Advertentie
netto

Banken rekenen verschillende beurstaks aan voor zelfde tracker

©Bloomberg

Voor dezelfde tracker 1,32 procent beurstaks betalen bij de ene bank, en 0,12 procent bij de andere bank. Het gebeurt, leert een rondvraag van de redactie.

Trackers of beursgenoteerde indexfondsen zijn populaire beleggingsproducten waarmee belegd wordt in een beursindex. Maar achter die eenvoudige producten schuilt een fiscale behandeling die in ons land uiterst complex is. Liefst drie verschillende tarieven voor de beurstaks zijn van toepassing. En de criteria die bepalen welk tarief voor welke tracker geldt, worden niet op dezelfde manier geïnterpreteerd.

Wie wil nog trackers in België registreren als ze zowel bij de aankoop als de verkoop aan een beurstaks van 1,32 procent worden onderworpen?

Een aanbieder van trackers
Advertentie

De essentie
  • Voor trackers of beursgenoteerde indexfondsen geldt zowel bij de aankoop als de verkoop een beurstaks van 1,32 procent als de tracker geregistreerd is in België én geen dividenden uitkeert. Voor de dividendversie is dat 0,12 procent.
  • Aanbieders van trackers maken daarom een onderscheid tussen de registratie van een kapitalisatieversie en die van een distributieversie. Dat onderscheid kan volgens de fiscus niet worden gemaakt.
  • Het verschil in interpretatie leidt soms tot een verschillende toepassing van de beurstaks bij banken.

Een van de elementen die spelen, is het land waar de tracker is geregistreerd. Is dat in ons land, en keert de tracker geen dividenden uit, dan betaalt de belegger zowel bij de aankoop als de verkoop een beurstaks van 1,32 procent. Is de kapitalisatietracker niet in België geregistreerd, maar wel in een ander Europees land, dan betaalt de belegger een taks van 0,12 procent. Gaat het om een distributieversie, die wel dividenden uitkeert, dan geldt in beide gevallen een beurstaks van 0,12 procent.

Verschillende aanbieders van trackers geven om die reden aan dat ze enkel de distributieversie van de tracker registreren in ons land, en niet de kapitalisatieversie. Op die manier wordt ontkomen aan de beurstaks van 1,32 procent, menen ze. Maar dat is niet de zienswijze van de fiscus. ‘De registratie van een tracker moet gebeuren op het niveau van het compartiment’, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. Het compartiment is de 'enveloppe' die de kapitalisatie- en de distributieversie van een tracker bundelt. Dit betekent dat zodra een compartiment geregistreerd is bij de toezichthouder FSMA, beide versies van de tracker als geregistreerd worden bestempeld.

Advertentie
Fonds. Uw afspraak met uw portefeuille

Het magazine Fonds brengt u elke maand een overzicht van relevant fondsennieuws, analyses van beleggingsfondsen, interviews met internationale fondsenbeheerders en inzicht in de steeds complexere regelgeving. Een handig instrument voor de belegger én de investment professional.

Advertentie
  • Een interview met Carine Smith Ihenacho, verantwoordelijk voor de duurzame beleggingen bij het grootste staatsfonds ter wereld.
  • Copycat: drie trackers die beleggen in Amerikaanse aandelen.
  • De beursbarometer: de glazen bol van de fondsenhuizen voor de tweede jaarhelft.

Woensdag 16 juni gratis bij De Tijd.

Verwarring

Die verschillende interpretatie leidt ook bij de banken tot verwarring. De redactie vroeg acht banken en onlinebrokers naar de beurstaks die ze toepassen voor xTrackers Euro Stoxx 50, een kapitalisatietracker waarvan het compartiment geregistreerd is bij de FSMA. Volgens de fiscus moet de tracker dan onderworpen worden aan een beurstaks van 1,32 procent. Uit de rondvraag blijkt echter dat de helft van de banken een beurstaks van 0,12 procent toepast, omdat ze ervan uitgaan dat de kapitalisatietracker niet is geregistreerd.

Volgens ingewijden is de verschillende interpretatie bij aanbieders én banken geen verrassing. ‘De fiscaliteit van trackers is één grote soep, en de complexiteit is enorm. Een verduidelijking dringt zich op, zeker omdat trackers steeds populairder worden’, klinkt het. In Europa staan de trackers al in voor meer dan 1.000 miljard euro onder beheer. Ook het feit dat bij trackers de beurstaks bij zowel de aankoop als de verkoop van toepassing is, is een doorn in het oog. 'Wie wil nog trackers in België registreren?’, vraagt een trackerfabrikant zich af. ‘En als er minder registraties zijn, zitten ook minder trackers in het aanbod van de banken. Het gevolg is dat we meer beleggers krijgen die op de beurzen zelf hun weg zoeken naar niet-geregistreerde trackers. Is het dat wat we willen?’

De fiscaliteit van trackers is één grote soep, en de complexiteit is enorm.

Een aanbieder van trackers

Alle ogen zijn gericht op minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), die werkt aan een brede fiscale vereenvoudiging. De eerste plannen zouden eind dit jaar worden voorgesteld. ‘Op dit ogenblik hebben we geen specifieke plannen in verband met de fiscaliteit van trackers, maar in het kader van de bredere fiscale hervorming kunnen ook die taksen onder de loep worden genomen’, luidt het op het kabinet.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Wunsch' wensen voor 2025? 'Een regering in België en vrede in Oekraïne, maar op aanvaardbare voorwaarden voor de Oekraïners. En een rit met Trump die niet te bumpy wordt.'
Pierre Wunsch: 'Zeggen dat je alles oplost met meer Europa is intellectuele luiheid'
Als we niet bereid zijn ook de harde kant van het Amerikaanse model over te nemen, moeten we volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, leren daar de gevolgen van te dragen. 'De pessimistische visie is dat we ons zullen specialiseren in toerisme en het Disneyland van de wereld worden.'
Gesponsorde inhoud