Advertentie

België levert antitankraketten aan Oekraïne

©MBDA

Ons land gaat extra wapentuig uit de stocks van Belgische bedrijven leveren aan Oekraïne. Dat heeft de federale regering vrijdag beslist.

België volgt een reeks westerse landen in hun beslissing om meer wapens naar Oekraïne te sturen. De Oekraïense regering dringt aan op meer en vooral ook zwaarder wapentuig om zich te verdedigen tegen Rusland nu de strijd zich aan het verleggen is naar de oostelijke Donbasregio. Oekraïne vraagt tanks en zware artillerie omdat de strijd rond de Donbas en de aanpalende regio Loehansk zich door de geografie van het gebied meer in open terrein zal afspelen.

Steun voor Strafhof

De regering heeft ook beslist het onderzoek naar Russische oorlogsdaden te ondersteunen. Ons land stelt zo’n 20 mensen ter beschikking van het Disaster Victim Identification Team van de Federale Gerechtelijke Politie en maakt 500.000 euro vrij voor het Internationale Strafhof in verband met een eventuele vervolging van de Russische president Vladimir Poetin en het onderzoek naar Russische oorlogsmisdaden.

Advertentie

België besliste in te gaan op de Oekraïense vraag en antitankraketten te leveren. Het zou volgens onze info gaan om een order van 1 miljoen euro, waarvoor extra budget wordt vrijgemaakt. Dergelijk bedrag zou meteen betekenen dat een erg bescheiden aantal raketten richting Oekraïne gaat.

'België zal zijn wapenleveringen voortzetten, maar we houden een strikte lijn om verder geen details te geven over types en aantallen', klinkt de karige commentaar bij federale regeringsbronnen. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) wil alleen kwijt dat het gaat om wapens uit de stocks van Belgische defensiebedrijven.

1 miljoen
Kostprijs
België zou voor 1 miljoen euro antitankraketten naar Oekraïne sturen.

De regering bekijkt daarnaast ook of ze een aantal oude tanks aan Oekraïne kan leveren. Die tanks zijn destijds verkocht aan OIP, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in het moderniseren van gepantserde gevechtsvoertuigen. Ons land zou de tanks kunnen terugkopen, maar aan een hogere prijs. Federale regeringsbronnen melden dat over het terugkopen nog geen akkoord is.

Advertentie

De extra wapenleveringen komen boven op de 5.000 machinegeweren en 200 antitankwapens die België in februari leverde. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zei donderdag in het parlement dat al voor bijna 77 miljoen euro aan militair materiaal aan Oekraïne is geleverd. De Croo had na de speech van de Oekraïense president Volomydyr Zelensky al min of meer aangekondigd dat nog leveringen zouden volgen.

Volle rugdekking

Over die eerste lading was België transparant. Ook om de Russen bij de start van de oorlog mee duidelijk te maken dat Oekraïne volle rugdekking van het Westen kreeg. Maar intussen is de situatie veranderd en wil de overheid niet langer publiekelijk kwijt wat het allemaal bijdraagt aan de oorlogsinspanning.

Ook buurlanden Duitsland en Frankrijk kondigden vrijdag nieuwe wapenleveringen aan. De Franse president Emmanuel Macron liet vrijdag in een interview in Ouest-France verstaan dat hij antitankraketten van het type MILAN levert aan Oekraïne.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kondigde ondanks diepe verdeeldheid in zijn regering in een interview aan toch ook wapens te zullen leveren, ook al is het Duitse wapenarsenaal sterk uitgeput. De Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland maakten eerder bekend om meer en grotere wapens aan de Oekraïense troepen te leveren.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Conner Rousseau overlegde gisteren verder over veiligheid, maar er is heel wat commotie bij Vooruit over de nieuwe supernota van Bart De Wever.
Vooruit stuurt alarmsignalen over formatie uit
Terwijl de federale regeringsonderhandelingen maandag verder gingen over veiligheid, lijken de Vlaamse socialisten weer heel hard te twijfelen. De nieuwe supernota die Bart De Wever voorlegde, zorgde voor 'de lastigste vergadering' sinds het begin van de formatie.