Bukele.

    De president van het Centraal-Amerikaanse land is een fervent aanhanger van de bitcoin. De bitcoin noteert 28 procent lager dan begin dit jaar.

  • Peloton krijgt klappen

    Peloton Interactive, de specialist in thuisfitness en een pandemische hoogvlieger, verliest vandaag tot 15 procent. 

    Peloton kwam vandaag met kwartaalcijfers, en die vielen tegen. Het bedrijf kampt met door een sterk teruglopende vraag én chronische productieproblemen, waardoor het een winstwaarschuwing moest uitsturen (zie post van 14u03)

    Het aandeel noteert bijna 90 procent lager dan een jaar geleden.


  • Een overzicht van de brusselse beursdag..

    vindt u hier, met dank aan collega Ellen Vermorgen.

  • Gemengd beeld in de VS

    De Amerikaanse beurzen zoeken naar vaste grond onder de voeten. De Dow Jones verliest na enkele uren handel zo'n 0,7 procent. De Nasdaq kleurt voorzichtig groen (+0,2 %). De brede referentie-index S&P500 noteert 0,4 procent in het rood.

  • Bel 20 sluit lichtgroen

    De Bel20 sloot vandaag op 3.901 punten, een stijging met 0,46 procent. In de sterindex zakte KBC met 12 procent, maar dat kwam door een dikke dividendknip van 7,6 euro. 

    Op de brede markt waren Bpost (+5,6%), Moury Construct (+5,1%) en Ontex (+4,2%) de toppers. 

    De floppers waren MDxHealth (-7%), Crescent (-6,8%) en Unifiedpost Group (-6,4%). 

  • Beurswinsten verkleinen

    De beurswinsten worden minder groot in Europa. De Bel20  noteert nog met 0,5 procent winst, de Euro Stoxx 50 stijgt 0,8 procent.

    De oorzaak is te zoeken op Wall Street. Daar is de Dow Jones  0,4 procent in het rood gedoken, de Nasdaq noteert met een verlies van 0,3 procent.

  • Vroom drukt gaspedaal in

    De onlineverkoper van tweedehandsauto’s Vroom is vandaag een van de toppers op de herstellende Amerikaanse beurzen. Het bedrijf publiceerde dinsdagavond kwartaalresultaten die beter waren dan de eigen prognose. De e-commerceomzet dikte met 60 procent aan tegenover een jaar geleden tot 675,4 miljoen dollar. De totale omzet, waar ook die uit de groothandelsactiviteit is bijgevoegd, kwam 56 procent hoger uit op 923,8 miljoen dollar

    Het nettoverlies verviervoudigde bijna tot 310,5 miljoen dollar. Vroom kondigde echter aan dat het minder op volume en meer op 'duurzame verkoopmarges' gaat inzetten, het personeelsbestand gaat verkleinen en de marketinguitgaven reduceren. Het bedrijf hoopt zo de kosten met 135 tot 165 miljoen dollar te drukken in de rest van 2022.

    Een ander element dat beleggers gunstig stemt, is dat Tom Shortt, tot dusver COO, de CEO-fakkel overneemt van Paul Hennessy en ook een zitje krijgt in de raad van bestuur. Volgens Robert Mylod, die huidige voorzitter, is Shortt a transformational leader.

  • Fed-bankier: 'Inflatie moet richting 4 procent in 2022'

    De Federal Reserve wil de inflatie in de VS dit jaar richting 4 procent krijgen. Tegen 2024 mikt de Fed op een stabiele inflatie van zo'n 2 procent. Dat zei de invloedrijke Fed-bankier John Williams dinsdag tijdens een speech in Duitsland.

    De bankier verwacht ook niet dat de renteverhogingen van de Fed een grote impact zullen hebben op de werkgelegenheidsgraad in de VS. 'De werkloosheid - die nu historisch laag is - zal misschien licht stijgen, maar niet veel', zei Williams.

  • Wall Street opent fors hoger

    Kort na de openingsbel staan de Amerikaanse beurzen op winst. De Dow Jones gaat 1,4 procent hoger, De Nasdag - die gisteren nog 4 procent moest prijsgeven - staat 2,5 procent in het groen. 

  • Machtige rugdekking voor Euronav in clash met Saverys

    Het invloedrijke internationale stemadviesbureau ISS raadt de aandeelhouders van Euronav   aan tegen de benoeming van de Saverys-bestuurders te stemmen op de algemene vergadering.

    ISS raadt de aandeelhouders tegelijk ook aan op 19 mei voor de kandidaat-bestuurders te stemmen die Euronav heeft voorgesteld. Voor Euronav is dat goed nieuws in zijn strijd om te fuseren met het Noorse Frontline en zich te wapenen tegen de plannen van de familie Saverys om Euronav naar haar hand te zetten. 

