Naast het wettelijk pensioen (eerste pijler) is er in België een bedrijfspensioen (tweede pijler) en de mogelijkheid tot fiscaal vriendelijk individueel pensioensparen (derde pijler). De meeste partijen, op de PVDA na, willen die tweede pijler uitbreiden. De PVDA en Groen willen van de derde pijler af.
Vooruit wil dat iedereen, boven op een sterk wettelijk pensioen, een aanvullend bedrijfspensioen kan genieten. Daarom worden alle bedrijven verplicht een pensioenfonds op te richten waarin de werkgevers 3 procent van de loonkost storten. Het fiscaal voordeel wordt wel beperkt. Ook bij het individueel sparen wordt het fiscaal voordeel herbekeken. Daar wordt het groter, maar blijft het bedrag waarop het geldt beperkt, waardoor de kleine spaarder het meeste profiteert.
De N-VA wil een aanvullend pensioen voor iedere werkende burger, dus ook de ambtenaren. De werkgeversbijdrage voor dat pensioen bedraagt minstens drie procent van het brutojaarloon, met een groeimarge tot vijf procent.
Open VLD vindt dat een stabiel wettelijk kader essentieel is, omdat uitgerekend in pensioensparen de lange termijn centraal staat. Het aanvullend pensioen moet de norm worden voor elke werknemer, tenzij bewust gekozen wordt voor een opt-out.
CD&V wil iedereen toegang bieden tot een fiscaal voordelig aanvullend pensioen, maar wil de bijdrage van de werkgever van 2 procent verhogen naar minstens 3 procent. In de brede fiscale hervorming moeten veel voordelen sneuvelen, maar die voor het individueel pensioensparen blijft bestaan.
Ook het Vlaams Belang wil een aanvullend pensioen voor iedereen, dat wordt gefinancierd door minstens 2 procent van het loon of inkomen opzij te zetten en bij het pensioen als kapitaal uit te keren. Elk jaar kunnen werkgevers, werknemers en zelfstandigen een inleg tot 2.000 euro voor 25 procent aftrekken van hun belastingen.
Groen beschouwt de eerste pijler als het fundament van het pensioensysteem en wil wie geen of een zeer laag aanvullend pensioen heeft substantiële toegang geven tot de tweede pijler. Het fiscaal voordeel voor individueel pensioensparen wil de partij weg – met respect voor wie al spaarde – omdat nu een klein aantal mensen een heel groot deel van de fiscale voordelen krijgt.
De PVDA wil een goed wettelijk basispensioen, waardoor mensen niet langer verplicht zijn om dure, onzekere en complexe privéverzekeringen af te sluiten.
Voor U vindt dat het individueel pensioensparen moet aangemoedigd worden.