Almaar meer stemmen bepleiten de oprichting van een onderzoekscommissie, bijvoorbeeld over het dossier van de mondmaskers.
Baby gestorven aan corona in VS
In de Amerikaanse staat Connecticut is een baby van zes weken aan het coronavirus overleden, zo heeft gouverneur Ned Lamont woensdag getwitterd. De pasgeborene uit de regio Hartford was vorige week levenloos naar het ziekenhuis gebracht en kon niet meer worden gereanimeerd. 'Dit is een virus die onze fragielsten zonder mededogen aanvalt. Dit bewijst ook het belang van thuis te blijven en contact met andere mensen te beperken. Uw leven en dat van anderen kan er letterlijk van afhangen', aldus de gouverneur.
Het is erg uitzonderlijk dat kinderen sterven aan het virus. In Gent bezweek deze week een 12-jarig meisje.
Paniekvoetbal over Europese steunplannen
Elke dag post Ursula von der Leyen een videoboodschap die aantoont hoe hard Europa aan het werk is. Maar met haar reclamevideo zonder veel inhoudelijke informatie spant von der Leyen de lidstaten voor haar kar zonder veel voorafgaand overleg. En meerdere bronnen bevestigen intussen dat de Commissie intern nog hard aan het schaven is aan een plan om een Europees systeem van werkloosheidsvergoedingen op te zetten om bedrijven draaiende te houden.
Amerikaans vliegdekschip geëvacueerd na coronabesmettingen
Op Guam, een eiland in de Stille Oceaan, is de Amerikaanse marine dan toch begonnen met de gedeeltelijke evacuatie van het enorme vliegdekschip USS Theodore Roosevelt. Ongeveer duizend van de bijna 5.000 bemanningsleden zijn er van boord gegaan, nadat tientallen gevallen van corona vastgesteld waren. Ze zullen in quarantaine geplaatst worden op de Amerikaanse militaire basis in het overzeese territorium.
Brett Crozier, de commandant van de USS Theodore Roosevelt, had eerder deze week een vlammende brief geschreven, die gelekt werd naar de media. Daarin waarschuwde hij dat het schip onvoldoende voorzieningen heeft om besmette bemanningsleden te isoleren, en dat de verspreiding van het virus te groot dreigde te worden.
Hoewel het schip de voorbije weken van Vietnam naar Guam voer, mocht het initieel geen bemanningsleden van boord laten. 'We zijn niet in oorlog', laakte Crozier. 'Mariniers horen niet te sterven. Als we nu geen actie ondernemen, falen we voldoende zorg te dragen voor onze dierbaarste troef - onze zeelui.'
Frankrijk telt meer dan 4.000 coronadoden
Het aantal coronadoden in Frankrijk is woensdag gestegen tot 4.032, van 3.523 op dinsdag. Dat is een toename met 509 in de laatste 24 uur, een dagrecord.
Frankrijk is het vierde land in de wereld met meer dan 4.000 doden, na Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Het aantal bevestigde besmettingsgevallen nam het laatste etmaal toe van 52.128 tot 56.989.
Spanje racet tegen de klok om gezondheidssysteem te redden
Spanje heeft woensdag een triest record geboekt. In 24 uur bezweken liefst 864 mensen aan Covid-19. Het was de vijfde dag op rij dat de dodentol in een etmaal met meer dan 800 eenheden aandikte. In totaal kostte het virus al aan zeker 9.053 patiënten het leven. Na de Verenigde Staten en Italië is Spanje de derde staat ter wereld die ook de grens van 100.000 bevestigde coronabesmettingen gesloopt heeft.
Meer en meer is het Iberische land op weg Italië bij te benen als grootste zorgenkind op het Europese continent. De epidemie verspreidt zich er sneller dan in de laars.
Gentse burgemeester vraagt onderzoek naar noodoproep overleden tiener
De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) vraagt dat het Comité P een onderzoek opent naar de noodoproep van de ouders van het 12-jarige meisje dat eerder deze week bezweek aan de gevolgen van het coronavirus. Het verzoek volgt op berichten over taalproblemen of andere misverstanden toen de moeder de hulpdiensten contacteerde.
'Het is belangrijk dat in deze alle partijen gehoord worden', zegt De Clercq. Het Comité P, het externe controleorgaan naar de werking van de politie, moet het precieze verloop en de verwerking van de noodoproep analyseren. 'Het Comité P is daarvoor de meest geschikte instantie. Het zal er ook over waken dat het onderzoek in alle sereniteit gebeurt in het belang van alle betrokken partijen.'
De dood van het 12-jarige meisje, dat school liep in de Gentse Freinetschool De Harp, kwam emotioneel hard aan. Niet het minst omdat het erg uitzonderlijk is dat kinderen bezwijken aan de gevolgen van het coronavirus. De vraag om een onderzoek gebeurt 'zonder enige voorafname', zegt de burgemeester, die aangeeft dat hij voor verdere commentaar het onderzoek afwacht, aldus Belga.
176 Belgische huurders willen Retail Estates niet betalen
Doordat winkels in België massaal de deuren moesten sluiten, voelt Retail Estate, de specialist in de verhuur van winkels, de coronacrisis hard. 627 van de 754 winkelpanden in ons land zijn dicht.
Veel huurders willen daarom hun huurgeld voor april niet betalen. 'In België hebben 176 huurders, gesteund door hun belangenorganisaties, schriftelijk te kennen gegeven dat de verplichte sluiting van hun handelszaken de liquiditeit zo onder druk zet dat ze de betaling van de op 1 april verschuldigde huur opschorten', aldus het bedrijf.
De eis betreft 486 panden, waardoor Retail Estates in april 4,51 miljoen euro huurgeld misloopt. Van dat bedrag is 2,47 miljoen euro gewaarborgd door bankgaranties.
Melexis schrapt slotdividend
Melexis schrapt zijn slotdividend voor 2019 en slikt de jaarprognoses voor 2020 in. Dat meldt de chipbakker woensdagavond. 'Ondanks de solide start van het jaar heeft Melexis beslist zijn outlook voor 2020 in te trekken, omdat de economische impact als gevolg van de Covid-19-pandemie niet gekwantificeerd kan worden', luidt het.
Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), heeft uitgehaald naar de Hongaarse premier Viktor Orban en diens omstreden beleid van bijzondere decreten om de coronacrisis aan te pakken. 'De pandemie aangrijpen om een permanente noodtoestand in te stellen is politiek gevaarlijk en moreel onaanvaardbaar', schrijft de gewezen voorzitter van de Europese Commissie aan de voorzitters van de christendemocratische en conservatieve partijen die lid zijn van de EVP.
De EVP schorste Orbans partij Fidesz in maart vorig jaar voor onbepaalde duur omdat het beleid van de Hongaarse premier te zeer was afgeweken van Europese fundamentele waarden zoals de rechtstaat, een vrije pers en academische vrijheid. Voor de uitsluiting van de Hongaarse partij bleek echter geen meerderheid voorhanden.
'Velen onder jullie, zelf al hadden jullie ook kritiek op eerdere beslissingen van premier Orban, gingen niet akkoord om Fidesz uit onze politieke familie uit te sluiten. We hebben vandaag uiteraard belangrijker zaken aan ons hoofd. De topprioriteit is de strijd tegen de pandemie. Maar de tijd zal spoedig komen dat jullie je standpunt opnieuw in overweging zullen moeten nemen', aldus Tusk.
13 Europese lidstaten, waaronder België, Duitsland en Frankrijk, hebben woensdag gezamenlijk ook gesteld 'erg bezorgd' te zijn dat sommige noodmaatregelen 'de principes van de rechtsstaat, democratische en fundamentele rechten dreigen te schenden'. Hongarije wordt niet expliciet vermeld.
Geblunder met mondmaskers doet vraag rijzen naar onderzoekscommissie
Het geblunder met de mondmaskers doet almaar meer stemmen opgaan om de aanpak van de coronacrisis grondig tegen het licht te houden in een parlementaire onderzoekscommissie, zodra het virus onder controle is, blijkt uit een rondvraag in de Wetstraat door De Tijd.
Dat zegt Kristof Calvo, de fractieleider van Groen en Ecolo in de Kamer. 'Het dossier van de mondmaskers roept veel vragen op. De noden op het terrein zo snel mogelijk oplossen is nu de prioriteit. Evalueren is voor later, maar uiteraard moet dat ook gebeuren', aldus Kristof Calvo (Groen).
Eerder drongen ook het Vlaams Belang en de PVDA al aan op een onderzoekscommissie, 'zodat zulke blunders zich niet kunnen herhalen', aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
Ook de N-VA wil een onderzoekscommissie. Die moet nagaan hoe de crisis is aangepakt en waar het is misgelopen met de stocks, de toelevering en de verdeling van mondmaskers. 'Dit is mogelijk het schandaal van de eeuw. Er zijn al onderzoekscommissies opgericht voor banalere zaken', is te horen bij de N-VA. Er wordt op gewezen dat de regering-Wilmès volheid van bevoegdheid heeft, waardoor ze tot de orde kan worden geroepen, zoals Patrick Dewael (Open VLD) stelde.
Pas teruggekeerde nachttrein last pauze van minstens twaalf weken in
De nachttrein tussen Oostenrijk en Brussel schrapt alle ritten tot zeker 25 juni. Midden maart werd het traject Innsbruck-Wenen al opgeschort. Geboekte tickets worden terugbetaald.
Wie een masker wil dragen, kan zelf die beslissing nemen. Virologisch gezien zijn de huidige maatregelen voldoende. Als we opnieuw het openbaar vervoer gebruiken, kan dat wel een reden zijn om het volk op te dragen een masker te gebruiken.
Marc Van Ranst
Viroloog
700 miljoen
mondmaskers
'Als iedereen een masker draagt en dat regelmatig ververst, komen we maandelijks aan 700 miljoen mondmaskers en dat is onhoudbaar', zegt Maggie De Block, minister van Volksgezondheid, in 'Het Journaal'. Ze hamert erop dat maskers alleen nodig zijn voor wie in aanraking komt met mogelijk besmette personen, zoals wie in de thuiszorg werkt.
UZ Brussel-directeur: 'We moeten reserve-units openen'
'We zijn aan dag 27, en beginnen het echt wel te voelen', zegt Marc Noppen, topman van het UZ Brussel in zijn dagelijks dagboek. 'In het ziekenhuis liggen 98 positief geteste patiënten, van wie 20 op intensieve zorgen. Onze normale capaciteit op intensieve, waar ook niet-coronapatiënten liggen, bereikt stilaan haar maximum van dertig bedden. We moeten dus reserve-units openen. Nu blijkt hoe belangrijk het was dat we tijdig reservecapaciteit opgebouwd hebben.’
Noppen hoopt dat niet te veel ziekenhuizen verzadigd raken, 'want als wij via het spreidingsplan nieuwe patiënten krijgen, wordt ook bij ons de zoektocht naar vrije bedden acuter.’ ‘Het probleem is dat patiënten vrij lang blijven liggen zodra ze beademd worden', vertelt Noppen. 'Daarom proberen we patiënten daar zo lang mogelijk van weg te houden, door ze veel zuurstof toe te dienen in de reguliere units.'
Ook merkt hij dat almaar vaker mensen niet snel genoeg hulp zoeken met niet-Covid-19-klachten. Ook viroloog Steven Van Gucht deed deze ochtend een oproep om tijdig met gewone klachten uw arts op te zoeken.
Alsico: 'We kunnen 1 miljoen mondmaskers leveren, maar krijgen geen fiat'
Alsico uit Ronse is een wereldautoriteit in de productie van gespecialiseerde werkkledij en mondmaskers voor laboranten in de cleanrooms en labo's van onder meer de chipmaker Intel, de farmabedrijven Pfizer, GSK en Novartis en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het bedrijf telt 8.000 werknemers en heeft vestigingen in verschillende landen.
Alsico stelde zich onlangs kandidaat om in ons land mondmaskers te leveren in de strijd tegen het coronavirus, maar het ving bot bij de Belgische certificeringsinstelling Centexbel. Die verleende geen certificering om de mondmaskers te erkennen als medisch hulpmiddel.
Alsico zegt dat het in twee, drie weken tijd 1 miljoen maskers kan produceren. Dat is het equivalent van 100 miljoen maskers als men ervan uitgaat dat elk masker 100 keer kan worden gebruikt. 'We kunnen bij wijze van spreken morgen starten - we hebben de grondstoffen - maar zonder certificering beginnen we er niet aan', zegt topman Gauthier Siau in een gesprek met De Tijd.
Minder doden in Italië, maar meer nieuwe besmettingen
Het dodental in Italië, het meest getroffen land in de coronacrisis, is gestegen met 727 en ligt nu op 13.155. Dat is een minder grote stijging dan gisteren (+837) en het laagste aantal sinds 26 maart.
Maar het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen 24 uur wel weer toegenomen. Met een stijging van 4.782 (tegenover 4.053 dinsdag) telt Italië nu 110.574 besmettingen.
16.847 Italianen zijn nu genezen, tegenover 15.729 dinsdag. Het aantal mensen op intensieve zorg is licht gestegen van 4.023 naar 4.035.
Bezorgdheid over voorraden Covid-19-medicijnen
'Onze ziekenhuizen hebben nog voor 2 à 2,5 weken spierverslappers, opiaten (nodig om patiënten te sederen en als pijnstiller, red.) en slaapmiddelen in voorraad. Al hangt dat ook af van hoeveel patiënten er bijkomen op intensieve zorg.' Dat zegt Jo Swartenbroekx, de hoofdapotheker van het UZ Antwerpen en voorzitter van de Vlaamse Ziekenhuisapothekers.
Belgische bedrijven hakken bijna 1,5 miljard euro dividenden weg
De Belgische beursgenoteerde bedrijven schrapten al voor 1,44 miljard euro aan dividenden die normaal gezien de komende maanden naar de aandeelhouders zouden stromen. Door de coronacrisis beslissen veel bedrijven om cash te hamsteren en dus geen winst meer uit te keren aan de aandeelhouders.
Vorig jaar keerden de Europese bedrijven 327 miljard euro aan dividenden uit. Citigroup voorspelt een halvering dit jaar. Naast de banksector snoeien vooral de zwaarst getroffen sectoren in hun coupons, zoals het toerisme, de industrie en de kleinhandel. In defensieve sectoren als de telecom, de farma of de nutsbedrijven verlaagde een handvol spelers het dividend, zoals Proximus, maar bracht geen enkele onderneming het naar nul. Ook de verzekeraars en oliegiganten blijven hun beloofde centen uitkeren.
Eind deze week starten testen in woonzorgcentra
Vanaf eind deze week kunnen ook bewoners in woonzorgcentra met symptomen van Covid-19 stelselmatig getest worden. Dat laat het kabinet van minister Philippe De Backer (Open Vld) weten. In totaal zullen meer dan 20.000 testen in woonzorgcentra afgenomen worden in het hele land.
De algemene testcapaciteit is intussen opgevoerd tot meer dan 4.000 testen per dag. De komende dagen zal dat aantal sterk blijven stijgen, maakt De Backer zich sterk.
Nationale voetbalcompetities mogen tot 3 augustus duren
De Belgische eerste klasse heeft, net als de andere Europese professionele voetballiga's, tot 3 augustus de tijd om het lopende seizoen af te ronden. Dat is beslist na overleg tussen de Europese voetbalbond UEFA en zijn 55 lidstaten.
Er wordt prioriteit gegeven aan het afronden van de nationale competities mocht ondanks de coronacrisis voetbal weer mogelijk worden. De kalender met voetbal op Europees niveau is zo veel mogelijk vrij gemaakt - mogelijk komt er alleen nog een versnelde afronding van het Champions League voetbal. In die competitie staat 2 miljard euro prijzengeld op het spel. Eerder was ook al het EK voetbal - gepland voor juni en juli - met een jaar uitgesteld.
Het voetbal moest beslissen tot wanneer de lopende competities mochten duren. Bijzonder in het voetbal is dat alles - van spelerscontracten tot transferovereenkomsten - loopt tussen juni en juli van een jaargang. Vanaf 1 juli begint in principe een nieuw juridisch jaar, ook al beginnen de competities vaak wat later. Die deadline wordt nu toch verlengd, om meer tijd te kopen en eventueel de huidige seizoenen toch af te werken. Hoofdreden: in de Big Five-liga's Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk staat nog 3 miljard euro tv-geld open door ongespeelde wedstrijden. Daarom moeten de clubs zoveel mogelijk goodwill tonen richting de tv-rechtenhouders om niet voor schadeclaims komen te staan door te snel de stekker uit de competities te trekken.
In België is de laatste schijf tv-geld voor dit seizoen uitbetaald. Maar er is wel onenigheid tussen de clubs om er nu al mee te stoppen of toch nog de competitie op een of andere manier te hervatten en uit te spelen als het ergste van de coronacrisis achter de rug is. Vanaf volgend seizoen begint ook een nieuw tv-contract met sportzender Eleven Sports, dat de komende vijf jaar ongeveer 100 miljoen per jaar betaalt.
134ste editie Wimbledon gaat niet door
Het tennistoernooi van Wimbledon, dat dit jaar van 29 juni tot 12 juli zou plaatsvinden, gaat niet door. Dat maakte de All England Lawn Tennis Club, de organisator van het grastoernooi, woensdag bekend. De 134ste editie verschuift naar volgend jaar en zal van 28 juni tot 11 juli plaatsvinden.
Het chemiebedrijf Alco, de grootste bio-ethanolproducent van België, doneert ruim 40.000 liter alcoholgel aan 87 Belgische ziekenhuizen. Alco is gespecialiseerd in bio-ethanol, gemaakt op basis van maïs en voornamelijk gebruikt als biobrandstof, maar ook in de voedings-, cosmetica- en farma-industrie.
De Gentse fabriek, waar jaarlijks 250 miljoen liter ethanol wordt gemaakt, past tijdelijk de productie aan om aan de verhoogde vraag naar ontsmettingsalcohol te kunnen voldoen.
Federale politie dient stakingsaanzegging in
De politievakbonden hebben woensdag een stakingsaanzegging ingediend. Ze willen hun onvrede uiten over het gebrek aan mondmaskers bij de federale politie. Dat bevestigt Carlo Medo van de vakbond NSPV aan De Tijd. 'We willen met dit signaal de minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan de onderhandelingstafel krijgen', klinkt het.
VUB en Audi Brussel gaan samen beademingstoestellen maken
Een team ingenieurs van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) dat werkt aan enkele prototypes voor beademingstoestellen, kan voortaan rekenen op de steun van Audi Brussel voor de productie van de toestellen. Audi plant een vijftigtal toestellen te produceren in de fabriek in Vorst.
Wanneer de productie van start gaat, is niet bekend. Momenteel bevinden zich nog een tiental prototypes in een testfase. Het project wil zo veel mogelijk niet-medische componenten gebruiken voor de productie van de toestellen.
1.917 rusthuisbewoners allicht besmet met coronavirus
Van 1.917 Vlaamse rusthuisbewoners wordt vermoed dat ze besmet zijn met het coronavirus, maakte Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdag bekend in het Vlaams Parlement. Dat betekent dat ongeveer 2,5 procent van de Vlaamse rusthuisbewoners besmet is met het virus.
Het cijfer slaat op de rusthuisbewoners die symptomen van het coronavirus vertonen. Niet iedereen die symptomen vertoont, wordt getest en komt in de officiële coronastatistieken terecht.
Voorlopig geen Champions League voetbal
Er is nog geen concreet plan voor de voortzetting van de twee lucratieve competities van de Europese voetbalbond UEFA: de Champions League en de Europa League. Dat is de uitkomst van een vergadering van de UEFA met haar 55 leden, de nationale federaties waaronder ook het Belgische voetbal. Ook alle geplande interlands zijn tot nader order geschrapt.
De UEFA schorst ook alle deadlines waaraan clubs zich in principe moeten houden om volgend seizoen Europees te mogen spelen. De UEFA lijkt ook de nodige soepelheid aan de dag te willen leggen voor de regels van financiële fairplay - clubs mogen slechts beperkt meer middelen uitgeven dan ze via eigen commerciële werking ophalen. Wie onder die lat gaat, riskeert uitsluiting van deelname aan Europees voetbal.
Door corona ligt een miljardenindustrie stil. De UEFA verdiende vorig seizoen naar eigen zeggen bijna 3,9 miljard euro aan de organisatie van Europees voetbal voor clubs (3,2 miljard) en landen (640 miljoen). Drie miljard daarvan vloeide terug naar de clubs, onder meer ruim 2 miljard euro voor de deelnemende clubs aan de Champions League. De winnaar van die competitie, Liverpool, hield aan zijn zege 111 miljoen euro over. Chelsa, de winnaar van de competitie net daaronder, de Europa League, kreeg 46 miljoen.
Crevits voorziet in compensatiepremie en waarborgregeling voor land- en tuinbouw
Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) neemt bijkomende steunmaatregelen voor de land- en tuinbouwbedrijven die economische schade lijden door de gevolgen van de coronacrisis. Er komt een compensatiepremie bij groot omzetverlies en een waarborgregeling.
Bedrijven die niet verplicht moeten sluiten maar toch meer dan 60 procent omzetverlies lijden in maart-april tegenover een normaal jaar, hebben recht op een compensatiepremie van 3.000 euro van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Voor enkele sectoren, waaronder de sierteelt, wordt via een noodfonds voorzien in een afzonderlijke vergoeding voor gemaakte kosten van bloemen en planten die niet tijdig verkocht geraken.
De Boerenbond reageert positief op de aankondiging. 'De genomen maatregelen maken een tastbaar verschil voor de bedrijven in de land- en tuinbouw en in de sierteelt', zegt voorzitster Sonja De Becker. 'We rekenen er wel op dat ook binnen het globale noodfonds voldoende middelen uitgetrokken worden voor de sierteelt.' De bond raamde eerder het verlies voor de Vlaamse sierteelt 135 miljoen euro.
Zorgberoepen krijgen vergoeding voor raadplegingen op afstand
Tandartsen, logopedisten, kinesitherapeuten, vroedvrouwen, diëtisten, diabetes-educatoren en ergotherapeuten kunnen tijdens de coronacrisis ook consultaties op afstand factureren, zoals telefonische raadplegingen of advies en behandelingen via videocommunicatie. Dat blijkt uit een nieuwe regeling van het RIZIV.
Eerder gold een vergelijkbare regeling al voor huisartsen en eerstelijnspsychologen.Per beroep en per verstrekking werd een regeling rond het honorarium, de frequentie van de verstrekking en het remgeld getroffen. Zo mogen tandartsen tien maal per dag 20 euro aanrekenen voor een telefonisch advies.
Via videocommunicatie kunnen logopedisten, kinesitherapeuten, vroedvrouwen, diëtisten, diabetes-educatoren en ergotherapeuten advies geven of behandelingen vertrekken. Voor kinesitherapeuten en logopedisten wordt de opmerking gemaakt dat er geen verstrekkingen per telefoon of via videocommunicatie mogen gebeuren die fysiek contact eisen.
Voor alle beroepen kunnen patiënten rekenen op de derdebetalersregeling. De regeling geldt vanaf 14 maart, tot zolang de crisisperiode duurt.
Artsen vragen weer 'niet-dringende' consultaties te mogen doen
Om zorgverleners en materiaal te sparen zijn sinds 14 maart alle niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen uitgesteld. Dat moet de coronapiek opvangen die de ziekenhuizen dreigt te overspoelen. Maar de BVAS waarschuwt dat een verlenging van die maatregel tot 19 april (en eventueel tot 3 mei) 'collateral damage' dreigt te veroorzaken.
De beroepsvereniging vraagt een versoepeling van de definitie om een deel van de patiënten die uit de boot vallen te kunnen zien. 'Anders zullen secundaire morbiditeit en mortaliteit ten gevolge van de zeer strikte Covid-19-maatregelen onvermijdelijk zijn', klinkt het.
Aantallen Britse doden en besmettingen blijven stijgen
In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur 563 mensen aan het coronavirus overleden. Dat brengt het totale dodental op 2.352, meldde de Britse regering woensdag. Het aantal bevestigde coronagevallen steeg van 25.150 dinsdag naar 29.474 op woensdag.
De zin en onzin van het dragen van mondmaskers
De druk op de overheid om het dragen van mondmaskers te veralgemenen neemt toe. Op sociale media wordt verwezen naar Singapore, Japan en Zuid-Korea, landen waar de bevolking veel mondmaskers draagt en het aantal besmettingen beperkt is gebleven. Dankzij de mondmaskers, klinkt het dan. Al is dat te eenvoudig: die landen hebben andere drastische maatregelen genomen, waardoor ze de verspreiding hebben kunnen beperken.
Bart Tommelein test positief op corona
De Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) heeft positief getest op Covid-19. Dat laat de stad Oostende weten in een persbericht.
Hij vertoont geen ernstige symptomen. Tommelein moest dinsdag naar het ziekenhuis voor een al lang gepland onderzoek. Na een bezoek aan de cardioloog in januari was besloten dat een onderzoek nodig was om eventuele vernauwingen of verstoppingen van de kransslagaders op te sporen. Uit de CT-scan bleek dat alles in orde was met zijn hart, maar de dokters zagen wel enkele vlekjes op de longen. Daarop besloten ze hem te testen op het coronavirus.
Woensdag kreeg Tommelein te horen dat de test positief is. Hij vertoont geen ernstige symptomen en voelt zich goed, klinkt het. Samen met zijn gezin moet hij tien dagen thuis in isolatie blijven. Hij blijft voorlopig verder werken, maar van thuis uit en zonder fysiek contact met anderen.
Aantal Nederlandse doden door corona stijgt met 134 naar 1.173
De toename van het aantal doden in Nederland (+134) is lager dan dinsdag. Toen meldde het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 175 sterfgevallen, het hoogste aantal tot dan sinds het begin van de uitbraak. Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnames is met 447 ook lager dan dinsdag, toen 722 meldingen binnenkwamen. In totaal zijn er 13.614 coronabesmettingen, een toename van 1.019.
Een belangrijke kanttekening is dat lang niet iedere besmetting wordt opgemerkt, zegt het RIVM. 'Mensen die zonder te zijn getest door toedoen van het virus bezwijken, bijvoorbeeld aan een longontsteking, blijven onzichtbaar in de statistieken.'
Het instituut herhaalt dat 'de eerste effecten van de maatregelen zichtbaar lijken te worden'. Regionaal bespeurt het RIVM nog geen nieuwe trends: 'Noord-Brabant lijkt over de piek van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames heen te zijn. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg is dat nog niet zichtbaar.'
De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar te worden.
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
Poetin kiest voor thuiswerk na handdruk met coronapositieve arts
De Russische president Vladimir Poetin werkt de komende tijd thuis, maakte het Kremlin woensdag bekend. Hij houdt afstand tot anderen en overlegt via video met zijn regering en andere functionarissen. Poetin stelt het goed, klonk het nog.
Poetin bezocht afgelopen week het voornaamste ziekenhuis in Moskou waar coronapatiënten worden verpleegd. Hij kreeg er een rondleiding van de arts Denis Protsenko, die hij de hand schudde. Protsenko bleek later besmet te zijn met het virus.
Rusland kampt op papier met 2.700 besmettingen, maar gevreesd wordt dat er in werkelijkheid veel meer gevallen zijn. Er zijn ook 24 doden. De helft van de bevolking zit sinds maandag in een lockdown.
Europese Commissie wil Europees stelsel voor deeltijds werk lanceren
De Europese Commissie wil een Europees stelsel voor deeltijds werk in het leven roepen om Italië, Spanje en andere lidstaten te steunen die zwaar getroffen worden door de coronacrisis. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen woensdag aangekondigd in een videoboodschap.
Met het nieuwe 'Sure' gaat de Europese Commissie deze week een gemeenschappelijk, met openbare middelen ondersteund stelsel voorstellen dat moet vermijden dat bedrijven werknemers ontslaan op het moment dat de economische crisis het hardst toeslaat en er geen werk meer is.
'Het zal de meest getroffen landen helpen, en het wordt gegarandeerd door alle lidstaten. Dit is Europese solidariteit in actie. Het is voor Italië, Spanje en anderen. En het is voor de toekomst van Europa', zo kondigde von der Leyen aan. Von der Leyen liet zich in de videoboodschap niet uit over de precieze omvang van het stelsel.
Taiwan schenkt 10 miljoen mondmaskers aan getroffen landen
Taiwan doneert 10 miljoen mondmaskers aan landen die zwaar getroffen zijn door de corona-epidemie. Daarvan gaan er 7 miljoen naar Europa en 2 miljoen naar de Verenigde Staten, kondigde president Tsai Ing-wen aan.
Met de schenking probeert het land te ontsnappen aan het internationaal isolement. 'In tijden van crisis moeten landen samenwerken', zei Tsai. Taiwan wil al lang toetreden tot de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar het botst op een veto van China, dat het eiland beschouwt als Chinees grondgebied.
Taiwan is relatief gespaard gebleven van de pandemie, met 329 besmettingen en vijf doden. Het is de op een na grootste producent van mondmaskers. Volgens president Tsai kan het land de productie opdrijven naar 15 miljoen per dag.
Compensatiepremie voor ondernemingen die grote verliezen lijden
De Vlaamse regering wil met een nieuw plan een aantal gevolgen van de coronacrisis opvangen. Vandaag besliste ze daarom dat er een compensatiepremie komt voor handelszaken die niet moesten sluiten van de overheid, maar toch hun omzet grondig zien teruglopen. Het moet dan gaan over een verlies van meer dan 60 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
De premie bedraag 3.000 euro en wordt eenmalig uitbetaald aan de getroffen zelfstandigen. ‘Dat gaat over een breed spectrum: de evenementensector, kinesitherapeuten, kleine delicatessenwinkels voor toeristen, schilders en loodgieters die enkel dringende herstellingswerken kunnen doen, enzovoort’, zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).
Zowel zelfstandigen in hoofdberoep al in bijberoep kunnen de premie krijgen, op voorwaarden dat ze de volledige sociale bijdragen betalen. Wie een lagere bijdrage betaalt kan een premie krijgen van 1.500 euro, op voorwaarde dat hij of zij niet voor meer dan 80 procent als werknemer aan de slag is.
Bouwunie wil vrijstelling brutoloon in plaats van onbelaste premie
Bouwunie is voorstander van het idee om bedrijven de kans te geven hun personeelsleden die nog aan het werk zijn onbelast te belonen. Dat voorstel werd gelanceerd door minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). De unie wil echter geen extra kosten voor de werkgevers.
De Croo wil ondernemingen de mogelijkheid geven een premie van 1.000 euro uit te keren zonder dat fiscale of sociale bijdragen moeten worden betaald. De premie kan alleen dit jaar worden toegekend, om werknemers aan te moedigen die tijdens de coronacrisis blijven werken.
'Volgens dit voorstel moet de werkgever een supplement betalen boven op het al betaalde loon', zegt Jean-Pierre Waeytens, de gedelegeerd bestuurder. Bouwunie stelt voor de premie toe te kennen via een vrijstelling van fiscale en sociale bijdragen op een deel van het brutoloon. 'Zo krijgen werknemers een substantieel hoger nettoloon, zonder dat voor de werkgever de brutoloonkosten stijgen.'
Vastgoedbeurs verhuist door coronacrisis naar Parijs
Mipim, de grootste professionele vastgoedbeurs van Europa, verhuist als gevolg van de coronacrisis dit jaar van Cannes naar Parijs.
De organisator Reed Midem had lange tijd vast gehouden aan de oorspronkelijke periode van 11 tot 14 maart in Cannes. Uiteindelijk bleek ook 2 tot 5 juni niet haalbaar. Het vierdaagse evenement in Cannes wordt afgeslankt tot een tweedaagse in Parijs in september. Het wordt vooral een moment van netwerken en bezinning hoe het nu verder moet met de sector in een sterk gewijzigd landschap. Het hele jaar door kunnen de deelnemers aan de beurs terecht op de online-omgeving Mipim Connect die organisator Reed Midem in de loop van deze maand zal lanceren.
Sommige deelnemers eisen hun inschrijvingsgeld terug 'omdat de vlag niet meer de lading dekt'. Een ticket, dat enkel toegang tot de beurs geeft, kost al snel 2.000 euro per persoon.
Volgend jaar is Mipim gepland van 16 tot 19 maart en dat opnieuw in Cannes.
Voor Cannes is het een ramp. Met alleen al meer dan 25.000 deelnemers in het Palais des Festivals zelf, brengt de vastgoedbeurs meer volk naar de mondaine badstad dan het jaarlijkse filmfestival. Meer dan 1.000 Belgen namen er vorig jaar aan deel.
'Twee weken thuisisolement maakt je niet veilig'
De viroloog Steven Van Gucht waarschuwt voor het valse gerucht dat wie twee weken in thuisisolement heeft gezeten, veilig is en weer familie en vrienden kan bezoeken. 'Wanneer je dat doet en na twee weken weer contact zoekt met anderen, krijg je weer nieuwe connecties waarlangs het virus zich kan verspreiden', zei hij op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum.
Van Gucht is ook bezorgd over het groeiende aantal mensen dat een behandeling of verzorging uitstelt van een niet-coronagerelateerde ziekte. Veel patiënten zeggen hun afspraken af omdat ze bang zijn voor besmetting of omdat ze de artsen niet willen overbelasten. Maar het is volgens Van Gucht wel degelijk de bedoeling dat zieken hun arts contacteren, in de eerste plaats telefonisch.
Vlaamse Vereniging van Studenten wil meer steun tijdens lockdown
De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) voert om twaalf uur actie omdat ze vindt dat de 250.000 studenten van de Vlaamse hogescholen en universiteiten niet genoeg worden gesteund tijdens de lockdown, nu de instellingen op digitaal afstandsonderwijs zijn overgestapt.
Er moet meer zekerheid komen over het bewaren van het recht op een herexamen. Afstandsonderwijs mag niet vervallen in zelfstudie en een hogere werklast. Ook vraagt de VVS meer aandacht voor studenten in een moeilijke financiële situatie. Daarnaast moet de communicatie naar de studenten toe beter en moeten ze ook betrokken worden bij de genomen beslissingen.
Om deel te nemen aan de actie moeten studenten een bericht plaatsen op sociale media om politici aan te sporen hen meer te steunen.
Meer dan 9.000 doden in Spanje
Na de Verenigde Staten en Italië heeft ook Spanje de grens van 100.000 besmettingen met het coronavirus gesloopt. De teller staat op 102.136 vastgestelde gevallen. Dat is een stijging met ruim 7.700 in 24 uur.
De longziekte eiste in het Zuid-Europese land ook al zeker 9.053 mensenlevens. Voor de vijfde dag op rij bezweken meer dan 800 mensen in 24 uur. Ruim 51.000 mensen liggen in het ziekenhuis, van wie bijna 5.900 op intensieve verzorging. 22.600 patiënten zijn genezen verklaard.
Italië verlengt maatregelen tot 13 april
De Italiaanse regering verlengt de beperkingen van de bewegingsvrijheid van de bevolking tot 13 april. Dat heeft de Italiaanse minister van Gezondheid Roberto Speranza woensdag in de Senaat bevestigd. De verlenging van de lockdownmaatregelen was begin deze week al min of meer aangekondigd door de regering.
In Italië gelden de meest strikte lockdownmaatregelen van Europa. Sinds 10 maart mogen de Italianen zich niet meer vrij bewegen. Scholen zijn dicht en hetzelfde is het geval voor veel bedrijven. Tot hiertoe gold het dat de maatregelen van kracht waren tot 3 april.
Gisteren raakte wel bekend dat een maatregel zou worden versoepeld. Ouders krijgen de toelating om met hun kinderen te gaan wandelen, op voorwaarde dat ze dicht bij huis blijven. Daarmee oogstte de regering veel kritiek van gezondheidsexperts. 'Een dwaze beslissing, die alle inspanningen van de voorbije weken teniet dreigt te doen', zei Giulio Gallera, de gezondheidscommissaris van de zwaargetroffen regio Lombardije.
Italië is het zwaarst getroffen Europese land. Het aantal mensen dat positief testte, bedraagt 105.000 en er zijn ook al meer dan 12.000 mensen gestorven.
Supermarkten Oostenrijk delen mondkapjes uit
Oostenrijkse supermarkten zijn begonnen met het uitdelen van eenvoudige mondkapjes. Ze moeten beschermen tegen het coronavirus en zijn vanaf 6 april in alle grotere levensmiddelenwinkels verplicht. Regeringsleider Sebastian Kurz had de maatregel begin deze week aangekondigd. Hij ziet het liefst dat iedereen al vanaf deze woensdag mond- en neusbescherming draagt.
Het ministerie van Gezondheid verschoof de officiële start naar begin volgende week, melden Oostenrijkse media. Het hoeft niet per se een mondkapje te zijn, als mond en neus maar worden bedekt. Ook patrouillerende agenten moeten een mondmasker dragen. De medische universiteit Wenen is enthousiast over de maatregel, maar andere deskundigen stellen dat de kapjes valse zekerheid bieden.
Staking bij Delhaize over coronamaatregelen
Drie Delhaizes in Brussel en een winkel in Namen houden woensdag de deuren dicht als gevolg van een vakbondsactie. De vakbonden verwerpen de coronacompensaties van de supermarktketen. Die wil haar personeel vijf extra verlofdagen geven en 400 tot 500 euro premie.
Bolsonaro: 'Corona een van grootste uitdagingen van onze generatie'
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zich in een vierde televisietoespraak over het coronavirus voor het eerst niet meer gekeerd tegen de maatregelen om te garanderen dat mensen weinig contact hebben. Hij zei dat het virus een realiteit is en 'een van de grootste uitdagingen van onze generatie vormt'. In eerdere toespraken noemde hij het virus 'een griepje' en verweet hij de oppositie 'hysterisch' te reageren.
Bolsonaro zegt zich zorgen te maken over de patiënten die in levensgevaar zijn, maar ook over het behoud van arbeidsplaatsen. Het middel tegen de pandemie mag volgens de Braziliaanse president niet erger zijn dan de kwaal. 'Wat gebeurt met de straatverkopers, bedienend personeel en andere zelfstandigen met wie ik mijn hele leven contact heb?'
In Brazilië werkt een groot deel van de beroepsbevolking zelfstandig in de informele sector, zonder een vast inkomen. Thuisblijven is volgens waarnemers geen optie omdat ze meestal niets hebben om op terug te vallen. In Brazilië zijn tot nu ruim 5.800 besmettingen vastgesteld. Zeker 202 mensen bezweken aan Covid-19.
123 nieuwe doden, recordaantal patiënten verlaat ziekenhuis
De afgelopen 24 uur zijn opnieuw 123 mensen in België aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 828. 93 procent van hen is ouder dan 65 jaar. Dat laat de federale overheidsdienst Volksgezondheid woensdag weten in zijn dagelijkse update van de cijfers.
In een dag zijn 560 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging tegenover de vorige dagen. 436 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. Dat is een record. Daardoor stabiliseert het aantal mensen met corona in de Belgische ziekenhuizen op 4.995.
Op intensieve zorgen liggen 1.088 patiënten, een toename met 67. Dat betekent dat iets meer dan de helft van de capaciteit is ingenomen. 834 mensen worden beademd, een stijging van 48.
Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.189 tot 13.964. Dinsdag waren er nog 876 nieuwe gevallen. De stijging heeft vooral te maken met het opdrijven van de testen, van zowat 3.000 per dag naar 4.250. Van het aantal nieuwe besmettingen zijn er 688 in Vlaanderen, 349 in Wallonië en 128 in Brussel. 24 zijn van voorlopig onbekende origine.
Hema gaat helft huur niet betalen
De Nederlandse winkelketen Hema heeft beslist om in april en mei slechts de helft van haar huur te betalen. Dat meldde CEO Tjeerd Jegen in een brief. De omzet in de Nederlandse winkels - die nog open zijn - is met een derde gekrompen. De meer dan 200 winkels in België, Frankrijk, Duitsland en Spanje zijn dicht.
'Als dit voortduurt, is de toekomst van ons bedrijf in gevaar', waarschuwt Jegen. Hema torst ruim 750 miljoen euro schulden.
Terugbetaling van geannuleerde reis mogelijk na twaalf maanden
Reizigers die hun reis geannuleerd zagen door de coronamaatregelen, kunnen na twaalf maanden een terugbetaling aanvragen. Dat heeft minister Nathalie Muylle woensdag aangekondigd in het Radio 2-programma 'De inspecteur'. Eerder was het alleen mogelijk die reis om te boeken.
Aanvankelijk besliste minister van Consumentenzaken en Economie Muylle (CD&V) eind maart dat de reissector een geannuleerde reis zou mogen vervangen door een voucher. Met die tegoedbon kunnen de gedupeerden een nieuwe reis boeken op een latere datum, voor hetzelfde bedrag. Compensatie in cash was niet mogelijk en reizigers moesten de voucher aanvaarden.
Dat leidde tot felle kritiek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop. Volgens de organisatie moet de optie bestaan om een reis terugbetaald te krijgen. Na de kritiek en overleg met de reissector heeft Muylle het besluit bijgestuurd. Een terugbetaling kan echter pas na twaalf maanden worden opgeëist, aldus Muylle. De reisorganisator heeft dan zes maanden om te betalen.
In Europa zijn sinds de uitbraak van de coronapandemie al meer dan 30.000 mensen bezweken aan het Covid-19. Dat blijkt uit een telling van het Franse persagentschap AFP. Ruim twee derde van de dodelijke slachtoffers viel in Italië en Spanje.
Met 30.063 overlijdens op 458.601 bevestigde gevallen is Europa het zwaarst getroffen door de coronapandemie, al lijken de Verenigde Staten goed op weg om koploper te worden. Het ergst getroffen Europese land is Italië met 12.428 doden, gevolgd door Spanje (8.189 doden) en Frankrijk (3.523 doden).
Dodentol New York loopt pijlsnel op
In de Verenigde Staten dreigt een drama, met New York als epicentrum van de snel uitbreidende corona-epidemie. De dodentol in de stad rondde woensdag de kaap van 1.000 en steeg met 164 naar 1.096. Het aantal besmettingen steeg in New York naar ruim 70.000.
New York is op weg de Spaanse hoofdstad Madrid in te halen als zwaarst getroffen regio, zoals de onderstaande grafiek aantoont.
Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, waarschuwt dat het aantal besmettingen volgende week enorm zal toenemen. Hij riep zondag uit tot de beslissende dag. Tegen dan moeten de ziekenhuizen voldoende capaciteit hebben om de stortvloed op te vangen.
Advies mondmaskers wordt herbekeken
De Economic Risk Management Group en Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor de volksgezondheid, herbekijken de vraag of iedereen een mondmasker moet dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Volgens Alexander De Croo, de minister van Financiën, op Radio 1 komt er 'heel binnenkort' een antwoord. Dat zal klaarheid scheppen in de publieke discussie die wordt gevoerd.
Ons land heeft niet voldoende mondmaskers om de hele bevolking te bevoorraden en de overheid wou de mensen ontraden massaal mondmaskers te hamsteren uit schrik dat er een te groot tekort zou ontstaan voor de medische sector.
Mensen kunnen zelf een masker maken en dragen als ze naar buiten gaan, maar het naleven van de basishygiëne is belangrijker. En zeker de handen wassen als je thuiskomt.
Steven Van Gucht
Viroloog en voorzitter van het Wetenschappelijk Comité van de overheid
Volgens een nieuwe studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) kunnen virusdruppeltjes tot acht meter afstand afleggen. Daarom raadt gewezen spoedarts Luc Beaucourt in Gazet van Antwerpen iedereen aan een mondmasker te dragen. 'Je komt er niet met anderhalve meter afstand. Er is ook geen intens contact nodig om besmet te raken.'
Viroloog Marc Van Ranst blijft achter de Belgische aanpak staan. 'Iedere regering is vrij eigen keuzes te maken. De onze is er voorlopig van overtuigd dat de huidige aanpak de beste is. Wat ze in Oostenrijk (verplicht in de supermarkt), Tsjechië of Bulgarije doen, is hun zaak.'
Viroloog Steven Van Gucht, de voorzitter van het Wetenschappelijk Comité van de overheid, vindt het evenmin nodig dat iedereen een masker draagt. 'Hoe meer afstand hoe beter, blijkt uit de studie. Maar het moet werkbaar blijven. Uiteraard kunnen mensen zelf een masker maken en dragen als ze naar buiten gaan, maar het naleven van de basishygiëne is belangrijker. En zeker handen wassen als je thuiskomt.'
100.000 ongeschikte mondmaskers worden teruggeroepen
De Vlaamse overheid roept alle 100.000 mondmaskers terug die ze vorige week verdeelde onder de revalidatieziekenhuizen. Dat liet Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid weten. 'Ze voldoen niet aan de industriële FFP3-kwaliteit die beloofd was door de leverancier', zegt Moonens.
Het Vlaams Agentschap had in een eerste reactie gezegd dat de mondkapjes wel gebruikt konden worden door andere zorgverleners, die bijvoorbeeld niet in contact komen met patiënten. UIteindelijk werd dan toch beslist alle ongeschikte maskers uit roulatie te halen.
'Ruim 1 miljoen banen getroffen in auto-industrie'
Het werk van 1,1 miljoen Europeanen in de auto-industrie wordt geraakt door de coronacrisis, waarschuwt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Volgens de belangenclub zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid nog groter als ook het banenverlies in de toeleveringsketen en gerelateerde branches wordt meegeteld.
Omdat de Europese autofabrieken de productie hebben stilgelegd, zijn er in de Europese Unie tot nu toe ongeveer 1,2 miljoen auto's minder geproduceerd, stelt ACEA. Volgens ACEA werken 2,6 miljoen Europeanen in de autoproductie, en tekent de sector met aanverwante sectoren voor bijna 14 miljoen banen in de EU.
'De coronacrisis heeft 'de industrie bijna tot stilstand gebracht', zegt ACEA-baas Eric-Mark Huitema. 'Onze sector heeft dit nog nooit meegemaakt.' Hij vroeg de Europese Commissie en de lidstaten vorige week al om hulpmaatregelen en sprak toen van de ergste crisis ooit voor de autosector.
Moody's verlaagt vooruitzicht Brussels Airport naar negatief
Het kredietratingbureau Moody's heeft de vooruitzichten voor Brussels Airport verlaagd van stabiel naar negatief. Het verwacht dat het aantal passagiers in Zaventem dit jaar met 30 procent daalt door de coronacrisis. Moody's merkt wel op dat Brussels Airport, met zijn sterke infrastructuur, het potentieel heeft om stevig te herstellen na de crisis.
Het oordeel over Brussels Airport maakt deel uit van een rapport waarin Moody's elf Europese luchthavens tegen het licht houdt. Daarin wijst de kredietbeoordelaar erop dat de vooruitzichten voor een vlot herstel van het luchtvaartverkeer somber zijn, door de reisrestricties, de economische inzinking en de verslechterde financiële positie van de luchtvaartmaatschappijen.
Saoedi-Arabië zet hadj op de helling
De Saoedische autoriteiten hebben moslims wereldwijd opgeroepen de voorbereidingen voor de hadj, de grote pelgrimstocht, op te schorten. Een afgelasting van de pelgrimstocht eind juli is er nog niet.
De hadj, die in 2019 2,5 miljoen gelovigen aantrok, is een belangrijke bron van inkomsten voor het koninkrijk. Eerder in maart schortte Saoedi-Arabië de Umrah, de kleine pelgrimstocht, op uit angst dat het coronavirus zich zou verspreiden in de heilige steden Mekka en Medina.
Saoedi-Arabië heeft 1.563 besmettingen en 10 doden geregistreerd. Het land nam enkele maatregelen, waaronder de opschorting van gebeden in moskeeën.
Het coronavirus in kaart gebracht: 859.796 besmettingen
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn minstens 859.796 mensen in zeker 180 landen besmet geraakt. Dat leert de jongste update van de cijfers die De Tijd woensdag publiceerde.
Het epicentrum van de pandemie is stilaan verschoven naar de Verenigde Staten, waar dinsdag 865 nieuwe doden werden geteld, een dagrecord. Inmiddels zijn in de VS al meer dan 4.000 doden gevallen. Projecties spreken van mogelijk 100.000 tot 240.000 doden in het land.
Jack Ma levert 800 beademingsmachines in Luik
Een levering van 800 beademingsmachines en ander medisch materiaal is aangekomen op de luchthaven van Luik. Het materiaal wordt verspreid over verschillende Europese landen in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om een schenking van de twee stichtingen van de e-commercegigant Alibaba en zijn stichter Jack Ma.
Behalve de 800 beademingstoestellen gaat het om 300.000 stuks beschermingskledij en 300.000 mondmaskers. Cainiao Network, het logistieke filiaal van Alibaba, heeft het aantal cargovluchten naar Luik verhoogd naar vijf per week. De afgelopen weken deden de twee stichtingen verschillende schenkingen van medisch materiaal aan Europese landen, maar ook aan landen in Azië en Afrika.
Helft woonkredieten komt in aanmerking voor betaalpauze
Liefst 55 procent van de hypotheken komt in aanmerking voor de steunmaatregelen die de federale regering en de banken hebben uitgewerkt voor de coronacrisis.
De financiële impact voor de banken kan oplopen tot bijna 1 miljard euro.
De financiële impact voor de banken van de betaalpauze in de woonkredieten kan oplopen tot bijna 1 miljard.
Ziekenhuizen klagen over niet-aansluitende mondmaskers
Een deel van de 770.000 FFP2-maskers die de overheid aan de ziekenhuizen heeft bezorgd en die in contact met coronapatiënten moeten worden gedragen, blijkt te groot of te klein voor het zorgpersoneel. De maskers sluiten niet bij iedereen goed aan. Bij sommigen kan het virus langs openingen aan de mond en de neus binnenglippen.
Verschillende ziekenhuizen hebben het probleem bij de federale overheid aangekaart. 'Een probleem voor de volksgezondheid is er nooit geweest', zegt minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open VLD), die sinds vorige week belast is met de zoektocht naar mondmaskers. De Backer zoekt uit hoe de maskers kunnen worden aangepast.
'Laat lokale banken lokaal economisch weefsel steunen'
'Daarnaast zou het slim zijn mochten de lokale productieketens niet stoppen elkaar klantenkrediet en leverancierskrediet te verlenen, maar dat net in stand houden.'
'We moeten vermijden dat bedrijven cash hamsteren, want dan krijgen we een onnodige sterfte in het lokale netwerk. De liquiditeitsgaten die daarbij vallen, moeten tijdelijk gevuld worden door de overheid en de banken, niet door klanten en leveranciers. Dat is de enige manier.'
Ducarme werkt aan moratorium op faillissementen
Denis Ducarme (MR), de minister van Middenstand, Zelfstandigen en Kmo's, overweegt een moratorium op faillissementen. Dat moet kmo's en zelfstandigen in moeilijkheden de kans geven de coronacrisis te overleven.
Ducarme heeft een koninklijk besluit klaar om faillissementsprocedures tijdelijk stil te leggen. Bedrijven die hun betalingen niet meer kunnen doen, zouden beschermd worden tegen alle vragen voor een faillissement, ongeacht of het gaat om een vraag van een kredietverstrekker, het parket of van het bedrijf zelf.
Aantal besmettingen in China stijgt naar 573
In China zijn in 24 uur tijd 573 nieuwe besmettingen en 35 doden geregistreerd. Daarmee stijgt het aantal nieuwe gevallen voor de tweede dag op rij. Het gaat om bijna 150 meer gevallen dan een dag geleden.
De cijfers worden nauwlettend in de gaten gehouden want China vreest een tweede besmettingsgolf, die het land en de economie een nieuwe klap kan geven. Zowat 80.000 mensen zijn nu besmet.
Tot nu toe heeft het longvirus in het Aziatische land 2.870 levens geëist. Bijna alle sterfgevallen en nieuwe ziektegevallen vonden plaats in Hubei, de centraal-Chinese provincie waar het virus voor het eerst opdook.
Meer meldingen van criminele geldstromen
De voorbije week zijn in ons land 650 meldingen binnengekomen over verdachte geldstromen. Dat is meer dan gemiddeld, bevestigt de antiwitwascel.
'De medische en economische impact en het risico op meer geweld en conflicten maken deze crisis tot de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog', zegt de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres.
Het is een crisis 'die de krachtigste en meest effectieve reactie vereist'. 'Die kan alleen bereikt worden door solidariteit en het loslaten van politieke spelletjes en het besef dat de mensheid op het spel staat.'
Volgens Guterres is de internationale gemeenschap nog ver verwijderd van die solidariteit, omdat de ontwikkelde landen vooral hun eigen economieën ondersteunen.
'Lockdown weegt zwaar op jongeren'
Door de coronamaatregelen zien chatlijnen een enorme toevloed aan hulpvragen van jongeren, meldt De Morgen.
Die van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling en het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) zien het aantal gesprekken verdrievoudigen.
'We merken ook dat wie voor het eerst contact opneemt met de hulplijn vaak praat over conflicten thuis door de coronamaatregelen', zegt de coördinator van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling.
Bij CLBch@t, een chatbox van de Centra voor Leerlingenbegeleiding, is het aantal vragen over conflicten in het gezin en over angsten meer dan verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Hema vreest voor voortbestaan
De Nederlandse winkelketen Hema is keihard geraakt door de coronacrisis. De omzet van de warenhuisketen is zo hard gedaald, dat het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. Dat meldt de Nederlandse krant FD op basis van een brief die Hema-topman Tjeerd Jegen vorige week aan de verhuurders van de Hema-panden heeft gestuurd.
In de brief deelt Jegen mee dat het bedrijf in april en mei slechts de helft van de verschuldigde huur zal betalen. Hema bespaart zo miljoenen euro's. De huurlasten van Hema bedragen zo'n 13 miljoen euro per maand. Het is onduidelijk hoe de pandeigenaren reageren op de brief. Volgens een Hema-woordvoerder hebben veel verhuurders 'heel positief' gereageerd op de brief.
Alle winkels van de warenhuisketen in Frankrijk, België, Spanje en Duitsland zijn gesloten door de overheidsmaatregelen. De Nederlandse winkels zijn wel open, maar Hema zag de omzet er met ongeveer een derde krimpen.
'Afsluiten Wuhan voorkwam 700.000 besmettingen in China'
Het afsluiten van de Chinese stad Wuhan op 23 januari heeft voorkomen dat 700.000 mensen het virus kregen. Dat schrijven onderzoekers uit China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
De onderzoekers gebruikten medische rapporten, openbare informatie en data van mobiele telefoons om te zien hoeveel en waarheen mensen hebben gereisd.
'Uit onze gegevens valt op te maken dat het reisverbod in Wuhan de rest van China de tijd heeft gegeven zich voor te bereiden op het coronavirus', zegt een van de onderzoekers. 'De maatregelen van China hebben goed gewerkt. Door het reisverbod werd het contact tussen besmette patiënten en mogelijke ontvangers van het virus verbroken.'
De mobiele data tonen aan dat veel minder werd gereisd tijdens het Chinees Nieuwjaar, normaal de drukste reisperiode van het jaar in China.
Belgen in New York: 'Ik vrees een groot sneeuwbaleffect'
De miljoenenstad New York is in sneltempo een van de mondiale epicentra van Covid-19 geworden. Met veldhospitalen hoopt men er de woekerende epidemie op te vangen.
'Franse moeder eist miljardendividend van BNP Paribas Fortis'
Net nu de banken de vraag krijgen de economie te steunen, is BNP Paribas van plan 1,9 miljard euro dividend weg te halen bij zijn Belgische dochter BNP Paribas Fortis, zowat de volledige winst van de Belgische bank. Dat meldt De Standaard.
Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) herhaalt zijn oproep geen dividenden uit te betalen. Ook de Europese Centrale Bank stuurde die boodschap uit. De Belgische staat is de grootste aandeelhouder van het Franse BNP Paribas.
De Franse bankreus wil zijn dividendbeleid gewoon voortzetten en heeft daarvoor het geld van zijn Belgische dochter nodig. Als de Fransen hun plan doorzetten, zouden ze niet alleen de Belgische buffer verzwakken, maar tezelfdertijd hun capaciteit om de Franse economie te steunen vergroten. 'Dat zou nergens op slaan en heel onsolidair zijn', zegt Koen Schoors, professor economie aan de UGent.
Dagrecord in VS: 865 doden
In de Verenigde Staten is dinsdag het hoogste aantal doden op een dag geteld. De Johns Hopkins Universiteit meldt 865 coronadoden.
Dat brengt de totale Amerikaanse dodentol op meer dan 4.000. Projecties spreken over 100.000 tot 240.000 doden in het land.
Ter vergelijking: in 1918 - toen de Amerikaanse bevolking veel kleiner was - overleden 675.000 Amerikanen aan de Spaanse griep. De Aziatische griep maakte in 1957 70.000 tot 116.000 doden in de VS.
President Donald Trump, die zijn minimaliserende houding ('back in business' tegen Pasen) helemaal lijkt te hebben verlaten, zei dinsdag dat de Verenigde Staten zich moeten klaarhouden voor 'twee pijnlijke weken'. 'We staan wellicht voor de vreselijkste crisis ooit.'
De VS zijn een van de zwaarst getroffen landen door het virus. De stad New York is het epicentrum van de uitbraak in het land. Daar zijn al meer dan duizend mensen omgekomen. In dit artikel getuigen Belgen in die vastzitten in de stad: 'Ik vrees een groot sneeuwbaleffect.'