Flatje Weltevree

Koen Meulenaere fileert tot aan de verkiezingen van 9 juni elke dag de actualiteit.

Met de karrenvracht aan topprestaties van Belgische sportlui is het wat onderbelicht gebleven, maar ook het wereldrecord Eigen Ruiten Ingooien is vorige zaterdag verpulverd door een Belg, met name door federaal oppositieleider Kris Peeters.

De toekomstige burgemeester van Antwerpen moet getroffen zijn door een electorale paniekaanval, want hij heeft zijn vrouw nog eens voor zijn campagnekar gespannen. Dat was geleden van toen hij haar op een kille zaterdagochtend dwong om samen met hem op een Antwerpse markt een beuling te gaan kopen. Ann heet ze, viste Jan Segers van Het Laatste Nieuws uit bij de burgerlijke stand in Puurs, want de minister zelf was niet zeker.

Om de geruchten, en de feiten, dat hij niet in Antwerpen woont de kop in te drukken, nodigde Peeters de Jan in zijn appartement uit, op voorwaarde dat een fotograaf meekwam om het bewijs in de krant af te drukken. Zoals al zijn andere initiatieven liep ook dit faliekant af: wat een treurnis. De naargeestigste cel in Sint-Gillis is gezelliger dan de flat van Kris Peeters. We zagen een desolate ruimte zonder één teken van leven, waarin enkele rudimentaire meubelen haastig ineen waren geschroefd. Op de achtergrond mocht Ann het stof afnemen terwijl de minister op de voorgrond zat te glunderen op de rug van een canapé met de plastic verpakking nog rond de poten. Op een akelig lege eettafel lag de beroemde montagehandleiding van IKEA.

Advertentie

Net voor Het Laatste Nieuws aanbelde, had Peeters nog snel een ingelijste poster van een paard aan de muur gehangen. Onder een niet aangesloten televisie stond een boekenplank van vijf op vier. Centimeter! Vier pockets, dat is zijn bibliotheek. In de hoek van wat een salon moest suggereren, bevond zich de open kitchenette! Anderhalve meter op twee. De koelkast stond nog in het karton van Vanden Borre, op de kookplaat was niet de kleinste kras te zien, eten noch drinken waren te bespeuren, groenten noch fruit, peper noch zout, azijn noch olijfolie, Dreft noch Pousse Mousse, geen kruimel brood.

‘Hier wonen wij, dit is onze thuis’, loog de vicepremier in een kop over twee pagina’s. Waarna hij toegaf dat hij zijn huis in Puurs niet verkocht en niet verhuurd heeft: ‘Af en toe gaan we daar nog een keer in de tuin zitten.’ De Roemeense lezers van Het Laatste Nieuws zijn gewaarschuwd, ook al is er geen Duffy meer om het pand te bewaken, die is vredig ingeslapen. Van Peeters mogen we gerust in de buurt van de Goedehoopstraat gaan vragen: ‘De bakker, de krantenman, de terrasjes, de restaurants, iedereen kent mij hier.’ Dat zal wel. Hij heeft elke ochtend een programma op Radio 1, en duikt elke avond op in ‘Het journaal’. Dat kan zelfs een Antwerpse middenstander niet helemaal ontgaan. Tot slot herhaalde de lijsttrekker dat hij gaat voor burgemeester of niets. Niets, dat wil zeggen: ook geen gemeenteraadslid. Een stem voor Kris Peeters is dus bij voorbaat weggegooid. Je kunt nog beter op de CD&V-Jood-van-dienst stemmen.

Als de reportage één ding schrijnend aantoonde, was het dit: die man woont zo min in Antwerpen als u of ik. En op 16 oktober is hij ook officieel weer weg. Peeters tegen Segers: ‘Als u vraagt of we op 15 oktober weg zijn, is het antwoord: absoluut niet.’

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De vergoeding van overtollige elektriciteit van zonnepanelen wordt een stuk lager bij de overstap van een analoge naar een digitale meter.
Waarom schuwen zoveel gezinnen de digitale meter?
Waarom geven tienduizenden gezinnen niet thuis voor de plaatsing van een digitale meter? Twee redenen: ze vrezen dat hun factuur zal stijgen door het capaciteitstarief en wie zonnepanelen heeft, krijgt een lagere vergoeding voor de overtollige zonnestroom.