Advertentie

Start-up helpt bedrijven met opleidingen na corona

©BELGA

Klassieke bedrijfsopleidingen in een leslokaal zullen na de pandemie tot het verleden behoren, maar ook van zuiver digitale opleidingen hebben veel werknemers de buik vol.

De Belgisch-Britse start-up Stellar Labs ontwikkelde een meer hybride leervorm die misschien wel op het ideale moment op de markt komt. Het bedrijfje haalde zopas 1,7 miljoen euro op met een mix van leningen - onder meer van het Vlaamse fonds PMV - en subsidies van het innovatieagentschap Vlaio.

Stellar Labs is de nieuwe start-up van Raf Seymus, die eerder de digitale talentscout Exellys uitbouwde met kapitaal van de fintechinvesteerders Jurgen Ingels en Stefaan Dierckx. Hij verkocht dat bedrijf begin dit jaar aan de bankenconsultant Projective.

Advertentie

Zijn nieuwe bedrijf groeide deels uit de frustratie over het gebrek aan efficiëntie en rendement van bestaande opleidingsmethodes.  ‘Onderzoek toont aan dat van de leerstof in een klassieke klassikale opleiding na drie weken amper 20 procent overblijft’, zegt hij. Seymus ging zich verdiepen in de opleidingsliteratuur en kwam zo in contact met de Britse neurowetenschapper Stella Collins, die een leermodel heeft ontwikkeld dat veel betere resultaten oplevert dan de klassieke methodes.

Workshops

Collins gebruikt leermodules die over een langere periode gespreid worden en waarbij digitale lessen gecombineerd worden met interactieve workshops (labs) en praktijkopdrachten onder toezicht van een mentor. De Britse verhuisde naar ons land en richtte Stellar Labs mee op met de bedoeling haar leermethode op te schalen en te commercialiseren.

Stellar Labs legt ook sterk de nadruk op data, enerzijds om het leerproces en cours de route bij te sturen, en anderzijds om klanten een duidelijk beeld te geven van de return op hun investering. ‘De Vlaio-subsidie financiert een onderzoek dat we daarrond aan het doen zijn samen met Universiteit Antwerpen’, zegt Seymus.

Bedrijven zien dat mensen niet meer gemotiveerd zijn om alleen online trainingen te volgen. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens.

Raf Seymus
Oprichter Stellar Labs

Het verdienmodel van Stellar Labs rust op drie pijlers: open leerprogramma’s die het zelf ontwikkelt in samenwerking met partners die inhoudelijke kennis over een thema aanleveren, het helpen van bedrijven om de leermethode in hun bestaande tools te integreren, en het uitvoeren van audits om de opleidingsbehoeften van bedrijven in kaart te brengen.

Advertentie

Kanteljaar

De eerste pijler stond afgelopen jaar onder druk omdat veel bedrijven hun opleidingsinitiatieven hebben geschrapt. Maar ze kunnen dat niet blijven uitstellen, denkt Seymus. De digitale transformatie waar elke sector door moet, betekent dat er enorm veel vraag is naar herscholingen. ‘We zien vooral veel vraag in sterk technologisch georiënteerde sectoren, zoals IT, biotech en engineering.’

Voor Seymus moet 2021 een kanteljaar worden. ‘We krijgen meer en meer tractie bij grote bedrijven. We gaan niet terug naar vroeger, maar bedrijven zien ook dat mensen niet meer gemotiveerd zijn om alleen online trainingen te volgen. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens.’

Advertentie