1. Markten Live
  2. Live blog
live

Groene sluiting in New York | Adidas verhoogt omzetprognose

Op Wall Street werd Tesla opgepikt door beleggers. De Europese beurzen bleven in het begin van een volgeladen week dicht bij huis.
  • Wall Street voorzichtig hoger aan begin drukke week

    Bij het begin van een eivolle resultatenweek gingen de Amerikaanse beurzen licht hoger.

    De Dow Jones dikte 0,5 procent aan en boekte zijn elfde groene sessie op rij, Nasdaq hield het bij een plusje van 0,2 procent.

  • Adidas verhoogt omzetprognose

    De Duitse sportkledingreus Adidas heeft vandaag de voorlopige resultaten bekendgemaakt voor het tweede kwartaal van 2023.

    De omzet daalde met 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 5,343 miljard euro. Gezuiverd voor wisselkoersschommelingen bleef de omzet wel stabiel. De operationele winst landde het voorbije kwartaal op 176 miljoen euro. 

    'De omzet- en winstontwikkeling van het bedrijf werd positief beïnvloed door de eerste verkoop van een deel van de Yeezy-voorraad', klinkt het. De Yeezy-schoen, het succeskind van rapper Kanye 'Ye' West en het Duitse Adidas blijft dus gegeerd, hoewel het Duitse bedrijf in oktober de samenwerking met de rapper stopzette door diens antisemitische uitspraken.

    De omzet- en winstontwikkeling van het bedrijf werd positief beïnvloed door de eerste verkoop van een deel van de Yeezy-voorraad.

    Adidas
    sportkledingproducent


    Daarnaast ontwikkelden de onderliggende activiteiten van adidas zich ook iets beter dan verwacht. 

    Als gevolg daarvan stelt Adidas zijn verwachtingen over het boekjaar 2023 licht bij. De Duitsers verwachten nu dat de omzet in 2023 minder zal dalen dan voorzien. In plaats van een omzetkrimp tussen 7 en 9 procent ('high single-digit') rekent het nu op een krimp van slechts 3 à 6 procent ('mid-single-digit').

  • Bayer snijdt in winstprognose voor 2023

    Door lagere prijzen voor landbouwproducten knipt Bayer in zijn outlook over het boekjaar 2023. De Duitse chemiegroep rekent nu op een brutobedrijfswinst tussen 11,3 en 11,8 miljard euro, ten opzichte van een bedrag tussen 12,5 en 13 miljard euro voorheen.

    Het bedrijf zet ook een waardevermindering op de goodwill van ongeveer 2,5 miljard in boeken, voornamelijk omwille van de problemen in zijn glyfosaatbusiness. Glyfosaat is een gecontesteerde onkruidbestrijder. De stof zou kankerverwekkend zijn. Rechtszaken daaromtrent kostten Bayer al vele miljoenen euro's.

    De Duitse chemiegroep rapporteerde ook al voorlopige kwartaalcijfers.

    Met een omzet van 11 miljard euro duikt Bayer ver onder de lat van 12,2 miljard waarop analisten rekenden.

  • Tesla: niet alleen 'big' in the USA

    De Amerikaanse autobouwer Tesla zag zijn inkomsten uit verkopen buiten de VS het voorbije kwartaal verdubbelen tot 7,86 miljard dollar. Dat blijkt uit een transparantiemelding bij de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

    Die sterk groeiende buitenlandse verkoop is ook nodig om de omzetstagnatie in de VS op te vangen. Hoewel de Amerikaanse markt veruit de belangrijkste markt blijft voor Tesla, met het jongste kwartaal een omzet van 11,3 miljard dollar, neemt het belang van onder meer China sterk toe.

    5,7 miljard
    omzet
    De Chinese markt wordt steeds belangrijker voor Tesla.

    Het voorbije kwartaal boekte Tesla er een omzet van 5,7 miljard dollar. Beleggers zijn tevreden met de buitenlandse groeicijfers en sturen Tesla vandaag ruim 3 procent hoger.

  • General Electric: eeuwenoud en springlevend

    De halfjaarcijfers die GE dinsdag publiceert moeten bevestigen dat de transformatie die het bedrijf heeft ingezet de juiste keuze was. GE kondigde eind 2021 aan zichzelf in drie te willen splitsen om beleggers een beter beeld te geven van zijn verschillende activiteiten.


  • Fountain verhoogt omzetprognose

    Fountain stelt zijn vooruitzichten over het lopende boekjaar opwaarts bij. Het Belgische koffieservicebedrijf mikt over het volledige jaar 2023 op een omzetgroei tussen 15 en 20 procent. Tot nog toe ging Fountain uit van een omzetstijging van 10 à 15 procent.

    'De facturatie van Fountain in de eerste helft van 2023 bedroeg 15,5 miljoen euro, een stijging met 28,2 procent in vergelijking met de eerste helft van 2022', klinkt het. De organische groei bedroeg 18,7 procent.

    Fountain heeft een goed half jaar achter de rug.

    +28%
    omzetstijging


    Fountain profiteert van een sterke vraag naar warme drankenmachines bij zijn klanten. Die machines leverden 51 procent meer opbrengst op dan vorig jaar. Die stijging is enerzijds te danken aan een volumegroei (+36%) en anderzijds aan een verbeterde productmix. Klanten kiezen vaker voor duurdere 'high end'-machines die de omzet nog meer opkrikken.

    En er is nog meer nieuws bij Fountain, want het kondigt ook een nieuwe CEO aan. Jean-Philippe Faligot treedt op 1 september 2023 aan als topman. Hudig CEO Michel Milcent heeft na twee en een half jaar aan het hoofd van Fountain besloten zijn consultancy-activiteiten te hervatten.

  • Meer over Sofina..


  • Sofina slikt forse afwaardering op probleemparticipatie Byju's

    Boël-holding Sofina publiceerde zonet haar halfjaarlijkse nieuwsbrief. Daarin verschaft de holding de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van het net afgeronde halfjaar, in de eerste plaats de nettoactiefwaarde per aandeel. 

    Die nettoactiefwaarde is het voorbije halfjaar gestagneerd op 279 euro per aandeel. Opvallend is dat er in de top 10 van grootste participaties geen spoor meer is van het Indiase e-learningbedrijf Byju's.

    Zes maanden geleden stond Byju's nog op de vierde plaats. Maar het rommelt bij Byju’s, zowel wat de financiën als de corporate governance betreft. Verschillende analisten stellen zich dan ook grote vragen bij de miljardenwaardering die tot voor kort op Byju's gekleefd werd.

    279
    nettoactiefwaarde
    De nettoactiefwaarde van Sofina landt op 279 euro per aandeel, hetzelfde cijfer als zes maanden geleden.

    Dat die waardering inmiddels al fors is bijgesteld, zo blijkt uit de verwijdering van Byju's uit Sofina's sterparticipaties. 'We hebben onze laatste waarderingsupdate uitgevoerd - in overeenstemming met eerdere waarderingsanalyses - waarbij we onder andere rekening hebben gehouden met de vertraagde publicatie van de jaarrekening over boekjaar 2022 en de hangende verbeteringen in het bestuur', zegt Sofina daarover in haar nieuwsbrief.

    ByteDance, het bedrijf boven TikTok, wordt voor het eerst de belangrijkste participatie van Sofina.

  • Retail Estates moet nieuwe bestuurder zoeken

    Bij Retail Estates vond vandaag de algemene vergadering plaats. Daarop raakte bekend dat René Annaert op 31 juli zijn mandaat als onafhankelijk bestuurder neerlegt. Hij heeft de leeftijdsgrens van 70 jaar bereikt. De overige bestuurders gaan op zoek naar een vervanger.

  • AvH controleert driekwart stemrechten Nextensa

    Het totale aantal stemrechten van Ackermans & van Haaren in Nextensa is toegenomen tot 75,55 procent van de stemrechten, blijkt uit een transparantiekennisgeving van het vastgoedbedrijf. Dat komt door het verlenen van dubbel stemrecht - na twee jaar aanhouden - aan de aandelen Nextensa die werden uitgegeven naar aanleiding van de inbreng door AvH van haar belang in Extensa in Leasinvest.

    AvH controleert nu 60,73 procent van de aandelen Nextensa.

  • Europese beurzen eindigen licht lager

    De Euro Stoxx 50 verloor maandag 0,2 procent.

  • Bel20 sluit met 0,3 procent verlies

  • Beleggers in J&J kunnen aandelen inruilen

    Wie aandelen heeft van de farmagroep Johnson & Johnson (J&J) krijgt de mogelijkheid die in te ruilen tegen aandelen van Kenvue. 

    Kenvue  is de gewezen consumentendivisie van J&J die in mei via een beursgang werd afgesplitst. De farmareus bezit nog 89,6 procent in de groep die onder meer bekend is van Listerine-spoelwater. 

    Om beleggers aan te zetten in te gaan op de ruil, krijgen ze een korting van 7 procent op de aandelen Kenvue.

  • Bel20 in het rood

    De Brusselse graadmeter, die in de voormiddaghandel op winst stond, is in de namiddag in het rood beland. Dat komt in de eerste plaats door Argenx , dat na een vlammende week wat gas terugneemt - mede door een adviesverlaging bij UBS (zie post 10.52 uur). Ook AB InBev , een ander zwaargewicht in de Bel20, noteert met licht verlies.

  • Trekken Fed en ECB deze week voor de laatste keer rente op?

    De Amerikaanse en Europese centrale banken zullen deze week bijna zeker de rente optrekken. Dat zullen misschien de laatste renteverhogingen zijn, leert de vooruitblik van collega Wouter Vervenne

  • Economische activiteit VS vertraagt in juli

    De groei van de economische activiteit in de Verenigde Staten is deze maand afgenomen. Dat komt door de dienstensector. 

    De samengestelde PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) daalde in juli tot 52 van 53,2 in juni. Aangezien de indicator boven 50 uitkomt, is er nog steeds groei, maar wel iets minder.

    De PMI voor de dienstensector ging van 54,4 in juli naar 52,4, wat lager is dan verwacht (54). De Amerikaanse maakindustrie zit nog altijd in krimpmodus (49 in juli), maar wel iets minder dan in juni (46,3).

    Bij het begin van het derde kwartaal lijkt de Amerikaanse economie dus iets minder sterk te groeien. Dat kan erop wijzen dat de renteverhogingen van de Federal Reserve effect beginnen te sorteren.

  • AMC schiet 33 procent hoger

    Een topweekend voor cinema en een voor kleine beleggers gunstige gerechtelijke uitspraak duwen het aandeel van AMC  bij opening 33 procent hoger. 

  • Wall Street positief van start

    Aan het begin van een drukke resultatenweek, die bovendien gekruid wordt door rentebesluiten, gaan de Amerikaanse beurzen licht hoger van start. Na twee minuten handel wint de Dow Jones 0,3 procent, de S&P 500 0,4 procent en de Nasdaq Composite 0,5 procent.

  • 'Degiro misleidde klanten bij orderuitvoering'

    De broker Degiro is niet eerlijk geweest over de wijze waarop beleggingsorders zijn uitgevoerd. Terwijl beleggers op een orderafschrift te zien kregen dat een order werd uitgevoerd op Euronext, gebeurde dat in werkelijkheid ergens anders. Dat zegt de Nederlandse financiële geschillencommissie Kifid in een uitspraak die vandaag op zijn website is gepubliceerd.

    'De broker heeft over de wijze waarop de orders zijn uitgevoerd langdurig gezwegen, heeft daarover onjuiste informatie gegeven en heeft de consument willen misleiden over de werkelijke gang van zaken', zegt de beroepscommisie van Kifid. Degiro stuurde de orders in werkelijkheid door naar Morgan Stanley. De broker moet een klant die de zaak aanspande, 31.500 euro betalen. 

    Eind 2019 werd Degiro overgenomen door de Duitse bank Flatex. 


  • Big Six beginnen met kleinere weging in Nasdaq 100

    De koersdruk op Tesla (zie post 14.22 uur) heeft wellicht voor een deel te maken met de herziene weging van de zes grootste aandelen in de Nasdaq 100. Door een ongelooflijke rally maakten Alphabet , Amazon , Apple , Microsoft , Nvidia en Tesla samen meer dan 50 procent van de index uit. Dat werd vrijdag na de slotbel bijgesteld tot 40 procent. De nieuwe wegingen worden straks, om 15.30 uur, effectief van kracht.

  • UBS haalt Tesla van kooplijst

    Het Zwitserse beurshuis UBS verlaagt zijn advies voor Tesla van ‘kopen’ naar ‘neutraal’ (houden). Tegelijk stijgt het koersdoel van 220 naar 270 dollar.

    ‘Tesla blijft de onbetwiste leider in elektrische auto’s, met ongeëvenaarde softwaremogelijkheden’, zegt een groep UBS-analisten onder leiding van Patrick Hummel. Ze denken evenwel dat er maar weinig kans is dat Tesla in de komende twaalf maanden beter zal presteren dan de consensus. Het is wachten tot de eerste helft van 2024 voor significante volumes geproduceerd worden van nieuwe producten - eerst de Cybertruck, vervolgens het ‘betaalbaar model’ - terwijl er bij het begin van de productie ook wat margedruk zal zijn.

    Op de lange termijn zien de UBS-analisten echter significant potentieel in het aandeel Tesla, ook al is het dit jaar al meer dan verdubbeld in waarde. In de voorbeurshandel verliest Tesla 1,9 procent.

  • Wall Street op weg naar lichtgroene opening

    De Dow Jones en de Nasdaq gaan respectievelijk een 0,1 procent en een 0,3 procent hogere opening tegemoet, leren de futures. 

  • Domino's Pizza minder in trek

    De omzet van de Amerikaanse pizzaketen Domino’s Pizza is in de driemaandenperiode tot 18 juni met 3,8 procent gedaald tot 1,02 miljard dollar. Dat is een lager bedrag dan waarop analisten volgens Refinitiv IBES rekenden, met name 1,07 miljard dollar. De vergelijkbare verkoop nam met 0,1 procent toe, terwijl 0,2 procent was verwacht.

    Net als andere fastfoodketens had Domino’s de prijzen van zijn pizza’s en andere zaken op de kaart verhoogd om hogere grondstofkosten en lonen door te rekenen. Ook de prijzen voor thuislevering gingen omhoog. Omdat hun gezinsbudgetten zijn afgenomen, zijn consumenten echter prijsbewuster geworden en koken ze vaker zelf.

    -3,8%
    Domino's Pizza draait minder omzet
    De omzet van Domino's Pizza is in het voorbije kwartaal met 3,8 procent gedaald.

    Eerder deze maand raakte bekend dat Domino’s voor bestellingen gaat samenwerken met de koerierdienst Uber Eats. Dat zou meer bestellingen moeten opleveren.

    In de voorbeurshandel zakt het aandeel bijna 5 procent.

  • Het overzicht van de Brusselse beursdag...

    ... leest u hier, met focus op Argenx, VGP en GBL. 

    Inclusief een (stevig) woordje uitleg bij deze grafiek:

  • Schatkist haalt 3,2 miljard op bij obligatieveiling

    De veiling van drie Belgische staatsopbligaties heeft 3,2 miljard euro oppgehaald. Dat meldt het Federaal Agentschap van de Schuld. De schatkist ontleende 1,3 miljard euro op tien jaar tegen een gemiddelde rente van 3,02 procent. Ze leende ook 953 miljoen op 21 jaar tegen een rente van 3,43 procent en 924 miljoen op 48 jaar tegen een rente van 2,98 procent.

    De uitgiften en veilingen van lineaire obligaties (OLO's) hebben sinds begin dit jaar al 33,8 miljard euro opgehaald. Dat is 75 procent van het bedrag dat de schatkist over heel 2023 met dit soort obligaties wil inzamelen.

  • Alstom sleept flink locomotiefcontract in de wacht

    Terwijl de CAC40 0,2 procent daalt, gaat Alstom 1,35 procent hoger. De Franse constructeur van spoorwegmaterieel kreeg van Railpool een opdracht om 50 locomotieven van het type Traxx Universal te bouwen. Ze zijn vooral bestemd voor Frankrijk, maar kunnen in acht Europese landen rijden: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, België, Luxemburg en Polen.

    De locomotieven zijn zowel geschikt voor passagiers- als goederentreinen. Ze zijn tot 160 km/uur snel. Ze zullen ontworpen worden in de Alstom-fabriek in Mannheim en in Kassel geassembleerd worden. De waarde van het contract kan oplopen tot 260 miljoen euro.

    Het Duitse Railpool, dat in München zijn hoofdkwartier heeft, is een van de grootste leasingbedrijven voor spoorwegmaterieel in Europa.  

  • Yeezy-sneakers vliegen de deur uit bij Adidas

    In een eerste verkoopronde in mei kreeg Adidas  orders binnen ter waarde van ruim 508 miljoen euro voor zo’n 4 miljoen paar onverkochte Yeezy-schoenen. Dat is beter dan verwacht, aldus de krant Financial Times. 

    Adidas maakte in oktober 2022 een einde aan de samenwerking met de Amerikaanse rapper Kanye West - en zijn Yeezy-schoenenlijn - wegens zijn problematische gedrag. De orders voorkomen een grote afschrijving op de resterende voorraad, wat investeerders zoals de holding GBL , die 7 procent van het sportmerk bezit, graag zien.

    1,2 miljard
    Waarde van de Yeezy-voorraad
    Adidas zocht in mei een oplossing voor de overschotten van de Yeezy-voorraad, toen goed voor 1,2 miljard euro.

    Adidas steeg bij opening 2 procent toen het nieuws bekend raakte, maar die winst vlakte intussen af tot 0,7 procent.

  • Sterke instroom goed onthaald bij Julius Baer

    De Zwitserse vermogensbeheerder Julius Baer boekte in de eerst jaarhelft meer winst en zag meer vermogen binnenstromen. De instelling, het nummer twee onder de Zwitserse banken, profiteerde van problemen rond Credit Suisse en de overname door UBS die daar in maart op volgde. Julius Baer breidde zijn personeelsbestand uit, niet alleen met mensen die hun werk verloren bij Credit Suisse, maar met wereldwijd talent.

    Julius Baer trok 7,1 miljard Zwitserse frank aan vermogen aan, iets meer dan verwacht (6,8 miljard), waardoor zijn beheerd vermogen eind juni met 4 procent was aangedikt tot 441 miljard frank. Het geld kwam zowel van Zwitserse klanten, andere Europese klanten, als uit Azië, Israël en het Midden-Oosten.

    De uitkeerbare nettowinst nam in het eerste halfjaar met 18 procent toe tot 531 miljoen frank (553 miljoen euro). Op de beurs van Zürich wint het aandeel Julius Baer 7,4 procent.

  • Degroof Petercam zet koersdoel Umicore 2 euro lager

    Analist Frank Claassen van Degroof Petercam heeft zijn ramingen voor de recurrente bedrijfswinst (rebit) bij Umicore voor dit en volgend jaar met 5 à 6 procent verlaagd. De aanleiding zijn de lagere prijzen voor metalen uit de platinagroep en voor rhodium. De rhodiumprijs is dit jaar al meer dan 60 procent gedaald.

    Umicore maakt op 28 juli de halfjaarresultaten bekend. Claassen verwacht dat het bedrijf met een voorzichtigere prognose voor de recyclagetak voor de dag zal komen. Voor de andere twee takken, katalyse en E&ST, zou de in april gegeven outlook behouden blijven.

    Vermits zijn som-der-delenberekening voor 2024 nu iets lager uitkomt, past hij zijn koersdoel aan: het zakt van 33 tot 31 euro. Zijn advies blijft 'houden'. 'We beschouwen 2023 als een soort overgangsjaar aangezien het weinig waarschijnlijk is dat het meer belangrijke bewijspunten zal opleveren over de productietoename en potentiële winstgevendheid van batterijmaterialen.' 

  • Exane geeft Lotus Bakeries hoogste koersdoel

    Koekjesbakker Lotus Bakeries  wordt vanaf vandaag door een extra beurshuis opgevolgd. Analist Mikheil Omanadze hanteert een 'houden'-advies en een koersdoel van 7.400 euro, in de buurt van de huidige koers. 

    Ondanks het neutrale advies - tegenover koopadviezen bij ING en Berenberg - is het koersdoel wel het hoogste van alle analisten die Lotus opvolgen. 

  • Beurs Madrid achterblijver in Europa

    In Madrid zakt de IBEX35, de toonaangevende index, met 0,7 procent. De Spaanse beurs blijft daarmee onder het Europese gemiddelde (-0,3%), maar van echte ontreddering is zeker geen sprake. Bij de opening van de beurs was het verlies wel iets groter: 1,1 procent.

    Na de parlementsverkiezingen in Spanje is sprake van een politieke impasse. De conservatieve Partido Popular is de grootste partij geworden, maar komt met de steun van het ultrarechtse Vox niet aan een meerderheid. Aan de linkerkant presteerde de PSOE beter dan verwacht, maar zelfs met de linkse groepering Sumar erbij is er geen meerderheid.

    De politieke onzekerheid leidt tot nervositeit bij beleggers. Nutsgroepen als Endesa en Iberdrola, die op een rechtse overwinning hadden gehoopt, zakken respectievelijk 3,3 en 0,4 procent.

  • Philips diept koersverlies uit

    Ondanks de verhoogde omzet- en groeiprognoses bij het halfjaarrapport deze morgen, kleurt Philips   7 procent rood. Mogelijke verklaringen volgens analisten zijn:

    • James Vane-Tempest (Jefferies): 'Het orderboek daalt voor het vierde opeenvolgende kwartaal (8 procent dit kwartaal), wat druk op de omzetgroei legt. Ook is de impact van de terugroeping van ademhalingsapparaten niet inbegrepen in de positieve groeiprognoses.'
    • Veronika Dubajova (Citi): 'De gerapporteerde omzetgroei was al ingeprijsd in de marktwaarde, die sinds januari al 34 procent steeg. Bovendien blijft de aanhoudende onzekerheid bij de ademhalingstoestellen een risicofactor.'
  • UBS haalt Argenx van de kooplijst

    'Het is een marathon, geen sprint', schrijft het beurshuis UBS na de wonderweek waarbij Argenx  de helft hoger spurtte. Het advies gaat van 'kopen' naar 'houden'. 

    'Een pauze is welkom', schrijft analist Xian Deng. 'We snappen het beleggersenthousiasme vanuit M&A-perspectief, maar vanuit fundamenteel oogpunt is de huidige waardering moeilijker te rechtvaardigen.'

    We snappen het beleggersenthousiasme vanuit M&A-perspectief, maar vanuit fundamenteel oogpunt is de huidige waardering iets moeilijker te rechtvaardigen

    Xian Deng
    UBS-analiste

    .

  • Waarschuwing voor lagere ticketprijzen nekt Ryanair

    We komen nog even terug op de tuimeling van Ryanair  met 6 procent ondanks beter dan verwachte resultaten. Beleggers schrikken van de boodschap dat de ticketprijzen mogelijk zullen dalen om de stoelen tijdens de winter gevuld te krijgen. 'De passagiers worden gevoeliger voor kosten', klinkt het. 

    De capaciteit van Ryanair ligt 25 procent boven het precoronaniveau. 'We willen de vliegtuigen vullen en dat zal tegen de ticketprijs zijn die daarvoor nodig is.'

    We willen de vliegtuigen vullen en dat zal tegen een ticketprijs zijn die daarvoor nodig is.

    Neil Sorahan
    CFO Ryanair
  • Problemen op Rhodos wegen op TUI en Easyjet

    Een van de grotere dalers in Frankfurt is vanmorgen TUI , met een verlies van bijna 2 procent. De touroperator kampt met ontevreden klanten die halsoverkop uit hun hotels op het Griekse Rhodos werden gehaald omdat de bosbranden op het eiland te dicht waren genaderd. De evacuatie die daarop volgde verliep vrij chaotisch.

    TUI legde de voorbije nacht drie vluchten vanop Rhodos in om Britse toeristen weer thuis te brengen. De meeste Belgische vakantiegangers hebben er volgens woordvoerder Piet Demeyere echter voor gekozen te blijven, nadat TUI hen een alternatieve accommodatie kon aanbieden. Rhodos wordt al zeven dagen lang getroffen door zware bosbranden. Ook op het eiland Corfu brandt het nu, maar daar zou de toestand onder controle zijn.

    Op de beurs van Londen vliegt Easyjet  ruim 3 procent lager. Easyjet stuurt twee extra vliegtuigen naar Rhodos om gestrande passagiers terug te halen. 

  • Europese economie krimpt meer dan verwacht

    De economische activiteit in de eurozone daalt in juli voor de tweede maand op rij. Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau S&P Global bij 5.000 ondernemingen. De zogenaamde PMI-indicator zakt met 1 punt naar 48,9 punten. Een score onder 50 punten wijst op een afname van de activiteit in de privésector. Economen hadden een kleinere daling van de indicator naar 49,6 punten voorspeld.

    De krimp van de economie is uitsluitend te wijten aan de forse daling van de activiteit in de industrie. In de dienstensector blijft de activiteit stijgen.

    De marktreactie is het grootst op de valutamarkt. De euro zakt van 1,115 dollar naar 1,107 dollar. 

  • Barco-co-CEO Steegen over de koersval en China

    An Steegen, de co-CEO van Barco , moet het Kortrijkse schip even alleen besturen nu de andere co-CEO, Charles Beauduin, een tijdlang out is.

    In een interview dat in de weekendeditie van De Tijd verscheen, heeft ze het over de 'overgevoeligheid in de markt' - waarmee ze op de klap doelt die Barco woensdag kreeg na enerzijds recordcijfers en anderzijds een bijgestelde omzetprognose. Waarbij beleggers nog nerveuzer werden door het nieuws rond Beauduin.

    Maar Steegen heeft er het volste vertrouwen in dat het allemaal in orde komt bij Barco.

  • Wat te verwachten van Sofina straks?

    Straks nabeurs: de twaalfde nieuwsbrief van Sofina . In die nieuwsbrief verschaft de Brusselse holding de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen van het net afgeronde halfjaar, in de eerste plaats de nettoactiefwaarde per aandeel. Dat is een graadmeter voor de waardecreatie van een holding en het belangrijkste cijfer om in de gaten te houden. 

    In de elfde nieuwsbrief had Sofina de nettoactiefwaarde na een moeilijk 2022 bijgesteld tot 284 euro per aandeel, van 338 euro eind 2021. Een drastisch veranderd renteklimaat en een resem tegenvallers bij de portefeuillebedrijven maakten van de spilholding van de familie Boël vorig jaar een van de kneusjes van het beursjaar, met een halvering van de beurskoers.

    -30%
    Laatste afprijzing?
    Sofina noteert tegen een korting van 30 procent op de jongst gepubliceerde netto-actiefwaarde

    Merk op dat de belegger duidelijk nog forse afboekingen op de portefeuille private equity (niet-genoteerde beleggingen) verwacht. Tot anderhalf jaar geleden noteerde Sofina tegen een premie van ruim 40 procent op de jongste gepubliceerde nettoactiefwaarde per aandeel. Dat is nu een korting van 30 procent (zie grafiek). 

  • KBC Securities over VGP: 'Het langverwachte nieuws'

    Beurshuis KBC Securities toont zich tevreden over de nieuwe Duitse partner voor de vastgoedontwikkelaar VGP , Deka Immobilien. 'Dit is volgens ons de langverwachte grote nieuwe partner, al kunnen er mogelijk voor specifieke regio's kleinere joint ventures aangekondigd worden', schrijft analist Wim Lewi. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 140 euro. 

    Lewi stipt wel een onderscheid aan met de joint ventures met Allianz Real Estate, een uitvloeisel van het fors afgekoelde rente- en schuldklimaat: 'De schuldgraad blijft beperkt tot 30 in plaats van 60 procent. Dat zal het rendement beperken, maar perkt tegelijk het risico voor de aandeelhouder in.' 

    De lagere schuldgraad zal het rendement beperken, maar perkt tegelijk ook het risico voor de aandeelhouder in

    Wim Lewi
    KBC Securities-analist
  • THG (Sofina) verkoopt twee afdelingen

    De Britse lifestyleboetiek THG , een participatie van de Boël-holding Sofina, heeft twee niet-strategische afdelingen verkocht voor in totaal 4 miljoen pond (4,6 miljoen euro). Het gaat om de merkenincubator OnDemand en de specialist in fietsuitrustingen ProBikeKit, die al iets eerder van de hand werd gedaan.

    OnDemand werd verkocht aan zijn management, dat voor de deal gesteund werd door het investeringsfonds Gordon Brothers. Het zal een tijdlang klant blijven van THG. De overnemer van ProBikeKit is Frasers Group.

    Vorig jaar waren OnDemand en andere beëindigde activiteiten deels verantwoordelijk voor een onderliggend brutobedrijfsverlies (ebitda) van 14,6 miljoen pond.

    THG is een hoofdpijndossier voor Sofina . De holding zit sinds 2016 in THG en kocht bij de beursintroductie in 2020 tegen 500 pence aandelen bij. Het aandeel noteert nu op minder dan 100 pence.

  • Beurzen kleuren rood | Philips en Ryanair onderuit

    De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een verlies van 0,4 procent.

    In Amsterdam zakt Philips  3 procent ondanks een verhoging van de jaarprognose. (post 8.23 uur)

    KPN  zakt 0,8 procent na het kwartaalverslag.

    Op de beurs van Londen verliest Ryanair 5,4 procent ondanks beter dan verwachte resultaten

    Op de beurs van Zürich wint Julius Baer 3,8 procent na de halfjaarcijfers. 

    Goed nieuws voor de holding GBL : dochter SGS gaat in Zürich 2 procent hoger na een verhoging van de jaarprognose. Na Pernod Ricard is SGS de belangrijkste participatie van GBL, goed voor 17,6 procent van de intrinsieke waarde, volgens een berekening van KBC Securities. 

  • Bel20 licht lager | VGP vlamt

    De openingsbel: zoals verwacht trekken beleggers even de handrem aan. De Bel20  koerst 0,3 procent lager op 3.788 punten. 

    Dé uitblinker is (sinds 20 maart) buiten de Bel20 te zoeken: de vastgoedontwikkelaar VGP  kondigt aan met het Duitse Deka een nieuwe partner gevonden te hebben en trekt 7 procent hoger naar 96,2 euro. 

  • 'Barbenheimer' geeft bioscopen een boost

    Goed nieuws voor de bioscopen: alvast in de Verenigde Staten bleek 'Barbenheimer', de dubbele voltreffer van 'Barbie' en 'Oppenheimer', flink volk naar de cinema's te lokken. Potentieel goed nieuws - net als de kwakkelzomer - voor Kinepolis, al is het daar wachten tot 17 augustus voor het halfjaarrapport.

    'Barbenheimer' is welkom, want de vraag is hoeveel blockbuster er voor de cinema's nog in de pijplijn zitten nu Hollywood in staking is gegaan. 

  • Philips krikt prognoses op

    Goed nieuws bij het begin van een drukke week: Philips  verhoogt de omzet- en groeiprognoses voor heel 2023, na een vrij goed eerste halfjaar

  • De nabije toekomst: lichtrood

    Het ziet ernaar uit dat de zomerrally straks even in neutraal schakelt in afwachting van het bankiers- en cijfergeweld later deze week. Volgens de futureshandel zouden de Bel20  en de Euro Stoxx50  bij de opening om 9 uur licht lager van start gaan. 

  • VGP heeft met Deka nieuwe partner

    Belangrijk nieuws bij VGP : de ontwikkelaar van logistiek vastgoed sluit luidens een persbericht een 50/50-joint venture van 1,1 miljard euro met Deka Immobilien, de vastgoeddochter van de Duitse investeringsreus Deka. Het is de bedoeling dat de joint venture nog dit kwartaal de eerste deals realiseert op de Duitse vastgoedmarkt. 

    Meer details volgen bij de publicatie van de halfjaarcijfers volgende maand, maar de deal is een opsteker: het aandeel VGP ging vorig jaar hard onderuit toen de jarenlange jointventurepartner Allianz Real Estates - de vastgoedpoot van de Beierse verzekeraar - de vierde joint venture bevroor.

    Het getuigt van de kwaliteit van ons platform dat we in staat zijn geweest om tot deze samenwerking te komen ondanks de ongunstige marktomstandigheden

    Jan Van Geet
    VGP-CEO

    De eerste drie joint ventures met Allianz zetten de voorbije jaren een turbo onder de groei van het bedrijf. Door afgewerkte vastgoedprojecten te verkopen aan de 50/50-joint venture met Allianz kon VGP zijn geïnvesteerde kapitaal snel herinvesteren en zag het bedrijf zijn huurinkomsten uit panden fors stijgen.

    'Het getuigt van de kwaliteit van ons platform dat we in staat zijn geweest om tot deze samenwerking te komen ondanks de ongunstige marktomstandigheden', zegt CEO Jan Van Geet, verwijzend naar het barre renteklimaat dat de hele sector al ruim een jaar zwaar parten speelt

  • Chevron scoort beter dan verwacht | CEO blijft langer

    Op de volledige cijfers is het wachten tot vrijdag, maar de Amerikaanse oliereus Chevron  liet zondag al weten dat de kwartaalwinst hoger dan verwacht lag: 6 miljard dollar netto. Dat is bijna een halvering tegenover het tweede kwartaal van 2022, toen de olieprijzen vlak na de Russische invasie van Oekraïne fors hoger schoten, maar een kleiner dan gevreesde terugval. 

    Chevron laat ook weten dat de CEO, Mike Wirth, langer aan boord blijft. Wirth wordt later dit jaar 63 en mag van de raad van bestuur voorbij de maximumleeftijd van 65 jaar op post blijven. 

  • ... en een pak centraal bankiers

    Boven op een pak CEO's zijn deze week ook de Europese (donderdag) en Amerikaanse centraal bankiers (woensdag) op het appel.

    Collega Wouter Vervenne legt uit wat u mag verwachten, en de economen van ING verschaffen alvast deze handige cheat sheet voor de Fed-bijeenkomst:

  • De week die komt: cijfers, véél cijfers...

    Traditiegetrouw wordt het op beursgenoteerd Brussel druk net als de rest van het land na de nationale feestdag op vakantie vertrekt. Dat is deze week niet anders: liefst negen Bel20'ers - die samen 52 procent van de aandelenkorf vertegenwoordigen - komen met resultaten over het eerste halfjaar. Een overzicht:

    • Maandag (nabeurs): nieuwsbrief Sofina
    • Woensdag (voorbeurs): Elia
    • Donderdag (voorbeurs): Argenx, UCB
    • Vrijdag (voorbeurs): Aperam, Cofinimmo, Proxmus, Umicore, WDP

    Buiten de Bel20 zijn er ook nog eens cijfers van onder meer Telenet (dinsdag), Materialise (woensdag), Quest for Growth (donderdag nabeurs) en Ontex (vrijdag). En op Wall Street zijn er de techkleppers Microsoft en Alphabet (dinsdag nabeurs), Meta Platforms (woensdag nabeurs) en Amazon en Intel (donderdag nabeurs). 

  • De week die was: Argenx, Argenx en Argenx

    Goedemorgen!

    We beginnen met een blik op de voorbije beursweek. Daar kunnen we kort over zijn: die stond in Brussel volledig in het teken van Argenx . De biotechgroep schoot na sterke onderzoeksresultaten bijna de helft hoger en hielp zo in haar eentje de Bel20 met een winst van 6,5 procent naar de beste vijfdaagse sinds het gamechangervaccin in november 2020. 

    U leest meer over de wonderlijke rit van Argenx in ons beursweekboek

    ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud