M/V van de dag

Bernardo Arévalo, de hoop van Guatemala op verandering

Corruptiekruisvaarder Bernardo Arévalo heeft de presidentsverkiezingen in Guatemala gewonnen. ©EPA

Ondanks tegenwerking van politieke, economische en gerechtelijke middens is de Guatemalteekse presidentsrace uitgedraaid op een zege voor Bernardo Arévalo. De corruptiekruisvaarder is de hoop op verandering in een door corruptie en armoede getergd land.

Als een kansloze kandidaat. Zo was Bernardo Arévalo op 25 juni de Guatemalteekse presidentsrace ingegaan. Want in de aanloop naar de eerste ronde van de verkiezingsstrijd stond hij met nog geen 3 procent op een achtste plaats in de peilingen. Twee maanden en evenveel stemrondes later heeft de 64-jarige sociaaldemocraat het hoogste politieke ambt in zijn land toch te pakken.

De essentie
  • In Guatemala is de presidentsrace gewonnen door de politieke outsider Bernardo Arévalo.
  • Hij haalde het in de tweede ronde van Sandra Torres, een voormalige first lady.
  • Het politieke en economische establishment ziet in de socioloog een bedreiging voor zijn belangen omdat de zestiger een kruisvaart tegen corruptie belooft.
Advertentie

Dat de socioloog als winnaar uit de race kwam, is niet alleen vanwege zijn weinig benijdenswaardige uitgangspositie een prestatie. Nadat hij op 25 juni verrassend doorgestoten was tot de finale, spanden heel wat geledingen in de maatschappij zich ook in om hem de weg naar het presidentschap te versperren en zijn rivale, Sandra Torres, aan de macht te helpen.

De voormalige first lady - ze was getrouwd met Álvaro Colom toen die tussen 2008 en 2012 president van Guatemala was - kon rekenen op de steun van meerdere rechtse partijen, aftredend president Alejandro Giamattei, de kerk en economische middens. Bovendien opende justitie na Arévalo's kwalificatie voor de tweede ronde plots zoveel procedures tegen diens partij dat de Verenigde Staten opperden dat de 'democratie in Guatemala in gevaar' was.

Dat een mogelijke zege van Arévalo tot zenuwachtigheid leidde bij het establishment is volgens analisten geen verrassing. De zoon van de eerste democratisch verkozen president van het land, Juan José Arévalo, beloofde zijn landgenoten tijdens de campagne een 'kruisvaart tegen corruptie' te voeren.

Geen meerderheid

'We gaan een frontale aanval lanceren op de systemische corruptie. Die heeft zich in zoveel instellingen en domeinen genesteld dat ons land in armoede blijft steken. Het is onze taak te pogen daar wat aan te doen', stelde de outsider. Op zijn prioriteitenlijst staan voorts de strijd tegen geweld en voor beter onderwijs. Arévalo belooft ook massaal te investeren in infrastructuur, zoals wegen, havens en luchthavens.

We gaan een frontale aanval lanceren op de systemische corruptie. Die heeft zich in zoveel instellingen en domeinen genesteld dat ons land in armoede blijft steken.

Bernardo Arévalo
Verkozen president Guatemala

Of de zestiger, die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw een carrière uitbouwde in de diplomatie, uiteindelijk de messias zal zijn die heel wat landgenoten in hem zien, valt af te wachten. Een gemakkelijke taak wacht hem allerminst. Niet alleen ziet het politieke en economische establishment in hem een bedreiging voor zijn belangen. De centrumlinkse politicus heeft ook geen meerderheid in het parlement.

Advertentie

Om vanaf januari te kunnen besturen moet hij in het parlement op zoek naar partners. Analisten zien in een regering van nationale eenheid de enige werkbare optie. Maar zo'n constellatie maakt de verwezenlijking van grote veranderingen extra lastig.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.
Gesponsorde inhoud