1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Ook betalingsuitstel voor consumentenkrediet in de maak

In navolging van het betalingsuitstel voor hypotheekleningen, is er zo'n regeling in de maak voor autoleningen, kredietkaarten en andere consumptiekredieten.
  • Ruim 60.000 corona-doden in VS

    In de Verenigde Staten heeft het corona-virus nu al meer dan 60.000 dodelijke slachtoffers gemaakt. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Daarmee is de dodentol van het virus al hoger dan tijdens de Vietnam-oorlog, waarbij ruim 58.000 Amerikaanse militairen het leven lieten.

  • Hoger onderwijs verdeeld over online examens

    Over een maand gaan de eerste examens van start aan de Vlaamse universiteiten. De KULeuven kiest er ondanks corona voor zoveel mogelijk examens op de campussen te laten plaatsvinden. 'Online examens zijn te risicovol om ineens uit te rollen.' Lees er  hier meer.

  • Ook betalingsuitstel voor consumentenkrediet in de maak

    Na de regeling om hypotheekleningen te pauzeren voor wie getroffen wordt door de coronacrisis, wordt gewerkt aan een regeling voor betalingsuitstel voor autoleningen, kredietkaarten en andere consumptiekredieten. Het plan is om volgende week te stemmen over een amendement. Als dat goedgekeurd wordt, zou de regeling retroactief op 1 mei van kracht worden. Het geldt voor tal van consumentenkredieten, van persoonlijke leningen tot kredietkaarten.

  • Alcoholmisbruik neemt toe

    Hoewel de algemene consumptie daalt, zijn er signalen dat er meer alcoholmisbruik is. 'Sinds week twee van de lockdown krijgt onze DrugLijn duidelijk meer telefoons over alcoholisme. Zowel van mensen die vinden dat ze een probleem hebben als van hun partners en kinderen', zegt Katleen Peleman, woordvoerder van het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en Drugs. 'Vooral thuiswerkers ontwikkelen ongezonde gewoontes en soms zelfs een echt alcoholprobleem. Ex-alcoholici hervallen. Heel wat mensen voelen zich eenzaam en zijn angstig en gespannen. De combinatie met alcohol is nefast.'

    Tegelijkertijd is de dalende consumptie nefast voor wijnbouwers, bierbrouwers en drankstokers. Daarover leest u meer in dit artikel.

  • Lage lonen in tijdelijke werkloosheid verliezen nauwelijks inkomen

    Iedereen in tijdelijke werkloosheid ziet zijn maandelijks inkomen dalen. Maar op jaarbasis is er voor de lage lonen geen of een beperkt inkomensverlies, berekende de Nationale Bank. Uit de simulaties bleek er wel een verlies voor gemiddelde en hoge lonen. De Nationale Bank simuleerde de gevolgen voor verschillende inkomenscategorieën.

  • Musea bereiden zich voor op heropening

    De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel hebben woensdag meer details vrijgegeven over de heropstart. Er wordt onder meer gewerkt aan een samenwerking met galerieën. Het is de bedoeling dat zij werken van moderne Belgische kunstenaars uit het museum kunnen lenen.

    Lees er hier alles over.

  • 'Kotmadam' Xior richt intern solidariteitsfonds op

    Xior, de kotmadam van de Brusselse beurs, gaat een intern solidariteitsfonds oprichten ter ondersteuning van de kwetsbaarste huurders.

    De bedoeling is dat het fonds wordt gefinancierd door vrijwillige bedragen van de CEO, de bestuurders en het management. Ze zijn bereid 15 procent van hun totale vergoeding vanaf april tot eind dit jaar in het fonds te storten. Daarmee volgt Xior het voorbeeld van D’Ieteren en Solvay, die ook een eigen solidariteitsfonds hebben opgericht.

    Voorlopig ondervindt Xior, dat bijna 8.000 studentenkamers verhuurt in België, Nederland, Spanje en Portugal, nog weinig hinder van wanbetalers. Zowel voor april als mei zijn de huurgelden grotendeels binnen.

    Begin februari was CEO Christian Teunissen nog te gast bij beleggen-redacteur Serge Mampaey in onze reeks CEO Talks. Bekijk de video hieronder.

    Christian Teunissen (Xior)

  • Volgende week opnieuw voluit kortingen in supermarkten

    Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) wil dat de supermarkten vanaf volgende week opnieuw voluit kortingen toelaten. Dat heeft ze woensdag gezegd in de Kamercommissie Economie. 'Ik hoop dat de ministerraad morgen ingaat op de vraag om het verbod op kortingen te schrappen vanaf volgende week, aangezien het moment mij daartoe nu aangewezen lijkt', zei de minister. Na de aankondiging van de strenge maatregelen tegen de verspreiding van het corona-virus, werden kortingsacties verboden, om het hamsteren tegen te gaan. Momenteel mogen kortingen en promoties in supermarkten wel weer, maar enkel als het gaat om acties die al beslist of in uitvoering waren voor 18 maart.

  • Nintendo profiteert van quarantainehit 'Animal Crossing'

    De videogame Animal Crossing heeft al zo'n 20 jaar een trouw nichepubliek. Maar door de wereldwijde lockdowns is het lieflijke escapisme van het spel de voorbije weken uitgegroeid tot een heuse mainstreamhype. Producent Nintendo wrijft zich in de handen. Het databedrijf Superdata vlooide uit dat in maart alleen al 5 miljoen digitale exemplaren van de game werden verkocht, een absoluut record in de online verkoop.  
    Lees er hier alles over.

  • CREG: ‘Kerncentrales vormden geen oneerlijke concurrentie'

    Terwijl windparken moeten worden stilgelegd, blijven de kerncentrales wel op volle kracht draaien op momenten van overaanbod. Toch doet uitbater Engie Electrabel niets mis, oordeelt de energiewaakhond CREG. Door de coronacrisis is er overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt. Dat Engie Electrabel het overaanbod in de hand werkt door de kerncentrales op volle kracht te laten draaien, zet kwaad bloed in de energiewereld.
    Lees er hier meer over.

  • Ethias laat helft van personeel ook na lockdown thuiswerken

    Ook na de versoepeling van de lockdown laat Ethias de helft van zijn werknemers thuiswerken, zegt topman Philippe Lallemand.'Het virus stopt niet na 4 mei', laat hij verstaan. 'Een team A en een team B, die dan om beurten naar hun kantoor gaan. We nemen die beslissing ook zodat onze werknemers een beter evenwicht kunnen vinden tussen hun werk en hun privéleven.' 

    Ethias slaagde er vorig jaar in om zijn nettowinst met 16 procent op te krikken naar 212 miljoen euro. Maar die sterke prestatie wordt nu overschaduwd door de coronacrisis. Het is volgens Lallemand nog te vroeg om daarvan de exacte impact in te schatten. Maar de storm op de beurzen heeft in het eerste kwartaal wel al zwaar op de groep gewogen zegt hij. De resultaten vallen 20 miljoen euro lager dan was gebudgetteerd. .

  • Aantal Britse doden sterk naar boven bijgesteld

    Het officiële aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is woensdag fors naar boven bijgesteld tot 26.097. Dat omvat voor het eerst ook sterfgevallen in verpleeghuizen en particuliere huishoudens. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk nu meer sterfgevallen telt dan Frankrijk en Spanje. Hoewel internationale vergelijkingen moeilijk zijn, bevestigen de nieuwe cijfers de positie van Groot-Brittannië onder de Europese landen die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen.

  • Groen licht om bedrijven te openen vanaf 4 mei

    Op dit moment vergaderen de topministers van de federale regering en de regionale ministers-presidenten, in aanwezigheid van de experts van de GEES. De experts hebben verklaard dat de huidige evolutie van de covid-19-epidemie toelaat dat zoals voorzien op 4 mei fase 1A van het Belgische afbouwplan in werking treedt. Dat meldt premier Sophie Wilmès in een persbericht. De experts dringen er wel op aan dat de beschermende maatregelen, de testing en de tracing zo snel mogelijk operationeel zijn.

  • Auto's blijven aan boord van schepen wegens plaatstekort in Zeebrugge

    Auto's die geleverd worden in de haven van Zeebrugge blijven voorlopig aan boord van de vrachtschepen. Dat bevestigt de haven van Zeebrugge woensdag. De schepen worden voorlopig niet gelost omdat er plaatstekort is om auto's te stockeren in de haven.

    Omdat de autoverkoop in Europa bijna volledig stilligt door de coronacrisis blijven auto's staan in de haven van Zeebrugge. Ondertussen zijn al extra percelen vrijgemaakt om auto's te stockeren maar de schepen met auto's bleven tot vorige week toekomen. Daarom worden schepen die nog toekomen niet meer gelost. "De schepen meren aan in onze haven maar de auto's blijven aan boord. Ze mogen dus blijven liggen", klinkt het bij de haven van Zeebrugge.

    Normaal moeten schepen betalen voor hun ligplaats aan de kaai maar dat heeft de haven geschrapt voor de eerste 30 dagen na aankomst. De autobehandelaars en de haven hopen dat de autoverkoop snel opnieuw op gang komt.

  • 'Hertz dreigt te kapseizen'

    De autoverhuurder Hertz verkeert in slechte papieren, en staat op het punt uitstel van betaling aan te vragen. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het bedrijf en zijn adviseurs onderhandelen met de schuldeisers, zodat een faillissement afgewend kan worden. Maar volgens de krant is dat verre van zeker. Op de beurs van New York is de handel in het aandeel tijdelijk stilgelegd.

  • Zwitserse steun voor Lufthansa

    De Zwitserse regering vraagt het parlement 1,9 miljard Zwitserse frank (1,2 miljard euro) aan steun voor de lokale luchtvaartmaatschappijen Swiss en Edelweiss, die allebei in handen zijn van het Duitse Lufthansa. De bedoeling is dat de Zwitserse staat zich garant stelt voor de 1,275 miljard frank aan leningen aan de twee maatschappijen, 600 miljoen frank dient om gerelateerde bedrijven uit de sector financieel te ondersteunen. 

    1,2 miljard euro
    Zwitserse steun
    De Zwitserse regering vraagt in totaal 1,9 miljard Zwitserse frank (1,2 miljard euro) aan steun voor zijn luchtvaartsector

    Intussen blijft het wachten of ook de Belgische overheid met steun voor Brussels Airlines over de brug komt. Die Lufthansa-dochter smeekt om 290 miljoen euro aan steun, maar de regering eist een inspanning van de aandeelhouders van de Duitse luchtvaartmaatschappij. Zelf rekent Lufthansa op 9 miljard euro aan Duitse steun. 

  • 100 kilogram aardappelen kost nog maar 1 euro

    De coronacrisis maakt dat de aardappelprijs volledig in elkaar is gezakt. Aardappelen zijn zo goed als niets meer waard. De prijs voor 100 kilogram is ineengestort naar 1 euro: historisch laag.

    Het gaat om de prijs van vrije aardappelen. Dat zijn aardappelen die niet onder contract worden geteeld door de aardappelboer. Ze zijn meestal goed voor een derde van de oogst van de landbouwers, de rest wordt onder contract geteeld. Normaal zijn vrije aardappelen iets duurder dan contractaardappelen.

    Voor de coronacrisis gingen ze weg voor ongeveer 20 euro per honderd kilogram. Het was de bedoeling die vrije aardappelen rond deze periode naar de markt te brengen, maar de vraag is als gevolg van de coronacrisis volledig weggevallen. Het gaat namelijk om frietaardappelen, maar door het verplicht sluiten van de horeca en het wegvallen van de vele zomerfestivals en evenementen zullen veel minder frietjes worden gegeten. 

      In de supermarkt liggen aardappelen in de rekken van 1 à 1,5 euro per kilogram. Dat zijn tafelaardappelen, een andere variant dan de vrije aardappelen. De landbouworganisaties Algemeen Boerensyndicaat en Boerenbond roepen supermarkten en consumenten op lokale producten te kopen om de landbouwsector in deze moeilijke tijden te steunen. 

  • Verzekeringsreus Aon vraagt loonoffer van 20 procent aan personeel

    De Britse verzekeringsmakelaar is hard getroffen door de coronacrisis. Daarom vraagt CEO Gregg Case aan de 50.000 werknemers van het concern 20 procent van hun loon in te leveren. De top van het bedrijf zal een loonkorting van 50 procent doorvoeren, belooft de CEO. 

    Het bedrijf heeft volgens Case twee opties om de naderende zware recessie het hoofd te bieden: snijden in het aantal jobs of in de salarissen. Case kiest voor het laatste. In veel landen zijn loonkortingen alleen mogelijk op basis van vrijwilligheid. Aon is de op een na grootste verzekeringsmakelaar ter wereld en heeft in ons land 370 werknemers in kantoren in Brussel, Antwerpen, Gent en Luik. 

  • Crevits ziet brood in halvering handelshuur

    Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) toont zich positief over het voorstel van de zelfstandigenorganisatie Unizo om de handelshuur tijdelijk te halveren. Ondernemers kampen door de coronacrisis met problemen om de huur van hun pand te betalen. Unizo had daarom voorgesteld dat de verhuurder 50 procent van de huur zou kwijtschelden.

    Huurders die niet meteen kunnen betalen, kunnen via de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV een voorschotregeling uitwerken. Op die manier zou de verhuurder meteen de helft van zijn huur krijgen. Op een vraag van N-VA-parlementslid Maaike De Vreese zegt minister Crevits het voorstel genegen te zijn, maar dat de praktische haalbaarheid nog onderzocht moet worden. Dat gaat dan onder meer over de rentevoet, en of PMV wel rechtstreeks kan betalen aan een verhuurder. 

  • Volvo Cars Gent draait (bijna) op volle capaciteit

    Bij Volvo Cars Gent hoopt men uiterlijk tegen maandag opnieuw op dezelfde capaciteit te draaien als voor de lockdown. Sinds vorige week is de band heropgestart, en de snelheid is deze week stelselmatig opgedreven. 'We hebben de laatste zes weken intensief gewerkt aan nieuwe maatregelen voor afstand houden en hygiëne', zegt fabrieksdirecteur Stefan Fesser. 'Het is een volledige nieuwe opbouw. Onze manier van werken verandert grondig.'

    Zo staan op de grond overal oranje bollen om de 1,5 meter afstand te garanderen. Twaalf stewards kijken erop toe dat die regel wordt gerespecteerd. Verder zijn er mobiele units geïnstalleerd voor het wassen van de handen, en er geldt binnen de fabriek éénrichtingsverkeer. Waar kan, is plexiglas voorzien. 

    Bij Volvo Cars Gent worden de XC40 en de V60 gebouwd.  

  • Contactonderzoek moet nog week proefdraaien

    Vanaf volgende week 4 mei beginnen de regio's met de manuele tracing van de contacten van besmette personen. Ze zitten daarvoor in de laatste rechte lijn. Vlaanderen moest de gunning van het contract wel overdoen. 

    In een callcenter zullen daartoe opgeleide medewerkers besmette personen opbellen, hun contacten in kaart brengen en die contacten vervolgens opbellen. De contacten krijgen dan een 'risicoprofiel' en daaraan gekoppelde adviezen. 

    Het zal nog wel even duren voor alles op volle kracht is. Pas tegen 11 mei - bij de opening van de winkels - is dat het geval. 

  • Italiaanse luchtvaartmaatschappij ziet omzet kelderen met 97 procent

    De omzet van Alitalia, de noodlijdende nationale luchtvaartmaatschappij van Italië, is dramatisch gedaald. Voorlopige cijfers voor april spreken van een terugval met 97 procent, meldt de nieuwe beheerder die de Italiaanse regering aangesteld heeft woensdag in het parlement. De regering is Alitalia aan het nationaliseren.

    In een parlementscommissie liet Giuseppe Leogrande optekenen dat de omzet in maart, in vergelijking met twaalf maanden eerder, met 76,5 procent gedaald is naar zowat 44 miljoen euro. In de periode van 1 tot en met 23 april is er een instorting met 97 procent tot minder dan 5 miljoen euro omzet. Het dagelijkse aantal vluchten is teruggevallen tot 49, tegenover meer dan 500 in januari.

    De malaise bij Alitalia is niet alleen te wijten aan gesloten grenzen, reisverboden of geschrapte vluchten. Het bedrijf zat al langer in de knoei. Het is al jarenlang verlieslatend en overleeft sinds 2017 dankzij overbruggingskredieten van de overheid.

  • Kustburgemeesters willen tweedeverblijvers vanaf 18 mei toelaten

    De kustburgemeesters willen huurders van vakantieappartementen opnieuw toelaten vanaf 8 juni. Dat hebben ze woensdag besproken op het kustburgemeestersoverleg. De tien kustburgemeesters kwamen in Brugge samen om een plan voor de zomer te bespreken. Ook willen ze vanaf 18 mei opnieuw tweedeverblijvers toelaten aan de kust.

    ©JONAS LAMPENS

    De tien kustburgemeesters zaten woensdag samen om een plan voor de zomer op te stellen. Voorlopig hebben ze nog niets concreets beslist, maar vooral de grote lijnen van het plan besproken. Zo willen de kustburgemeesters vanaf 18 mei weer tweedeverblijvers en campingbewoners toelaten.

    Vanaf 8 juni zouden huurders van vakantieappartementen opnieuw welkom zijn aan de kust. 'Dat is allemaal op voorwaarde dat het volgens het federale kader mogelijk is. Als het niet veilig is, laten we het niet toe. Het wordt zeker een plan in verschillende fasen', vertelt gouverneur Carl Decaluwé.

    Pas later zouden dagtoeristen en de opening van de horeca aan bod komen. Elke kustgemeente zal nu verder een eigen plan uitwerken. 'Op 11 mei is er opnieuw overleg, tegen dan zal er ook een duidelijk plan inzake strand en veiligheid zijn in samenwerking met de politie.' Vanaf dan zal provinciebedrijf Westtoer alles samenbrengen in één plan voor de kust.

    Het dragen van mondmaskers op de dijk of op het strand kwam niet ter sprake. 'Het is voor de burgemeesters een aartsmoeilijke opdracht, maar de vergadering was constructief. We begrijpen dat iedereen naar de kust wil komen, maar we moeten beseffen dat het geen normale zomer wordt', zei burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (sp.a).

  • Bioscopen mikken op zomervakantie

    De Belgische bioscopen hebben maatregelen uitgewerkt om hun werknemers en het publiek veilig te ontvangen als hun zalen weer open mogen. Het plan met onder meer respect voor social distancing wacht op feedback en het fiat van de overheid en de gezondheidsexperts. 

    Dat er impact zal zijn op de zitcapaciteit is evident, maar hoeveel zetels worden opengelaten tussen twee bezoekers ligt nog niet vast, zegt Kinepolis. Details over de geplande maatregelen wil de marktleider nog niet kwijt. 'We communiceren pas als we de zegen krijgen van de overheid', zegt ook Thierry Laermans, de secretaris van de Federatie van Belgische Cinema's.

    De cinema's hopen voor de zomervakantie te kunnen heropenen. Laermans: 'Zo kunnen we de Belgen entertainen die in deze moeilijke tijden snakken naar veilige ontspanningsmogelijkheden dicht bij huis.'

    Zal er wel genoeg filmaanbod zijn gezien veel releases uitgesteld zijn? Eerst zicht krijgen op een heropening en vervolgens kunnen we aan tafel met de filmdistributeurs, luidt het bij de bioscoopuitbaters. Het wordt een mix van nieuwe titels als Wonder Woman 2, Mulan en Tenet en een herneming van films waarvan de reguliere levensduur werd afgebroken door de wereldwijde sluiting van de bioscoopzalen. 

    ©RV DOC

  • Kwart minder woonkredieten door einde woonbonus en corona

    Het aantal nieuwe hypotheekleningen is in het eerste kwartaal met 23 procent gedaald. Dat komt vooral door de rush - wegens de afgeschafte woonbonus - eind 2019, maar ook door de lockdownmaatregelen. Alleen in de tweede helft van maart werden geen aktes meer verleden bij de notaris. 

    Ivo Van Bulck, de secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet, verwacht dat de maatregelen om de pandemie te bestrijden in het tweede kwartaal de kredietverlening blijven beïnvloeden.

  • Geen vluchten van Brussels Airlines tot 1 juni

    Door reisverboden en -beperkingen is de vraag naar vliegtickets bijna stilgevallen. Daarom beslist de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines de vluchten twee weken extra op te schorten, tot zeker 1 juni. 

    De Belgische maatschappij houdt nog 'enkele vliegtuigen stand-by voor eventuele extra repatriëringsvluchten en het vervoer van humanitaire goederen', klinkt het in een persbericht.

    Klanten hebben tot 31 augustus om hun tickets om te boeken naar een nieuwe vertrekdatum en/of andere bestemming. De reis kan worden uitgesteld tot 30 april 2021. 

  • Minstens even belangrijk als vaccin: de zoektocht naar medicatie

    In de slipstream van de wereldwijde jacht op een coronavaccin is er een andere, even belangrijke, speurtocht aan de gang: die naar medicatie om gehospitaliseerde Covid-19-patiënten beter te behandelen.  

    Omdat er (nog) geen virusremmers zijn, lopen in binnen- en buitenland klinische studies om uit te zoeken of bestaande medicatie, die al haar nut bewees bij andere aandoeningen, kan dienen voor de behandeling van Covid-19. ‘Idealiter leidt dat tot kortere hospitalisaties en een minder lange beademing', zegt Geert Meyfroidt, staflid intensieve zorgen in het UZ Leuven. 

    Er is geen virusremmer of bewezen coronamedicatie ter beschikking. We bieden Covid-19-patiënten ondersteunende zorg.

    Geert Meyfroidt
    Staflid intensieve zorgen UZ Leuven

  • Nieuwe telling coronatests

    In de dagelijkse rapportering zullen flink meer afgenomen coronatests gemeld worden. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht. Sciensano, het wetenschappelijk instituut dat de overheid bijstaat in de strijd tegen het nieuwe coronavirus, zal voortaan de tests mee opnemen uit het nationale labonetwerk van privébedrijven. Dat is mee opgezet door minister Philippe De Backer (Open VLD), de coronamateriaalman van de federale regering.

    Er is wat verwarring ontstaan over het aantal tests. De Backer liet deze week in De Tijd verstaan dat het aantal tests afgelopen week schommelde tussen 10.000 en 15.000 per dag. Ter herinnering: het streefdoel na 4 mei, wanneer de coronamaatregelen versoepeld worden, is 25.000 per dag.

    Die 10.000 à 15.000 is totaal niet wat Sciensano rapporteert. Een overzicht van de afgelopen week: 6.520, 6.162, 6.000, 8.396, 9.401, 8.266, 4.290, 5.214. Navraag leert dat Sciensano alleen het aantal unieke personen telt op wie getest is. Zij kunnen elk meerdere keren getest zijn. Plus: Sciensano telde alleen de tests uit de klassieke netwerken van klinische labo's en ziekenhuizen, aangevuld met het testproject in de rusthuizen. Daar gaat het aantal tests stilaan naar 100.000. Sciensano zal dat in zijn rapportering allemaal stroomlijnen. 

  • Groenen vragen federaal noodfonds voor culturele sector

    De groene Kamerfractie wil een noodfonds voor de artiesten en technici uit de culturele sector. Ecolo-Groen heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend dat volgens Kamerlid Julie Chanson de betrokkenen een basisinkomen moet garanderen.

    De Franstalige minister van Cultuur, Bénédicte Linard (Ecolo), had eerder deze week al aangegeven dat de Franse Gemeenschap alleen niet in staat is de problemen van de cultuursector het hoofd te bieden. Verschillende federaties hebben de federale regering om een KB gevraagd waardoor de artiesten en medewerkers toegang krijgen tot het stelsel van tijdelijke werkloosheid.

    De filmwereld en de podiumkunsten kijken naar de taxshelter. Een piste daar is het plafond van de fiscale vrijstelling te verhogen waarop bedrijven die in de sector investeren een beroep kunnen doen.

    De cultuursector is een van de grootste economische slachtoffers van de coronacrisis. Creatieve oplossingen moeten de pijn verzachten, maar of dat voldoende is, moet nog blijken.

  • Reproductiegetal coronavirus zakt naar 0,79

    Eén besmet persoon in ons land steekt niet genoeg nieuwe mensen aan om het coronavirus snel te verspreiden. Die factor wordt in virologentaal omschreven als het reproductiegetal, een cruciaal cijfer voor virussen. Tussen 20 en 26 april bedroeg dat reproductiegetal 0,79, maakte de Belgische viroloog Steven Van Gucht bekend. Cruciaal is dat het reproductiegetal niet opnieuw boven 1 gaat, want dan kan het virus opnieuw beginnen woekeren. Zonder tegenmaatregelen is het reproductiegetal van het nieuwe coronavirus 2,5 tot 3. Die hoge besmettingsgraad verklaart waarom het zich de voorbije maanden exponentieel wist te verspreiden tot overal lockdowns volgden.

    Het reproductiegetal schommelde de voorbije weken ook al rond 0,8. Het zegt ook dat de marge bij de reboot van onze economie niet erg groot is. Daarbij zijn hygiëne en de anderhalvemeterafspraken erg belangrijk.

  • Corona-update: weer meer opnames, maar nog meer mensen uit ziekenhuis

    De afgelopen 24 uur zijn 174 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen, terwijl 340 mensen het ziekenhuis mochten verlaten. Dat meldt Sciensano, het wetenschappelijk instituut dat de overheid bijstaat in het bestrijden van de coronacrisis.

    Het aantal opnames ligt dus opnieuw hoger dan de voorbije dagen. Dat heeft te maken met een weekendeffect op de cijfers. Maar het cijfer blijft wel onder 200, waar het aantal opnames vorige week op was blijven hangen. Virologen die de overheid adviseren, lieten verstaan dat dat te veel was om te kunnen beginnen met de reboot van onze economie.

    Datzelfde weekendeffect speelt ook bij de ontslagen uit de ziekenhuizen. De voorbije dagen waren het er minder dan 100. De uitleg is simpel. Mensen worden op vrijdag of maandag uit het ziekenhuis ontslagen.

    In totaal liggen 4.070 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat is een lichte stijging. Er liggen 797 patiënten op intensieve zorgen, een daling met 79.

    525 mensen hebben in de afgelopen 24 uur positief getest op het coronavirus, op 6.500 testen. 376 positieve tests komen van het klassieke netwerk, 149 van de rusthuizen.

    Gisteren waren het 647 positieve tests, op ongeveer 6.000 tests.

    Het coronavirus heeft de afgelopen 24 uur 170 mensen het leven gekost. 69 mensen stierven in het ziekenhuis, 98 in een woon-zorgcentrum De totale dodentol komt daarmee op 7.501.

  • Recordkrimp in Belgische economie

    De coronacrisis maakt een einde aan een periode van zeven jaar ononderbroken groei van de Belgische economie. De economische activiteit zakte in het eerste kwartaal met 3,9 procent tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar, blijkt uit een eerste raming van de Nationale Bank.

    -3,9 procent
    Economische krimp
    De economische activiteit zakte in het eerste kwartaal met 3,9 procent tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar.

    Hoewel de krimp minder groot is dan verwacht - de meeste grootbanken hadden een achteruitgang van zowat 5 procent voorspeld - is hij wel de grootste in decennia, groter dan die van de financiële crisis in 2008. 

    Tegelijk staat het nu al vast dat de krimp van de economie in het tweede kwartaal veel groter zal zijn dan die in het eerste kwartaal. De quarantainemaatregelen hebben in het tweede kwartaal vier tot vijf weken een volledige impact en worden slechts heel geleidelijk versoepeld vanaf 4 mei. De Nationale Bank en het Federaal Planbureau voorspelden een paar weken geleden dat de economische activiteit in het tweede kwartaal met 15 procent zal dalen.

  • Lufthansa overweegt bescherming tegen schuldeisers aan te vragen

    De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, de moeder van Brussels Airlines, bekijkt of ze bescherming tegen haar schuldeisers vraagt. De gesprekken over staatssteun lopen vast op discussies over de voorwaarden. Daarom zou de groep een andere uitweg zoeken.

    Duitsland heeft 9 miljard veil om Lufthansa recht te houden, maar de sociaaldemocraten in de regering-Merkel willen dan wel een stem in het kapittel krijgen, wat Lufthansa-topman Carsten Spohr niet ziet zitten. Door bescherming tegen zijn schuldeisers te zoeken zou 'het management zelf de herstructurering leiden, zonder politieke inmenging', viel te horen.

    ©via REUTERS

  • 'Coronaproof theater' moet zomer en najaar redden

    De entertainmentsector werkt aan scenario's om in de zomer en het najaar weer zalen te kunnen vullen voor theater of musicals.

    Een scène uit de Studio 100-musical Daens.
    Een scène uit de Studio 100-musical Daens. ©Photo News

  • Chinees Volkscongres op 22 mei

    Het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement, zal alsnog plaatsvinden op 22 mei. Het belangrijkste Chinese politieke ritueel had dit jaar moeten plaatsvinden op 5 maart, maar werd wegens corona uitgesteld. 

    Ongeveer drieduizend afgevaardigden van het Volkscongres en ongeveer evenveel leden van een parallel adviesorgaan zakken elk jaar vanuit alle hoeken van het land af naar Peking. 

    Het is onduidelijk of dat ook eind volgende maand gebeurt. Mogelijk wordt het congres deels online georganiseerd. 

    6.000
    Volkscongres
    Het Chinese Volkscongres ontvangt elk jaar 6.000 leden. Het is nog onduidelijk of dat ook dit jaar gebeurt.

  • Geen verlies in ziekte-uitkering voor zelfstandigen

    Zelfstandigen hoeven geen dag ziekte-uitkering kwijt te spelen als gevolg van de coronacrisis. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) schrapt tijdelijk een bepaling over de termijnen die zelfstandigen moeten respecteren.

    'In deze speciale tijden is het voor zieke zelfstandigen niet altijd mogelijk snel een dokter te raadplegen. In dat geval konden ze hun uitkering verliezen omdat het doktersattest te laat kwam. Dat zet ik nu recht', licht de minister toe.

    De maatregel geldt van 1 maart tot eind september 2020.

  • Zoektocht naar coronaspeurders loopt vertraging op

    Ons land zal maandag niet klaar zijn om nieuwe besmette gevallen op te sporen.

    De openbare aanbesteding om 1.200 contactonderzoekers te vinden moest worden overgedaan na opmerkingen van de Inspectie Financiën. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bevestigde op Radio 1 het verhaal in De Standaard.

    Beke hoopt wel dat proefdraaien maandag al mogelijk, als de nieuwe fase van de coronamaatregelen ingaat.

  • Corona kost Melexis (voorlopig) 2 miljoen euro omzet

    De Ieperse ontwikkelaar van chips voor auto’s en andere toepassingen boekte in het eerste kwartaal een omzet van 138,2 miljoen euro (+19%).

    Zonder de negatieve impact van Covid-19 zou de omzet op meer dan 140 miljoen hebben afgeklokt, zegt CEO Françoise Chombar.

    De topvrouw waarschuwt voor een veel zwakker tweede kwartaal. De jaardoelstellingen worden ingetrokken. 

  • Vrijwillige motivatie om maatregelen op te volgen verder omlaag

    De voorbije week gaf nog maar 55,4 procent van de ondervraagden van de UGent aan pal achter de maatregelen te staan. In het begin van de lockdown was dat nog 80,7 procent. Sinds 19 maart namen 23.845 mensen deel aan de rondvraag. 

    'De vermoeidheid slaat toe', stellen de onderzoekers vast. 'De daling verloopt vrij geleidelijk, met enkele opvallende versnellingen in de afname. Zo blijkt er een sterkere daling te zijn bij het begin van de paasvakantie en in de nasleep van de veiligheidsraden van 15 april en 24 april.'

    Toch is er ook een opvallende stijging na 7 april, 'de dag waarop het crisiscentrum bepaalde maatregelen verfijnde, zoals de mogelijkheid voor ouderen om op een parkbank uit te rusten', aldus de onderzoekers.

    De onderzoekers vragen dat de overheid de bevolking motiveert, inspireert en verbindt. 'Zonder een voldoende en kwaliteitsvolle motivatie begint de bevolking de maatregelen aan haar laars te lappen.'

    ©Photo News

  • Kraainem geeft handelaars en horeca premie

    Kleinhandelaars en horecazaken in Kraainem krijgen een premie van 1.250 euro. Het bedrag kan worden verhoogd in functie van de duur van de verplichte sluiting en het aantal medewerkers van de getroffen zaak.

    Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond unaniem beslist.  

  • Fitch verlaagt rating Italië

    Het ratingagentschap Fitch heeft dinsdagavond laat het mes gezet in de kredietwaardigheid van Italië. De rating gaat van BBB naar BBB-, met een stabiel vooruitzicht.

    'De knip weerspiegelt de grote impact van de Covid-19-pandemie op de Italiaanse economie', stelt Fitch. 'Wellicht krimpt die in 2020 met 8 procent.'

    In een reactie benadrukte de Italiaanse regering dat de 'fundamenten van de Italiaanse economie en overheidsfinanciën solide' zijn. Rome herinnerde eraan dat de andere ratingagentschappen een voorzichtigere houding aannemen tegenover de derde economie van de eurozone.

    Eind vorige week besliste Standard & Poor's voorlopig niet te tornen aan de kredietwaardigheid van Italië. 'De Italiaanse economie is rijk en gediversifieerd en de schulden van de gezinnen zijn bij de laagste van de G7-landen', klonk het.

    De Italiaanse premier Giuseppe Conte.
    De Italiaanse premier Giuseppe Conte. ©EPA

     

  • Meer dan 5.000 doden in Brazilië

    Brazilië telde de voorbije 24 uur een recordaantal van 474 overlijdens. Dat brengt het totaal aantal coronadoden op 5.017. 

    Daarmee steekt het land China voorbij, waar de uitbraak van corona begon, al wordt het Chinese cijfer zwaar in twijfel getrokken. 

    Volgens het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid worden nog 1.156 verdachte overlijdens onderzocht. Die kunnen de balans nog zwaarder doen uitvallen.

  • 'Vier op de tien FFP2-maskers voldoen niet'

    Bijna 40 procent van de FFP2-maskers die door laboratoria getest worden, is niet geschikt voor gebruik in ziekenhuizen of woon-zorgcentra. Dat schrijft Le Soir.

    'Veel maskers van dit type of hun niet-Europese alternatieven hebben niet de certificaten of de testrapporten waarmee we eenduidig kunnen vaststellen dat ze voldoen aan de wettelijke veiligheidsvereisten', zegt Etienne Mignolet, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Economie. 

    De erkende laboratoria (Mensura en Idewe) verklaren 36 tot 40 procent van de geteste FFP2-maskers ongeschikt voor gebruik door medisch personeel. 13 tot 15 procent wordt zonder voorwaarden goedgekeurd, 45 tot 51 procent heeft een aanpassing nodig voor gebruik.

    Bij de chirurgische mondmaskers voldoet ongeveer een kwart niet.

    Een FFP2-masker.
    Een FFP2-masker. ©AFP

  • Rode Kruis deelt stickers gratis uit en vraagt gift

    Vrijwilligers van het Rode Kruis kunnen dit jaar de straat niet op om aan kruispunten en supermarkten hun stickers te verkopen. 770.000 worden gratis gebust.

    De organisatie roept de Vlamingen op een bijdrage te storten voor hun lokale afdeling. Vorig jaar haalde het Rode Kruis met zijn stickers meer dan 3 miljoen euro op. 

  • Zorg maakt zich op voor moeizame herstart

    Vanaf maandag trekt de niet-dringende zorg zich weer voorzichtig op gang bij huisartsen en in ziekenhuizen. Die herstart is broodnodig, maar belooft uitdagend te worden. 'Dit is tegen maandag enkel op papier haalbaar.'

    Huisartsen zullen enkel op afspraak werken. 

    UZ Brussel-directeur Marc Noppen zegt in een interview dat de geneeskunde er de komende jaren helemaal anders zal uitzien. 'We deden eigenlijk veel te veel en werkten met te veel ballast. We gaan ons druppelsgewijs aanpassen en we moeten ons veel meer op het essentiële richten.'

    Noppen: 'Meer teleconsultaties, minder overconsumptie en geen chaos meer van negen ministers die ons handenvol geld kosten en een krachtdadig beleid in de weg staan.'

    Het medewerker van het Gentse ziekenhuis AZ Jan Palfijn.
    Het medewerker van het Gentse ziekenhuis AZ Jan Palfijn. ©Photo News

  • Meer kankersterfte door corona

    De coronacrisis kan in in het VK leiden tot een fors hoger sterftecijfer onder kankerpatiënten. Dat kan de komende twaalf maanden zelfs 20 procent hoger uitvallen dan gebruikelijk onder mensen bij wie de ziekte onlangs is vastgesteld, zeggen onderzoekers van de University College London.

    In normale omstandigheden zouden naar verwachting 31.000 mensen overlijden bij wie recent kanker is vastgesteld. Daar zouden nu 6.270 sterfgevallen bijkomen.

    De onderzoekers ontdekten dat huisartsen sinds het begin van de coronacrisis veel minder vaak met spoed patiënten doorverwijzen die mogelijk kanker hebben. Ook daalde het aantal afspraken dat wordt gemaakt voor chemotherapie aanzienlijk.

  • Kortstondig ziekteverzuim piekt

    Het ziekteverzuim van dertig dagen of minder bedroeg in maart 5,8 procent van de arbeidstijd. Dat is 40 procent meer dan in februari en zelfs 70 procent meer dan in maart vorig jaar, berekende het hr-dienstenbedrijf Acerta.

    +70%
    Ziekteverzuim
    Het ziekteverzuim lag in maart 70 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

    Tegenover maart 2018 bleef de toename beperkt tot 32 procent, maar dat jaar was er een uitzonderlijk zware griepepidemie in ons land. De voorbije jaren was er in maart telkens een terugval van het ziekteverzuim tegenover februari.

    De meeste korte afwezigheden werden opgetekend in grote ondernemingen (8%) en bij arbeiders (6%). Ook in de zorgsector meldden zich opvallend veel mensen ziek: 10 procent van de arbeidsdagen werd er niet gepresteerd, berekende Acerta op basis van de gegevens van zo'n 32.000 werkgevers uit de privésector. Vooral bij de gezins- en bejaardenhulp (15,8%) en de thuisverpleging (8,1%) piekte het ziekteverzuim. 

    'Werknemers met ziektesymptomen van Covid-19 bleven uiteraard meteen thuis. Maar ook werknemers met andere ziektesymptomen bleven wellicht sneller thuis van het werk dan dat ze in precoronatijden gedaan zouden hebben', stelt Acerta.

  • Trump verplicht vleesfabrieken weer open te gaan

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft vleesfabrieken en slachthuizen verplicht weer open te gaan of open te blijven om te garanderen dat er genoeg eten is in de Verenigde Staten.

    De vakbonden zijn tegen de heropening van de werkplaatsen, omdat ze bang zijn dat het nieuwe coronavirus zich snel kan verspreiden onder de werknemers. 'Er staan hier levens op het spel', zeggen ze.

    Trump ziet de voedselvoorziening als onmisbaar en de fabrieken zouden daar een belangrijk onderdeel van zijn. 'De sluiting van vleesfabrieken bedreigt de productie van vlees en gevogelte. Zo wordt een onmisbaar stuk infrastructuur ondermijnd tijdens een nationale noodsituatie', stelt Trump.

    De vleesverwerker Tyson Foods liet enkele dagen geleden via een krantenadvertentie weten dat de voedselketen is verbroken. Veel vleesfabrieken zijn gesloten omdat medewerkers ziek zijn geworden en lokale overheden erop aandrongen dat de fabrieken zouden sluiten.

    ©AFP

  • Meer Amerikanen overleden aan corona dan in Vietnamoorlog

    De VS tellen 58.365 coronadoden en zijn daarmee 's werelds zwaarst getroffen land. Tijdens de Vietnamoorlog (1955-1975) overleden 58.220 Amerikaanse soldaten. Voor de VS is de Vietnamoorlog een van de grote trauma's van de twintigste eeuw.

    Het land registreerde 1 miljoen besmettingen. Dat is een derde van de 3 miljoen die wereldwijd werden geteld. 

    In buurland Canada nadert het aantal coronadoden de kaap van 3.000. 

    ©Photo News

  • Coronafactuur voor overheid stijgt boven 10 miljard

    De Belgische overheden zullen dit jaar minstens 10,2 miljard euro uitgeven om de economie te redden na het uitbreken van de coronacrisis.

    Dat kan nog oplopen. Er is nog een steunpakket voor ondernemingen in de maak.

  • Scholen hebben nog veel vragen

    Goedemorgen beste lezer, welkom op deze liveblog over het coronavirus. 

    Na cruciaal overleg tussen het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijsverstrekkers en de vakbonden zitten de scholen nog altijd met vragen. Enkele knopen werden al doorgehakt, maar andere nog niet.

    Pedagoog Bert Smits van Schoolmakers erkent dat leerachterstand onvermijdelijk is. 'We moeten realistisch zijn. We zijn kostbare tijd kwijt. Dat geldt zeker voor zwakkere leerlingen, die er het meest baat bij hebben op school te zitten.'

    Klik hier door naar de blog van dinsdag 28 april. 

    ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud