1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Spanje heft quarantaine voor toeristen op vanaf 1 juli

Spanje zal buitenlandse toeristen vanaf 1 juli niet langer verplichten om twee weken in quarantaine te gaan voor ze het land binnenkomen.
  • WGO stopt proeven van malariamedicijn tegen coronavirus

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft voorlopig een einde gemaakt aan de tests om te kijken of het middel hydroxycholoroquine helpt tegen het coronavirus. In een aantal landen waren tests gestart om te kijken of het malariamedicijn helpt om te voorkomen dat iemand het virus krijgt.

    Het besluit is genomen op basis van een artikel in het medisch vakblad The Lancet waarin staat dat het middel de kans om te overlijden juist verhoogde in plaats van te verlagen. 'De proeven zijn stilgelegd zolang wordt onderzocht of het middel wel veilig is', zei WGO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    De Amerikaanse president Donald Trump zei vorige week het middel te gebruiken als voorzorgsmiddel, al is hij daar naar eigen zeggen weer mee gestopt. In Brazilië raadde de regering het gebruik ook aan.

  • Spanje heft quarantaine voor toeristen op vanaf 1 juli

    Spanje zal buitenlandse toeristen vanaf 1 juli niet langer verplichten om twee weken in quarantaine te gaan voor ze het land binnenkomen. Dat maakte de Spaanse regering maandag bekend, twee dagen nadat premier Pedro Sanchez had aangekondigd dat de grenzen voor het internationale toerisme zouden heropenen in juli.

     De Spaanse regering verplicht sinds 15 mei alle Spanjaarden of buitenlanders die het land binnenkomen tot twee weken quarantaine. Op die manier wil ze import van nieuwe besmettingen vermijden, nu de coronamaatregelen geleidelijk versoepelen.

    De terugkeer van toeristen is cruciaal voor de op een na belangrijkste toeristische bestemming wereldwijd. De sector is goed voor 12 procent van het bruto binnenlands product. 

    Het Spaanse toerisme dreigt kopje onder te gaan door de coronapandemie.
    Het Spaanse toerisme dreigt kopje onder te gaan door de coronapandemie. ©AFP

  • Kredietvoorwaarden voor alle sectoren verstrengd

    De Belgische bedrijven krijgen door de coronacrisis minder makkelijk toegang tot kredieten bij de banken, en dat geldt voor alle sectoren. In januari zei 5 procent van de bedrijven nog dat ze de kredietvoorwaarden als belemmerend beoordelen, in april was dat iets meer dan verdrievoudigd, naar 16 procent.

    Dat blijkt maandag uit de kwartaalenquête van de Nationale Bank. Tegelijk merkt de NBB wel op dat dat percentage nog altijd aanzienlijk lager ligt dan na de financiële crisis van 2008 - toen ging het om bijna 50 procent.

    De kredietvoorwaarden zijn vooral verstrengd voor bedrijven in de verwerkende nijverheid. In die sector heeft nu 14 procent het over belemmerende kredietvoorwaarden, tegenover 2 procent in januari. In de dienstensector gaat het om een stijging van 8 naar 19 procent.

    Alle categorieën van ondernemingsgrootte zeggen te maken te krijgen met strengere voorwaarden. In bedrijven met 500 en meer werknemers is dat het meest toegenomen, met 12 procentpunt, naar 14 procent. In kleine en middelgrote ondernemingen schommelt dat rond de 16 procent.

  • 'Grootbanken schrappen 27,5 miljard aan dividenden'

    De grootbanken in de eurozone hebben de afgelopen weken afgezien van de verdeling van 27,5 miljard euro aan dividenden. Dat berekende de Europese Centrale Bank (ECB). Die had als toezichthouder zelf opgeroepen aan de banken om geen dividend uit te keren om zo hun kapitaal te versterken, in het licht van de huidige coronacrisis. 

     Aanvankelijk waren de banken van plan om over het voorbije boekjaar 35,6 miljard euro uit te keren aan hun aandeelhouders. Een deel daarvan, 6,2 miljard euro, werd ook effectief uitgekeerd voor einde maart, toen de ECB haar advies formuleerde. In de weken nadien werd nog eens 2 miljard euro uitgekeerd.

    Volgens de ECB vertegenwoordigen de niet-uitgekeerde dividenden ongeveer 1,8 procent van het eigen vermogen van de banken en 35 procent van hun winsten. Door geen dividend uit te keren, versterken de banken hun kapitaal en kunnen ze eventuele verliezen op kredieten slikken zonder in de problemen te komen. 

  • Belgische ondernemer krijgt iets meer vertrouwen

    De Nationale Bank van België (NBB) meldt zojuist in haar maandelijkse conjunctuurenquête bij bedrijven dat het vertrouwen onder Belgische ondernemers in mei iets is verbeterd. De conjunctuurbarometer steeg van -36,1 naar -34,4 punten:

    'De stijging van de indicator in mei is erg bleek in vergelijking met de duizelingwekkende daling in april. Het niveau ervan blijft dus extreem laag', klinkt het bij de monetaire autoriteit. De NBB wijst er verder op dat het herstel ook erg gebonden is aan het type bedrijf:

    Hoewel er een duidelijke verbetering is in de dienstverlening aan bedrijven, waar de barometer in april het diepste was gedaald, is het vertrouwen in andere bedrijfstakken nog aan het afnemen of stabiliseren.

    NBB

  • Japan heft noodtoestand op

    De Japanse premier Shinzo Abe heeft maandag de noodtoestand in het land opgeheven. Het aantal nieuwe patiënten met Covid-19 blijft er immers dalen. 'We hanteren zeer strikte criteria om de noodtoestand op te heffen', zei Abe. 'We zijn tot de vaststelling gekomen dat eraan voldaan is.' 

    De noodtoestand zou oorspronkelijk tot 31 mei gelden, maar werd eerder al in sommige regio's opgeheven. Strenge beperkingen van de bewegingsvrijheid waren er door de noodtoestand overigens niet. Japan vroeg zijn burgers gewoon om zoveel mogelijk thuis te blijven.

    Het aantal nieuwe besmettingen zit al een tijdje in dalende lijn. Japan telt officieel 16.550 besmettingen en 820 overlijdens. Critici van Abe zeggen dat Japan te weinig test. Anderen wijzen erop dat Japan veel minder doden en patiënten met ernstige symptomen heeft. 

    16.550
    Besmettingen
    Japan telde maandagmiddag volgens de officiële cijfers 16.550 coronabesmettingen en 820 doden.

     

  • Ryanair schrapt 30 jobs in België

    Luchtvaartmaatschappij Ryanair wil 30 leden van het cabinepersoneel in België ontslaan. Dat meldt de Franstalige christelijke vakbond CNE maandag.

    De maatschappij had begin deze maand al aangegeven 3.000 medewerkers in heel Europa te willen ontslaan vanwege de coronacrisis. CNE-afgevaardigde Didier Lebbe zegt dat 40 personeelsleden kandidaat zijn om het bedrijf te verlaten.

    Het is echter mogelijk dat meer mensen ontslagen zullen worden, afhankelijk van hoe snel en in welke mate de maatschappij de activiteiten hervat. Lebbe wijst er verder nog op dat het personeel dat in België gestationeerd is gebruik kan maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid, wat voor Ryanair al een ernstige kostenbesparing is. 

  • Lufthansa bereikt akkoord met Duitse regering over steunpakket

    Er is een akkoord tussen de Duitse regering en luchtvaartmaatschappij Lufthansa over een pakket aan steunmaatregelen. Dat meldt het Duitse persagentschap dpa.