  • Roemenië verhoogt rente forser dan voorzien

    De centrale bank van Roemenië heeft de basisrente met 75 basispunten opgetrokken tot 3,75 procent. De verhoging is forser dan verwacht: economen hadden een aanpassing met 50 basispunten voorzien.

    Sinds oktober is het al de zesde keer op rij dat de Roemeense rente omhoog gaat. Toch is ze nog steeds lager dan in andere Oost-Europese landen die agressiever hebben verhoogd. De Roemeense centrale bank heeft minder speelruimte omdat het land tegen grote tekorten op de begroting en de lopende rekeningen aankijkt.

    De bank heeft ook de inflatievooruitzichten bijgesteld. Ze verwacht nu dat de inflatie tot in de tweede helft van volgend jaar 10 procent of meer zal bedragen. In maart bedroeg de inflatie in Roemenië 10,15 procent. Voor het tweede kwartaal wordt een verdere stijging voorzien.

  • Amerikaanse aandelen in de kijker

    So far, so good. De Europese beurzen houden hun winsten vast en ook de Amerikaanse futures kleuren groen. Bij Nasdaq is de winst het grootst. De future indiceert 1,7 procent openingswinst.

    Dit zijn enkele blikvangers:

    • Big - or now somewhat smaller - tech: Meta  , Apple , Microsoft , Amazo n en Nvidia , die samen meer dan 1.000 miljard dollar beurswaarde verloren sinds de renteverhoging van de Federal Reserve afgelopen woensdag, krijgen wat soelaas. Ze stijgen tussen 1,2 en 2,9 proent voorbeurs.
    • Tesla  heeft volgens Reuters het grootste deel van zijn productie stopgezet in Shanghai. De productie in april zou er liefst 98 procent lager liggen dande voorgaande maand.
    • Pfizer kondigde de overname aan van migrainespecialist Biohaven  voor ongeveer 11,6 miljard dollar in cash. Pfizer daalt licht  voorbeurs. Biohaven schiet 71 procent hoger.
    • Novavax  keldert met 20 procent voorbeurs natat het slechts 31 miljoen doses van zijn covidvaccin leverde in het eerste kwartaal terwijl het voor het hele boekjaar op 2 miljard stuks mikt.
    • AMC Entertainment  stijgt 4,2 procent voorbeurs. De cinemagroep boekte beter dan verwachte kwartaalinkomsten en een lager nettoverlies dankzij grote blockbusters als The Batman.
    • Verizon , Comcast , AT&T  - Twintig internetserviceproviders in de Verenigde Staten hebben aangekondigd hun prijzen te verlagen of de snelheid van hun pakketten te verhogen voor miljoenen huishoudens met een laag inkomen, zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag.
    • Peloton  - De fabrikant van fitnesstoestellen zag de vraag in het eerste kwartaal instorten. Het aandeel volgt en verliest 17 procent voorbeurs, hoewel het al op een diepterecord stond.
    • Vroom benoemt Tom Shortt, een ex-topper bij Walmart tot CEO en kondigt een lager dan verwacht nettoverlies aan. De verkoper van tweedehandsvoertuigen rukt met ruim 30 procent op voorbeurs.
  • Wall Street gaat wat herstel tegemoet

    Na drie verliesdagen gaan de Amerikaanse beurzen een hogere opening tegemoet. Beleggers lijken vooral de afgestrafte bankwaarden en techreuzen te gaan opvissen. De future op de Dow Jones noteert 0,95 procent in de plus, die op de S&P500 1,2 procent en die op de Nasdaq 1,9 procent.

    Maandag kregen de beurzen in New York stevige klappen, waarbij de Dow 2 procent verloor, de S&P500 3,2 procent en de Nasdaq zelfs 4,3 procent uitgleed.

  • Techmalaise kost Tiger Global 17 miljard dollar

    Het hefboomfonds Tiger Global is door de inzinking van de Nasdaq dit jaar 17 miljard dollar kwijtgespeeld. Dat schrijft Financial Times. Tiger Global is bij ons onder meer bekend als de co-eigenaar van het Brusselse e-fietsenmerk Cowboy

    Tiger Global is een grote investeerder in techaandelen en wordt daardoor zwaar getroffen door de beursmalaise. Sinds begin dit jaar verloor de Nasdaq 25 procent. Volgens berekeningen van LCH Investments is het fonds in amper vier maanden twee derde kwijtgespeeld van alle winsten die zijn opgebouwd sinds de oprichting in 2001. 

    Zelfs de meest getalenteerde beleggers in tech hebben deze salamicrash dus niet zien afkomen.

    Andrew Beer
    Dynamic Beta

  • Kwartaalcijfers Norwegian Cruise Line ontgoochelen

    Norwegian Cruise Line (NCL), met een vloot van 17 luxueuze schepen een van de grote spelers in de Amerikaanse cruisemarkt, presteerde in het eerste kwartaal onder de verwachtingen. De omzet bleef steken op 521,9 miljoen dollar, een heel eind onder de 737,5 miljoen dollar waar analisten van uitgingen. De rederij moest reizen afgelasten of verplaatsen door een opflakkering van de coronapandemie en de Russische invasie van Oekraïne. Norwegian leed een verlies van 1,82 dollar per aandeel, wat meer was dan verwacht.

    Voor het lopende tweede kwartaal voorspelt de cruiserederij een positieve operationele kasstroom. De volledige vloot vaart nu weer uit, voor het eerst sinds ruim twee jaar geleden de coronapandemie uitbrak. Volgens Norwegian lopen de boekingen goed en zijn de prijzen ook verhoogd.

  • Campari lijft bitteraperitief Picon in

    Ook toe aan een aperitiefje? Campari plukt Picon weg uit de stal van sterkedrankenmaker Diageo . De Italiaanse groep telt 119 miljoen euro neer voor de Franse aperitiefdrank die vaak met witte wijn en in mindere mate ook met bier wordt gedronken. Campari is al eigenaar van Aperol en versterkt zich met de overname zijn marktpositie in zogenaamde 'bitters', waar ook kernmerk Campari zelf toe behoort.Picon is een bitteraperitief met een lange traditie. Het drankje wordt vooral gedronken in Frankrijk en België. In West-Vlaanderen is het zowat het 'huisaperitief' van de streek. 

    Campari wint 3,7 procent in Milaan, Diageo noteert stabiel in Londen.

  • Peloton waarschuwt (nog maar eens)

    Peloton Interactive . Ooit was de specialist in thuisfitness een pandemische hoogvlieger. Nu volgen door een sterk teruglopende vraag én chronische productieproblemen de winstwaarschuwingen elkaar in snel tempo op. 

    Het jongste kwartaalrapport is niet van aard om beleggers weer met het aandeel te verzoenen. De aanhef geeft al aan wat volgt: 'turnarounds are hard work'. 

    Netto was er 757 miljoen dollar verlies, bijna even groot als de 964 miljoen dollar omzet. CEO Barry McCarthy knipt in de prognose voor het lopende kwartaal en erkent dat de 879 miljoen dollar beschikbare cash 'krap' is. Daarom klopt hij bij JPMorgan aan voor een kredietlijn van 750 miljoen dollar. 

  • Waar schuilen bij beursonheil?

    Door de stijging van de langetermijnrente ligt het klassieke alternatief - obligaties - niet voor de hand. Toch zijn er nog enkele andere mogelijkheden.

    Collega Christophe De Rijcke lijst ze op in deze analyse.

  • Manisch-depressief, zei u?

    We hadden er net tijdens de wekelijkse livechat over: de grote volatiliteit op de financiële markten. Dat wordt dezer dagen ook door de meest liquide belegging ter wereld geïllustreerd: Amerikaans staatspapier. Waar de rente alle kanten uitzwiept. 

  • Nieuwe miljardendeal rond migrainemiddel

    In de farmasector vindt een nieuwe reuzendeal plaats. Pfizer heeft 11,6 miljard dollar veil voor zijn Amerikaanse sectorgenoot Biohaven Pharmaceutical . Het is Pfizer vooral te doen om Nurtec, een middel om acute migraine te behandelen en tevens toekomstige migraineaanvallen te voorkomen.

    Pfizer betaalt 148,50 dollar in contanten voor elk aandeel Biohaven dat het nog niet bezit. Dat is circa 33 procent meer dan de gemiddelde koers van de voorbije drie maanden.

    De gewone aandeelhouders van Biohaven zullen bovendien per aandeel dat ze bezitten, een half aandeel van New Biohaven ontvangen. In dat nieuw, beursgenoteerd bedrijf worden de ‘niet-CGRP’-kandidaat-geneesmiddelen van Biohaven ondergebracht die reeds in ontwikkeling zijn. De CGRP-programma’s gaan wel over naar Pfizer en omvatten rimegepant (bekend als Nurtec ODT in de VS en Vydura in de EU), zavegepant (neusspray om acute migraine te behandelen, wellicht goedkeuring in tweede kwartaal in VS) en een portefeuille van nog vijf preklinische producten.

    Pfizer sloot in november vorig jaar een overeenkomst met Biohaven rond de commercialisering van rimegepant en zavegpant buiten de VS. Daarbij investeerde Pfizer 350 miljoen dollar in Biohaven en verwierf het een belang van 2,6 procent.

  • Nu: de wekelijkse chat, voor al uw beleggersvragen

    We kunnen ons voorstellen dat u best wel met wat vragen zit, na de manisch-depressieve rit van de voorbije paar beursdagen. 

