Private banken bieden aan vermogende klanten al langer toegang tot niet-beursgenoteerde aandelen of obligaties. Nieuw in het aanbod is dat beleggers voortaan gemakkelijker in en uit zo’n private-equity belegging kunnen stappen.
'Om het concentratierisico te verminderen, kan het voor het beleggers interessant zijn meer dan één tracker in hun portefeuille op te nemen.' Dat stelden twee trackerspecialisten op Finance Avenue.
Door de groeiende populariteit van trackers of beursgenoteerde indexfondsen is het aanbod in Europa al opgelopen tot meer dan 3.000. Frank De Mol, trackerspecialist bij De Belegger, legt uit hoe beleggers in dat ruime aanbod hun weg kunnen vinden.
Terwijl uw bank u jaarlijks herinnert aan de fiscaal aantrekkelijke storting in uw pensioenspaarfonds, zweren sommige beleggers bij een wereldwijde aandelentracker zonder fiscaal voordeel. Waar zitten de verschillen, en wat zijn de argumenten om voor het ene of voor het andere te kiezen?
‘Je kan vandaag een mooi mandje bouwen met overheidsobligaties waarop je een aantrekkelijk rendement haalt. Een dergelijk rendement voor die kwaliteit hebben we al heel lang niet meer gezien’, zegt Grégoire Pesques, hoofd vastrentende beleggingen bij Amundi.
‘Antimicrobiële resistentie (AMR), waarbij microben resistent worden tegen medicijnen, kan de volgende pandemie veroorzaken en is een systeemrisico voor de wereldeconomie.’ Dat zegt Maria Larsson Ortino, chef duurzame beleggingen bij de Britse vermogensbeheerder LGIM.
De Britse vermogensbeheerder M&G Investments timmerde de voorbije jaren aan zijn expertise in private assets of niet-genoteerde effecten. ‘We verwachten een zeer sterke groei van de markt van niet-genoteerde obligaties, vooral in Europa’, zegt Joseph Pinto, de CEO van M&G Investments.
Flexibele gemengde fondsen bieden het voordeel dat ze zich snel kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Een rondvraag bij verschillende grote vlaggenschipfondsen leert dat de risicokoers die de beheerders vandaag varen sterk uiteenloopt.
Een arrest van het hof van beroep van Gent stelt dat de abonnementstaks die Luxemburgse fondsen jaarlijks betalen in strijd is met het dubbelbelastingverdrag.
Voor zeer vermogende klanten biedt KBC voor het eerst een private-equityfonds aan dat geen eindvervaldag heeft en dat semi-liquide is. Beleggers kunnen maandelijks instappen en elk kwartaal uitstappen.
Bill Gross, de beleggersveteraan en oprichter van Pimco, adviseert om het risico in beleggingsportefeuilles af te bouwen. 'We krijgen geen berenmarkt, maar de stierenmarkt zal niet meer dezelfde zijn.'
De pensioenfondsen, waarmee veel werkgevers een aanvullend pensioen voor hun werknemers opbouwen, boekten in het eerste halfjaar een gemiddeld rendement van 4,2 procent.
Veel jonge beleggers kiezen voor wereldwijde aandelentrackers in de hoop dat die het historische rendement van 10 procent per jaar kunnen doortrekken. ‘Helaas toont de geschiedenis hoe gevaarlijk het kan zijn rendementen uit het verleden te extrapoleren naar de toekomst’, zegt Elroy Dimson, de Britse professor met de langste kijk op de beursgeschiedenis.
Fondsen met duurzame termen in hun naam mogen voortaan geen loze beloften meer maken. Europese regels zien streng toe op de duurzame samenstelling ervan.
Het aantal pensioenfondsen waarmee werkgevers een aanvullend pensioen voor hun werknemers opbouwen, gaat al jaren in dalende lijn. De Brusselse broker Easyvest zwemt tegen de stroom in door een multiwerkgeverspensioenfonds op te richten.
Een recente ruling bevestigt de fiscale voordelen voor wie een institutionele beleggingsvennootschap in een Belgische stichting onderbrengt. Die combinatie is wel alleen weggelegd voor zeer vermogenden.
‘Ook wij kijken naar actieve ETF’s, maar we bieden er nog geen aan. In Europa blijft het voorlopig een marginaal fenomeen’, zegt Marcel Danen, het hoofd ETF’s Benelux bij UBS Asset Management.
Van de 18.141 actieve fondsbeheerders wereldwijd, zijn er maar 2.268 - of 12,5 procent - een vrouw. Met 18 procent scoort België wel iets beter. Dat blijkt uit data van het onderzoeksbureau Citywire.
Door de gestegen rente maken obligatiefondsen met vaste looptijd opnieuw hun opwachting. Nieuw is dat de belegging nu ook in de wereld van trackers opduikt.
Beleggingsfondsen die hoge onkosten aanrekenen leveren niet noodzakelijk de beste rendementen. Dat leert een studie van de financieeltoezichthouder FSMA.
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Deze berichten zijn ingezonden, de bedrijven zijn verantwoordelijk voor de inhoud.