    Lufthansa, de Duitse moedergroep van Brussels Airlines, zit omwille van de coronapandemie en het  stilvallen van de luchtvaart in de slechte papieren. Eerder deden geruchten de ronde dat de Duitse overheid een reddingspakket ter waarde van 9 miljard euro zou voorstellen. In ruil daarvoor zou de Duitse staat 20 procent van de aandelen in handen krijgen.

  • Lockdown bij tweede golf? 'Op een selectieve manier, of regionaal misschien'

    Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem liet al verstaan dat een tweede lockdown bij een volgende virusopstoot geen optie is. Steven Van Gucht maakte op een persconferentie van Sciensano evenwel duidelijk dat het wapenarsenaal tegen het virus niet echt uitgebreid is. 

    Mocht er een nieuwe opflakkering komen, hebben we niet veel opties en zullen we opnieuw afstand tussen mensen moeten creëren.

    Steven Van Gucht

    'De realiteit is dat er geen werkzame medicatie en geen vaccin is', zei hij. 'We hebben beperkte mogelijkheden om het virus te bestrijden. Een nieuwe golf moeten we voorkomen door te testen, contact tracing en patiënten isoleren. Mocht er een nieuwe opflakkering komen, hebben we niet veel opties en zullen we opnieuw afstand tussen mensen moeten creëren', zei Van Gucht zonder de term lockdown te laten vallen. 'Er is wel een mogelijkheid om dat op een selectieve manier in te voeren, en eerder regionaal misschien.'

  • Is er een Moederdag-effect op epidemie?

    Viroloog Steven Van Gucht zei tijdens een persconferentie dat het nog iets te vroeg is om duidelijkheid te verschaffen over een eventueel Moederdag-effect op de epidemiologische cijfers. 'Voorlopig zien we geen effect van de versoepelingen op 4 mei, wat in essentie neerkwam op de herstart van bedrijven. Het aantal besmettingen blijft weliswaar hoog, maar de trend blijft dalend.'

    Wat de versoepelingen op 10 mei - Moederdag - en 11 mei (opening winkels) is het nog steeds iets te vroeg om dat te kunnen zien. 'De cijfers zien er goed uit, maar we gaan dit de komende week moeten opvolgen.'

  • Het mysterie van Sint-Truiden is opgelost: 'Geen heropflakkering'

    Vorige week toonden de cijfers in Sint-Truiden een plotse, verontrustende stijging. Tijdens een periode van drie dagen (18-20 mei) werden 37 nieuwe besmetting gerapporteerd, waardoor sommigen begonnen te vrezen voor een nieuwe broeihaard. Nochtans hadden artsen en triagecentra uit de regio niet meteen iets alarmerends vastgesteld. 

    'We hebben dit nagekeken', reageert Van Gucht op de persconferentie. 'Bij nadere analyse werd die dagen een combinatie van twee soorten testen gerapporteerd, namelijk de positieve PCR-testen en serologietesten. Dat verklaart waarom er plots meer gevallen werden gerapporteerd.'

    Die serologietesten meten of iemand antistoffen in het bloed heeft. Een positieve test wijst meestal op oudere infecties. Dat  creëert een beetje een vals beeld. Vermoedelijk gaat het dus niet om een echte heropflakkering. We zijn nu aan het bekijken om die twee testen apart te rapporteren.'

  • Scholen werken aan grote puzzel in aanloop naar 2 juni

    Niet elke school zal vanaf 2 juni het maximumscenario kunnen realiseren en het is daarom van groot belang dat er deze week goed wordt gecommuniceerd naar de ouders. Dat zegt directeur-generaal Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen maandag.

    Het Vlaamse onderwijsveld besliste enkele dagen eerder dat het kleuter- en het lager onderwijs volledig mag openen vanaf 2 juni. Er is wel nog een formeel akkoord van de Veiligheidsraad nodig.

    Scholen zijn zich volop aan het organiseren. 'Wat er bijkomt is de puzzel van welke leerjaren wanneer kunnen worden ontvangen en in welke lokalen en hoe bijvoorbeeld het poetsplan daarop georganiseerd kan worden', zegt Boeve. 

    Het staat vast dat niet elke school halftijds alle leerlingen naar school zal kunnen halen, laat staan het maximumscenario zal kunnen realiseren.

    Lieven Boeve
    directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen

    'Het staat vast dat niet elke school halftijds alle leerlingen naar school zal kunnen halen, laat staan het maximumscenario zal kunnen realiseren. Zo zullen sommige leerjaren in bepaalde scholen bijvoorbeeld maar één dag in de week kunnen komen omdat de infrastructuur en het aantal leerkrachten dat niet anders toelaat.' De opstart kan vanaf 2 juni, maar dat neemt niet weg dat sommige scholen wat meer tijd nodig zullen hebben.'

    Boeve benadrukt nog dat de gemeenten en andere partners ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen om de dagopvang buiten de school te organiseren. 'Doen ze dat niet, dan wordt het erg moeilijk om zelfs de minimumambitie te realiseren', luidt het. 

  • 250 nieuwe coronabesmettingen, trend blijft dalend

    De voorbije 24 uur zijn in ons land 250 nieuwe coronabesmettingen en 32 coronadoden vastgesteld.

    'Het aantal nieuwe besmettingen blijft hoog met ergens tussen de 250 en 300 nieuwe besmettingen per dag. Toch zien we dat de trend over iets langere termijn nog steeds dalend is. Het neemt nu af met ongeveer 12 procent per dag',  aldus viroloog Steven Van Gucht tijdens een persconferentie.

    De komende week zal het aantal ziekenhuisopnames (door corona) waarschijnlijk opnieuw stijgen.

    Steven Van Gucht
    viroloog

    Er werden 27 mensen in het ziekenhuis opgenomen, de derde dag op rij minder dan 50 al is dat waarschijnlijk deels ook te danken aan het weekendeffect. Van Gucht waarschuwt wel dat dat cijfer de komende dagen waarschijnlijk hoger zal liggen ter compensatie.

    'De risico's zijn niet verdwenen', zegt hij nog. 'We verplaatsen ons meer. Het virus is er nog steeds. Hou er rekening mee dat de kans op besmetting reëel is.'

    Een Covid-19 test in het ziekenhuis.
    Een Covid-19 test in het ziekenhuis. ©Photo News

  • Voetbalmatch Liverpool-Madrid zorgde voor 41 doden

    De controversiële beslissing om de Champions League-wedstrijd tussen Liverpool en Atletico Madrid op 11 maart met publiek te laten plaatsvinden, heeft zware gevolgen. Dat moet blijken uit een onderzoek waar de Sunday Times beslag op kon leggen.

    Er zouden in de weken na de wedstrijd, waar 52.000 supporters aanwezig waren, in de ziekenhuizen in de buurt 41 'bijkomende doden' te betreuren geweest zijn die bezweken aan het coronavirus. Dat cijfers is gebaseerd op een vergelijking met soortgelijke ziekenhuizen die als controle werden gebruikt. De dodentol kan uiteraard veel hoger liggen, want heel wat fans reisden na de wedstrijd af naar hun thuisbasis en dat is niet altijd in de buurt van Liverpool. 

    In Spanje waren net lockdownmaatregelen van kracht, maar toch konden 3.000 Madrileense supporters naar het Britse eiland afreizen voor de wedstrijd.

    'Als mensen het virus hebben opgelopen als direct resultaat van een sportevenement dat volgens ons niet had mogen plaatsvinden, dan is dat schandalig', ze zei Steve Rotheram, burgemeester van Liverpool City Region, aan de BBC. 'Er waren toen al steden met een hoog coronagehalte, en Madrid was er één van.' 

  • Belgisch farmabedrijf Mithra start corona-onderzoek met hormoonbehandeling

    Het Luikse farmabedrijf Mithra gaat het effect van het hormoon Estetrol (E4) onderzoeken bij de behandeling van Covid-19. Aanleiding tot het onderzoek is de vaststelling dat vrouwen minder ernstige ontstekingen vertonen en ook een lagere mortaliteit kennen dan mannen. Dat E4 een beschermende rol kan spelen bij coronavirussen bleek reeds tijdens de SARS-infectie en werd bevestigd door Amerikaanse onderzoek bij muizen.

    Oestrogeen werkt in op de proteïne ACE2. Het kan de werking van deze proteïne, die sommige coronavirussen als poort gebruiken, verminderen. Mithra gaat nu een fase 2-onderzoek starten om het mogelijk gunstig effect van E4 bij coronazieken na te gaan..

    Het hormoon E4 is het basisbestanddeel van drie geneesmiddelen die Mithra op de markt wil brengen en waarvan de ontwikkeling al ver gevorderd is. Het gaat onder meer om de anticonceptiepil Estelle.

  • Voka pleit voor flexibiliteit: 'Meer nachtwerk en zomervakantie uitstellen.'

    Om de economische pijn door de coronacrisis te verzachten, moeten we flexibeler aan de slag. Dat zegt Wouter De Geest, voorzitter van de Vlaamse werknemersorganisatie Voka, maandag in Het Laatste Nieuws.

    Hij pleit voor meer mogelijkheden om 's nachts te werken en om het aantal vrijwillige overuren dat een werknemer mag presteren uit te breiden. 'Alles moet nu bespreekbaar zijn', zegt De Geest.

    Als dat virus afzwakt en de economie weer zuurstof krijgt, gaan we toch niet massaal met verlof gaan en alles weer stilzetten?

    Wouter De Geest
    Voorzitter Voka

    'Nachtarbeid is bij ons maar uitzonderlijk toegelaten en begint al om 20.00 uur. In Nederland is dat om middernacht. Schuif dat op, zodat werknemers gespreider kunnen werken. Zorg voor glijdende uurroosters.'

    ©jonas lampens

    Jaarlijks mag een werknemer 100 vrijwillige overuren presteren zonder extra loon of inhaalrust. Voka wil dat in alle sectoren uitbreiden naar 220 uren. 'Als er een piek komt in de vraag zou het toch zonde zijn daar niet aan tegemoet te komen?', zegt hij, al is het niet de bedoeling om alles met overuren op te lossen.

    Ook benadrukt De Geest dat vakantie in heel wat sectoren collectief is geregeld, en dat het mogelijk moet zijn om het groot verlof uit te stellen. 'We gaan deze zomer - als dat virus afzwakt en de economie weer zuurstof krijgt - toch niet massaal met verlof gaan en alles weer stilzetten?'  

  • Waar zijn de mondmaskers van minister Goffin?

    Ten laatste zondagavond moest het Luxemburgse postbusbedrijfje Avrox 15 miljoen stoffen mondmaskers aan ons land ­leveren. Het zijn er uiteindelijk 1,5 miljoen geworden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. 

    De Belgische kledingindustrie voelt zich bekocht. 'Wij zijn eerlijk geweest over de timing van de levering', zegt Erik Magnus, directeur van Creamoda, dat zo'n 160 Belgische kledingbedrijven vertegenwoordigt. 'Omdat we de deadline niet konden halen, hebben we naast de opdracht gegrepen. Maar nu blijkt dat we zijn opzijgezet door blufpoker.'

    We zijn opzijgezet door blufpoker.

    Erik Magnus
    Directeur van Creamoda

    De bestelling van de mondmaskers gebeurde onder leiding van minister van Defensie, Philippe Goffin (MR). Hij bestelde begin mei 18 miljoen stuks. Drie miljoen bij het Gentse Tweeds & Cotton, de vennootschap achter het Belgische kledingmerk River Woods, en 15 miljoen bij Avrox. 

    'Het klopt dat er een vertraging is', zei Goffin gisteren aan RTL. 'Maar dat betekent ook een lagere kost voor ons.' Elke dag vertraging betekent namelijk een boete voor Avrox, met een maximum van 10 procent op een contract van ongeveer 40 miljoen euro.

    Of Tweeds & Cotton de timing helemaal heeft gerespecteerd, is nog niet duidelijk. Bedoeling is dat alle maskers tegelijkertijd worden verdeeld. 'We praten met de apotheken over de verdeling. Als alles goed gaat, kunnen we mikken op een gelijktijdige verdeling vanaf 9 juni.'

  • 'Ziekenhuizen worstelen om facturen en lonen te betalen'

    De activiteit in de ziekenhuizen is door corona enorm afgenomen, zo blijkt uit cijfers van de ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro. Half maart kondigde de federale regering aan dat alle niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen opgeschort moesten worden. 

    • 44 procent (of bijna 33.000) minder 'klassieke' ziekenhuisopnames met overnachting plaats.
    • 76 procent (bijna 59.000) van de geplande ingrepen in het operatiekwartier werden uitgesteld.
    • de ambulante activiteit daalde dan weer met 67 procent, ofwel: 709.850 consultaties, labo- onderzoeken en beeldvorming minder.

    Heel wat ziekenhuizen worstelen om facturen, lonen, leningen te betalen.

    Margot Cloet
    Gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro

    Gedelegeerd bestuurder Margot Cloet van Zorgnet-Icuro is bezorgd. 'Deze achterstand kan serieuze gevolgen hebben, ook voor de gezondheid van patiënten. Klachten die initieel niet dringend waren, kunnen dat intussen wel geworden zijn.'

    Zorgnet-Icuro is ook bezorgd over de financiële gevolgen. 'Heel wat ziekenhuizen worstelen om facturen, lonen, leningen te betalen. Er is wel een voorschot van 1 miljard euro gekomen. We verwachten dat mei en juni hiermee financieel overbrugd kunnen worden. Maar de overheid moet dringend verdere maatregelen treffen. Er zijn meer middelen nodig.'

  • 147 besmettingen bij Nederlandse slachthuisgroep

    147 van de 657 medewerkers van een vleesverwerkingsbedrijf in Groenlo zijn besmet met het coronavirus. De meeste besmettingen (79) zijn vastgesteld bij medewerkers die in Duitsland wonen, de overige 68 besmette personeelsleden wonen in Nederland.

    Afgelopen week werd het slachthuis in Groenlo van slachter en vleesverwerker Vion per direct gesloten vanwege een uitbraak van het coronavirus. Bij een steekproef onder 212 medewerkers werden er 45 positief getest op het longvirus. Dat was de aanleiding om ook de overige medewerkers te testen.

    De vleesproductie wordt tijdelijk verplaatst naar andere vestigingen van Vion in Nederland. Vion is een internationaal voedselbedrijf met locaties in Nederland en Duitsland en kantoren in dertien landen. Vakbond CNV stelde woensdag al dat de vleessector grotendeels draait op arbeidsmigranten en flexwerkers, die vaak dichtbij elkaar wonen en in groepen naar het werk gaan. 'We hebben meerdere keren gewaarschuwd hoe kwetsbaar de sector is. Het verbaast ons totaal niet dat er nu opnieuw een coronahaard is. De sector moet de productie tijdelijk drastisch verlagen en nu eerst volop investeren in een veilige werkvloer.'

  • 'Vervroegde verkiezingen? Dat is een massa-evenement, maar wel organiseerbaar'

    Het is technisch mogelijk verkiezingen te organiseren in deze coronatijden. Dat zegt professor Erika Vlieghe, de voorzitter van de GEES-expertengroep, maandag op de website van Knack.

     Is het mogelijk vervroegde verkiezingen te organiseren, wanneer er een verbod geldt op grote evenementen en iedereen de regels van de social distancing moet respecteren?

    Het is een vraag die al eerder naar voren werd geschoven in de aanslepende regeringsvorming, vooral dan om de piste opzij te schuiven. Maar volgens UZA-professor Vlieghe is dat wel degelijk mogelijk. 'Verkiezingsdag is eigenlijk een massa-evenement, tussen aanhalingstekens. Maar wel een massa-evenement dat organiseerbaar is.' 

    Wel zal goed overleg nodig zijn met de lokale besturen. Daarbij zal een gecontroleerde toeloop van belang zijn, zodat niet iedereen tegelijkertijd aan het stembureau opduikt. 'Je zou kunnen denken aan het vermelden van tijdsblokken op de oproepingsbrieven. Of meer kiesbureaus inrichten", zegt Vlieghe.  

  • Trump sluit grenzen voor Brazilië

    Donald Trump heeft zondag de toegang tot de VS verboden voor wie van Brazilië komt. Brazilië is het meest bevolkte land in Latijns-Amerika en heeft na de VS het hoogste aantal coronabesmettingen ter wereld. Een uitzondering is voorzien voor onder meer Amerikaanse burgers en hun echtgenoten. De maatregelen zijn niet van toepassing op de handelsstromen tussen beide landen.

    Trump legde in januari een inreisverbod op voor de meeste reizigers uit China. Begin maart kwam hij met reisbeperkingen voor mensen uit Europa.

    Nationale veiligheidsadviseur Robert O'Brien: 'Omwille van de situatie in Brazilië gaan we alle nodige stappen zetten om het Amerikaanse volk te beschermen.' In Brazilië zijn ruim 363.000 mensen besmet met het longvirus. Tot nu toe overleden ruim 22.600 Brazilianen aan de gevolgen van het virus.

    Volgens O'Brien is de maatregel nu gericht op Brazilië, maar bekijkt het Witte Huis ook de situatie in andere Latijns-Amerikaanse landen.

  • Dries Van Langenhove betrapt op lockdownfeestje

    Kamerlid Dries Van Langenhove (27) is donderdagavond door de Gentse politie op heterdaad betrapt tijdens een lockdownfeestje. Het parlementslid, dat als onafhankelijke in de Vlaams Belang-fractie zetelt, krijgt de kans om een boete van 250 euro te betalen of hij riskeert zijn onschendbaarheid te verliezen. 

    Na een klacht van een buur kwam een patrouille van de Gentse politie ter plaatse om te verifiëren wie de geluidsoverlast veroorzaakte. De politie betrad het pand en stelde vast dat er twaalf aanwezigen waren, onder wie Van Langenhove. Die kon zijn aanwezigheid niet rechtvaardigen. Van Langenhove erkent dat hij in de fout is gegaan, maar dat het niet om een 'feest' ging, wel om een barbecue in buitenlucht. 

  • Tijdelijke werkloosheid kostte 1,3 miljard euro in maart en april

    Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) stelt voor de tijdelijke werkloosheid als gevolg van de coronacrisis te verlengen tot eind augustus.

    De tijdelijke werkloosheid in maart en april heeft 1,3 miljard euro gekost, blijkt uit cijfers van de minister, terwijl er was gerekend met een kostprijs tot 3 miljard euro. Dat schrijft De Standaard. In de maand april kregen nochtans 1,2 miljoen werknemers een uitkering als tijdelijk werkloze. Dat is een stijging tegenover maart, toen 940.000 tijdelijk werklozen al een uitkering kregen.

    Minister Nathalie Muylle
    Minister Nathalie Muylle ©BELGA

    De meeste van die werknemers bleven deeltijds aan de slag in hun bedrijf, zo blijkt.  'Bedrijven hebben heel flexibel gebruikgemaakt van het systeem', zegt minister Muylle. "Slechts een op de vijf tijdelijk werklozen heeft de hele maand april niet kunnen werken. De gemiddelde werkloosheid bedraagt veertien dagen, wat erop wijst dat de bedrijven hun personeel om de beurt hebben laten werken. Zeven procent van de werknemers was maar één of twee dagen werkloos."

    De liveblog van zondag kan u hier bekijken.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud