Goldman Sachs Asset Management wint Award voor beste beheerder
De Amerikaanse vermogensbeheerder Goldman Sachs Asset Management is door de zakenkranten De Tijd en L’Echo uitgeroepen tot het beste fondsenhuis in ons land.
Beter presteren dan de beursgenoteerde indexfondsen of trackers. Dat is het doel dat actieve fondsenbeheerders voor ogen houden. In de praktijk blijkt dat geen evidente opdracht. Onderzoek wijst uit dat maar een minderheid van de actief beheerde fondsen erin slaagt de referentie-index te kloppen. De Fund Awards van De Tijd en L’Echo gaan jaarlijks op zoek naar de fondsenbeheerders die daar het best in slagen.
Drie Angelsaksische fondsenhuizen kapen dit jaar de awards weg voor beste beheerders in ons land.
Drie Angelsaksische fondsenhuizen kapen dit jaar de awards weg voor beste beheerders in ons land. De Amerikaanse beheerder MFS Investment Management wordt bekroond tot beste beheerder van aandelenfondsen en de Britse beheerder M&G Investments wint de award van beste beheerder vastrentende fondsen. De Super Award, voor het beste fondsenhuis over alle beleggingscategorieën, komt dit jaar in handen van het Amerikaanse Goldman Sachs Asset Management.
Schaalgrootte
De drie winnaars vertonen gemeenschappelijke kenmerken. Ze combineren schaalgrootte met het DNA van een actieve beheerder. Schaalgrootte is belangrijk om fondsen efficiënt te kunnen beheren in een omgeving waarin de kosten de pan uit rijzen, onder meer door de toegenomen regulering en de nood aan duurzaamheidsanalyse.
Actief beheer moet ook ingebakken zitten in het DNA van de groep. De drie fondsenhuizen kunnen bogen op een lange historiek in actief beheer. Bij MFS is dat zelfs de langste van alle fondsenhuizen, want de groep lanceerde in 1924 het eerste beleggingsfonds voor het brede publiek. Hun slogan ‘Meer dan 90 jaar en nog altijd actief’ onderstreept dat.
De sleutel om van actief beheer een succes te maken is volgens de fondsenhuizen expertise, durf om van de referentie-index af te wijken en een focus op fundamenteel onderzoek. ‘Beleggen in obligaties vereist specifieke kennis en een gedisciplineerd beleggingsproces. Onze beheerders hebben gemiddeld 22 jaar ervaring in de financiële markten. Ze hebben dus al veel marktcyclussen en crisissen meegemaakt’, zegt M&G Investments.
Naast drie awards voor beste fondsenhuizen werden ook 16 awards toegekend aan individuele fondsen. Ook hier zwaaien de Angelsaksische beheerders de plak. JP Morgan Asset Management, Fidelity, BlackRock, Pimco en Lazard zijn enkele van de tien Angelsaksische winnaars. Daarnaast sleepten ook twee Franse fondsenhuizen een bekroning in de wacht: BNP Paribas Asset Management en DNCA.
Belgische winnaars
Het aantal Belgische winnaars bleef beperkt tot drie. De Belgische beheerder DPAM haalde twee awards binnen. In de categorie Europese aandelen won het met DPAM B Equities Europe Sustainable en in de categorie pensioenspaarfondsen als beheerder van VDK Pension Fund. De Gentse vermogensbeheerder Value Square kaapte de derde ‘Belgische’ award weg met zijn Belgisch aandelenfonds, waarmee hij de Brusselse beursgraadmeter Bel20 ruimschoots klopte.
Beleggen in obligaties vereist specifieke kennis en een gedisciplineerd beleggingsproces.
De awards worden berekend op basis van een unieke methodologie. De regelmaat van de prestatie is belangrijker dan het absolute rendement. Fondsen die een mooi rendement danken aan één uitschieter maken dus minder kans op de award dan fondsen die elk jaar opnieuw bij de betere presteerders in hun categorie horen. De fondsen worden ook beoordeeld op het risico dat ze nemen in een dalende markt.
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 4 Chaos in Zuid-Korea nadat president onverwacht staat van beleg heeft afgekondigd
- 5 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis