‘De champagne vloeit opnieuw rijkelijk’
Het Knokse wafelhuis en restaurant Marie-Siska mag vanaf 9 juni weer binnen bedienen, maar er zijn nog veel vragen. ‘Moeten we een CO2-meter installeren?’
Het was ‘moeder Siska’, een moeder van tien kinderen, die in 1882 een herberg opende naast de molen van haar man. Terwijl de boeren wachtten, konden ze in de herberg een boterham eten. Later ging ze ook wafels bakken.
Doorheen de jaren is het Knokse huis uitgegroeid tot een klassiek familierestaurant en hotel, een begrip aan de kust en ver daarbuiten. Het domein van de familie beslaat een hectare en bestaat uit een speeltuin, golfterreinen en grote terrassen.
Het jaar is niet per se slecht geweest. We hebben 25 procent van onze omzet verloren, maar we hadden ook veel minder kosten.
Ondanks de coronabeperkingen toont zaakvoerder Stefan Dossche (59) zich een tevreden man. ‘Het jaar is niet per se slecht geweest. We hebben 25 procent van onze omzet verloren, maar we hadden ook veel minder kosten', vat hij het afgelopen jaar samen. Dossche verkocht tijdens de lockdown samen met zijn vrouw en dochter wafels om mee te nemen. 'Met take-away moet je al een heel grote omzet draaien om rendabel te zijn. We moesten dus teren op onze financiële reserves. Maar het deed deugd om de mensen terug te zien.'
Veel onduidelijkheid
Omdat de zaak zeer ruime terrassen heeft, draait ze sinds de heropening van 8 mei al op volle capaciteit. 'Maar als er een wolkbreuk is, kan ik de mensen toch niet verbieden binnen te schuilen?’ Voor de bediening binnen, die vanaf 9 juni mogelijk is, is er nog veel onduidelijkheid. ‘Mogen de mensen met vier of met acht aan een tafel? Moeten we een CO2-meter installeren? Moeten er schermen staan? De communicatie verloopt erg langzaam', meent Dossche.
Werknemers allemaal terug
Dossche zit er wel mee dat hij zijn personeel, 35 vaste medewerkers en 35 studenten en interimarissen, niet op technische werkloosheid kon zetten. ‘De werknemers krijgen een seizoenscontract, waardoor ze geen beroep konden doen op technische werkloosheid. Toch zijn ze allemaal teruggekeerd na de lockdown.’
De ondernemer uit Knokke ziet de toekomst positief in. ‘Er is een enorme boom geweest in het vastgoed in Knokke, waardoor er enorm veel beloop is. Bovendien hebben de mensen niet veel geld kunnen uitgeven. Nu ze weer naar buiten mogen, vloeit de champagne rijkelijk.’ Dat zal nodig zijn om de jaaromzet van 4 à 5 miljoen euro, die de zaak in niet-coronatijden realiseert, opnieuw te behalen.
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 4 Chaos in Zuid-Korea nadat president onverwacht staat van beleg heeft afgekondigd
- 5 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis