1. Markten Live
  2. Live blog

Late verkoopgolf duwt Wall Street weer in het rood

De Europese beurzen boekten matige winsten. De intrinsieke waarde van Sofina is gestegen tot meer dan 11 miljard euro. Het aantal nieuwe abonnees van Netflix viel tegen.
  • Late verkoopgolf duwt Wall Street weer in het rood

    De Amerikaanse beurzen konden de winsten niet vasthouden. In het laatste handelsuur kregen de techwaarden - maar ook tal van andere sectoren - weer klappen, zodat de indexen met verlies sloten. De Nasdaq 100 belandde in een correctie.

    Meer in onze spiegel.

  • Internationale schuldeisers dreigen met actie tegen Evergrande

    Een groep van Evergrandes internationale schuldeisers staat klaar om ‘alle nodige acties’ te ondernemen om hun rechten te verdedigen, als de Chinese projectontwikkelaar geen haast maakt met een oplossing voor diverse wanbetalingen, meldt Reuters.

    Evergrande torst een schuldenlast van meer dan 300 miljard dollar. Bijna 20 miljard dollar daarvan betreft internationale obligaties waarvoor Evergrande in wanbetaling verkeert.

  • Over de nieuwsbrief van Sofina...

    ... leest u hieronder meer.

  • 'Peloton stopt productie fietsen en loopbanden'

    Het aandeel Peloton dondert 11 procent lager. De reden? De Amerikaanse zakenzender CNBC zegt op basis van interne documenten dat het thuisfitnessbedrijf tijdelijk stopt met de productie van zijn fietsen en loopbanden. Er zou te weinig vraag naar zijn en het bedrijf zou in de kosten willen snijden.

  • Econocom-topman Bouchard geeft fakkel door

    Groot nieuws bij Econocom : CEO en oprichter Jean-Louis Bouchard geeft de fakkel door aan twee getrouwen van binnenshuis die de IT-groep zullen leiden. Laurent Roudil, die al algemeen directeur was bij de groep, wordt de nieuwe CEO. Hij zal worden bijgestaan door Angel Benguigui, die de rol van uitvoerend algemeen directeur krijgt.

    De 79-jarige Bouchard blijft wel voorzitter. 'Met deze sterkere governance onderstrepen we ons plan om tegen eind dit decennium te verdubbelen in omvang', zegt Bouchard.

    In 2018 nam Bouchard al eens afscheid als CEO. Hij liet toen de rol over aan zijn zoon Robert. Maar die bakte er weinig van, waardoor Bouchard na amper zeven maanden en op vraag van veel aandeelhouders en werknemers terugkwam.

    Jean-Louis Bouchard
    Jean-Louis Bouchard ©Antoine Doyen

  • Intrinsieke waarde Sofina stijgt tot 11,1 miljard euro

    De nieuwsbrief van Boël-holding Sofina staat online. De instrinsieke waarde is gestegen van 10 miljard euro eind juni tot 11,1 miljard euro eind december. Dat komt neer op 330 euro per aandeel en daarmee bedraagt de premie op de instrinsieke waarde bij de laatste slotkoers ruim 12 procent. 

    Wat direct opvalt is dat Sofina in het tweede semester nog meer geld heeft gestoken in THG, vroeger bekend als The Hut Group. Want die deelneming is uitgegroeid tot het zorgenkind voor Sofina dat het voorbije jaar 70 procent lager dook en nu op het laagste niveau ooit noteert. De koersval kwam vooral na een dramatisch verlopen analistendag in het najaar, waarbij het management uithaalde naar shortsellers, die speculeren op een koersdaling. In september 2020 trok THG in volle e-commerce-euforie naar de beurs tegen 500 pence per aandeel.

    Verder maakte de holding onder andere bekend dat het mee is ingestapt in kapitaalverhogingen van onder andere flitskoerier Gorillas. 

    We bleven in het tweede semester een sterke prestatie van onze portefeuille zien dankzij de stijgende waarderingen. Maar in de laatste maanden zien we wel een toename in de volatiliteit op de beurzen in groei- en techsectoren.

    Harold Boël
    CEO van Sofina

  • Agfa kondigt prijsverhogingen aan

    Agfa-Gevaert laat in twee persberichten weten wereldwijd prijsverhogingen door te voeren voor zijn PCB-phototoolingproducten en zijn medische producten.

    De prijzen van alle IdeaLINE-phototoolingfilms en chemie voor de productie van printed circuit boards (PCB's) en metaalstructurerende toepassingen gaan met dubbele cijfers naar omhoog. De prijsverhogingen zijn nodig door de fors hogere kosten van de productie (energie en arbeid), de grondstoffen en de logistiek, zegt Agfa. Het bedrijf heeft voortdurend  verbeteringsmaatregelen gezocht om de kostenstijgingen te compenseren, maar omdat de inflatoire druk blijft aanhouden, ziet Agfa geen andere mogelijkheid dan een deel door te rekenen aan zijn klanten.

    Ook de prijzen van medische producten (Agfa Radiology Solutions) stijgen. Voor medische films en apparatuur zullen de prijsstijgingen 5 tot 10 procent bedragen. Voor de andere producten gaan de prijzen met tweecijferige percentages naar omhoog.

  • Bel20 sluit nipt positief

    De Europese beurzen zijn met matige winsten gesloten. De Euro Stoxx 50 won 0,7 procent, de brede Stoxx Europe 600 ging 0,5 procent hoger.

    De Bel20 eindigde 0,1 procent in de plus op 4.218,48 punten. Galapagos (+4%) trok de kop, samen met Umicore (+2,3%) en Elia (+2,3%). Ackermans & van Haaren (-1,7%) droeg de rode lantaarn, Sofina zakte 1,5 procent en Cofinimmo 1,4 procent.

  • Herstel technologie stuwt beurzen in New York

    De wat lagere rente en beleggers die technologie opvissen maken dat de Amerikaanse beurzen mooi hoger gaan. Een uitgebreider verslag leest u hier.

  • Amerikaanse huizenmarkt afgeremd door laag aanbod

    In december viel de huizenverkoop in de Verenigde Staten – seizoensgecorrigeerd en op jaarbasis – met 4,6 procent terug naar 6,18 miljoen. Toch was 2021 een sterk jaar voor de Amerikaanse huizenmarkt. Velen gingen op zoek naar een ander, ruimer huis om makkelijker thuis te kunnen werken of studeren. Bovendien komt de grote generatie van de millennials in hun woningkoopjaren.

    In totaal werden volgens de National Association of Realtors over heel vorig jaar 6,12 miljoen huizen verkocht, 8,5 procent meer dan in 2020. Daarmee was 2021 het sterkste jaar sinds 2006.

    Nog meer huizen hadden van eigenaar kunnen wisselen, als het aanbod groter was geweest. Eind december stonden slechts 910.000 huizen te koop in de VS, 14,2 procent minder dan een jaar eerder.

  • Deal met Mercedes-Benz doet Luminar opveren

    Op Nasdaq schiet Luminar Technologies ruim 11 procent hoger. Mercedes-Benz is van plan lasersensoren van het in Orlando, Florida, gevestigde bedrijf te integreren in zijn autoplatform van de volgende generatie. Op die manier zou semiautonoom rijden op autosnelwegen mogelijk worden. Mercedes neemt daarnaast een niet nader bepaald minderheidsbelang in Luminar.

    Luminar is een producent van lidartechnologie (light detection and ranging), die toelaat om oppervlakten vanop afstand af te tasten. Het bedrijf trok in 2020 naar de beurs.

    Luminar sloot eerder een leveringsovereenkomst met Volvo Car. Ook SAIC, de grootste Chinese autobouwer, is van plan om sensoren van Luminar in sommige wagens te gebruiken.

  • Wall Street opent in de plus

    Na drie minuten handel wint de Dow Jones 0,5 procent en de S&P500 0,7 procent. De Nasdaq Composite gaat 1,1 procent hoger.

  • Notulen ECB-vergadering bevestigen verdeeldheid

    De notulen van de jongste bestuursvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) bevestigen dat de bestuurders verdeeld zijn over de inflatievooruitzichten en het gepaste beleid. 'Er werd gewaarschuwd dat een scenario van een hogere inflatie gedurende een langere periode niet mag worden uitgesloten', staat in het verslag. De ECB verwacht dat de inflatie in 2023 en 2024 lager zal zijn dan de doelstelling van 2 procent. Maar niet alle bestuurders zijn daarvan overtuigd.

    Andere bestuurders waarschuwden voor een 'voorbarige afbouw van de monetaire stimulus'. De ECB besliste in december haar obligatieaankopen geleidelijk te verminderen.

    ECB-voorzitster Christine Lagarde herhaalde donderdag dat de ECB redenen heeft om minder snel dan de Amerikaanse centrale bank de stimulus te verminderen. 'De inflatie in de eurozone is lager en het economisch herstel is minder vergevorderd dan dat in de VS.'

  • Meer nieuwe steunaanvragen dan verwacht in VS

    Vorige week hebben 286.000 Amerikanen een nieuwe aanvraag voor een werkloosheidsuitkering ingediend. Dat zijn er 55.000 meer dan de week voordien (230.000). Economen hadden een lichte afname tot 225.000 verwacht.

    Het cijfer van 286.000 is het hoogste in drie maanden. Het lijkt erop te wijzen dat de omikronvariant een grotere impact heeft op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Mogelijk zijn er meer ontslagen tijdens de huidige golf. Door de krapte op de arbeidsmarkt zou dat van korte duur moeten zijn.

  • Ook American Airlines doet beter dan verwacht

    Voorbeurs kwam nog een andere Amerikaanse luchtvaartspeler met resultaten, American Airlines . De maatschappij meldde een kleiner dan verwacht verlies in het vierde kwartaal. Gezuiverd bedroeg het 1,42 dollar per aandeel, waar analisten 1,48 dollar hadden voorspeld. Tegenover een jaar eerder (3,86 dollar) was het verlies meer dan de helft kleiner. De omzet verdubbelde ruimschoots van 4,03 naar 9,43 miljard dollar.

    Ook American verwijst naar de sterke vraag naar reizen tijdens de eindejaarsperiode. Toch moesten luchtvaartbedrijven tegen het einde van het jaar massaal vluchten schrappen door heel veel coronabesmettingen en het slechte weer.

    Voor het eerste kwartaal verwacht American Airlines op een 8 tot 10 procent lagere capaciteit te vliegen dan in de overeenkomstige periode van 2019. De omzet zal 20 tot 22 procent lager uitkomen dan twee jaar eerder.

  • Naar licht hogere start in New York

    Na de nieuwe verliezen van woensdag gaan de Amerikaanse beurzen een positieve start tegemoet. Dat geven de futures op de toonaangevende indexen aan. De future op de Dow Jones noteert 0,3 procent hoger, die op de S&P500 0,4 procent en die op de Nasdaq 0,7 procent.

    Woensdag verloren de Dow en de S&P500 1 procent en de Nasdaq 1,2 procent. Daarmee zat de Nasdaq in een correctie. Beleggers bleven zich zorgen maken over de stijgende langetermijnrente en het strakker monetair beleid dat op komst is.

  • Glimmende resultaten bij diamantjuwelier

    Houdt u straks de koers van Signet Jewelers  in de gaten. 's Werelds grootste verkoper van diamantjuwelen verhoogt zijn winstprognose voor dit boekjaar na een sterker dan verwachte eindejaarsverkoop. Het verwacht in de eindejaarsperiode een omzetstijging van 30 procent naar 42,2 miljard dollar.

    CEO Joan Hilson kondigde ook aan dat het bedrijf zijn aandeleninkoopprogramma opvoert van 184 naar 500 miljoen dollar.

    De aandelen zaten met een koerswinst van 140 procent over de voorbije twaalf maanden al in de lift.

  • United Airlines verwacht hogere kosten, lagere capaciteit dan in 2019

    De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines maakte woensdag na de slotbel van Wall Street een kleiner dan verwacht verlies over het vierde kwartaal bekend. Maar voor 2022 is United iets minder optimistisch geworden.

    In het vierde kwartaal realiseerde United een omzet van 8,19 miljard dollar, ruim het dubbele van een jaar eerder en boven de gemiddelde analistenverwachting (7,97 miljard). Op gezuiverde basis bedroeg het verlies 1,60 dollar per aandeel tegen 7 dollar in het vierde kwartaal van 2020. De analisten hielden rekening met een kwartaalverlies van 2,11 dollar. Dat het resultaat beter meevalt dan verwacht, wordt toegeschreven aan de sterke vraag naar reizen tijdens het eindejaarsseizoen.

    United Airlines verwacht dat de omzet in het lopende eerste kwartaal 75 tot 80 procent van het niveau van 2019 zal bedragen. De talrijke omikronbesmettingen wegen op de vraag op korte termijn, maar voor de lente en verder lopen de boekingen goed, zegt de maatschappij.

    United stelt zijn vooruitzichten voor het hele jaar wel bij. Het verwacht nu hogere in plaats van lagere kosten dan in 2019. De jaarcapaciteit zal ook lager uitkomen dan die van 2019. Tot dusver rekende United op een 5 procent hogere capaciteit.

    In de voorbeurshandel zakt het aandeel United Airlines circa 2,7 procent.

  • Overname maakt einde aan brokkenparcours Casper

    De aandeelhouders van Casper Sleep  hebben ingestemd met een bod van 6,90 euro per aandeel door de investeringsgroep Durational Capital Management. Daarmee komt binnenkort een einde aan de rampzalige beurscarrière van de matrassen- en slaaptoebehorenverkoper.

    Sinds de beursgang in 2020 kelderde het bedrijf met de helft. Het trok in februari 2020 naar de beurs tegen 12 dollar per aandeel.

  • Turkse rente blijft op 14 procent, lira stijgt

    De Turkse centrale bank houdt haar basisrente onveranderd op 14 procent. De lira reageert positief, hoewel het status quo algemeen werd verwacht. Vorig jaar is de lira fors gedaald, omdat de centrale bank toen herhaaldelijk de rente verlaagde onder druk van president Tayyip Recep Erdogan.

  • Marktenchat van start

    U kunt nu chatten over het resultatenseizoen, de rente en de inflatie met redacteur Serge Mampaey. Dat kan in deze box. 

  • Inflatie eurozone neemt stevig toe

    De inflatie in de eurozone bedroeg 5 procent in december. Dat is in lijn met een eerdere raming. In november bedroeg de inflatie 4,9 procent en in oktober 4,1 procent. 

    De kerninflatie, met uitzondering van de volatiele voedings-, energie- en alcoholprijzen, bedroeg 2,6 procent. Ook dat cijfer is in lijn met een eerdere raming.

  • WeTransfer lanceert beursgang in Amsterdam

    Ondanks het moeilijke klimaat voor techaandelen zet de uploadspecialist WeTransfer door met zijn beursgang in Amsterdam. De operatie heeft een omvang van 285 à 290 miljoen euro. Er worden zowel nieuwe als bestaande aandelen aangeboden.

    De prijsvork bedraagt 17,50 tot 20,50 euro per aandeel. Dat betekent dat de waardering van WeTransfer kan oplopen tot maximaal 716 miljoen euro. 

  • De Tijd zoekt een redacteur Beleggen

    Zelf voor deze blog schrijven? Er is een vacature!

  • Soitec keldert na ruzie over CEO

    Het Franse halfgeleiderbedrijf Soitec  keldert 15 procent op de beurs van Parijs. De aanleiding is een open oorlog tussen de raad van bestuur en het directiecomité over het lot van CEO Paul Boudre. De raad wil Boudre vervangen door Pierre Barnabé, het hoofd van de bigdatatak van Atos.

    Maar het voltallige directiecomité tekende protest aan. 'Dankzij Boudre hebben we de afgelopen jaren ons uitzonderlijke groeitraject kunnen realiseren', zegt de directie in een brief aan de bestuurders. Soitec maakt substraten voor halfgeleiders en verdubbelde sinds 2020 ruim in beurswaarde.

  • Degroof over Acacia Pharma: 'Geduld is een schone deugd'

    Degroof Petercam herzag zijn waardering voor Acacia Pharma  bij gebrek aan zichtbaarheid over de covid-impact op het lopende onderzoek. Het koersdoel gaat van 6,8 naar 5,6 euro. Het koopadvies blijft gelden.

    Analiste Laura Roba blijft geloven ni het toekomstpotentieel van het misselijkheidsmiddel Bahremsys en het kalmeringsmiddel ByFavo. 'Beide middelen beantwoorden aan een grote nood in de markt. We voorzien een piekverkoop van 349 miljoen dollar voor Bahremsys en 156 miljoen euro voor ByFavo tegen respectievelijk 2031 en 2033'.

    De recente koersdaling van het aandeel maakt een kapitaalverhoging uitdagender.

    Laura Roba
    Degroof Petercam

    Met een cashpositie van 47,1 miljoen dollar eind juni 2021 (versus 46,7 miljoen dollar eind december 2020) en rekening houdend met 3,5/4,0 miljoen dollar cash burn per maand, voorziet Roba dat Acacia Pharma nog voortkan tot de zomer.  'De recente koersdaling van het aandeel maakt een kapitaalverhoging uitdagender', aldus de analiste.

  • Hoger koersdoel Econocom: 'Kickstart op overnameplannen'

    ING verhoogt het koersdoel van Econocom  van 3,10 euro naar 4 euro na de voorlopige resultaten die de IT-dienstengroep dinsdagavond publiceerde. Het advies blijft 'houden'. 'We missen nog wat data om een volledig beeld te krijgen van de resultaten, zoals de bedrijfsverliezen, belastingen, minderheidsbelangen, restwaarden en kasstromen', zegt analist David Vagman.

    'We constateren ook voorzichtigheid bij het management', leidt Vagman af uit de conference call. 'Het echte nieuws uit de call zijn de minimaal drie tot vier overnames die Econocom tegen de zomer wil afronden in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Spanje, wat de herstart inluidt van de strategie van fusies en overnames.'

    Vagman signaleert dat die overnames op drempels kunnen botsen. Econocom is goedkoop gewaardeerd op de beurs, terwijl de overnameprijzen in de sector aanzienlijk zijn gestegen. 'Het management overweegt zijn enorme hoeveelheid eigen aandelen als pasmunt te gebruiken en te verkopen boven de beurskoers.'

  • Vyvgart: 'Ruimere toelating in Japan dan in VS'

    KBC Securities noemt de goedkeuring van Argenx' middel Vyvgart in Japan geen verrassing. Het beurshuis onthoudt wel dat Argenx zijn middel in Japan mag inzetten in de brede patiëntenpopulatie voor myasthenia gravis (MG). In de VS geldt een kleine beperking met betrekking tot het aantal antilichamen van de patiënt, waardoor daar zo'n 85 procent van de patiënten met MG in aanmerking komt.

    Analist Thomas Vranken voorspelt een piekverkoop in Japan voor het middel van 118 miljoen euro tegen 2029. Die raming houdt geen rekening met de goedkeuring van het middel voor andere ziektes. 'We wachten op de Europese goedkeuring later dit jaar en ook op data over het subcutane gebruik van het middel. In afwachting herhalen we ons koopadvies met een koersdoel van 340 euro', zegt Vranken.

  • Europese aandelen in de kijker | Unilever | Puma | Valneva

    Ondanks groene futures moeten de Europese beurzen het met minieme verschillen doen bij de opening van de handel. De Euro Stoxx 50 levert 0,03 procent in.

    Unilever wint 1,7 procent nu het zijn jacht op de consumententak van GlaxoSmithKline weer in het koelvak stopt.

    Deliveroo  wint 3,7 procent na een sterke update.

    Puma  wint 2,9 procent. Het Duitse sportmerk zag zijn verkoop in het vierde kwartaal met 14 procent toenemen.

    Valneva  wint 21 procent in Parijs. Het biotechbedrijf meldt dat zijn kandidaat-vaccin werkzaam is tegen de omikronvariant.

  • Bel20 opent vlak | Argenx | Sofina | IBA

    De Bel20 opent vlak (+0,08%) op 4.214 punten.

    Argenx  verliest 0,5 procent. Het biofarmabedrijf slaat geen munt uit het nieuws dat het zijn middel Vyvgart in Japan op de markt mag brengen.

    Sofina  verliest 0,4 procent. De holding zal vanavond haar intrinsieke waarde bekendmaken in de traditionele nieuwsbrief van topman Harold Boël.

    IBA  wint 1,9 procent. De protontherapiespecialist strikt een Amerikaans contract in de kunststoffenindustrie.

    Cenergy  wint opnieuw 4 procent en scherpt zijn record aan. De Griekse industrieholding kon gisteren uitpakken met een exclusiviteitscontract met DEME voor de levering van offshorewindkabels.

    EVS wint 2,3 procent na een herschikking van zijn managementteam.

  • Valneva meldt werkzaamheid vaccin tegen omikron

    Het Oostenrijks-Franse biotechbedrijf Valneva  zegt dat zijn vaccin de omikronvariant na drie dosissen volledig neutraliseert. Uit een laboratoriumtest bleken alle serummonsters antilichamen te bevatten tegen de deltavariant, en in 87 procent ook tegen de omikronvariant.

    Valneva verwacht dat zijn vaccin nog dit kwartaal in Europa wordt goedgekeurd en dat de eerste leveringen in april plaatsvinden.

  • Unilever staakt vrijage met GlaxoSmithKline

    Unilever gaat zijn bod van 68 miljard euro op de consumententak van GlaxoSmithKline  niet verhogen. Daarmee lijkt de deal niet langer levensvatbaar. Glaxo vond dat het bod de tak, waar onder meer Sensodyne en de pijnstiller Advil toe behoren, onderwaardeerde.

    Analisten kloegen dan weer over een te hoge prijs en een gebrek aan strategische fit. Unilevers aandelen zijn fors gedaald nadat het nieuws over de mogelijke overname vorig weekend bekend was geraakt.

  • Argenx krijgt goedkeuring voor Vyvgart in Japan

    Na de goedkeuring in de VS op 17 december mag Argenx  zijn middel Vyvgart ook in Japan op de markt brengen voor de behandeling van de immuunziekte myasthenia gravis. Het Japanse ministerie van Gezondheid verleende een vergunning voor de behandeling van patiënten die onvoldoende reageren op steroïde of niet-steroïde immuunonderdrukkers op de markt.

    Vyvgart is de eerste FC-receptorblocker (FcRn) die in Japan markttoelating krijgt.

  • Futures kleuren groen

    De future op de Euro Stoxx 50 wijst op een openingswinst van 0,5 procent.

  • Alstom handhaaft outlook ondanks omzetmisser

    Er rollen resultaten binnen van de treinbouwer Alstom . De Franse multinational draaide in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 3,92 miljard euro (+5,5% jaar op jaar). Analisten gingen uit van 4 miljard euro kwartaalomzet.

    We vieren deze maand de eerste verjaardag van de overname van Bombardier en zitten op koers met de integratie.

    Henri Poupart-Lafarge
    CEO Alstom

    De orders groeiden met 4,8 procent naar 4,58 miljard. Dat is eveneens onder de verwachting van 4,89 miljard euro. Het orderboek is 77,8 miljard euro dik.

    Voor het hele boekjaar, dat eindigt op 31 maart, gaat Alstom uit van een groei van de omzet en een positieve kasstroom. Ook voor de middellange termijn herhaalt het zijn doel om tegen 2024-2025 gemiddeld 5 procent per jaar te groeien in omzet bij een operationele marge tussen 8 en 10 procent.

  • Nikkel naar hoogste peil in tien jaar

    De metaalprijzen treden weer op het voorplan. Nikkel bereikte vanochtend in Sjanghai zijn hoogste peil in meer dan tien jaar. Het metaal kost 24.000 dollar per ton. Woensdag rukten de platina- en palladiumprijs ook fors op naar hun hoogste peil sinds november.

    De aanleiding voor de nieuwe rally van de metaalprijzen was de renteverlaging van de Chinese centrale bank op woensdag. Er worden nog meer stimulusmaatregelen uit Peking verwacht in een poging de slabakkende Chinese economie aan te jagen. Gisteren profiteerden de materialengroepen Umicore  (+1,4%) en Johnson Matthey  (+3,5%) van de nieuwe metalenrally.

  • De Tijd in uw oren

    Een nieuwtje uit eigen huis: De Tijd begint woensdag met een dagelijkse nieuwspodcast. 'De7' wordt de eerste Vlaamse ‘daily’ die een nieuwsoverzicht aanbiedt. Daarin komen ook beleggentopics aan bod.

  • Acnespecialist zegt Zwitserse beurs vaarwel

    Cassiopea, een Italiaans biofarmabedrijf dat in Zürich noteert, zet de procedure in gang om de beurs te verlaten. De ontwikkelaar van middelen tegen acne, alopecia (kale plekken) en genitale wratten is voor bijna 100 procent in handen van het Ierse Cosmo Pharmaceuticals, waardoor de beursnotering nog weinig nut heeft.

    Het aandeel heeft in Zürich de tickernaam 'SKIN'.

  • IBA zet stralingstechnologie in voor duurzamer plastic

    IBA  heeft een contract beet buiten de medische sector. De Waalse marktleider in protontherapie gaat een Rhodotron-deeltjesversneller bouwen voor het Amerikaanse Mercury Plastics. Die moet de eigenschappen van kunststoffen verbeteren door meerdere soorten polymeren met elkaar te linken via bestraling.

    Mercury gebruikt al sinds 1999 een e-beam-Dynamitron van IBA, waardoor het bedrijf verschillende soorten polymeren kon koppelen dankzij stralingstechnologie.

    'Dit contract toont hoe veelzijdig onze technologie is. Het crosslinken van polymeren via bestraling is een duurzaam alternatief voor chemische processen', zegt Thomas Servais, vicepresident bij IBA Industrial.

    Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

  • Softbank doet grootste schuldplaatsing in yen ooit

    In Japan zijn de ogen gericht op Softbank. Het techconglomeraat plaatst zijn grootste obligatie ooit, ter waarde van 550 miljard yen (4,2 miljard euro). Het papier heeft een looptijd van 7 jaar en een brutocoupon van 2,48 procent. Dat is de hoogste rente voor Softbank in enkele jaren. De vorige uitgifte in september gebeurde aan 2,4 procent.

    Softbank zit in woelig water, onder meer door scherpe verliezen op de Chinese taxidienst Didi. Maar het bedrijf van miljardair Masayoshi Son blijft populair bij de kleine Japanse beleggers. De nieuwe obligatie focust op de retailbelegger.

  • EVS versterkt management

    EVS kondigt enkele wijzigingen aan in het management. Alex Redfern wordt directeur technologie. De Brit werkt al 15 jaar bij EVS en klom er op van freelancemonteur en cameraman naar vicepresident en nu dus ook directeur.

    Xavier Orri neemt de rol van Europees vicepresident Operations & Projects op zich. De Spanjaard is sinds vorig jaar aan de slag bij EVS en werkte voordien bij meerdere Europese satellietbedrijven, onder meer Newtec, waar ook CEO Serge Van Herck vandaan komt.

     

     

  • Netflix en Sofina in de kijker

    Twee aandelen die de jongste tijd in de verdrukking zitten, staan donderdag in de kijker. Terwijl Netflix  zijn hoop vestigt op Zuid-Koreaanse succesnummers, heeft Sofina af te rekenen met Indiase parels die iets minder blinken.

  • Duitse rente weer licht negatief

    De Duitse tienjaarsrente piepte gisteren voor het eerst sinds 2019 weer boven het nulpunt. Nu de wereldwijde lange rentes wat onstpannen staat de Bund, de referentierente voor de eurzone, weer licht negatief op 0,007 procent.

    Wat zijn de gevolgen van de recente rentestijgingen voor spaarders, beleggers, kopers van een woning en de overheid? U leest het in dit artikel van Wouter Vervenne.

  • Nasdaq in correctie | Azië op winst

    Goedemorgen. Breaking: we hebben al twee maanden geen nieuwe beursrecords gehad. Door de opflakkerende rentes namen de wereldbeurzen een slechte jaarstart, wat gisteren uitmondde in een correctie voor Nasdaq. De techindex noteert 10 procent onder de piek van midden november.

    De Aziatische beurzen en de westerse futures herpakken zich vanochtend. Het sentiment krijgt een boost door een pauze in de wereldwijde uitverkoop van staatsobligaties. Peking overweegt maatregelen om de worstelende vastgoedsector in China soelaas te bieden. De aandelen van Chinese projectontwikkelaars rukken daardoor stevig op.

    De Aziatische beurzen winnen stevig met winsten tot 2,6 procent in Hongkong en tot 1,3 procent elders op het continent.

    ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Late verkoopgolf duwt Wall Street weer in het rood
18 min leestijd