1. Markten Live
  2. Live blog
live

Nasdaq duikt bijna 5 procent lager

Wall Street gaat diep in het rood. Frère-holding GBL zag zijn intrinsieke waarde afnemen. De algemene vergadering bij Sofina stond in het teken van het woelige beursklimaat.
  • Ook Bitcoin plat op de buik

    Samen met de Amerikaanse beurzen, verliest ook de Bitcoin veel terrein vandaag. De cryptomunt noteert meer dan 9 procent lager.

  • Donkerrode beurzen in de VS

    Een dag na de belangrijke Fed-vergadering en de grote 'opluchtingsrally' die daarop volgde, is de S&P 500 op weg naar zijn slechtste dag sinds juni 2020 - meer dan 95 procent van de bedrijven in de sterrenkorf duikt lager. Voor de Nasdaq is de optater nog groter. De index moet bijna 6 procent prijsgeven. De Dow Jones laat 'maar' 3,8 procent liggen.

    Ook de tienjaarsrente piept weer boven de 3 procent. 

  • Beursklimaat weegt op GBL

    De holding GBL zag haar intrinsieke waarde in het eerste kwartaal met 5,4 procent afbrokkelen naar 136,10 euro per aandeel.

    Lees er hier meer over, met dank aan collega Serge Mampaey.

  • Brussel: de afterparty en de kater

    Voor ons Brussels beursoverzicht, graag hierheen

  • Forse winstdaling bij Bpost door ingestorte pakjesmarkt

    Bpost ziet zijn winst een vijfde dalen door de forse daling van de pakjesmarkt en het dalende consumentenvertrouwen. Ook de rest van het jaar kondigt zich moeilijk aan.

  • Bel20 sluit 0,8 procent in de plus

    De Bel20 vormde vandaag het spiegelbeeld van de Europese beurzen, want die verloren uiteindelijk 0,9 procent. 

    Toppers in Brussel: Argenx (+12,6%), Hybrid Software (+2,9%) en Cofinimmo (+2,7%). 

    Grootste dalers: Exmar (-5%), Umicore (-5,5%) en Nyxoah (-8,2%). 

  • Jo De Wolf (Montea) in De Beursvoyeurs

    Deze week laat CEO Jo De Wolf van Montea in zijn persoonlijke portefeuille kijken. Veel luistergenot!

  • Nasdaq diep in het rood

    De verliezen op Wall Street worden groter, vooral voor de Nasdaq . Die zakt nu al bijna 4 procent. Een selectie van enkele forse dalers op de techbeurs: 

    • Apple  zakt meer dan 3 procent. 
    • Microsoft  verliest bijna 4 procent. 
    • Tesla verliest bijna 5 procent. Elon Musk zou na het bod op Twitter gedurende enkele maanden CEO worden. Dat horen de Tesla-beleggers niet graag. 
    • Meta Platforms , de moeder boven Facebook, tuimelt bijna 6 procent. 
    • Chipsensatie Nvidia  neemt een duik van bijna 7 procent. 
  • Cathie Wood heeft nog fans

    Hoewel ARK Innovation ETF sinds begin 2021 gedeeld door drie ging - van circa 150 dollar naar 50 dollar - vinden beleggers nog altijd de weg naar het fonds met innovatieve techaandelen van Cathie Wood. Dinsdag kende ARK zelfs de grootste instroom in een jaar: 366,7 miljoen dollar.

    Ter herinnering: in deze ETF zit ook één Belg: de 3D-printspecialist Materialise . De groep heeft een gewicht van 0,73 procent in de tracker, leert de recentste update

  • Wall Street valt terug

    De Dow Jones  noteert kort na opening met een verlies van 0,9 procent. De Nasdaq geeft 1,7 procent prijs. 

  • Verlies Nikola zwelt aan door hogere productiekosten

    Nikola , de Amerikaanse bouwer van elektrische voertuigen die na een sensationele beursgang in juni 2020 een even spectaculaire neergang kende, zag het verlies in het eerste kwartaal oplopen tot 152,9 miljoen dollar, van 120,2 miljoen een jaar eerder. Per aandeel ging het van 0,31 naar 0,37 dollar verlies.

    Hogere productiekosten zijn de verklaring. Nikola voltooide in maart de eerste fase van zijn productievestiging in Coolidge, Arizona en begon daarop met de serieproductie van zijn elektrische trekker Tre BEV.

    Van de Tre BEV werden in april al elf exemplaren geleverd. Intussen heeft Nikola al 134 vaste bestellingen voor de trekker binnen. Als daar ook de orderintenties worden bijgevoegd, komen we aan 510. Volgens CEO Mark Russell is het de bedoeling dit jaar tussen 300 en 500 voertuigen te leveren aan klanten.

  • Tsjechië verrast met groter dan verwachte rentestijging

    Tsjechië heeft de rente verhoogd met 75 basispunten tot 5,75 procent. Economen dachten aan een renteverhoging met 50 basispunten. 

    De forse renteverhoging is positief voor KBC. De financiële groep kan met dank aan de Tsjechische tweede thuismarkt haar surplusliquiditeiten in euro omzetten in kronen en bij de CNB deponeren.

    KBC  trekt 1,6 procent hoger. 

  • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

    ... leest u hier

  • Kellogg verhoogt omzetprognose

    De Amerikaanse fabrikant van ontbijtgranen realiseerde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 3,67 miljard dollar. Dat is 2,4 procent meer dan een jaar eerder en meer dan de 3,59 miljard dollar die analisten gemiddeld hadden verwacht. Ondanks hogere prijzen bleven consumenten gretig de cornflakes en andere 'cereals' van Kellogg kopen.

    Kellogg zag zich verplicht zijn prijzen op te trekken omdat zowel vervoer als diverse ingrediënten van zijn ontbijtgranen (tarwe, maïs, plantaardige oliën) het voorbije jaar fors duurder zijn geworden. De verstoorde aanvoerlijnen zijn een deel van het verhaal, terwijl de oorlog in Oekraïne tal van grondstoffen duurder maakt.

    Op basis van de hogere prijzen voor zijn producten verhoogt Kellogg zijn omzetprognose voor 2022. De omzet zou organisch met 4 procent toenemen. Tot dusver rekende het bedrijf uit Michigan op 3 procent organische groei.

  • Olie: OPEC blijft bij kleine verhoging productiequota

    De OPEC en zijn bondgenoten hebben besloten de olieproductie maar licht te verhogen, ondanks de torenhoge olieprijzen. In juni neemt de productie toe met 432.000 vaten per dag. In een reactie klimt de prijs van Brent-olie met 1,6 procent tot 111,85 dollar. 

    Westerse landen hadden eerder de OPEC opgeroepen om de productiequota te verhogen, nu de Europese Unie een boycot instelt op Russische olie. 

    Maar zelfs de geplande kleine verhoging voor juni is voor een stuk theoretisch. De meeste OPEC-leden zitten nu al aan hun maximumproductie. Volgens data van Bloomberg is het kartel er in april niet in geslaagd effectief meer olie op te pompen. 

  • Verdeelde Bank of England haalt pond onderuit

    Het Brits pond krijgt een stevige tik na de rentebeslissing van de Bank of England. Sterling tuimelt bijna 2 cent, van 1,264 dollar gisterenavond naar 1,243 nu. De euro verstevigt nagenoeg een penny, van 0,84 pond naar bijna 0,85. 

    Er kwam 'maar' een renteverhoging van 25 basispunten en niet van 50 basispunten uit de bus, ook al voorspellen de centraal bankiers dat de Britse inflatie tegen het vierde kwartaal tot meer dan 10 procent zal stijgen.

    Tegelijk pakken zich sombere wolken samen boven de economie, door de energiecrisis die de Oekraïense oorlog nog verscherpt heeft. En daarom is passage 58 van de meteen gepubliceerde notulen frappant: sommige centraal bankiers vinden de outlook zo onzeker geworden dat het - ondanks die galopperende inflatie - niet meer opportuun is nog meer renteverhogingen in het vooruitzicht te stellen. 

  • Bank of England zet rente op 1 procent

    De Britse centrale bank verhoogt de basisrente met 25 basispunten tot 1 procent, het hoogste peil in 13 jaar. Zes bestuurders stemden voor deze verhoging, terwijl drie bestuurders een verhoging met 50 basispunten wilden. 

    We zien het Britse pond in een reactie terrein verliezen tegenover de euro. 

  • AMG stelt spin-offproject lithiumdivisie uit

    Degroof Petercam reageert op de kwartaalcijfers van AMG , die het aandeel 12 procent lager sturen (zie post 10u33). 'Wij dachten dat AMG sneller zou profiteren van de hoge lithiumprijzen. Daar zit een vertraging op van 3 à 4 maanden. AMG blijft op termijn wel goed gepositioneerd om flinke winsten te maken op de huidige prijzen voor lithium en ferrovanadium. Het is wel onvoorspelbaar hoelang deze gunstige prijsomgeving gaat standhouden, zeker in het huidige onzekere economische klimaat. Gezien de rally van het aandeel met 30 procent sinds begin dit jaar en door het onzeker economisch klimaat gaan we niet verder dan 'houden'.'

    Tijdens de conferencecall maakte AMG ook bekend dat de mogelijke spin-offplannen voor de lithiumdivisie in de koelkast gaan. 'Dat verrast ons niet wegens het koele IPO-klimaat', aldus Degroof Petercam. 

  • Bpost in trek in aanloop naar cijfers

    Voor de derde dag op rij gaat Bpost  ruim 2 procent hoger naar 6,21 euro, het hoogste peil sinds eind maart. Een opvallende remonte in aanloop naar de kwartaalcijfers die vanavond verschijnen. Volgens door Bloomberg verzamelde data verwachten analisten een omzet van 1,02 miljard euro en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 140,5 miljoen euro.

    Voor heel 2022 verwacht het analistenheir een bedrijfswinst (ebit) van 276 miljoen euro.

  • Euronav: kemphanen blijven bijkopen

    De strijd tussen de redersfamilies Fredriksen en Saverys om de controle bij olietankerrederij Euronav  blijft in alle hevigheid woeden, leren transparantiemeldingen bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. John Fredriksen zit nu via Famatown aan 12 procent, de Saverysen zitten via Saverco aan 17,5 procent

    De raad van bestuur van Euronav heeft overigens vandaag de brief over het fusievoorstel met rivaal Frontline, van Fredriksen, op de post gedaan naar de aandeelhouders.

  • Futures: Wall Street neemt stapje terug

    Volgens de futures zullen de Amerikaanse beurzen straks licht terugvallen, na de forse rally gisteren. De Dow Jones zou 0,5 procent lager openen, en de Nasdaq 0,8 procent lager. 

  • Umicore: curb your enthousiasm

    Na de tijgersprong gisteren valt Umicore  2 procent terug naar 40,88 euro. 

    Twee beurshuizen - ING en Jefferies - gooien koud water op het Bloomberg-bericht dat de materialengroep een potentieel doelwit is voor de Zuid-Koreaanse batterijengigant LG Chem, sowieso al jaren bij Umicore een belangrijke afnemer van kathodematerialen.

    Het lijkt sterk dat LG Chem ook de katalysatoren- en de recyclage-activiteiten van Umicore zou willen overnemen, gelet op de beperkte synergieën met de eigen kernactiviteit

    Stijn Demeester
    ING-analist

    ING-analist Stijn Demeester erkent dat het bod an sich wel steek houdt, aangezien batterijfabrikanten zich steeds meer verticaal integreren. En gelet op de teleurstellende resultaten van de kathode-afdeling, in combinatie met de hoge investeringen, móét de raad van bestuur zich wel over een bod buigen. Als er een bod komt, natuurlijk. 

    Maar toch. Demeester: 'Het lijkt sterk dat LG Chem ook de katalysatoren- en de recyclage-activiteiten van Umicore zou willen overnemen, gelet op de beperkte synergieën met de eigen kernactiviteit. Bovendien heeft Umicore altijd gezegd dat de drie takken sterk verweven zijn, wat een opbreken zou bemoeilijken.' 

    Gezien de complexiteit van een deal lijkt het ons voor LG Chem logischer om zelf capaciteit (in kathodes, red.) op te bouwen

    Charlie Bentley
    jefferies-analist

    Ook Jefferies-analist Charlie Bentley, al langer een uitgesproken criticus over het aandeel, is kritisch. 'LG Chem zou een business met lagere rendementen moeten overnemen tegen een hogere waardering dan die voor het eigen aandeel. En gezien de complexiteit van een deal lijkt het ons voor LG Chem logischer om zelf capaciteit (in kathodes, red.) op te bouwen.' 

    Het is overigens verre van peis en vree in de sector. Op de beurs van Sjanghai krijgt de wereldmarktleider in batterijen, het Chinese CATL, klappen door teleurstellende resultaten:

  • Bruno Colmant vertrekt bij Degroof Petercam

    Iets minder dan een jaar nadat hij een stap opzij heeft gezet als CEO trekt de zestigjarige econoom definitief de deur achter zich dicht bij de Brusselse private bank en verzekeraar. Lees hier meer.

  • Hyloris-partner onderuit na vertraging met narcolepsiemiddel

    Hikma neemt een stevige duik in Londen. De medicijnfabrikant verlaagt eerdere jaardoelen met zijn generieke middelen. De lancering van een generieke versie van Xyrem, een medicijn voor de behandeling van de slaap-waakstoornis narcolepsie, loopt vertraging op. Het middel kan wellicht pas begin volgend jaar de markt op en levert dit jaar dus nog geen winstbijdrage.

    Voor 2022 verwacht Hikma nu dat de omzet van zijn generieke afdeling tussen 710 miljoen en 750 miljoen dollar zal liggen bij een brutomarge van 20 procent. Het Britse farmabedrijf is de commerciële partner van Hyloris voor de pijnstiller Maxigesic IV op de Amerikaanse markt.

  • Buffett koopt nog meer Occidentals

    Warren Buffett blijft in bulk aandelen Occidental Petroleum opkopen. Zijn holding Berkshire Hathaway kocht maandag en dinsdag een pakket van 5,9 miljoen stuks bij, wat zijn belang in de Amerikaanse producent van schalieolie en -gas naar 15,2 procent stuurt. Dat belang is 8,8 miljard dollar waard. Daarnaast bezit Berkshire voor 10 miljard dollar preferente aandelen van Occidental. Die werden in 2019 uitgegeven om de overname van Anadarko Petroleum te financieren.

    De koers van Occidental is dit jaar al verdubbeld door de Russische invasie in Oekraïne, die de olieprijs fors deed stijgen.

  • Noorwegen houdt rente ongewijzigd, ogen gericht op Londen

    De Noorse centrale bank heeft beslist het belangrijkste rentetarief ongewijzigd te laten op 0,75 procent. Dat lag binnen de verwachting. Wel blikt gouverneur Ida Wolden Bache vooruit op een renteverhoging in juni. Daardoor heeft ze nog wat meer tijd om te kijken hoe de inflatie evolueert.

    In Londen wordt straks wel actie verwacht. De Bank of England zal naar verwachting de rente met een kwartje opvoeren van 0,75 naar 1 procent. Het zou de vierde opeenvolgende renteverhoging worden in het Verenigd Koninkrijk, goed voor de langste reeks verhogingen sinds 1997.

    Het pond valt in de aanloop naar de vergadering terug. Tegen de euro wisselt de Britse munt nu 0,5 procent lager op 84,89 pence.

  • Europese aandelen in de kijker | AMG | Airbus | Shell

    De Europese beurzen trekken in doorsnee  1,8 procent hoger.

    Hier bundelen we enkele opmerkelijke bewegingen:

    AMG krijgt een tik van 11 procent in Amsterdam. De materialengroep kwam met een brutobedrijfswinst van 55 miljoen euro in het eerste kwartaal onder de lat uit. Ook de (weliswaar licht verhoogde) outlook - een ebitda tussen 260 en 290 miljoen euro - ligt lager dan analisten hadden verwacht. Het aandeel AMG had er dit jaar al een sterke rit op zitten met een winst van meer dan 30 procent sinds januari.

    Airbus wint 7,7 procent in Parijs. De vliegtuigbouwer kwam boven de lat uit met zijn kwartaalcijfers en zet zichzelf ambitieuze productiedoelen voor zijn 'monocouloir'-model A320.

    Shell  wint 3 procent in Amsterdam. De oliegroep boekt een recordkwartaalwinst van 9,1 miljard dollar, opgestuwd door de forse stijging van de olie- en gasprijzen.

    Majorel wint 3,2 procent in Amsterdam. De callcenteruitbater boekte een omzetgroei van 18 procent in het eerste kwartaal.

  • KBCS promoveert Sofina naar 'top pick'-lijst

    Trop is te veel, stelt KBC Securities, verwijzend naar de beurscorrectie met een derde voor de kwaliteitsholding Sofina dit jaar. 'Door het algemene en overgrote pessimisme op de financiële markten is het aandeel oververkocht. Dit is een gunstig instapmoment voor beleggers op middellange tot lange termijn, die daarmee kunnen profiteren van Sofina's ervaren beleggingsteam, gediversifieerde portefeuille, liquiditeit en blootstelling aan private equity', stellen analisten Sharad Kumar en Michiel Declercq.

    Het advies stijgt van 'houden' naar 'kopen', terwijl het koersdoel van 380 euro onveranderd blijft. Sofina krijgt zelfs de ultieme promotie en verwerft een stek in de dynamische top pick-lijst van KBC Securities.

    Deze namiddag houdt Sofina zijn algemene vergadering, waar we aanwezig zullen zijn.

    Door het algemene en overgrote pessimisme op de financiële markten, is Sofina oververkocht.

    Sharad Kumar en Michiel Declercq
    analisten KBC Securities

  • ECB: nog geen lift-off op Brabançonnedag?

    Nu de Federal Reserve hard op de rem gaat staan, is het de vraag wanneer de Europese centraal bankiers zullen volgen. 

    Impliciet geeft Fabio Panetta, het Italiaanse directielid in Frankfurt, het antwoord: 'Het zou niet verstandig zijn te ageren zonder eerst de harde cijfers over het tweede kwartaal gezien te hebben', zegt hij in gesprek met de Italiaanse krant La Stampa. 

    ING-econoom Carsten Brzeski merkt fijntjes op dat Eurostat dat groeirapport pas op 29 juli vrijgeeft. Goed een week eerder, op de Belgische nationale feestdag dus, vergadert de ECB een laatste keer voor het zomerreces. De eerste vergadering na het zomerreces is pas op 8 september. 

  • Beurzen trekken mooi hoger

    De opluchting over het verdere traject van de renteverhogingen in de VS stuurt ook de Europese beurzen hoger. Na een minuut handel wint de Euro Stoxx 50 1,6 procent. De Bel20 doet er 1,9 procent bij.

    Volgende bedrijven staan in de belangstelling:

    * AB InBev verkocht in het eerste kwartaal meer bier en kon de hogere kosten vlot doorrekenen. Het aandeel stijgt 3,4 procent.

    * Argenx maakte positieve resultaten bekend met Vyvgart voor een tweede aandoening, de bloedplaatjesziekte ITP. Het bedrijf kende ook een goede verkoopstart met Vyvgart in de VS. Argenx veert 4,8 procent op.

    * IBA mag een protontherapiesysteem met drie kamers verkopen aan de Chinese stad Yanzhou. IBA wint 2,2 procent.

    * CFE-dochter DEME heeft een oplossing uitgedokterd om conform de Jones Act de onderdelen voor het Amerikaanse windpark Vineyard Wind 1 te kunnen aanvoeren. CFE gaat 1 procent hoger.

    * Intervest O&W zag in het eerste kwartaal de EPRA-winst met een derde toenemen. Intervest zakt 4,2 procent, maar dat komt omdat het vastgoedbedrijf vandaag zijn dividend knipt. Daarmee rekening houdend, is er 1,5 procent winst.

  • Winst BMW verdrievoudigt door herwaardering Chinese dochter

    De Duitse maker van premiumauto’s en motors BMW zag in het eerste kwartaal de omzet met 16,3 procent toenemen tot 31,1 miljard euro. De bedrijfswinst (ebit) hield gelijke tred en steeg met 12,1 procent tot 3,39 miljard euro. Dat de nettowinst ruimschoots verdrievoudigde tot 10,2 miljard euro heeft een andere oorzaak: de herwaardering van het belang van BMW in zijn Chinese joint venture BMW Brilliance Automotive (BBA).

    BMW legde in februari 3,7 miljard euro op tafel om zijn belang in BBA op te trekken van 50 tot 75 procent. BBA wordt voortaan volledig geconsolideerd. Het aangepaste belang werd geherwaardeerd, wat in een meerwaarde van 7,7 miljard euro resulteerde.

    De operationele winstmarge in het autosegment bedroeg 8,9 procent. Dat is aan de bovenkant van de doelstelling voor dit jaar (7 tot 9 procent), maar wel minder dan in het eerste kwartaal van 2021 (9,8%). De jaarprognose blijft overigens onveranderd ondanks de impact van de oorlog in Oekraïne, de aanvoerproblemen en de hoge prijzen voor grondstoffen en energie.

  • Stellantis draait 12 procent meer omzet

    Het autoconcern Stellantis (Peugeot, Opel, Fiat, Chrysler…) verkocht in het eerste kwartaal 1,37 miljoen wagens. Dat zijn er 12 procent minder dan een jaar eerder, een daling die hoofdzakelijk te wijten is aan ‘niet ontvangen bestellingen van halfgeleiders’.

    De omzet steeg echter met 12 procent in vergelijking met het pro-formacijfer van een jaar geleden (37 miljard euro) en bedroeg 41,5 miljard euro. Stellantis schrijft de stijging toe aan de solide prijszetting, een gunstige voertuigenmix – met diverse nieuwe modellen - en positieve wisselkoerseffecten. Het concern handhaaft de doelstelling om een courante operationele marge van minstens 10 procent te realiseren en een positieve cashflow.

  • Beurzen op weg naar flink hogere opening

    In het zog van de Amerikaanse beurzen zullen ook de Europese aandelenmarkten met stevige winsten van start gaan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 2,4 procent in de plus.

    In New York werd de verhoging van de Amerikaanse basisrente met 50 basispunten aanvankelijk nerveus onthaald. Fed-voorzitter Jerome Powell kon de markten echter geruststellen dat hij niet nog agressiever te werk zal gaan. De S&P500 sloot 3 procent hoger, de grootste dagwinst in twee jaar.

  • Chinese dienstensector krimpt nog harder

    De strenge lockdowns die Peking oplegt in het kader van zijn zerocovidbeleid hebben een zware weerslag op de dienstensector. De activiteit is er in april nog harder gekrompen, blijkt uit de PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs.

    Een lege straat in de voormalige Franse Concessie in Shanghai tijdens de 34ste dag van de harde lockdown.
    Een lege straat in de voormalige Franse Concessie in Shanghai tijdens de 34ste dag van de harde lockdown. ©Photo News

    De PMI voor de dienstensector viel terug tot 36,2 punten in april, van een al lage stand van 42 in maart. Vermits een cijfer boven 50 op groei wijst en onder 50 op krimp, is de activiteit dus verder en behoorlijk hard afgenomen.

    Het cijfer van 36,2 is trouwens het op een na laagste sinds de start van de PMI-rondvraag in november 2005. Het laagste punt ooit, 26,5 punten, werd in februari 2020 bereikt, toen de eerste coronagolf China teisterde.

    De samengestelde PMI, voor de maakindustrie en de dienstensector, zakte vorige maand tot 37,2 van 43,9 in maart.

  • Argenx haalt 21 miljoen dollar omzet met Vyvgart

    Een week vroeger dan voorzien publiceert Argenx ook de financiële resultaten van het eerste kwartaal, met daarin de eerste verkoopcijfers voor Vyvgart, de commerciële naam van efgartigimod.

    Het middel werd op 17 december in de VS goedgekeurd om de ernstige spierziekte myasthenia gravis te behandelen. In het eerste kwartaal bracht de verkoop al 21,2 miljoen dollar op. Dat is veel meer dan verwacht: analisten rekenden volgens Bloomberg maar op 7 miljoen dollar. Argenx heeft het dan ook over 'een sterke start' van de commerciële lancering.

    Deze maand begint trouwens ook de verkoop in Japan nadat het middel op 20 april op de geneesmiddelenprijslijst van de nationale ziekteverzekering werd geplaatst. Een beslissing over de markttoelating in Europa wordt in de tweede jaarhelft verwacht.

    Over het eerste kwartaal leed Argenx een nettoverlies van 227,2 miljoen dollar, tegenover een verlies van 40,4 miljoen dollar een jaar eerder. Vorig jaar werd het resultaat opgekrikt door de strategische samenwerking voor efgartigimod met Zai Lab, die 151,9 miljoen dollar omzet binnenbracht. Argenx zag de bedrijfskosten ook aanzienlijk toenemen tot 254,2 miljoen dollar, tegen 178,6 miljoen in het eerste kwartaal van 2021. Het bedrijf gaf meer uit aan onderzoek en ontwikkeling en om Vyvgart in de VS en Japan op de markt te brengen.

    Eind maart had Argenx een kaspositie van 2,9 miljard dollar. Het verwacht daarvan circa 1 miljard te verbruiken in 2022.

  • Russische exit weegt op nettoresultaat AB InBev

    Merk op dat het nettoresultaat van AB InBev  over het eerste kwartaal ternauwernood positief bleef: 95 miljoen dollar of 0,05 dollar per aandeel, van 595 miljoen dollar over het eerste kwartaal van 2021. De reden? De forse afboeking van 1,1 miljard dollar op de joint venture AB InBev Efes, naar aanleiding van vorige week aangekondigde exit uit Rusland

  • Argenx meldt positieve resultaten met Vyvgart tegen ITP

    Goed nieuws bij Argenx . Het biofarmabedrijf laat weten dat Advance, een fase 3-onderzoek waarbij de werking van Vyvgart (efgartigimod) ter behandeling van primaire immuun thrombocytopenie (ITP) bij volwassenen werd onderzocht, positieve resultaten heeft opgeleverd.

    Bij ITP zijn er veel te weinig bloedplaatjes in het bloed aanwezig. De aandoening is bijzonder moeilijk te behandelen.

    Patiënten die in de Advance-studie Vyvgart kregen toegediend, hadden veel meer bloedplaatjes dan diegenen die een placebo kregen. Daarmee werd het primaire eindpunt van het onderzoek gehaald. Vyvgart bleek bovendien, net als in vorige klinische studies, veilig en werd goed verdragen. Aan het onderzoek namen 131 volwassen patiënten met ITP deel.

    Er volgt nu een tweede onderzoek, Advance-SC. Dat is nodig om goedkeuring te kunnen verkrijgen voor Vyvgart in ITP. 

  • AB InBev scoort beter dan verwacht

    Het kwartaalrapport van AB InBev  is er. 's Werelds grootste brouwer krikte de volumes organisch met 2,8 procent op, beter dan de 0,4 procent die de analistenconsensus verwachtte. Mede dankzij een sterke prijszetting - net als eerder al Heineken - steeg de omzet gezuiverd voor overnames en wisselkoerseffecten met een sterker dan verwachte 11 procent: de opbrengsten per hectoliter verkocht bier stegen bijna 8 procent.

    En ook de organische groei van de brutobedrijfswinst (ebitda) kwam met 7,4 procent boven de lat uit. De ebitda kwam uit op 4,49 miljard dollar. De stijging van de winst volgde wel niet helemaal die van de omzet, zodat de winstmarge wat afbrokkelde tot net onder 34 procent. 

  • eBay geeft zwakke prognose

    Te midden van het rentegeweld raakte het wat ondergesneeuwd, maar eBay publiceerde woensdagavond kwartaalcijfers. En net zoals bij andere e-commercespelers lijkt het vet wat van de soep. Na twee jaren van snelle groei tijdens de pandemie verkiezen mensen zich op andere manieren bezig te houden dan met het speuren naar interessante koopjes. De oorlog in Oekraïne weegt bovendien op de activiteit, vooral in belangrijke markten voor eBay zoals Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.

    Het onlineverkoopplatform zag in het eerste kwartaal het aantal actieve gebruikers met 13 procent afnemen tot 142 miljoen. De omzet kwam 6 procent lager uit op 2,48 miljard dollar, maar dat was wel iets meer dan verwacht (2,46 miljard dollar).

    De prognose voor het lopende tweede kwartaal is echter een tegenvaller. eBay voorspelt een omzet tussen 2,35 en 2,40 miljard dollar, terwijl analisten tot dusver op 2,54 miljard rekenden. De gezuiverde winst per aandeel zou tussen 87 en 91 dollarcent belanden, onder de 1,01 dollar die analisten gemiddeld verwachtten.

  • Elon en Cathie: te veel passief maakt agressief

    De opmars van passief beleggen doet ook de wenkbrauwen fronsen. Als (bijna) iedereen een index schaduwt, worden koersschommelingen voor de geringe schare actieve beleggers die wél nog hun nek uitsteken alleen maar uitvergroot. En wie alleen passief belegt, komt ook vaak (te) laat op het feestje: de e-autobouwer Tesla kwam pas in de S&P500, de meest gevolgde Wall Street-korf, als de beurskoers al de stratosfeer in was geschoten.

    Daar waren Tesla-pionier Elon Musk en Tesla-investeerder Cathie Wood het deze nacht in een twitterdraadje roerend over eens. 

  • Waarom Umicore in Seoul in de kijker loopt

    Paukenslag gisteren op de Brusselse beurs: een plotse koersexplosie bij Umicore , toen Bloomberg berichtte dat de materialengroep een van de potentiële doelwitten is voor de Zuid-Koreaanse batterijenreus LG Chem. 

    Waarom Umicore in Seoul in de kijker loopt, leest u hier. Met dank aan collega Bas Kurstjens. 

    Met natuurlijk de vaststelling dat Umicore met een afgeprijsde beurskoers en een versnipperd aandeelhouderschap sowieso een doelwit vormt:

    Beurskoers Umicore

  • ... en Wall Street geeft meteen gas

    Sell the rumour, buy the fact. De strafste renteverhoging van de Federal Reserve sinds 2000 - en het officieuze einde van het pandemische gratisgeldbeleid - vormden woensdag het startschot voor een stevige late rally op Wall Street

    Beleggers waren vooral opgelucht dat er geen nóg forsere ingreep - 75 basispunten - uit de bus kwam en voorzitter Jerome Powell blijft verzekeren dat een harde landing kan worden vermeden. 

  • Federal Reserve gaat hard in de remmen ...

    Bij een inflatie die op het hoogste peil in veertig jaar noteert, hoort een drastische ingreep. En dus krikt de Amerikaanse centrale bank voor het eerst sinds 2000 de rente 50 basispunten op, in plaats van de meer klassieke 25 basispunten. 

    U leest hier meer, met dank aan collega Wouter Vervenne. 

    We maken veel kans op een zachte landing van de economie

    Jerome Powell
    Fed-voorzitter

    Voorzitter Jerome Powell zegt drastisch te willen ingrijpen, om te vermijden dat de inflatie nog meer escaleert en in de hoop de Amerikaanse economie naar een zachte landing te loodsen. Wat verre van evident zal worden

    ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Nasdaq duikt bijna 5 procent lager
21 min leestijd