1. Markten Live
  2. Live blog
live

JPMorgan voert opverend Wall Street aan

De Bel20 sloot na een manisch-depressieve week boven 4.000 punten. Wall Street startte aarzelend, maar koos bij slot voor winst.
  • Deprez lanceert met Solum Partners bod op Greenyard

    De kogel is door de kerk: Greenyard heeft net in een persbericht bevestigd dat grootaandeelhouder Hein Deprez een overnamebod lanceert op de groente- en fruitreus, tegen 7,4 euro per aandeel. Het bod komt er in tandem met het Amerikaans fonds Solum Partners en biedt beleggers een premie van 37 procent op de koers van het aandeel bij de schorsing, op 1 april (5,4 euro).

    U leest hier meer, met dank aan collega Michael Sephiha.  

  • Vier lessen uit tien dolle beursdagen

    We ronden af met de belangrijkste lessen die de belegger kan trekken uit een manisch-depressieve beursweek. Bijvoorbeeld dat de markten Donald Trump dan toch nog aan de ketting houden, als - en dat is niet echt een geruststellende gedachte - de financiële ravage maar groot genoeg is. 

    U leest hier meer, met dank aan collega Kris Van Hamme. 

    We wensen u een verkwikkend en vooral rustgevend weekend. Tot maandag voor een verse blog met duiding van alle zaagtanden op de financiële markten!

  • Wall Street: Dow vlagt dolle week met winst af

    De slotbel op Wall Street (en een pak traders die zonder twijfel opgelucht zijn om even van een rustig weekend te genieten): de Dow Jones  veerde 1,6 procent op, aangevoerd door JPMorgan

  • JPMorgan uitblinker in groene Dow Jones

    Dé aanvoerde in een opverend Wall Street is JPMorgan , na een sterk kwartaalrapport. De bankgigant scoorde dankzij de volatiliteit vooral erg sterke inkomsten uit de marktenzaal (zie post van 15u15 en screenshot), en die volatiliteit is zoals bekend dit kwartaal alleen nog maar exponentieel toegekomen. 

  • Waar schuilen voor de Trump-tarieven?

    In het beursweekboek adviseert collega Serge Mampaey uit te kijken naar aandelen van topkwaliteit die zakken 'in symfonie met de markt', maar weinig of geen hinder ondervinden van de Trump-gekte. 

  • Trumpiaans bochtenwerk ontneemt beleggers elke houvast

    De voortdurende aanpassingen van de Amerikaanse invoerheffingen hebben deze week vooral in de VS maar ook in de rest van de wereld grote turbulentie veroorzaakt op de financiële markten. Beterschap lijkt nog niet in zicht, schrijft collega Wouter Vervenne. 

  • Fed-topvrouw: 'Klaar om waar nodig in te grijpen'

    Een mogelijke reden voor de prille ontspanning op de obligatiemarkten en het groene Wall Street (zie vorige post) is het interview met Susan Collins, voorzitter van het Federal Reserve-kantoor in Boston, dat net verscheen in zakenkrant Financial Times. 

    'We zijn absoluut klaar om te doen wat nodig is', mocht de centrale bank een verstoring van de normale markthandel opmerken, luidt het. Ze voegt er wel meteen aan toe dat wat haar betreft de markten op dit ogenblik 'goed functioneren'. 

  • Wall Street kleurt groen

    Op Wall Street lijken beleggers uiteindelijk vastbesloten een manisch-depressieve week groen af te ronden: Dow  en Nasdaq  noteren nu duidelijk op winst. Beleggers lijken moed te putten uit een prille ontspanning op de obligatiemarkten, die de tienjaarsrente van 4,49 procent (zie post van 15u34) naar 4,46 procent doet zakken. 

  • Volvo Cars-CEO: 'Amerikaans productie opdrijven kost twee jaar'

    Het opdrijven van de productie in de Verenigde Staten is niet voor alle bedrijven eenvoudig. Topman Hakan Samuelsson verwacht dat zijn bedrijf, Volvo Cars, twee jaar nodig heeft.

    Tot dan zullen we onze winstmarges onder druk zetten en zullen klanten meer moeten betalen

    Hakan Samuelsson
    Volvo Cars-CEO


  • Europese beurzen sluiten lager

    Het gemiddelde Europese aandeel sloot 0,7 procent lager. Hieronder ziet u de uitschieters van de dag:

  • Bel20 sluit ruim 1 procent hoger boven 4.000 punten

    De Bel20 won vandaag 1,1 procent tot 4.029 punten. De toppers en floppers ziet u hieronder:

  • Wall Street zoekt dekking in een goudmijn

    Op Wall Street blijft de Dow Jones  na een doldwaze week dicht bij huis, mede door zorgwekkende inflatiedata in de maandelijkse consumentenrondvraag van de Universiteit van Michigan (post van 16u02). 

    in de week waarop twee traditioneel 'all American' schuiloorden in crisistijden van hun piëdestal vielen, Amerikaanse staatsobligaties en de dollar, herondekte Wall Street een schuiloord dat al millennia zijn degelijkheid bewijst: goud. En goudmijnen: Newmont  won deze week een kwart, dankzij de recordprijs voor het edelmetaal én een koopadvies van UBS. 

    +24%
    Olympisch goud
    Newmont is deze week het best presterend aandeel in de S&P500 met een winst van bijna een kwart.


    Ons Wall Street-verslag leest u hier

  • Larry Fink: 'Verrast door tarievenbeleid'

    BlackRock-CEO Larry Fink laat in een analistencall weten dat hij verrast was door de omvang van de tariefverhogingen van de Amerikaanse president Donald Trump. 'Die aankondigingen had ik nooit kunnen bedenken in de 49 jaar dat ik in de financiële sector zit', klinkt het. 

    'Dit gaat niet om Wall Street tegenover Main Street', vervolgt Fink. 'De marktdaling heeft impact op de pensioenen van miljoenen normale mensen.' Volgens hem staan de VS erg dicht bij een recessie of zitten ze daar al in. 

    Verder geeft hij aan geschokt te zijn door de bewegingen in de Amerikaanse tienjaarsrente. Fink stelt dat op korte termijn de vrees voor inflatiedruk de gesprekken met cliënten blijft domineren. Beleggers hebben volgens de CEO voor 950 miljard dollar bij BlackRock op zichtrekeningen gezet. 

  • Nasdaq verliest 1 procent

    De verliezen beginnen alweer op te lopen voor Wall Street. De Dow Jones verliest 0,8 procent, terwijl de Nasdaq 1 procent laat liggen. 

  • Consumentenvertrouwen VS zakt meer dan gedacht

    De barometer voor het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan daalt in april van 57 naar 50,8 punten, terwijl economen een afname tot 53,8 voorzagen. Het gaat om een flashraming. De Nasdaq duikt na publicatie in de min nadat er eerder een plus van 0,6 procent op de borden stond. 

    Al even zorgelijk zijn de uitkomsten van de enquêtes rond de inflatieverwachtingen. Amerikaanse gezinnen verwachten inmiddels 4,4 procent inflatie in de komende 5 tot 10 jaar, tegenover 4,1 procent in maart. Economen rekenden een klim tot 4,3 procent voor. De verwachte inflatie voor de komende twaalf maanden bedroeg bij Joe Sixpack maar liefst 6,7 procent, een forse stijging ten opzichte van de 5,2 procent uit maart. 

    Amerikaanse consumenten vrezen almaar meer voor hoge inflatie nu de Amerikaanse president Donald Trump de handelsoorlog escaleert. Hoewel Trump eerder deze week een tarievenbocht nam, blijft het probleem dat de importheffingen op Chinese producten niet van de baan zijn. Integendeel: inmiddels bedraagt het tarief 145 procent. 

  • 'Ook BlackRock komt niet onder tariefproblemen uit'

    Evercore-analist Glenn Schorr zegt dat de resultaten van BlackRock beter dan verwacht waren en dat de fondsenreus door zijn omvang de volatiliteit aankon in het eerste kwartaal. 'Maar ook BlackRock kan niet aan de tarievenstorm ontkomen', zegt Schorr. 

    'April zal duidelijk een ander verhaal zijn voor de beleggingsstromen, omzet en marges', vervolgt Schorr. 'We denken wel dat de onderneming de storm beter zal aankunnen dan sectorgenoten door de diversiteit en de omvang van het platform.' 

    Het aandeel wint 1,2 procent.

  • Volgende week: wie rapporteert wanneer?

    We gaan er even van uit dat de aandelenmarkten iets minder een dollemansrit zijn dan de afgelopen vijfdaagse en er dus meer ruimte komt om aandacht te hebben voor de stilaan binnensijpelende bedrijfsresultaten. We geven hier per dag een overzicht van de updates:

    Maandag

    • Wall Street: Goldman Sachs (voorbeurs)

    Dinsdag

    • Europa: LVMH (update, nabeurs), TomTom (voorbeurs)
    • Wall Street: Bank of America, Citigroup, J&J (voorbeurs)

    Woensdag

    • België: Barco (update, voorbeurs)
    • Europa: ASML (voorbeurs), Heineken (voorbeurs)

    Donderdag

    • België: Sipef (update, voorbeurs), Wereldhave Belgium (voorbeurs), Econocom (update, nabeurs)
    • Europa: Hermès (update, voorbeurs), Pernod Ricard (update, voorbeurs), L'Oreal (update, nabeurs)
    • Azië: TSMC
    • Wall Street: Netflix (nabeurs)
  • Amerika van lichtrood naar groen

    De beurzen in New York openden lichtjes lager, maar inmiddels noteren ze in het groen. Nasdaq wint 0,5 procent. 

  • Movers op Wall Street: JPMorgan trekt hoger

    We zien de volgende bewegers op de Amerikaanse beurzen:

    • JPMorgan kan 0,9 procent klimmen na beter dan verwachte resultaten (zie post 13.29 uur).
    • Morgan Stanley zakt dan weer 1,1 procent na iets minder positief verrassende cijfers (zie post 13.40 uur)
    • Wells Fargo krijgt een tik van 2,7 procent, terwijl de bank in de voorbeurshandel nog won na de publicatie van zijn kwartaalrapport (zie post 14.38 uur).
  • Amerikaanse rente nadert weer 'pijngrens'

    De Amerikaanse tienjaarsrente sluipt 5 basispunten dichter naar 4,49 procent, nog slechts 2 basispunten onder de piek van 4,51 procent woensdagochtend en 50 basispunten hoger dan vorige week vrijdag. Die eerdere zorgwekkende verkoopgolf was volgens Amerikaanse media een belangrijke factor in de plotse 'time out' in de tarievenoorlog die president Donald Trump woensdagavond aankondigde. 

  • Wall Street start iets lager aan de dag

    De Amerikaanse beurzen zijn geopend. De Dow Jones verliest 0,2 procent en de Nasdaq 0,1 procent.

  • Volgende week: ECB, Chinese groei, Barco en Netflix

    China publiceert woensdag cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal en de Europese Centrale Bank (ECB) vergadert donderdag. Voorts publiceren Barco en Netflix kwartaalcijfers. Meer toelichting bij de agenda van volgende week vindt u hier.

  • 'Goed rapport van JPMorgan'

    Evercore-analist Glenn Schorr reageert op de kwartaalresultaten van JPMorgan (zie post 13.29 uur). 'Het goede rapport toont de stevige kapitaal- en liquiditeitspositie van de zakenbank. Precies wat je bij JPMorgan verwacht in tijden van marktturbulentie.'

    'De beter dan verwachte cijfers werden aangedreven door sterke inkomsten bij de tradingdesks', vervolgt Schorr. 'Voorts waren de vooruitzichten voor de nettorente-inkomsten iets beter dan die van de eerdere prognose.'

    RBC-analist Gerard Cassidy merkt wel op dat de kredietkosten hoger dan verwacht uitkwamen, onder meer door fors hogere provisies voor slechte leningen. 'De terugkoop van eigen aandelen ten belope van 7,1 miljard dollar was dan weer groter dan we hadden voorzien.'

    Het aandeel veerde eerder nog op in de voorbeurshandel, maar inmiddels gaat JPMorgan voorbeurs 1,2 procent lager. 

  • Jamie Dimon (JPMorgan): 'We hopen op het beste, maar...'

    JPMorgan-CEO Jamie Dimon, als grote overlever in de mondiale banksector een van de invloedrijkste stemmen op Wall Street, vreest in de marge van het kwartaalrapport van 'zijn' bankgroep dat nog meer zwaar weer in aantocht is.

    'Er is aanzienlijke turbulentie op komst. We hopen zoals steeds op het beste, maar we bereiden ons voor op meerdere scenario's.'

    U leest hier meer, met dank aan collega Pieter Suy. 

    We hopen zoals steeds op het beste, maar we bereiden ons voor op meerdere scenario's

    Jamie Dimon
    JPMorgan-CEO
  • De Brusselse beursdag: de kwaliteitsinjectie van Argenx

    Dat de Brusselse sterrenkorf weer nipt de neus boven 4.000 punten steekt, is in belangrijke mate te danken aan zwaargewicht Argenx . De biotechgroep is de focus in de beursspiegel van collega Evert Nerinckx. 

  • Umicore op vers dieptepunt

    Umicore  tikte met 7,275 euro zonet een vers dieptepunt sinds de zomer van 2009 aan. Het aandeel is alle winst sinds de beleggersdag op 27 maart in Londen - waar CEO Bart Sap tot opluchting van beleggers aangaf fors minder in de kachelende batterijtak te zullen investeren - ruimschoots kwijtgespeeld. 

    -28%
    Please recharge
    Het aandeel Umicore verloor na het beroerde jaar 2024 ook dit jaar tot nog toe 28 procent

    Het beurshuis Citi wees vlak na die beleggersdag een tarievenoorlog als belangrijk risico aan, aangezien de autosector veruit de belangrijkste klant van Umicore is. Beleggers vrezen voor een ernstige verstoring van de logistieke keten in die autobranche. 


  • Wells Fargo richting winst na kwartaalrapport

    De Amerikaanse bank Wells Fargo veert in de voorbeurshandel 0,9 procent op nadat ze kwartaalresultaten heeft bekendgemaakt. De omzet zakte van 20,9 miljard naar 20,1 miljard dollar.

    Beleggers lijken vooral te spreken over de meevallende provisies voor kredietverliezen. Die kwam uit op 932 miljoen dollar en dat was minder dan de 1,22 miljard dollar die analisten in de kaarten hadden. 

    De niet-rente-inkomsten kwamen met 8,65 miljard dollar hoger uit dan de 8,93 miljard dollar waarin de consensus voorzag. De fees uit zakenbankactiviteiten stegen met 23 procent naar 775 miljoen dollar, gedreven door een toename in de financiering van schulden. 

    De nettorente-inkomsten stegen lichtjes tot 11,5 miljard dollar, terwijl de winst per aandeel van 1,2 naar 1,39 dollar klom. 

  • Wall Street op naar hogere opening

    De indexfutures voorzien een winst van 0,4 procent voor het gemiddelde Amerikaanse aandeel straks bij opening om 15.30 uur. 

  • Ook Morgan Stanley boven de lat

    Niet alleen JPMorgan (13.29 uur) wist te profiteren van de volatiliteit op de beurzen in het voorbije kwartaal. Ook Morgan Stanley puurde met de handel in aandelen 45 procent meer inkomsten tot 4,13 miljard dollar. De totale omzet van de zakenbank kwam uit op 17,7 miljard dollar tegenover een consensus van 7,44 miljard dollar. De winst per aandeel landde op 2,6 dollar. 

    Morgan Stanley trappelt in de voorbeurshandel min of meer ter plaatse.

  • JPMorgan haalt fors meer inkomsten uit aandelenhandel

    De Amerikaanse zakenbank JPMorgan heeft de resultaten voor het eerste kwartaal gepubliceerd. De omzet klom 8 procent tot 46,01 miljard dollar, tegenover een analistenverwachting van 44,39 miljard dollar. De winst per aandeel steeg naar 5,07 dollar.

    Opvallend is dat de omzet uit aandelenhandel met een forse 48 procent toenam tot 3,81 miljard dollar. Daarmee kwam het cijfer veel hoger dan voorzien uit. De stevig hogere inkomsten zijn het gevolg van de volatiliteit op de beurzen in de afgelopen drie maanden als gevolg van het draconische beleid van de regering-Trump. 

    JPMorgan verhoogt voorts de prognose voor de nettorente-inkomsten van zo'n 94 miljard dollar naar ongeveer 94,5 miljard dollar. Analisten gingen tot nu uit van net geen 94 miljard dollar aan nettorente-inkomsten. Het aandeel wint 2,6 procent in de voorbeurshandel. 

  • Dollar tuimelt naar laagste peil sinds 2022

    De escalerende handelsoorlog en het tanende vertrouwen in de dollar als veilige haven duwen de Amerikaanse munt steeds lager. Bas van der Hout praat u bij: Dollar tuimelt naar laagste peil sinds 2022

  • Vlucht van Amerikaans naar Duits staatspapier

    Volgens het persbureau Bloomberg beleefden Amerikaanse staatsobligaties hun slechtste week in decennia (al is de week natuurlijk nog niet om). Ondertussen hield Duits staatspapier (Bunds) stand. 

    Want waar de Amerikaanse tienjaarsrente deze week 40 basispunten steeg - ondanks de tarievenbocht van de Amerikaanse president Donald Trump - bleef de Duitse tienjaarsrente grotendeels stabiel. Daarmee beleeft de Amerikaanse staatsobligatiemarkt de grootste onderprestatie ten opzichte van Duitsland sinds 1989.

    Bunds fungeren als een relatieve vlucht naar kwaliteit.

    Shamil Gohil
    Fidelity-vermogensbeheerder

    'Bunds fungeren als een relatieve vlucht naar kwaliteit', stelt vermogensbeheerder Shamil Gohil van Fidelity. 'Amerikaanse staatsobligaties worden steeds minder aantrekkelijk door de hoge volatiliteit.' Ook HSBC denkt dat de reputatie van Duitsland als veilige haven blijft, ondanks de begrotingsstimulus die op handen is. 'Veiligheid weegt op dit moment zwaarder dan begrotingsbeleid.'

    'In Duitsland zitten zeer geloofwaardige beleidsmakers', stelt Fredrik Repton van Neuberger Berman. Ook Bloomberg Intelligence merkt op dat Duitsland het meest natuurlijke alternatief is voor Amerikaanse staatspapier. 

  • BlackRock ziet activa onder beheer verder stijgen

    De activa onder beheer van de vermogensbeheerder BlackRock zijn in het eerste kwartaal met 33 miljard dollar gestegen naar 11.584 miljard dollar. De instroom van 84 miljard dollar vers geld compenseerde ruimschoots de daling van de financiële markten.

    De aangepaste nettowinst steeg jaar op jaar met 15 procent naar 11,30 dollar per aandeel. Analisten hadden een aangepaste nettowinst van 10,11 dollar voorspeld. De aangepaste nettowinst is de nettowinst die wordt gecorrigeerd voor bepaalde uitzonderlijke factoren.

  • Morgan Stanley vindt risico's nog niet voldoende ingeprijsd voor Europese aandelen

    Morgan Stanley raadt zijn klanten aan om na de recente opleving voorzichtig te blijven met Europese aandelen en zich te concentreren op meer defensieve gebieden van de markt. Volgens de strategen weerspiegelen de huidige waarderingen nog niet voldoende het risico op een recessie of een aanzienlijke groeivertraging. 

    Europese aandelen hebben ongeveer een derde tot de helft van de weg afgelegd naar het inprijzen van een gematigde recessie/aanzienlijke groeivertraging

    Marina Zavolock
    Strateeg Morgan Stanley


    Ze wijzen op neerwaartse risico's van 7 procent in een gematigde berenmarkt en tot wel 22 procent in een volledige berenmarkt, terwijl hun recentste prognoses eerder wijzen op een volledig berenmarktscenario. 

    Na een bottom-upanalyse van ongeveer 550 bedrijven op het gebied van cycliciteit en blootstelling aan Amerikaanse beleidsmaatregelen, komen ze tot de conclusie dat de labels 'defensief' en 'cyclisch' niet meer altijd van toepassing zijn. 

    Defensie, nutsbedrijven, software en telecom worden door Morgan Stanley als de veerkrachtigste sectoren gezien. De defensiespelers Rheinmetall en BAE Systems behoren tot de favorieten. Cyclische sectoren zoals halfgeleiders, auto's en bouwmaterialen als het kwetsbaarst beschouwd.

    Defensie blijft onze favoriete sector in Europa

    Marina Zavolock
    Morgan Stanley strateeg


  • Volgende week: kwartaalupdate Barco

    Volgende week woensdag rapporteert Barco cijfers over het eerste kwartaal van 2025. Zoals bij veel bedrijven zullen beleggers erg benieuwd zijn naar de commentaren over de verwachte impact van de huidige handelsoorlog. 

    Barco sprak eerder dit jaar uit dat het - behoudens sterk verslechterende geopolitieke en marco-economische condities - weer op omzetgroei rekent in 2025. Die verslechterende omstandigheden lijken er de voorbije weken wel degelijk te zijn gekomen. Barco produceert zowel in Europa als in China.

    Die Chinese voetafdruk zou een van de motoren van hogere marges moeten worden, maar de vraag is in hoeverre de tarievenoorlog die ambities in de weg zit. Het beurshuis Kepler Cheurvreux betwijfelt of de Kortrijkse groep zich aan een meer specifieke prognose zal wagen voor de eerste jaarhelft, gezien de huidige onzekerheid en het feit dat het bedrijf vorig zijn prognose regelmatig neerwaarts moest bijstellen.

    Kepler rekent in het eerste kwartaal op een omzetgroei van 10 procent tegenover het voorbije jaar, wat gezien de omzetdaling van 25 procent vorig jaar een bescheiden herstel zou zijn. De analistenconsensus gaat uit van een omzet van 212 miljoen euro in het voorbije kwartaal. 

  • Eigen vermogen Ekopak flirt met kritieke ondergrens

    De herziening van zijn resultaten van 2024 die Ekopak begin deze maand doorvoerde, duwde ook het eigen vermogen van de beursgenoteerde waterbehandelaar naar beneden tot 41,2 miljoen euro. Dat is niet ver meer van de grens van 40 miljoen euro.

    Dat laatste cijfer is belangrijk: volgens het pas verschenen jaarverslag 2024 van Ekopak is dat een van de grenzen voor het nakomen van zijn leningsvoorwaarden. U leest meer over die kwestie in dit artikel

  • KBC Securities stuurt fanmail naar ASMI en Besi

    In een nieuw sectorrapport heeft KBC Securities zich over enkele chipspelers gebogen. Dat resulteert in adviesverhogingen voor ASMI en Besi:

    • Het advies voor Besi gaat van 'opbouwen' naar 'kopen', het koersdoel wordt daarentegen teruggeschroefd van 144 naar 110 euro. Analist Thibault Leneeuw stipt aan dat er wat onzekerheid is over Besi door zijn grote blootstelling aan Apple. 'Maar de markttrends zijn robuust en impliceren een significant opwaarts potentieel', stelt Leneeuw.
    • Het advies voor ASMI gaat van 'houden' naar 'kopen'. Ook hier oogt de verhouding risico-rendement volgens KBC Securities aantrekkelijk.
  • Handel in Greenyard al bijna twee weken geschorst

    Pro memorie: de handel in Greenyard is al bijna twee weken opgeschort in afwachting van een persbericht. De Tijd meldde vandaag dat die opschorting te maken heeft met een nakend overnamebod door grootaandeelhouder Hein Deprez, in samenwerking met een financiële partij.

    'Het is onduidelijk wat de voorgestelde overnameprijs zal zijn, maar volgens ons zal elk bod onder 7 euro per aandeel vrij lastig te realiseren zijn, omdat Marc Coucke en Joris Ide vier jaar geleden hebben ingetekend op een kapitaalverhoging tegen 7 euro per stuk om de financiële structuur van het bedrijf te stabiliseren', stipt Kepler Cheuvreux aan.

    'Daarom denken we dat de aandelenkoers positief zal openen zodra de schorsing van de handel wordt opgeheven', zegt het beurshuis. De jongste slotkoers van Greenyard was 5,40 euro. Een bod van 7 euro per aandeel zou een premie van 30 procent op die slotkoers betekenen.

    Het is onduidelijk wat de voorgestelde overnameprijs zal zijn, maar volgens ons zal elk bod onder 7 euro per aandeel vrij lastig te realiseren zijn

    Kepler Cheuvreux
    Beurshuis
  • BofA: 'Verkoop Amerikaanse aandelen'

    Beleggers moeten bij elke opvering van de Amerikaanse aandelenmarkt verkopen tot de Amerikaanse centrale bank intervenieert en de handelsoorlog tussen de VS en China afkoelt. Dat zegt Michael Hartnett, marktstrateeg van Bank of America.

    Hartnett raadt beleggers aan short te gaan op aandelen tot de S&P500, de index van de belangrijkste 500 Amerikaanse aandelen, is gedaald naar 4.800 punten. Een shortpositie is een positie die speculeert en meer waard wordt bij een daling van de koersen. De S&P500 sloot donderdagavond op 5.268 punten. De strateeg raadt aan te investeren in Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van twee jaar.

  • Europese beurzen steviger in de min

    De Europese beurzen hebben hun groene cijfers bij de openingsbel niet lang kunnen vasthouden, een gevolg van de nieuwe escalatie in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Beleggers vrezen dat het conflict wereldwijd op de economische groei zal wegen.

    De Europese sterindex Euro Stoxx50 laat momenteel 1 procent liggen. De Bel20 heeft een openingswinst van 1,5 procent ingeruild voor een verlies van 0,3 procent.

  • UBS ziet goudprijs naar 3.500 dollar stijgen

    UBS heeft zijn verwachting voor de goudprijs bijgewerkt en voorspelt nu dat het edelmetaal in 2025 naar 3.500 dollar per ounce stijgt. 

    'De reden om goud aan de portefeuille toe te voegen is overtuigender dan ooit in deze omgeving van toenemende tariefonzekerheid, zwakkere groei, hogere inflatie en aanhoudende geopolitieke risico's', zegt UBS-strateeg Joni Teves. 

    De veranderende mondiale handels-, economische en geopolitieke omgeving versterkt de rol van goud als een veiligere investeringshaven.

    Joni Teves
    UBS-strateeg

    UBS verwacht dat de stijging van goud doorzet in 2026 en dat de prijzen op langere termijn op verhoogde niveaus stabiliseren. Teves waarschuwt ook dat de combinatie van verhoogde vraag en de beperkte flexibiliteit van het aanbod kan leiden tot liquiditeitsproblemen op de markt, wat mogelijk kan resulteren in overdreven prijsbewegingen, vooral gezien de huidige volatiliteit op de wereldmarkten.

    Ook goudhandelaren waarschuwen voor een mogelijk aanbodtekort bij aanhoudende of toenemende vraag.


    Goud noteert momenteel op een recordkoers van 3.220 dollar per ounce. 

  • Enkele Europese aandelen in de kijker:

    • De Duitse meststoffenspecialist K+S noteert 6 procent hoger na een adviesverhoging van Stifel. Analist Andreas Heine stipt aan dat de Amerikaanse tarieven de vooruitzichten voor industriële bedrijven weliswaar onzeker maken, maar dat dat minder het geval is voor K+S omdat er op de potasmarkt (potas is een meststof, red.) geen Amerikaanse productie is die moet worden beschermd en er geen tarieven op Amerikaanse import gelden.
    • SBM Offshore  heeft met 13 internationale banken een flexibele financiering van 1,1 miljard dollar bedongen. Het aandeel zakt bijna 4 procent, maar dat is vooral door het dividend van bruto 0,86 euro.
  • China verhoogt heffingen op Amerikaanse import naar 125 procent

    Er is alweer een nieuwe escalatie in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. China heft voortaan een tarief van 125 procent op de import van Amerikaanse producten. Dat maakte het ministerie van Financiën zonet bekend. 

    Daarmee reageert Peking op de extra heffingen die de regering-Trump China oplegde. De invoerheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump op producten uit China bedragen nu minstens 145 procent.

    Dat cijfer omvat de 125 procent heffingen die Trump de voorbije dagen in verschillende stappen aankondigde, maar ook een heffing van 20 procent die begin maart werd opgelegd omdat het Witte Huis vindt dat China te weinig doet tegen de smokkel van de verslavende drug fentanyl. 

    Na een uur handel kleuren de Europese beurzen daardoor al een stuk minder groen. De Bel20 noteert dankzij Argenx nog 0,5 procent hoger, maar de Europese barometer Euro Stoxx50 is nagenoeg alle winst kwijt.

    125%
    importtarief
    China verhoogt de tarieven op Amerikaanse producten
  • Stellantis ziet leveringen met 9 procent dalen in eerste kwartaal

    De op drie na grootste autobouwer ter wereld Stellantis zag de leveringscijfers in het eerste kwartaal met 9 procent dalen ten opzichte van vorig jaar naar 1,2 miljoen wagens. 

    Stellantis  schrijft de daling vooral toe aan een lagere productie in Noord-Amerika en modelovergangen in Europa. In de VS en Europa daalden de leveringen met respectievelijk 20 en 8 procent. Zuid-Amerika vormde een lichtpuntje met een stijging van 19 procent. 

    Het aandeel heeft te lijden onder de Amerikaanse importtarieven van 25 procent en de algemene malaise in de autosector. Na een zware winstwaarschuwing in september werd CEO Carlos Tavares in december de laan uitgestuurd. 

  • 'Strategische update Fagron is evolutie, geen revolutie'

    Het beurshuis Kepler Cheuvreux woonde de beleggersdag van Fagron bij en heeft er een positief gevoel bij, al liet Fagron de grote verklaringen achterwege.

    'Wij zien de strategische update eerder als evolutionair dan als revolutionair. Het bijgewerkte raamwerk voorziet een versnelde groei en zou wat opwaarts potentieel moeten creëren ten opzichte van de consensusverwachtingen voor 2027', stelt Kepler.

    'Het kader voor kapitaalallocatie blijft in grote lijnen ongewijzigd: Fagron richt op investeringen om de organische groei aan te zwengelen, houdt zich klaar voor fusies en overnames en voorziet ook in dividenden als beloning voor aandeelhouders.'

    De conclusie: 'Al bij al gaf het bedrijf een gedetailleerd, inzichtelijk en uitgebreid overzicht van de verschillende strategische prioriteiten.' Kepler hanteert een koopadvies en een koersdoel van 21 euro.

    Al bij al gaf het bedrijf een gedetailleerd, inzichtelijk en uitgebreid overzicht van de verschillende strategische prioriteiten

    Kepler Cheuvreux
    Beurshuis
  • Groene vlag van FDA stuwt Argenx

    'Dit is duidelijk positief nieuws en het best mogelijke scenario', zegt analist David Seynnaeve van Degroof Petercam over het nieuws dat Argenx een groene vlag heeft gekregen van de FDA om zijn blockbustergeneesmiddel Vyvgart in een vooraf gevulde injectienaald te commercialiseren (zie ook post van 6.55 uur).

    De analist stipt aan dat hier en daar wat nervositeit was over de capaciteit van de FDA om zijn eigen deadlines te respecteren. Het Amerikaanse agentschap ligt namelijk in de vuurlijn van enkele leden van de regering-Trump. Zij zouden de FDA het liefst fors afslanken, wat de goedkeuringsprocedures zou kunnen vertragen.

    Seynnaeve stipt aan dat de goedkeuring al verrekend was in de meeste analistenprognoses. Hij herhaalt zijn koopadvies en zal binnenkort een nieuw koersdoel formuleren, rekening houdend met het laatste nieuws over de Belgische biofarmagroep. 

    Argenx wint 3,5 procent.

    Dit is duidelijke positief nieuws en het best mogelijke scenario

    David Seynnaeve
    Analist Degroof Petercam
  • Bel20 opent 1,4 procent hoger

    Bij de openingsbel in Brussel stijgt de Bel20  met 1,4 procent naar 4.042 punten. 

    Argenx  is met een winst van 3,8 procent de grootste stijger. De biofarmagroep heeft van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA groen licht gekregen om zijn medicijn Vyvgart in een vooraf gevulde injectienaald te commercialiseren. 

    Elia  profiteert van een koopadvies van Santander. 

  • Nieuwe fan voor Elia

    Het beurshuis Santander start de opvolging van Elia  met een koopadvies ('outperform') en een koersdoel van 98 euro. Dat impliceert een opwaarts potentieel van 21 procent tegenover de jongste beurskoers.

    De Belgische hoogspanningsnetbeheerder doet het goed op de beurs sinds er duidelijkheid is gekomen over de financiering van zijn stevige investeringsplannen. Begin deze maand voltooide Elia zijn kapitaalronde van 2,2 miljard euro.

  • Europese beurzen staan voor hogere opening

    De verliezen op Wall Street gisteren lijken geen navolging te krijgen in Europa, waar de beurzen gisteren een meer bescheiden herstel boekten dan de Amerikaanse collega's op woensdag. De futures wijzen op een 1 procent hogere opening voor de Euro Stoxx 50

  • Modehuis Prada sluit Italiaans droomhuwelijk met Versace

    De modenatie Italië heeft haar droomhuwelijk beet: het modehuis Prada betaalt 1,25 miljard euro om het historische merk Versace over te nemen van de Amerikaanse groep Capri Holdings .  

    De overnameprijs ligt een stuk lager dan de originele vraagprijs van 3 miljard dollar. Maar Prada kon het spel slim en hard spelen omdat Capri onder druk stond om te verkopen. De groep heeft dringend geld nodig om schulden af te bouwen en haar vlaggenschip in portefeuille, Michael Kors, een nieuw elan te geven. 

    Collega Dries Bervoet verschaft tekst en uitleg bij het opmerkelijke modehuwelijk tussen Prada en Versace. 

    Op de beurs van Hongkong noteert Prada momenteel een kleine 2 procent hoger. Capri verloor op Wall Street gisteren ruim 10 procent.

    1,25 miljard
    overnameprijs
    Prada betaalt finaal 1,25 miljard euro om Versace over te nemen van het Amerikaanse Capri Holdings.


  • Bpost stelt verlenging voorzittersmandaat Audrey Hanard voor

    De Belgische postgroep Bpost  stelt voor om het bestuursmandaat van voorzitter Audrey Hanard (PS) met een jaar te verlengen, omdat de nieuwe federale regering momenteel nog geen gebruik gemaakt van zijn recht om een kandidaat voor benoeming voor te dragen.

    Dat meldt Bpost in de oproeping voor de algemene aandeelhoudersvergadering. Daarnaast stelt de pakjesgroep ook een nieuwe onafhankelijke bestuurder voor: Håkan Ericsson. Hij is een voormalige bestuurder en CEO van de Scandinavische postdienstengroep PostNord.

    'Håkan Ericsson is een doorgewinterde executive met uitgebreide ervaring in logistiek, transport en travel management', zegt Bpost. Voor zijn passage bij PostNord bekleedde hij leidinggevende posities bij Carlson Wagonlit Travel, Loomis AB, SAS AB en DHL.

    Audrey Hanard is de voorzitter van Bpost.
    Audrey Hanard is de voorzitter van Bpost.
  • Euro op hoogste peil sinds februari 2022

    De euro stijgt deze morgen naar 1,138 dollar, het hoogste peil sinds februari 2022. Toen verloor de munt fors terrein na de Russische invasie in Oekraïne. 

    De dollar worstelt met een vertrouwenscrisis. Terwijl de dollar vroeger als ultieme vluchthaven gold, lijken beleggers nu te schuilen in Zwitserse frank, Japanse yen en de euro. De brede dollarindex, die de Amerikaanse munt afzet tegen een korf van zes andere munten, daalde voor het eerst sinds juli 2023 onder de 100. 

  • Goudprijs klimt boven 3.200 dollar

    Goud speelt volop zijn rol als vluchthaven in turbulente tijden. Vannacht klom de goudprijs tot boven 3.200 dollar per ounce (31,1 gram), de standaardeenheid voor goud. 

    Sommige experts voorspellen een verdere stijging van de goudprijs, maar waarschuwen voor een mogelijk aanbodtekort bij aanhoudende of toenemende vraag. 


  • Argenx krijgt groene vlag van de FDA

    Goed nieuws voor Argenx . De biofarmagroep heeft van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA groen licht gekregen om zijn medicijn Vyvgart in een vooraf gevulde injectienaald te commercialiseren. 

    Argenx mag die nieuwigheid commercialiseren voor patiënten met de zeldzame spierziekte myasthenia gravis en de zenuwziekte CIDP. Dat zijn de twee aandoeningen waarvoor Vyvgart eerder al werd goedgekeurd in de VS. 

    Dit type doorbraak hebben we nodig om onze groei verder te zetten

    Tim Van Hauwermeiren
    CEO Argenx


     ‘Dit type doorbraak hebben we nodig om onze groei voort te zetten’, zei Tim Van Hauwermeiren, de CEO van Argenx, daarover onlangs nog.

    Collega Jan De Schamphelaere zoomt in op de nieuwe 'go' die Argenx kreeg van de FDA. 

  • 'EU is bereid om Amerikaanse big tech te treffen'

    In een interview met Financial Times waarschuwt Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen dat de EU bereid is de trans-Atlantische handelsoorlog uit te breiden naar de dienstensector, als de onderhandelingen over invoerheffingen met de VS zouden mislukken.

    De Commissie heeft daarvoor enkele stevige instrumenten. Ze kan onder meer opteren voor een belasting op digitale reclame-inkomsten die grote techbedrijven als Meta, Google en Facebook zouden treffen. 

  • Aziatische beurzen op verlies

    Even een blik op het Verre Oosten, waar de beurzen al volop aan de vrijdagsessie bezig zijn. In navolging van Wall Street verliezen ook de meeste Aziatische aandelenmarkten terrein.

    In Japan zakt de Nikkei 225 met zo'n 4 procent. De exportgevoelige Japanse sterindex staat onder druk omdat beleggers beseffen dat de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China voor niemand goed nieuws is. Bovendien sterkt de Japanse yen aan tegenover de dollar, wat export duurder maakt. 

    Ook de Zuid-Koreaanse Kospi-index noteert licht lager. Opvallend: in China noteren de beurzen ondanks de handelsspanningen vlak tot lichtgroen. Beleggers vertrouwen erop dat de overheid de nodige maatregelen neemt om de beurzen te ondersteunen.

  • Beursexit fruit- en groentereus Greenyard in de maak

    Hein Deprez, de oprichter en sterke man van Greenyard , wil het fruit- en groentebedrijf samen met een financiële investeerder van de Brusselse beurs halen. Dat vernam De Tijd. Greenyard is een belangrijke leverancier voor supermarkten en horecazaken en is goed voor een omzet van 5,1 miljard euro. 

    Helemaal rond is de deal nog niet, maar de gesprekken om Greenyard van de beurs te halen zitten volgens onze informatie in de laatste rechte lijn. Grootaandeelhouder Deprez voert de beursexit niet alleen uit, maar neemt een financiële bondgenoot in de arm. De exitplannen lijken de reden achter de opschorting van de handel in het aandeel Greenyard sinds 1 april.

    Greenyard zou al het vierde bedrijf zijn dat dit jaar een beursexit voorbereidt. Ook de gastankerrederij Exmar, de fotodienstengroep Smartphoto en de mediagroep Roularta zijn op weg naar de uitgang.

    Collega's Jens Cardinaels en Michaël Sephiha zoomen in op de exitplannen van Greenyard.

    37,7%
    Belang familie Deprez
    Hein Deprez en zijn familie zijn met 37,7 procent de grootste aandeelhouder van Greenyard.
  • De verkoopgolf in alle Amerikaanse activa

    Mogelijk nog zorgwekkender dan de stevige koerscorrectie op de beurzen is dat beleggers de voorbije week ook volop Amerikaanse staatsobligaties - een traditionele veilige haven - verkochten.

    De Amerikaanse dollar kon ook maar enkele uren profiteren van de opschorting van de meeste Amerikaanse invoerheffingen. Specialisten waarschuwen dat het vertrouwen in de dollar en Amerikaanse staatsobligaties duurzaam is aangetast, schrijft collega Wouter Vervenne in deze bijdrage. 

    Het wankelende vertrouwen in de VS als stabiele financiële actor baarde zelfs Donald Trump zorgen, en droeg ook bij aan de beslissing om de 'wederkerige' tarieven voor 90 dagen op te schorten, gaf de Amerikaanse president toe. Een terugblik op de doldwaze week op de beurzen sinds Liberation Day, vindt u hier. 

  • Wall Street kan herstel niet doorzetten

    Goedemorgen! 

    We trappen deze liveblog naar goede gewoonte op gang met een terugblik op de beursdag van gisteren in New York. Daar vreesden beleggers weer voor een langdurig handelsconflict met China, waardoor van de euforie een dag eerder niets meer overbleef.

    De Dow Jones  verloor 2,5 procent, terwijl de Nasdaq  4,3 procent lager donderde. 'Beleggers zijn ontnuchterd en beseffen dat het conflict tussen de VS en China waarschijnlijk erger zal worden voor het beter wordt', zegt Michael Bailey van FBB Capital Partners.

     

    De goedgevulde blog van gisteren kunt u hier nog eens herlezen.

    De Amerikaanse beurzen kleurden donderdag opnieuw rood.
    De Amerikaanse beurzen kleurden donderdag opnieuw rood. ©Getty Images via AFP


Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
JPMorgan voert opverend Wall Street aan
24 min leestijd