    Doe mee aan onze marktenchat via onderstaande box: 

  • Flow Traders worstelt met wangedrag topmanagers

    Thomas Wolff, bestuurslid en hoofd technologie bij Flow Traders stapt op. Dat schrijft Bloomberg maar is niet door het bedrijf bevestigt. Er loopt momenteel een intern onderzoek naar misdragingen door Wolff op een bedrijfsfeest in een Zweeds skiresort, schrijft het persbureau. De man zou een mannelijke collega geslagen hebben, en een vrouwelijke betast.

    Flow Traders, de grootste liquiditeitsverschaffer in Europa, moest enkele maanden gelden ook zijn Britse topman naar de uitgang verwijzen na een indicent in een Londense pub, waarbij de topman zich naar verluidt zou hebben misdragen tegenover vrouwelijke werknemers van BlackRock.

  • Umicore opent onderzoekscentrum voor kathodematerialen

    Umicore heeft vandaag zijn nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor kathodematerialen ingehuldigd. Het ligt in het Zuid-Koreaanse Cheonan en is sinds begin april operationeel. Umicore omschrijft het centrum als 'een belangrijke stap in de activiteiten van herlaadbare batterijmaterialen om zich voor te bereiden op verdere groei en om de technologische toppositie op lange termijn te versterken'.

    Het 30.000 vierkante meter grote centrum ligt naast het bestaande onderzoekscentrum en de kathodematerialenfabrieken van Umicore in Cheonan. In het nieuwe centrum werken meer dan 160 ingenieurs en wetenschappers. In 2024 zullen dat er bijna 300 zijn.

  • Vooruitzichten voor Duitse economie iets minder negatief

    Analisten en grote beleggers zijn een beetje minder pessimistisch geworden over de Duitse economie. De ZEW-barometer is in mei met 6,7 punten gestegen, maar blijft met -34,3 punten uitgesproken negatief. De verbetering was niet verwacht: analisten hadden een verdere daling tot -42 punten verwacht van -41 in april.

    Door de Russische invasie van Oekraïne kende de ZEW-index in maart zijn grootste terugval ooit. In april dook de index nog dieper.

    Het licht afgenomen pessimisme omschrijft ZEW-president Achim Wambach als volgt: 'De experts gaan weliswaar nog altijd van een verslechtering uit, echter met een geringere intensiteit.' Nuance in de donkere tinten als u het ons vraagt.

  • Renault verkoopt derde van Zuid-Koreaanse dochter aan Geely

    Geely Automobile heeft een belang van 34,02 procent in Renault Korea Motors verworven. De Chinese autobouwer, die ook Volvo Car en een belang van 9,7 procent in Mercedes-Benz bezit, legde 264 miljard won (196 miljoen euro) op tafel.

    Renault blijft de meerderheidsaandeelhouder van zijn Zuid-Koreaanse dochter. Het verminderde zijn belang om meer te kunnen investeren in zijn e-auto-activiteiten. Geely krijgt met de deal toegang tot de Zuid-Koreaanse automarkt, die door Hyundai en Kia wordt gedomineerd. Renaults assemblagefabriek in Busan heeft een productiecapaciteit van 300.000 wagens per jaar.

    Renault, dat mede door zijn omvangrijke Russische activiteiten voor moeilijke keuzes staat, gaf dinsdag ook uitleg bij zijn plannen met autodeeldochter Mobilize. Tegen 2030 zou Mobilize een vijfde van de groepsomzet moeten aanbrengen. Zonder de tak financiële diensten zou het bedrijf in 2025 break-even moeten draaien qua bedrijfswinst. Er zijn voorlopig geen plannen om Mobilize apart naar de beurs te brengen.

  • Sofina zet sterker in op Indiase leertoepassingen

    Sofina investeert in Skillmatics, een Indiaas bedrijf dat gespecialiseerd is in educatieve spelletjes voor kinderen. De Boël-holding pompt enkele miljoenen euro's in het bedrijf uit Mumbai. Sofina staat al sterk in de Indiase edu-markt via zijn hoeksteenparticipatie Byju's, een van de grootste techbedrijven in India.

    Met een winst van 4,01 procent naar 280,2 euro is Sofina de primus in de Bel20 momenteel.

  • Degroof Petercam verlaagt koersdoel Nyxoah

    Analiste Laura Roba van Degroof Petercam heeft lof voor de verdere ontwikkeling van de commerciële activiteiten van Nyxoah . In het eerste kwartaal kwamen er drie nieuwe sites bij waar de Genio-chip (om slaapapneu te behandelen) werd ingeplant, merkt ze op. In de tweede helft van 2021 kwamen er geen sites bij door het opduiken van de omikronvariant. ‘Deze bemoedigende resultaten versterken de idee van herwonnen commerciële activiteit in 2022, waar het management eerder al had op gewezen’, zegt ze.

    Belangrijk is nu het Dream-onderzoek in de VS. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft ingestemd met Nyxoahs verzoek om het aantal patiënten te verminderen van 134 tot 115, mede dankzij nieuwe en gunstige data van de Better Sleep-studie. Alle overige parameters van de studie blijven onveranderd.

    Volgens Olivier Taelman, de CEO van Nyxoah, is het aantal inplantingen in het kader van het Dream-onderzoek de voorbije maand aanzienlijk versneld, zodat de rekrutering tegen het einde van het tweede kwartaal kan worden afgerond. De resultaten van Dream zijn voor volgend jaar voorzien.

    Roba verwacht dat de Amerikaanse lancering nu midden 2024 zal plaatsvinden in plaats van midden 2023.  Door de vertraagde lancering van Genio in de VS ziet ze de piekpenetratie nu pas na 8 in plaats van 7 jaar. Samen met de uitgestelde commerciële uitbouw en lagere operationele uitgaven zet dit haar ertoe aan haar koersdoel te verlagen van 36,1 tot 32,5 euro. Haar advies blijft ‘kopen’.

  • Philip Morris lonkt naar Zweedse 'snus'

    De aandelen in Swedish Match  stijgen met een kwart op de beurzen van Stockholm en Londen. Philip Morris heeft zijn oog laten vallen op de Zweeds maker van 'rookloze tabaksproducten' zoals snuif- en kauwtabak. De twee bedrijven bevestigden in aparte verklaringen dat er gesprekken lopen maar dat een bod onzeker is.

    'De overname zou, indien bevestigd, goed nieuws zijn voor de strategische doelen van Philip Morris en zou redelijk eenvoudig toestemming krijgen van toezichthouders', schrijft beurshuis Cowen.

    Beurshuis Jefferies sluit een concurrerend bod op de maker van traditionele Zweedse 'snus' niet uit.

  • Grindr trekt naar beurs via blancochequebedrijf

    Grindr, 's werelds grootste datingapp voor holebi's, werkt aan een beursgang via een fusie met een blancochequebedrijf. Daarmee kan het bedrijf een waardering van 2,1 miljard dollar vangen. Grindr zei dat zijn bestaande aandeelhouders 78 procent van het bedrijf zouden blijven bezitten na de fusie.

    Hoewel Grindr de identiteit van zijn bestaande aandeelhouders niet bekendmaakte, meldde Reuters eerder dat de Amerikaanse zakenman Raymond Zage III een belang van 41 procent had in het consortium dat Grindr verwierf. Een bron die bekend is met de zaak zei maandag dat Zage nog steeds een investeerder in Grindr is.
    Tiga Acquisition Corp, de in Singapore gevestigde Special Purpose Acquisition Company (SPAC) die zal fuseren met Grindr, wordt gecontroleerd door Zage.

    Spacs staan in de huidige beursmalaise onder toenemende druk. Grote banken en beurshuizen trekken zich in sneltempo terug uit de vehikels, schrijft Bloomberg vanochtend.

  • Solvay opgenomen in nieuw themafonds Nordea

    Solvay  wordt opgenomen in een nieuw themafonds van Nordea. Het fonds volgt bedrijven die een hoog transitiepotentieel hebben om hun bedrijfsmodellen te verduurzamen. Solvay werd uitgekozen op basis van zijn energietransitieplan dat focust op hernieuwbare energie, vooral op sites die veel uitstoot kennen.

    'Dit is een erkenning van onze inspanningen om samen met onze klanten meer duurzame oplossingen te vinden doorheen onze waardeketen. We combineren dat proces met superieure waardecreatie voor aandeelhouders', zegt CEO Ilham Kadri. Solvay neemt zich voor zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 30 procent te verminderen.

  • Oxurion op nieuw diepterecord

    Na de stopzetting van het commercieel meest beloftevolle overblijvende onderzoek blijft Oxurion  in de hoek waar de klappen vallen. Het biotechbedrijf tuimelt nog eens 8 procent lager naar 0,552 euro, een vers dieptepunt. 

  • Nintendo splitst aandeel 10-tegen-1

    Nintendo kondigt een aandelensplitsing van 10-1 aan met ingang van 1 oktober, een lang gevraagde zet door kleine beleggers die tot doel heeft de liquiditeit van de aandelen van de videogamemaker te verbeteren. De verrassende aankondiging kwam toen Nintendo zei dat het 21 miljoen Switch-gameconsoles verwacht te verkopen in het boekjaar dat begon op 1 april, een daling van 9 procent op jaarbasis, nu het bedrijf worstelt met tekorten aan componenten.

    Nintendo, dat afhankelijk is van interne titels, verwacht dit jaar 210 miljoen 'software-eenheden' te verkopen, tegen 235 miljoen vorig jaar.

    Het bedrijf liep vertraging op en stelde het vervolg op 'Legend of Zelda: Breath of the Wild' uit tot het voorjaar van 2023. Dit jaar is 'Splatoon 3' een aanstormende titel.
    Nintendo's aandelen zijn dit jaar 5 procent gestegen en sloten vlak voor de aankondiging van de wint. Nintendo kost 56.360 yen per aandeel, zo'n 409 euro. Via een split wil Nintendo meer kleine beleggers en gamefans in het kapitaal trekken.


  • 'Kasuitstroom en zwakke radiologie-cijfers bij Agfa baren zorgen'

    ING is niet onder de indruk van de cijfers bij Agfa . 'Radiologie, dat de grootste winstbijdrage levert, kon maar 1 miljoen nettowinst boeken, terwijl de consensus uitging van 8 miljoen euro', schrijft analist Maxime Stranart. Ook de sterke verhoging van het werkkapitaal, die de kasstroom met 48 miljoen euro negatief kleuren, zal wellicht niet op bijval kunnen rekenen bij beleggers, vermoedt Stranart.

    Volgens Agfa is het hogere werkkapitaal te verklaren door extra inspanningen voor voorraden, inflatie en problemen met bevoorradingsketen.

  • Boomende landbouwtak stut winst Bayer

    Bayer  rapporteerde over het eerste kwartaal een bedrijfswinst van 4,2 miljard euro, 37 procent meer dan een jaar eerder en een stuk beter dan analisten verwachtten. 

    De chemiereus profiteert vooral van de forse prijsverhogingen die zijn landbouwtak Crop Science kon doorvoeren. Mede dankzij zeer sterke prijsverhogingen voor onkruidverdelgers - vooral het beruchte Roundup - krikte die afdeling de winstbijdrage met bijna drie kwart op tot dik 3 miljard euro. 

    +23%
    Landbouwboom
    Dankzij de sterk presterende agrotak is Bayer dit jaar tot nog toe het best presterende Europese chemieaandeel, met een winst van 23 procent

    Bayer noteert in Frankfurt niettemin vlak, maar is met een winst van 23 procent sinds Nieuwjaar het best presterende Europese chemieaandeel. 

  • Brussel opent lichtrood | KBC | Agfa | Nyxoah

    Terwijl de Europese beurzen -oef! - met gemiddeld 1,3 procent winst van start gaan, daalt de Bel20 me 0,3 procent naar 3.872 punten.

    KBC  onthecht een dividend van 3 euro bruto slotdividend over boekjaar 2021 en een extra dividend van 4,60 euro bruto.Die dubbele coupon roomt de Bel20 bij de aftrap 55 punten af. Meteen een extra opdoffer voor een een beursbarometer die gisteren stevig onder 4.000 punten dook. KBC doorstaat de knip goed en daalt minder dan de coupon.

    UCB wint 0,8 procent na het bevestigen van goede testresultaten rond myasthenia gravis. Argenx , met Vyvgart actief in diezelfde ziekte, verliest 5,6 procent.

    Cofinimmo  wint 0,7 procent. De vastgoedgroep doet een dubbele investering in België, deels gefinancierd via de uitgifte van nieuwe aandelen.

    Agfa verliest 0,8  procent. De beeldvormingsgroep komt boven de lat uit met cijfers maar waarschuwt dat 'het pittigste nog moet komen' op vlak van kosteninflatie.

    Nyxoah daalt 2,3 procent. De slaapapneuspecialist trekt twee nieuwe bestuurders aan en ziet zijn prille omzetten met slaapsysteem Genio toenemen. De kaspositie is evenwel wat lager dan op 31 december.

    WDP wint 0,3 procent. De vastgoedgroep schrapt zijn dividend in aandelen en zal alle aandeelhouders in cash vergoeden.

  • Agfa: 'Volle impact pas dit kwartaal'

    Agfa's  resultaten - met een aanzienlijke omzet- en winstverbetering - mogen er wezen, al waarschuwt de beeldvormingsgroep dat het heftigste nog moet komen. 'De groep verwacht de volle impact van de kosteninflatie in het tweede kwartaal, dat ook beïnvloed zal worden door de onzekere geopolitieke situatie en de COVID-gerelateerde lockdowns in China', aldus het bedrijf in zijn kwartaalupdate. Het bedrijf kondigt 'bijkomende prijsacties' aan om de kosteninflatie aan te pakken.

  • 'Dit is onmiskenbaar een berenmarkt'

    When it walks like a duck, talks like a duck, then it’s probably a duck..’. Zo opent Frank Vranken zijn ochtendmail. De markten zijn volgens de strateeg van Edmond de Rothschild onmiskenbaar in berengebied na de recente sell-off waarbij gisteren ook kwalitatieve namen als Givaudan, L'Oréal en ASML rake klappen kregen.

    Het gevoel van een complete wash-out is in ons midden.

    Frank Vranken
    Hoofdstrateeg Edmond de Rothschild

    'De Nasdaq bevindt zich in een berenmarkt, de Euro Stoxx 50-index viel er zopas in en de S&P500 staat op het punt er een in te gaan', aldus Vranken die nog niet meteen soelaas ziet voor de geplaagde indexen. 'Een recessie, vandaag nog niet aanwezig, kan zaken nog erger maken. Het gevoel van een complete wash-out is zeker onder ons'.

  • Doek valt over Immo Genk Logistics

    Er verdwijnt op 18 mei opnieuw een vastgoedcertificaat van de Brusselse beurs. Certificaathouders van Immo Genk Logistics krijgen dan een laatste liquidatiecoupon uitgekeerd van 18,07 euro bruto per aandeel. Met die laatste uitbetaling houdt het certificaat op te bestaan en wordt de notering geschrapt.

    De inhoud van het certificaat, een logistieke site in Genk-Zuid, werd verkocht aan Romeo Property voor 32 miljoen euro. Het vastgoedcertificaat werd in oktober 1998 uitgegeven tegen 10.000 Belgische frank. 



  • Agfa boven de lat dankzij prijzenoffensief

    De omzet van de Agfa-Gevaert  steeg met 7,2 procent in het eerste kwartaal tot 424 miljoen euro. De stijgende kosten, vooral voor aluminium, energie en verpakkingsmateriaal, in combinatie met de sterk stijgende vrachttarieven, dwongen de beeldvormingsgroep tot wereldwijde prijsverhogingen. Die wierpen hun vruchten af.

    Door de prijsverhogingen kon Agfa zijn brutomarge stabiel houden op 29 procent van de omzet. Ondanks de inflatiedruk en problemen in de toeleveringsketen steeg de bedrijfskasstroom (ebitda) van 15 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2021 tot 19 miljoen euro. Onder de streep buigt Agfa een nettoverlies van 1 miljoen euro vorig jaar, om in een nettowinst van 4 miljoen.

  • Klein winstje op til in Europa?

    Met een bang hart, melden we u dat de future op de Euro Stoxx 50 heel voorzichtig groen kleurt. De Europese beurzen zouden met 0,3 winst van start gaan na de loodzware verliezen van de afgelopen dagen. 

  • UCB bevestigt goede testresultaten rond myasthenia gravis

    Bij myasthenia gravis (MG) denken beleggers vooral aan Argenx, dat eind vorig jaar goedkeuring kreeg om voor de behandeling van die zeldzame spierziekte zijn potentiële goudhaantje Vyvgart op de cruciale Amerikaanse markt te lanceren

    Rond MG heeft UCB , weliswaar met achterstand op de Gentenaars, twéé ijzers in het vuur: zilucoplan en rozanolixizumab. Voor beide bevestigt de biofarmaciegroep naar aanleiding van de driedaagse jaarvergadering van de Myasthenia Gravis Foundataion of America de eerder aangegeven goede resultaten in de derde en laatste klinische testfase. 

    UCB verwacht voor beide dossiers 'later dit jaar' een aanvraag in te dienen. 

  • WDP trekt keuzedividend in, alle aandeelhouders krijgen cash uitkering

    WDP  laat weten dat het zijn lopende aanbieding van het keuzedividend intrekt. Aandeelhouders kregen de keuze tussen een dividend in cash en een inschrijving op een keuzedividend van 36,34 euro. Maar door de recente druk op de aandelenkoers kun je nu goedkoper via de beurs aandelen WDP kopen. De slotkoers gisteren bedroeg 30 ,9 euro.

    De turbulentie op de financiële markten heeft geleid tot een aanzienlijke daling en volatiliteit van de koers van het aandeel WDP ten opzichte van de gemiddelde koers op basis waarvan de uitgifteprijs werd vastgelegd.

    WDP

    'Meer specifiek heeft de turbulentie op de financiële markten geleid tot een aanzienlijke daling en volatiliteit van de koers van het aandeel WDP ten opzichte van de gemiddelde koers op basis waarvan de uitgifteprijs werd vastgelegd', aldus WDP. 

    Alle aandeelhouders zullen daardoor het dividend voor 2021 in cash ontvangen: 0,88 euro bruto of 0,616 euro netto per aandeel na aftrek van 30 procent roerende voorheffing. Voor aandeelhouders die hun keuzerecht al hebben uitgeoefend, zal hun keuze komen te vervallen. Ook zij zullen automatisch het dividend in cash ontvangen. 

  • Nyxoah wijzigt bestuur

    Ook Nyxoah  voert wijzgingen door in het bestuur. De slaapapneuspecialist strikt Raymond Cohen als bestuurder, de CEO van neurostimatiespecialist Axonics , genoteerd op Nasdaq. Daarnaast komt ook Virginia Kirby aan boord, die onder meer bij Medtronic en 3M werkte en nu de dienst voor technologische commercialiseringen leidt aan de universiteit van Minnesota.

    Nyxoah kwam nabeurs een kwartaalupdate. Het behaalde een omzet van 660.000 euro met slaapsysteem Genio, voornamelijk in Duitsland waar het bedrijf op 15 sites zijn neurostimulatoren bij patiënten inplant. Op 31 maart had het bedrijf 82,8 miljoen euro in kas. 

  • Bitcoin duikt onder 30.000 dollar

    De verkoopgolf ging gisteren ook in andere hoeken van de financiële markten onverkort door, met name crypto. Bitcoin dook voor het eerst sinds juli 2021 onder 30.000 dollar en is nu ruim gehalveerd sinds de piek van november. 

    U leest hier meer. 

  • Chinese 'big tech' weer wat kleiner

    In het spoor van Nasdaq incasseren ook de Chinese techaandelen stevige klappen, door de mix van de nieuwe vrees van een harde economische landing en de oude vrees voor een overheid die de branche de duimschroeven aandraait.

    In Hong Kong kregen techaandelen als Alibaba en JD.com bij de hervatting van de handel een stevige tak, al lopen de verliezen intussen al flink terug. 

  • Coucke en van Waeyenberge uit bestuur Fagron

    De specialist in apothekersbereidingen Fagron  liet nabeurs weten dat alle agendapunten op de algemene vergadering werden goedgekeurd. Opvallend zijn wel enkele wijzigingen in de bestuursraad. Giulia van Waeyenberge en Marc Coucke zetelen er niet langer in. Het belang van Alychlo, het investerinsvehikel van Coucke, in Fagron is gedaald tot 4,99 procent volgens de website van het bedrijf.

  • Extra kopwind voor Bel20: de dubbele KBC-coupon

    Bij KBC  gaat er vandaag een dubbel traktaat voor de aandeelhouders van koers af: 3 euro bruto slotdividend over boekjaar 2021 en een extra dividend van 4,60 euro bruto.

    Die dubbele coupon roomt de Bel20 bij de aftrap 55 punten af. Meteen een extra opdoffer voor een een beursbarometer die gisteren stevig onder 4.000 punten dook

  • Cofinimmo vergroot Belgische zorgportefeuille

    Cofinimmo  kondigde nabeurs een uitbreiding in eigen land aan. De vastgoedgroep investeert 24 miljoen euro in twee woonzorgcentra in ons land. Het eerste, Villa Batavia, ligt in Grimbergen. Het is nog in aanbouw en heeft een waarde van ongeveer 20 miljoen euro. De eigenlijke verwerving zal pas plaatsvinden wanneer het centrum klaar is, in principe in het eerste kwartaal van 2023.

    De tweede aanwinst ligt in Henegouwen, in de gemeente Mont-de-l'Enclus en heeft een waarde van 4,5 miljoen euro. Deze site 'La Colline' verwerft Cofinimmo door de inbreng in natura van de aandelen van de vennootschap die eigenaar is van het gebouw. In dat verband werden gisteren 39.933 nieuwe aandelen Cofinimmo uitgegeven.

    Voor beide woonzorgcentra zijn langetermijnhuurovereenkomsten afgesloten met uitbater Orelia Zorg.

  • Wall Street: de 'aardverschuiving' van Uber

    Mocht er iemand nog aan twijfelen hoe fundamenteel bij een stijgende rente het beleggersklimaat gekeerd is, de gelekte memo van Uber-CEO Dara Khosrowshahi aan het personeel maakte het gisteren helemaal duidelijk. Khosrowshahi spreekt over een 'aardverschuiving' in het beleggerssentiment en zegt voortaan keihard op de kleintjes te letten. En dus komt de focus op echte cashflow en niet meer op de 'AEBITDA' ofte winst vóór alle kosten'

    Kijk, zo'n beurscrisis heeft dus ook wel zijn voordelen. We zijn in deze kolommen al langer een koel minnaar van de ebitda-lettersoep. 

    De aardverschuiving waar de Uber-CEO over spreekt straalt af op heel de Nasdaq  .Die zit volgepropt met bedrijven waar de waardering in belangrijke mate afhangt van een nulrente

    ©EPA-EFE

  • Sony koopt eigen aandelen in

    Sony, de Japanse producent van consumentenelektronica, gaat voor 1,5 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Dat heeft bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de resultaten over het voorbije boekjaar, dat liep tot 31 maart 2022. 

    Sony verkocht dit jaar 11,5 miljoen PlayStations 5. Dat cijfer wil Sony dit jaar verhogen tot 18 miljoen exemplaren. De Playstation 5 is het vlaggenschip van de elektronicagroep, maar de productie en distributie van de gameconsole liep het voorbije jaar moeizaam door de schaarste in elektronica-onderelen. De vraag naar de PlayStation 5 overtreft ruimschoots het productiecapaciteit van Sony.

    De grote vraag naar de gameconsole stemt Sony optimistisch, maar het waarschuwt voor aanhoudende moeilijkheden in de aanvoerketen, voornamelijk door de strenge Covid-aanpak in China.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud