1. Markten Live
  2. Live blog
live

Netflix imponeert met kwartaalupdate

Op Wall Street stond Apple dinsdag onder druk na een verkoopadvies van Jefferies, terwijl de Dow Jones op de eerste beursdag onder Trump II duidelijk groen kleurde. De Europese beurzen trappelden ter plaatse.
  • Netlix imponeert met abonneegroei

    In een eerste lezing zien de kwartaalcijfers van Netflix er erg sterk uit. De streamingreus boekte in het slotkwartaal van 2024 een winst per aandeel van 4,27 dollar, iets meer dan de verwachting van 4,20 dollar.

    Ook de omzet komt met 10,25 miljard dollar netjes boven de lat uit. Maar echt imponeren doet Netflix pas met zijn aanwas van nieuwe abonnees: het afgelopen kwartaal kwamen er 18,9 miljoen paar ogen bij. Dat is de sterkste kwartaalgroei in de geschiedenis van het bedrijf.

    Netflix telt nu 301,6 miljoen betalende kijkers, veel meer dan de verwachte 290,9 miljoen. Het is overigens de laatste keer dat beleggers zich kunnen laven aan die abonneecijfers: de streamer kondigde vorig voorjaar al aan in 2025 te stoppen met er elk kwartaal over te rapporteren. 

    Niet uit schrik voor een stilvallende groei, wel omdat Netflix door zijn focus op advertentiegeld een turbo wil zetten op de omzetgroei, de winstmarge en de cashflow. Daarom wordt de aanwas van nieuwe abonnees minder relevant. 

    Succesnummers als Squid Game en vooral de live uitgezonden boksmatch tussen Jake Paul en Mike Tyson droegen bij aan de sterke kwartaalcijfers, geeft Netflix mee. Precies die live sportevenementen zijn cruciaal voor de succesvolle uitbouw van zijn advertentie-inkomsten de komende jaren. 

    In de (weliswaar wispelturige) nabeurshandel tonen beleggers zich in hun nopjes met de voorliggende cijfers. Het aandeel noteert nabeurs zo'n 14 procent hoger.

  • Wall Street sluit in de plus

    Daar is de slotbel op Wall Street! De Dow Jones en de Nasdaq sloten met een winst van respectievelijk 1,2 en 0,6 procent. 

    Zo sluit Wall Street de eerste beursdag onder Trump II af op een positieve noot. Ons Wall Street-overzicht vindt u hier.

    We buigen ons nu over de cijferupdate van Netflix. Die rolde zonet binnen.

  • Miko-CEO Frans Van Tilborg kondigt afscheid aan, al mocht hij nog tien jaar blijven

    Nadat hij van de koffiemaker Miko een internationale speler heeft gemaakt, stopt Frans Van Tilborg volgend jaar als CEO. Het bedrijf en zijn beurskoers lijken te herstellen van corona, maar dure koffiebonen zijn een nieuwe harde noot om te kraken.

    'Mijn beslissing heeft niets te maken met de koers', klinkt het. Over het afscheid van de Miko-CEO leest u hier meer.

  • 3M krijgt applaus voor kwartaalupdate

    De chemiereus 3M boekte het afgelopen kwartaal een winst per aandeel van 1,68 dollar, op een omzet van in totaal 6 miljard dollar. Dat was telkens iets beter dan de consensusverwachting. Beleggers belonen 3M met een koerssprong van 4,5 procent.


  • Beurswinsten nemen toe op Wall Street

    Anderhalf uur voor sluitingstijd noteert de Dow Jones met 1 procent winst, de Nasdaq koerst 0,6 procent hoger.

  • Amerikaans parket vervolgt Walgreens

    De Amerikaanse farmaketen Walgreens Boots Alliance (WBA) keldert met 13 procent. Het bedrijf wordt door het Amerikaanse parket (DoJ) vervolgd voor zijn aandeel in de opiatencrisis. 

    De DoJ stelt dat Walgreens miljoenen voorschriften heeft laten passeren waarvan de keten wist dat ze in feite vals waren. Daarmee heeft het bedrijf een enorme hoeveelheid opiaten illegaal in omloop gebracht, stelt het parket. 

    De overvloedige aanwezigheid van uiterst verslavende opiaten zoals oxycodon en fentanyl, die in de VS op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn, maakte miljoenen Amerikanen verslaafd en kostte ook aan honderdduizenden mensen het leven.

  • Adidas springt boven de lat met cijferupdate

    De Duitse sportkledinggroep Adidas heeft zijn omzet het afgelopen kwartaal met 19 procent (zonder rekening te houden met wisselkoerseffecten) zien stijgen naar 5,97 miljard euro. Dat heeft het bedrijf vanavond bekendgemaakt in een voorlopige cijferupdate

    De operationele winst landde op 57 miljoen euro, tegenover een verlies van 377 miljoen euro vorig jaar. Over het volledige boekjaar 2024 landt de omzet op 23,7 miljard euro, 11 procent meer dan vorig jaar. De operationele winst komt in 2024 uit op 1,34 miljard euro. Met die cijfers klopt Adidas de analistenverwachtingen.

    'We zien duidelijk dat de interesse van consumenten en retailers in onze producten toeneemt, zowel bij de Lifestyle- als bij de Performance-divisie', zegt een tevreden CEO Björn Gulden. 'De sterke groei in alle regio's en divisies bewijst het goede werk van onze teams in alle regio's en functies.'

    De groei van Adidas is gebouwd op het succes van de retrosneakerlijn Samba en de succesvolle uitverkoop van de populaire Yeezy-sneakers. De sterke prestaties van Adidas contrasteren met die van concurrent Nike . Die verloor het afgelopen jaar 27 procent van zijn beurswaarde, terwijl Adidas in dezelfde periode 46 procent hoger klom.

    Op Wall Street noteren de Adidas-certificaten bijna 6 procent hoger.

  • Sofina stapt in cybersecurityspecialist Cyera

    De meest opmerkelijke nieuwe investering waarmee Sofina in zijn nieuwsbrief (zie post hieronder) naar buiten komt is de instap in Cyera, een Amerikaans-Israëlische cybersecurityspecialist. 

    'Cyera is een veelbelovend bedrijf in een snelgroeiende sector en wordt gesteund door topinvesteerders zoals Sequoia Capital, Accel Partners en Redpoint Ventures', aldus Sofina. In november vorig jaar haalde Cyera 300 miljoen dollar op. Daarbij werd het bedrijf gewaardeerd op 3 miljard dollar.

  • Sofina ziet intrinsieke waarde stevig klimmen

    De halfjaarlijkse nieuwsbrief van Sofina is zonet op de mat gevallen. De holding van de familie Boël knoopt na enkele moeilijke jaren opnieuw aan met mooie groeicijfers. De nettoactiefwaarde (NAV) van de portefeuille klom het afgelopen jaar met 12 procent.

    In vergelijking met juni 2024 bedraagt de groei zo'n 7 procent. Daardoor klimt de waarde van de portfolio opnieuw nipt boven 10 miljard euro (10,1 miljard), ofte naar 307 euro per aandeel. 'De afgelopen maanden zijn er wat straaltjes zonneschijn doorgebroken voor investeerders', zegt Sofina.

    Op basis van de slotkoers van vandaag (232 euro) bedraagt de beurskorting tegenover de intrinsieke waarde 24,4 procent.

    ByteDance is momenteel onze grootste participatie en de waardering weerspiegelt de groei en winstgevendheid in China, waarbij de toekomst van TikTok in de VS en op andere markten buiten beschouwing wordt gelaten

    Sofina
    Holding


    Opmerkelijk: voor het eerst is ByteDance, het moederbedrijf boven de filmpjesapp TikTok, de grootste positie in de portefeuille. Die participatie houdt Sofina aan via het investeringsvehikel SG-CO Investment 2016.

    'ByteDance is momenteel onze grootste participatie en de waardering weerspiegelt de groei en winstgevendheid in China, waarbij de toekomst van TikTok in de VS en op andere markten buiten beschouwing wordt gelaten', geeft de holding nog mee.

    -24,4%
    Holding met korting
    De beurswaarde van Sofina ligt bijna een vierde lager dan de intrinsieke waarde (NAV)
  • MicroStrategy gaat aantal aandelen fors verhogen

    De aandeelhouders van de tot bitcoinhamsteraar omgeturnde softwaregroep MicroStrategy hebben ingestemd met het plan om het aantal A-aandelen te verdertigvoudigen van 330 miljoen naar 10,3 miljard. Dat meldt het persbureau Bloomberg. Daarnaast stemden ze in met een voorstel om het aantal preferente aandelen te verhogen van 5 miljoen naar 1 miljard. De additionele aandelen kunnen gebruikt worden om aan de markt te verkopen via kapitaalrondes, maar kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij een omzetting van converteerbare obligaties.

    De onderneming kan er ook voor kiezen om niet alle nieuwe aandelen op de markt te brengen. Het Bloomberg stelt dat de operatie dient voor de financiering van bitcoin-aankopen. Voor de vergadering werd bekend dat het bedrijf opnieuw 1,1 miljard dollar aan bitcoins heeft gekocht, waarmee de totale bitcoinvoorraad nu zo'n 47 miljard dollar bedraagt. Volgens Bloomberg heeft MicroStrategy nu meer dan 2 procent van het totale aantal bitcoins dat ooit beschikbaar zal zijn. 

    >2%
    Bitcoinbezit MicroStrategy
    MicroStrategy zou volgens Bloomberg meer dan 2 procent bezitten van het totale aantal bitcoins dat ooit beschikbaar zal zijn.
  • Vlakke dag op Europese beurzen

    De Europese beursindices kozen op de eerste handelsdag na de inauguratie van Trump geen richting. De Euro Stoxx50 sloot quasi vlak. 

    De Europese winnaars en verliezers:

  • Vlakke slotbel in Brussel

    Er is afgevlagd op de Brusselse beurs! De Bel20 deed het vandaag rustig aan en sloot 0,1 procent lager op 4.268 punten. 

    KBC was in trek, Umicore was een achterblijver. De winnaars en verliezers van de voorbije beursdag in Brussel:

  • Scholz: 'EU bereidt subsidieplan elektrische voertuigen voor'

    De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt op het Wereld Economisch Forum in Davos dat de Europese Commissie (EC) zijn voorstellen heeft opgepikt om een subsidieplan voor elektrische auto's te lanceren voor heel Europa. Commissievoorzitster Ursula von der Leyen heeft nog niet gereageerd op de uitspraken. In zijn verkiezingsprogramma ijvert Scholz voor een tijdelijke belastingkorting bij de aankoop van elektrische wagens die in Duitsland geproduceerd zijn.

  • Nvidia is opnieuw waardevolste bedrijf ter wereld

    Nvidia heeft Apple voorbijgestoken als waardevolste bedrijf ter wereld. Beide bedrijven kamperen qua marktwaarde al een tijd in elkaars buurt en deden het afgelopen jaar regelmatig haasje-over. Door de koersval van Apple vandaag - na een vers verkoopadvies door het beurshuis Jefferies - verliest de iPhone-maker zijn koppositie aan de AI-chipproducent.

    De top 3 van waardevolste bedrijven ter wereld:

    1. Nvidia, marktwaarde: 3.400 miljard dollar.
    2. Apple, marktwaarde: 3.320 miljard dollar.
    3. Microsoft , marktwaarde: 3.180 miljard dollar. 
  • Franse AI-trots Mistral heeft oogje op de beurs

    De Franse ontwikkelaar van generatieve AI-modellen Mistral wil een notering op de beurs. Dat heeft oprichter Arthur Mensch gezegd tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos. Collega Wim De Preter praat u bij over de wens van Mistral AI om naar de beurs te gaan.

    We hebben de Amerikaanse techreuzen verlaten om een bedrijf in Europa op te richten en te laten zien dat Europa ook iets te vertellen heeft.

    Arthur Mensch
    Oprichter Mistral AI
  • Enkele opvallende 'movers' op Wall Street:

    • Tesla zakt met ruim 2 procent. Donald Trump is van plan regelgeving waarbij autobouwers verplicht worden om een bepaald aantal volledig elektrische wagens te produceren, af te voeren.
    • General Motors maakt de omgekeerde beweging en wint zo'n 1,5 procent. 
    • De vaccinproducent Moderna krijgt van het Amerikaanse ministerie van Gezondheid 590 miljoen dollar om de ontwikkeling van zijn vogelgriepvaccin te versnellen. In de VS is onlangs een man aan dat virus overleden.
    • De financiëledienstverlener Charles Schwab is in trek na een sterke cijferupdate. De omzet steeg het afgelopen jaar met 20 procent naar 5,3 miljoen dollar. De goed presterende aandelenmarkten krikken ook de handel op zijn beursplatform op. 
  • Dalende langetermijnrente geeft Wall Street zuurstof

    Op Wall Street zijn de beurshandelaars na een verlengd weekend aan de werkweek begonnen. De eerste beursdag onder het presidentschap van Trump II is vrij goed van start gegaan, met bescheiden winsten voor zowel de Dow Jones als de Nasdaq .

    Na een uur handel heeft de technologie-index Nasdaq wel moeite om die openingswinst vast te houden. Vooral Apple (zie post hieronder) en Tesla staan onder druk. Andere techgrootheden als Alphabet en Amazon noteren wel in de plus. 

    De obligatierentes koelen verder af nu Trump lijkt te kiezen voor een eerder geleidelijke heffing van invoertarieven. Vanaf 1 februari denkt de nieuwbakken president wel aan importheffingen van 25 procent voor Mexico en Canada, maar Europa blijft voorlopig buiten schot. 

    De Republikein zei dat hij nog altijd een algemeen invoertarief op alle buitenlandse import overweegt, maar dat hij daar 'nog niet klaar voor' is. 

    Zonder invoerheffingen is er minder inflatie, en zijn er minder redenen voor de Amerikaanse centrale bank (Fed) om voorzichtig te blijven met het versoepelen van haar rentebeleid

    Thierry Wizman
    Strateeg Macquarie


    Dat vinden beleggers een goede zaak, want directe importheffingen dreigen de inflatie sneller aan te wakkeren. 'Zonder invoerheffingen is er minder inflatie, en zijn er minder redenen voor de Amerikaanse centrale bank (Fed) om voorzichtig te blijven met het versoepelen van haar rentebeleid,' zegt strateeg Thierry Wizman van de financiële adviesverlener Macquarie Global. 

    De Amerikaanse tienjaarsrente zakt vandaag met 4 basispunten naar 4,57 procent.

  • Apple krijgt tik na verkoopadvies: 'Weinig interesse in nieuwe iPhone'

    Apple zakt inmiddels bijna 4 procent. Bas van der Hout praat u bij over de oorzaak: Apple daalt na een verkoopadvies van Jefferies.

    Op korte termijn zal het voordeel van AI beperkt zijn voor Apple.

    Edison Lee
    Jefferies-analist
  • Groene opening op Wall Street

    De eerste beursdag onder de auspiciën van Trump II opent met groene cijfers. De Dow Jones klimt 0,4 procent hoger, de Nasdaq wint 0,5 procent.

  • Cryptomarkt tobt over Trump: geen snel decreet, wel eigen memecoins

    Donald Trump laat bij zijn terugkeer naar het Witte Huis de cryptomarkt op haar honger zitten. Een verhoopt decreet dat de sector omarmt, kwam er niet op dag één.

    Wel eigen Trump-memecoins, die het imago van de cryptomarkt besmeuren. De koersen van bitcoin en co. kleuren rood. Collega Kris Van Hamme zoomt in op de weifelende cryptomarkten. 

    Trumps opportunisme krijgt stevige kritiek van de cryptosector. Die verwijt de president met zijn memecoins de geloofwaardigheid van crypto te ondermijnen. Een ‘smet’ op de sector, zo noemt Rob Hadick van de crypto-investeerder Dragonfly Capital het.

  • Huizenbouwer DR Horton doet beter dan verwacht

    DR Horton realiseerde in het eerste kwartaal van het boekjaar 2024/25 een omzet van 7,61 miljard dollar. Dat is aanzienlijk meer dan de 7,08 miljard dollar waar analisten volgens LSEG van uitgingen. Ook de winst per aandeel (2,61 dollar) kwam boven de verwachting (2,36 dollar) uit.

    De bouwpromotor verkocht in de driemaandenperiode oktober-december 19.059 woningen. Dat is slechts 1 procent minder dan een jaar eerder, toen 19.340 huizen een koper vonden. Ondanks de hoge hypotheekrentes blijft de Amerikaanse huizenverkoop goed draaien, gewoon omdat er te weinig huizen beschikbaar zijn. Dat komt onder meer doordat huiseigenaars die een woning kochten toen de rentes nog laag waren, nu niet geneigd zijn te verkopen en iets anders te kopen - tegen hogere hypotheektarieven.

    In de voorbeurshandel wint het aandeel DR Horton bijna 4 procent.

    Huizen van DR Horton die in de staat Washington te koop staan.
    Huizen van DR Horton die in de staat Washington te koop staan.
  • NBB: nieuwe dag, nieuw dieptepunt

    338 euro. Dat was kort na de middag het verse diepterecord - in minstens 35 jaar - voor het aandeel Nationale Bank  . Donderdagavond publiceerde het oudste beursgenoteerde bedrijf van het land een recordverlies over 2024 volgens voorlopige cijfers. Sindsdien verloor het aandeel ruim 11 procent.

  • ‘Trump-effect op crypto onmiskenbaar'

    Op het Wereld Economisch Forum in Davos zei Brian Armstrong, de CEO van het cryptomuntenplatform Coinbase , dat de tweede termijn van Donald Trump als Amerikaans president heel wat investeringen naar crypto zal lokken.

    ‘Het Trump-effect kan niet worden ontkend. De leider van 's werelds grootste economie komt er ontegensprekelijk voor uit dat hij de eerste cryptopresident wil zijn’, zei Armstrong tijdens een paneldiscussie in het Zwitserse skioord.

  • Jefferies zet Apple op verkooplijst

    Techreus Apple verliest voorbeurs ruim 1 procent nadat Jefferies het advies heeft verlaagd van 'houden' naar 'verkopen'. Het beurshuis knipt het koersdoel bij van 211,84 naar 200,75 dollar. De nieuwe richtprijs geeft 13 procent neerwaarts potentieel tegenover de jongste slotkoers. Analist Edison Lee verwacht dat Apple met tegenvallende cijfers zal komen door 'zwakke iPhone-verkopen'. 'Ook de vooruitzichten rond AI zijn beperkt.' 

    Los van dit nieuws meldde het onderzoeksbureau Counterpoint Research dat de iPhone-verkopen in China in het kerstkwartaal met 18,2 procent zijn gezakt. Apple verliest op de Chinese smartphonemarkt snel marktaandeel aan lokale spelers als Huawei. De nieuwe iPhone probeert zich uniek te maken door AI-toepassingen, maar die zijn in China nog altijd niet beschikbaar. 

  • Wall Street richting groene start

    Volgens de futures zullen de Amerikaanse beurzen straks hoger openen. De Dow Jones , S&P500 en Nasdaq zouden eensgezind 0,4 procent winnen. 

  • 'Sterk signaal van Aedifica'

    Degroof Petercam-analist Vivien Maquet ziet in de verkopen van zorgvastgoedspeler Aedifica in Zweden (zie post 8u16) een boodschap aan beleggers.

    'Dit is een duidelijk signaal aan de markt dat het bedrijf kapitaal wil recycleren om de vuurkracht te vergroten', klinkt het. 'Daarmee kan Aedifica investeren in zijn pijplijn en kansen grijpen door middel van acquisities.' Het 'kopen'-advies en koersdoel van 70 euro worden herhaald. 'Aedifica staat op ons favorietenlijstje voor de vastgoedsector.' 

    Aedifica wil de vuurkracht vergroten.

    Vivien Maquet
    Degroof Petercam-analist
  • 'Just Eat Takeaway is aantrekkelijker geworden'

    ING-analist Marc Hesselink stelt dat de maaltijdbezorger Just Eat Takeaway aantrekkelijker is geworden door de verkoop van het Amerikaanse Grubhub. 'Hoewel de impact op korte termijn beperkt is, denken we dat het bedrijf dat overblijft een betere competitieve positie heeft. Ook het groei- en margepotentieel is verbeterd.' Hij herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 21 euro. Die laatste richtprijs geeft maar liefst 70 procent opwaarts potentieel tegenover de slotkoers van maandag.

    Hesselink wijst erop dat het bedrijf de afgelopen jaren veel verbeteringen heeft doorgevoerd op het vlak van kosten en winstgevendheid. 'We verwachten dat de ordergroei terugkeert en dat de winstgevendheid verder verbeterd wordt. Daarbij is er een mogelijkheid voor strategische acties in Canada, Australië en delen van Zuid-Europa.'

    De waardering van Just Eat Takeaway is aantrekkelijk. Het bedrijf heeft een onderliggende ebitda-groei van bijna 20 procent per jaar.

    Marc Hesselink
    ING-analist

    De analist stelt dat Just Eat Takeaway een sterke positie heeft in de kernmarkten Noord-Europa en het Verenigd Koninkrijk. 'De Noord-Europese markt is goed beschermd tegen concurrentie, heeft een hoog groeiprofiel en is weer significant winstgevend. Daarnaast voorzien we dat de activiteiten in het VK en Ierland weer flink winstgevend zullen worden.' Dat laatste is onder andere mogelijk doordat het bedrijf de kosten van leveringen (per eenheid) weet te verkleinen. Samen zijn deze regio's volgens Hesselink goed voor 80 procent van de omzet.

    'De ondernemingswaarde bedraagt nu zes keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) en is daarmee goedkoper dan sectorgenoten (11 keer de ebitda)', merkt hij op. 'We denken dat zo'n waardering aantrekkelijk is voor een bedrijf met een verwachte ebitda-groei van bijna 20 procent tussen 2024 en 2028.'

    Het aandeel profiteert niet van het commentaar: het zakt 1,5 procent tot 12,07 euro. 

  • 'Exit uit Zweden door Aedifica lijkt logisch'

    KBC Securities-analiste Lynn Hautekeete reageert op de verkoop van 22 zorgcentra door zorgvastgoedspeler Aedifica in Zweden en de hint op een volledige exit. 'Enerzijds denken we dat het logisch is Zweden te verlaten, aangezien het daar geen schaal heeft', klinkt het. 'Anderzijds lijkt het een plotse strategiewijziging, ondanks het feit dat de Zweedse markt tekenen van verbetering toont.' Het aandeel wint 0,5 procent.

    Aedifica heeft geen schaal in Zweden.

    Lynn Hautekeete
    KBC Securities-analiste
  • Kwartaalinstroom doet Abrdn opveren

    De Britse vermogensbeheerder Abrdn zag in het vierde kwartaal meer kapitaal in- dan uitstromen. Netto kwam er 1,2 miljard pond bij. Het aandeel reageert positief en wint zowat 5 procent in Londen.

    Over heel 2024 was er wel nog een netto-uitstroom van vermogen. Middelgrote spelers met actief beheerde fondsen staan onder druk door de concurrentie van goedkopere trackers. Jason Windsor, die vorig jaar CEO werd bij Abrdn, knipt daarom in de kosten en heeft ook onrendabele activiteiten afgestoten.

    Op 4 maart publiceert Abrdn de jaarresultaten. Windsor zal dan ook een strategische update geven.

  • 'IBA levert waarschijnlijk cyclotron aan mi2'

    Eerder hadden we het over de investering van de Waalse fabrikant van bestralingsapparatuur IBA  in mi2, een spin-off van de universiteit voor toegepaste wetenschappen in het Duitse Jena. 'Hoe wij het begrijpen zal IBA in ruil voor zijn investering van 5 miljoen euro een eerste cyclotron verkopen', stelt ING-analist David Vagman.

    Wij denken dat IBA zijn een eerste cyclotron aan mi2 zal verkopen.

    David Vagman
    ING-analist

    'We weten dat een cyclotron enkele miljoenen euro's kost', vervolgt hij. 'IBA zal voor dit specifieke project waarschijnlijk nog onderzoek- en ontwikkelingskosten aanrekenen om het apparaat aan te passen aan de productienoden van mi2.'

    De analist stelt verder dat de onderneming bij het slagen van het project terugkerende inkomsten kan genereren. 'Uiteindelijk zouden één of twee cyclotrons nodig zijn per productielijn en dat betekent een interessante nieuwe eindmarkt. Hoewel beleggers wellicht voorzichtig zullen zijn rond het risico dat IBA teveel van zijn kernmetier afdwaalt, zien wij het als positief dat het bedrijf de toepassingen van zijn technologie probeert te verbreden. Ook PanTera ontwikkelt zich tot nu toe op beloftevolle wijze.'

    Voor wat betreft die laatste investering: in september werd bekend dat de joint venture van IBA met PanTera 93 miljoen euro ophaalde in een geldgrond geleid door EQT Life, een van de grootste financiers in de gezondheidszorg ter wereld. Het aandeel wint 3,8 procent.

  • Vertrouwen in Duitse economie verslechtert opnieuw

    De ZEW-index, die het vertrouwen van analisten en grote beleggers in de Duitse economie uitdrukt, is in januari stevig teruggevallen. De index staat nu op 10,3 punten. In december was dat nog 15,7 punten. Economen hadden volgens Reuters een veel kleinere verzwakking tot 15,3 punten verwacht.

    ZEW-voorzitter Achim Wambach schrijft de daling toe aan het tweede recessiejaar op rij voor Duitsland, de stijgende inflatiedruk, de voorzichtige consument en de zwakke vraag in de bouw. Ook de politieke onzekerheid - na de Duitse verkiezingen op 23 februari volgen wellicht moeilijke coalitiegesprekken - en de moeilijk te voorspellen Amerikaanse president Donald Trump spelen volgens hem mee.

  • Trump zet autobouwers in achteruit

    De komst van Donald Trump leidt tot grote voorzichtigheid op de Europese beurzen. Het is onvoorspelbaar wat de nieuwe Amerikaanse president allemaal uit zijn mouw zal schudden.

    Bij de grotere dalers zijn vandaag de autobouwers terug te vinden. Volkswagen , Mercedes-Benz en BMW verliezen 1 procent of iets meer. Ook Stellantis, dat Amerikaanse merken als Chrysler en Jeep in huis heeft, noteert 1,2 procent in de min. Het Franse Renault , dat niet naar de VS uitvoert, is een uitzondering en noteert met een kleine winst.

    De koersverliezen houden verband met de onzekerheid rond nieuwe importtarieven die Trump zou kunnen instellen op Europese producten. Voor import uit Mexico en Canada heeft hij aangekondigd dat er vanaf 1 februari heffingen van 25 procent komen. Zowel Volkswagen, BMW als Mercedes heeft fabrieken in Mexico.

    Trump schrapte meteen ook het streefdoel van zijn voorganger Joe Biden dat tegen 2030 de helft van de nieuwe auto’s die in de VS worden verkocht, elektrisch zou moeten zijn. De kansen voor Europese autobouwers om in de VS elektrische modellen te verkopen, zijn daardoor aanzienlijk geslonken.

  • ING laat koersdoel Colruyt zakken

    De ING-analisten Maxime Stranart en Hans D’Haese verlagen hun koersdoel voor Colruyt van 52 tot 48 euro. Ze geven twee redenen. In de eerste plaats hebben ze hun prognoses voor de bedrijfswinst (ebit) over de boekjaren 2024/25 en 2025/26 met zowat 2 procent verlaagd. Ze doen dat op basis van de lagere omzet die ze verwachten door de verder afnemende voedingsinflatie in België. Een tweede reden is de stijging van de langetermijnrente, waardoor de toekomstige kasstromen verrekend naar het heden minder waard worden.

    Hun advies blijft ‘kopen’. ‘We blijven geloven dat Colruyts korting tegenover sectorgenoten niet terecht is, gezien zijn gezonde balans en het herstel van de bedrijfswinst op middellange termijn.’ De analisten wijzen erop dat Colruyt met een korting van meer dan 30 procent tegenover Europese sectorgenoten noteert voor de periode 2024-2026, hoewel de gemiddelde groei van de bedrijfswinst met circa 5,5 procent vergelijkbaar is.

    We blijven geloven dat Colruyts korting tegenover sectorgenoten niet terecht is, gezien zijn gezonde balans en het herstel van de bedrijfswinst op middellange termijn.

    Maxime Stranart en Hans D'Haese
    Analisten ING
  • KBCS knipt in koersdoel AB InBev

    De organische volumegroei van AB InBev was negatief in 2023 en, zo verwacht analist Wim Hoste van KBC Securities, ook in 2024. ‘Terwijl een deel van de zwakke volumeprestatie voortvloeit uit de Bud Light-problemen in de VS, vragen we ons af wat de rol van prijselasticiteit en structurele veranderingen in de consumptiegewoontes zou kunnen zijn’, zegt de analist. Hij besloot alvast zijn prognose voor de structurele volumegroei tot het einde van het decennium te verlagen tot amper 1 procent.

    Wegens de aanhoudende negatieve wisselkoersimpact verwacht hij dat de aangepaste ebitda-groei tot 2030 gemiddeld 3,5 procent zal bedragen. Organisch zou dat 4 procent zijn, wat aan de onderkant is van de guidance van AB InBev zelf (4 à 8 procent). Hij merkt op dat dit lager is dan de historische groei van gemiddeld 5,6 procent in de periode 2017-2024, wat deels aan het uitblijven van overnamesynergieën is te wijten.

    Ondanks de lagere groei beschouwt Hoste AB InBev nog steeds als de onbetwiste leider in de biersector. De waardering blijft volgens hem aantrekkelijk: AB InBev noteert tegen 8,5 keer de voor 2025 verwachte brutobedrijfswinst (ebitda), terwijl het verwachte vrijekasstroomrendement 7,9 procent bedraagt. Hij herhaalt zijn koopadvies maar laat zijn koersdoel zakken van 75 tot 65 euro.

  • Orsted onderuit in Kopenhagen

    Het zijn niet de beste dagen voor de beurs van Kopenhagen: die incasseerde recent klappen door de koersval van zwaargewicht Novo Nordisk. En nu tuimelt ook Orsted opnieuw 13 procent naar 269 kronen, na het verse alarm van de specialist in windenergie (zie post van 6u31). 

  • Bel20 start fractie lager

    De Europese beurzen openen zoals verwacht in de min. Na een minuut handel zakt de Euro Stoxx 50 met 0,2 procent. De Bel20 geeft 0,1 procent prijs.

    Rond volgende bedrijven is er nieuws:

    * Het vastgoedbedrijf Aedifica verkoopt 22 Zweedse zorgcentra voor omgerekend 50 miljoen euro. Aedifica zakt 0,1 procent.

    * De Turnhoutse specialist in koffieservice Miko krijgt na 15 jaar een nieuwe topman. Frans Van Tilborg geeft begin volgend jaar de fakkel door aan Karl Hermans. Miko noteert op de fixingmarkt en werd dus nog niet verhandeld.

    * IBA investeert 5 miljoen euro in de Duitse start-up mi2-factory, die zich toelegt op stikstofimplantatie in siliciumcarbide (SiC). IBA wint 0,3 procent.

  • Renault heeft nieuwe financieel directeur

    De Franse autobouwer Renault heeft Duncan Minto benoemd als financieel directeur. Hij treedt in de voetsporen van Thierry Piéton die op 28 februari het bedrijf verlaat.

    Minto is sinds 1997 in dienst bij de groep Renault en vervulde er meerdere financiële functies. Sinds 2023 is hij financieel directeur van het sportwagenmerk Alpine.

    De groep Renault - met als merken Renault, Dacia en Alpine - hield in het moeilijke jaar 2024 vrij goed stand met een lichte verkoopgroei van 1,3 procent. De belangrijke Franse thuismarkt blijft echter slapjes en er zijn nog meer uitdagingen: de Chinese concurrentie wint nog altijd terrein en mogelijk zal de Amerikaanse president Donald Trump ook Europese producten hogere invoertarieven opleggen. Een opsteker is dan weer dat de nieuwe, elektrische Renault 5 de prijs van ‘Car of the Year’ heeft gewonnen.

    De Renault 5 stond ook te pronken op het autosalon in Brussel.
    De Renault 5 stond ook te pronken op het autosalon in Brussel. ©Tim Dirven
  • Aedifica verkoopt 22 Zweedse zorgcentra

    De zorgvastgoedspeler Aedifica  verkoopt 22 Zweedse zorgcentra voor 576 miljoen kronen (50 miljoen euro). De opties voor een verkoop van de rest van de Zweedse portefeuille - zes kleuterscholen - worden bekeken. Volgens CEO Stefaan Gielens is het de bedoeling de opbrengst rendabel(er) elders aan het werk te zetten en zo de winst per aandeel te verbeteren. 

    2%
    Zwexit
    Zweden was eind september slechts goed voor 2 procent van de vastgoedportefeuille van Aedifica
  • Europese beurzen gaan eerste Trump-dag met verlies tegemoet

    Wonnen de Europese beurzen maandag gemiddeld nog 0,3 procent, dan zullen ze straks lager van start gaan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert met 0,4 procent verlies.

  • BPCE en Generali gaan vermogensbeheeractiviteiten bundelen

    De Franse coöperatieve bank BPCE en de Italiaanse verzekeraar Generali zijn het eens geworden om hun activiteiten op het vlak van vermogensbeheer samen te voegen. Het dochterbedrijf van BPCE dat zich daarmee bezighoudt, is Natixis.

    Uit de krachtenbundeling zal de grootste Europese vermogensbeheerder qua omzet ontstaan. Qua beheerd vermogen wordt het fusiebedrijf de Europese nummer twee, na Amundi. Het zal 1.900 miljard activa onder beheer hebben en een omzet van 4,1 miljard euro realiseren. Het zal telkens voor 50 procent door Generali en BPCE worden gecontroleerd. Aan het hoofd komt Woody Bradford te staan, die Generali Investment Holdings leidt. Zijn adjunct wordt Philippe Setbon, de topman van Natixis IM.

    Het is de bedoeling het fusiebedrijf begin 2026 te lanceren.

  • IBA investeert in Duitse chipstart-up

    De Waalse fabrikant van bestralingsapparatuur IBA en Wallonie Entreprendre investeren elk 5 miljoen euro in mi2-factory, een spin-off van de universiteit voor toegepaste wetenschappen in het Duitse Jena. De start-up legt zich toe op stikstofimplantatie in siliciumcarbide (SiC), een belangrijk proces om de efficiëntie van SiC-halfgeleiderchips te verbeteren. Dergelijke chips zijn essentiële componenten in moderne vermogenselektronische systemen in diverse sectoren, waaronder elektrische mobiliteit, energieopwekking uit wind en zon, en hernieuwbare-energienetwerken, legt IBA uit in een persbericht.

    Over de interesse van IBA zegt Henri de Romrée, vice-CEO van het Waalse bedrijf: 'Investeren in veelbelovende ondernemingen als mi2-factory maakt deel uit van ons ondernemers-DNA en zou kunnen leiden tot potentiële nieuwe toepassingen voor onze versnellers.'

  • Goede decembermaand en stabiel jaar voor Europese autoverkoop

    In december werden in de Europese Unie 5,1 procent meer nieuwe personenwagens ingeschreven, blijkt uit de maandcijfers van de sectororganisatie ACEA. Onder de grote nationale markten nam Spanje het voortouw met een sprong van 28,8 procent.

    Mede dankzij de goede verkoop in december kende de Europese automarkt een lichte groei (+0,8%) in 2024 tot 10,6 miljoen nieuwe auto’s. Spanje liet een groei van 7,1 procent optekenen, maar in Frankrijk werden 3,2 procent minder wagens verkocht. Duitsland (-1%) en Italië (-0,5%) bleven min of meer stabiel.

    Benzinewagens vond het meest aftrek in de EU-landen en waren goed voor een derde (33,3%) van de verkoop. Op de tweede plaats kwamen hybride voertuigen met 30,9 procent, terwijl elektrische auto’s op batterijen een marktaandeel van 13,6 procent haalden. Dieselauto’s maakten nog 11,9 procent van de markt uit.

    Als we naar de automerken in 2024  kijken, valt het zwakke jaar voor Stellantis (-7,2%) op, met als dieptepunt Fiat dat een vijfde minder wagens aan de man bracht. Ook Audi, het premiummerk van de VW-groep , kende met 9,4 procent minder verkoop een opvallend flauw 2024. Sterke groeiers waren vorig jaar Volvo (+28%) en de Japanse merken Mitsubishi (+43,7%), Honda (+21,5%) en Toyota (+17,5%).

    Applaus voor de Fiat 500e Giorgio Armani Collector’s Edition. De Fiat-verkoop is vorig jaar met een vijfde gekelderd in Europa.
    Applaus voor de Fiat 500e Giorgio Armani Collector’s Edition. De Fiat-verkoop is vorig jaar met een vijfde gekelderd in Europa. ©© 2024 Stellantis
  • Wat te verwachten van Netflix vanavond?

    Vandaag hervat na het lange Martin Luther King Day-weekend de handel op Wall Street. En na de slotbel is er meteen het kwartaalrapport van een klepper: Netflix . De wereldmarktleider in streaming zal zonder twijfel weer een sterke groei in abonnees voorleggen, maar het zal meteen ook de laatste keer zijn dat CEO Ted Sarandos die abonneegroei publiek maakt. 

    Collega Dries Bervoet legt in Voorkennis uit dat die schrapping steek houdt, want het aantal abonnementen zegt steeds minder over de 'onderliggende' resultaten van Netflix. De comakijkgigant zet met een focus op live sport en entertainment een turbo op de advertentie-inkomsten en die geven omzet, winstmarge én cashflow een boost.

    Pro memorie: over de 12 maanden tot eind september beliep de vrije kasstroom - dus ná miljardeninvesteringen in vers kijkmateriaal - ruim 7 miljard dollar:

  • Miko krijgt na 15 jaar nieuwe CEO

    Na 25 jaar als gedelegeerd bestuurder van Miko  , waarvan 15 jaar als CEO, geeft Frans Van Tilborg (59) vanaf 1 januari 2026 de fakkel door aan Karl Hermans (51). Hermans is geen onbekende bij de koffieservicegroep. Hij is er al 15 jaar directielid en bestuurder. 

    Van Tilborg - lid van de zesde generatie van de stichtersfamilie Michielsen - blijft in de raad van bestuur actief. Tot zijn laatste belangrijke veranderingen horen de verkoop van de kunststofdivisie Miko Pac in 2021 en het afstoten van SAS Koffie vorig jaar.

  • Orsted slikt miljardenstrop op Amerikaanse windenergie

    Het klimaatbeleid van de nieuwe Amerikaanse regering werkt nu al zijn schaduw vooruit: gisteren nabeurs liet de Deense windenergiereus Orsted in een mededeling weten een afboeking van 12,1 miljard kronen (1,6 miljard euro) te nemen op de Amerikaanse projecten. 

    CEO Mads Nipper geeft drie redenen aan voor de strop. Eén: de hogere Amerikaanse rente, die de financieringskosten van de Amerikaanse buitengaatse windprojecten opdrijft. Twee: afboeking op oceaanbodemleases voor de kust van Maryland, New Jersey en Delaware, gelet op 'de huidige marktonzekerheid'. En drie: vertragingen en oplopende kosten van het Sunrise Wind-project voor de kust van New York. 

    We blijven op de lange termijn toegewijd aan de Amerikaanse markt gezien het potentieel voor hernieuwbare energie

    Mads Nipper
    Orsted-CEO

    Nipper geeft straks een telefonische conferentie met meer tekst en uitleg. Hij probeert er nu al de moed in te houden: 'We blijven op de lange termijn toegewijd aan de Amerikaanse markt gezien het potentieel voor hernieuwbare energie'. 

    Orsted is niet de enige die met de schaduw van Trump - een fan van fossiele brandstoffen - worstelt. Ook netbeheerder Elia ziet twee van zijn Amerikaanse projecten sputteren

  • Trump, dag 1: achtbaanrit voor de dollar

    Goedemorgen!

    Geen Wall Street om op terug te blikken want handelaars genoten daar van Martin Luther King-dag, een vakantiedag. Dat betekent niet dat er vanuit de Verenigde Staten geen 'market moving' nieuws kwam.

    Er was namelijk de small matter van de inauguratie van een nieuwe president in Washington, D.C. De Republikein Donald Trump vaardigde meteen dozijnen presidentiële decreten uit. Initieel was er op de wisselmarkten opluchting dat er geen handelstarieven bij zaten. Gevolg: de euro  veerde op tot ruim boven 1,04 dollar. Tot de nieuwe president aangaf dat hij wel degelijk van plan is vanaf 1 februari tarieven van 25 procent op invoer vanuit Canada en Mexico te heffen, waarop de euro bijna 1 cent terugviel tot 1,035 dollar. Om nu wat te stabiliseren rond 1,039 dollar. 

    Pro memorie: elk dreigend salvo van handelstarieven doet de dollar opveren. De directe impact is namelijk duurdere Amerikaanse invoer en bijgevolg extra opwaartse druk op de Amerikaanse inflatie. Dat dreigt dan weer de Amerikaanse centrale bank tot een lange pauze bij de renteverlagingen te nopen, terwijl andere centraal bankiers - zoals de Europese - vol aan de bak moeten met stimulus om de impact van die tarieven voor hun economie te milderen. 

    De liveblog van gisteren kunt u hier herlezen. 

    Over hoe beleggers tegen Trump 2.0 aankijken, kunt u in deze analyse van collega Kris Van Hamme lezen. 

    ©Andrew Kelly/Reuters

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud