1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

'Inno-moeder gaat helft filialen sluiten'

De coronacrisis gaat de winkelstraten fundamenteel veranderen. Dat wordt opnieuw duidelijk nu de Duitse moedermaatschappij boven Inno plannen heeft om de helft van haar filialen te sluiten.
  • Geen versoepeling in Madrid en Barcelona

    Terwijl in Oostenrijk de Wiener cafés en restaurants opnieuw open mogen, handhaaft de Spaanse regering de erg strenge beperkingen voor de  Madrid en Barcelona. Het gros van de Spanjaarden krijgt vanaf maandag de mogelijkheid om met maximum tien familieleden of vrienden af te spreken. De regering blijft er evenwel bij dat die versoepeling niet geldt voor Madrid en Barcelona. De twee steden zijn goed voor bijna twee derde van alle sterfgevallen als gevolg van Covid-19.

  • Montreal wordt fietsstad deze zomer

    Montreal, het epidentrum van de pandemie in Canada, maakt van de nood een deugd. De provincie Québec, en vooral het hoofdstedelijk gebied, is goed voor meer dan de helft van de 5.500 coronadoden en 73.000 bevestigde zieken in Canada. Alle zomerfestivals zijn geschrapt en het openbare leven draait al twee maanden op beperkte kracht. Pas ten vroegste op 25 mei worden de beperkingen versoepeld.

    De burgemeester van Montreal, Valérie Plante, vreest voor de mentale en fysieke gezondheid van de bevolking en legt daarom 'een van de meest imposante plannen ter wereld' op tafel. Ze wil de inwoners naar buiten krijgen en doen bewegen deze zomer, in de wetenschap dat de meeste inwoners hun zomer thuis zullen doorbrengen. Plante zal een circuit van meer dan 1.200 kilometer wegen reserveren voor fietsers en voetgangers. De komende weken worden bestaande parken en groene zones verbonden met 320 km extra fiets- en wandelwegen. 

  • Bolsonaro krijgt steeds meer tegenwind

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro raakt in steeds slechtere papieren omwille van zijn aanpak van de coronacrisis. Vrijdag nam de tweede minister van Volksgezondheid in een maand tijd ontslag. Brazilië is zwaar getroffen door de coronacrisis met  bijna 14.000 doden. De ziekte verspreidt zich als een lopend vuurtje door de arme wijken.

    Nelson Teich stapt op omwille van onenigheid met de president. Bolsonaro minimaliseert de ziekte en de Braziliaanse Trump doet niet aan beschermingsmaatregelen. Teich werd eerder al voor voldongen feiten gesteld toen Bolsonaro zonder voorafgaand overleg aankondigde dat de fitnesscentra, schoonheidssalons en kappers terug open mochten. Teich kreeg ook zware kritiek van Bolsonaro omdat hij niet snel genoeg de economie wilde heropstarten. 

    De druppel is wellicht de eis van Bolsonaro om het antimalariamiddel hydroxychloroquine in te zetten tegen de pandemie. Over het nut van dit geneesmiddel dat malaria onderdrukt, lopen de meningen van gezondheidsexperts evenwel uiteen. De Amerikaanse president Donald Trump noemde het een 'game schanger', maar wetenschappers waarschuwen dat het middel eerder tot meer Covid-doden kan leiden. OOk de vorige Braziliaanse minister van gezondheid, Nelson Mandetta, werd ontslagen omdat hij tegengas gaf aan Bolsonaro.  

  • 'Inno-moeder gaat helft filialen sluiten'

    De Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof, het moederbedrijf van de Belgische Galeria Inno's, wil tot 80 van de ruim 170 filialen sluiten.

    ©Kay Nietfeld/dpa

    Duizenden banen zijn bedreigd, blijkt uit een gelekte eerste saneringsnota waar het Duitse persagentschap DPA vrijdag informatie over kreeg. Begin april al meldde Galeria Karstadt Kaufhof dat het bescherming zocht tegen de schuldeisers.

  • Vakbonden Swissport 'wachten met bang hart op wat komt'

    Bij de bagageafhandelaar Swissport Belgium is een financiële doorlichting van het bedrijf bezig. 'Het management bestudeert alle scenario's om na te gaan of een duurzame toekomst voor de activiteiten mogelijk is.'

    In een reactie laat vakbondssecretaris Fouad Bougrine (ACLVB) weten bereid te zijn met de directie te overleggen over maatregelen om het bedrijf te redden zoals meer flexibiliteit. 'Maar niet ten koste van alles', klinkt het. 'Ik wacht met een bang hart af wat er nog komen gaat. Veel werknemers hebben al het faillissement van Sabena meegemaakt en vrezen nu in een gelijkaardige nachtmerrie te belanden.'

  • Spanje checkt in luchthavens op corona

    Spanje controleert vanaf vrijdag alle buitenlanders die aankomen op de luchthavens op corona: hun temperatuur wordt gemeten en ze worden aangemaand een quarantaine van twee weken te respecteren. Toeristen zijn nog steeds niet toegelaten in het land, en dat verbod geldt al zeker tot 15 juni. Maar grensarbeiders, gezondheidswerkers, diplomaten en mensen in de transportsector mogen het land wel in. 

    Met die maatregel hoopt Spanje een revival van het coronavirus tegen te gaan. Mogelijk beslist de Spaanse regering vanavond nog een versoepeling van de voorzorgsmaatregelen. Nu al mag een flink deel van de bevolking met maximaal tien andere personen afspreken, maar dat geldt niet voor Madrid en Barcelona. De twee steden zijn goed voor bijna twee derde van alle sterfgevallen als gevolg van Covid-19. De twee steden hopen nu ook op een versoepeling van de veiligheidsmaatregelen. 

  • Amerikaans consumentenvertrouwen stijgt onverwacht

    Het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten is in de eerste helft van mei toegenomen, blijkt uit een peiling van de Universiteit van Michigan. De vertrouwensindicator steeg met 1,9 punten naar 73,7 punten. Economen hadden een daling naar 68 punten voorspeld.

    De consumenten werden alleen positiever over de huidige toestand. 'De cheques van de overheid verbeterden de financiële toestand van de consumenten en wijdverspreide kortingen stimuleerden de consumptie', zegt Richard Curtin van de Universiteit van Michigan. De meerderheid van de volwassen Amerikanen heeft een cheque tot 1.200 dollar ontvangen. Maar de consumenten werden somberder over de economische vooruitzichten.

  • Amerikaanse fabrieken krijgen grootste klap sinds 1919

    De productie van de Amerikaanse fabrieken is in april met 13,7 procent gezakt tegenover maart. Dat is de grootste daling sinds de start van de statistieken in 1919, net na de Eerste Wereldoorlog. In maart was de productie al met 5,5 procent afgenomen. Daardoor is de productie teruggevallen naar het niveau van 1997.

    De totale industriële productie, die ook de activiteit van mijnen en nutsbedrijven omvat, verminderde met 11,2 procent. De industrie worstelt met een ontwrichting van de aanvoer en met een daling van de export en de binnenlandse vraag.

  • Amerikaanse winkelverkopen kelderen met 16 procent

    De lockdown heeft de omzet van de Amerikaanse kleinhandel in april met 16,4 procent doen zakken tegenover maart. Dat is de grootste daling sinds de start van de statistieken in 1992. Economen hadden een terugval met slechts 12 procent voorspeld. In maart was de omzet al met 8,3 procent verminderd. 

  • Quarantaine leidt tot meer sedentaire levensstijl

    De Belgen lijken hun gewoonten op het vlak van lichaamsbeweging tijdens de coronacrisis te hebben veranderd. 23 procent van de 18-plussers doet meer aan lichaamsbeweging, 29,7 procent minder. Het percentage personen van 18 jaar en ouder dat meer dan acht uur per dag zit of rust, bedraagt 56,1 procent, meer dan een verdubbeling tegenover de gezondheidsenquête 2018 (23,4%). De meer sedentaire levensstijl wordt toegeschreven aan de toename van telewerken en aan de lockdown. Een kwart van de respondenten geeft aan sinds het begin van de lockdown op 13 maart te zijn verdikt.

    Dat leren de resultaten vrijdag van de tweede Covid-19-gezondheidsenquête van het Belgisch gezondheidsinstituut Sciensano. Sciensano onderzoekt in die enquête de impact van de coronacrisis op de gezondheid van de Belgen, hun gebruik van gezondheidsdiensten en hun levensstijl. In totaal vulden meer dan 40.000 deelnemers de vragenlijsten in.

  • West-Vlaams toerisme krijgt 2 miljoen euro

    De provincie West-Vlaanderen en het provinciebedrijf Westtoer trekken 2 miljoen euro relancesteun uit voor toeristische ondernemingen. De steun is vooral bedoeld voor private musea, attracties, familiale hotels, B&B's, vakantiewoningen, kampeerbedrijven en jeugd- en groepsverblijven. 

    De steun is een tussenkomst van 50 procent in de kosten om de veiligheid van bezoekers te garanderen en investeringen op middellange termijn om logies, musea en attracties coronaproof te maken.  

    Afhankelijk van de beddencapaciteit bij logies en het aantal bezoekers in 2019 van attracties varieert de steun tussen 2.500 euro en 7.500 euro. Voor de erkende toeristische infopunten is het bedrag beperkt tot 1.250 euro.  

    Volgens Westtoer lijdt de toeristische sector in West-Vlaanderen een verlies van 750 miljoen euro voor de periode van maart tot midden juni.

  • Zorgverleners mogen patiënt geen 'coronasupplement' aanrekenen

    Onder meer garagisten, tandartsen, kappers en schoonheidsspecialisten willen de kosten die gepaard gaan met de nieuwe corona-infrastructuur compenseren met een 'coronatoeslag'. Eerder rekende ook Bpost een crisistoeslag van 0,25 euro per pakje aan.

    Zorgverleners zoals tandartsen en kinesisten mogen de extra kosten niet doorrekenen aan de patiënt, reageert minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Dat geldt voor de geconventioneerde, maar ook voor alle niet-geconventioneerde zorgverleners. Het verbod treedt in werking met terugwerkende kracht vanaf 4 mei, het moment van de heropstart van de niet-essentiële zorg.  

    Dat betekent niet dat de zorgverleners zelf moeten opdraaien voor de extra kosten. 'Daarom werken we samen met onze administraties en de sector een regeling uit om de extra uitgaven van zorgverleners tijdens deze crisis zo goed en eerlijk mogelijk te compenseren', zegt De Block. 

    Patiënten die sinds 4 mei toch een coronasupplement kregen aangerekend, kunnen dat terugvorderen, rechtstreeks bij hun zorgverlener of met de hulp van hun ziekenfonds. 

  • 'Andere landen zijn even zwaar getroffen als België'

    Het is duidelijk dat België met bijna 9.000 officiële coronadoden in de statistieken bijzonder zwaar getroffen is door het virus. Maar het is niet zo dat België een uitzondering is in Europa, stelt de Belgische viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van de overheidsdienst volksgezondheid.

    Hij hanteert daarbij de Europese statistieken over de oversterfte: hoeveel mensen zijn er meer gestorven dan normaal. 'In Nederland, New York, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk is de oversterfte hoger.'

    Van Gucht en zijn collega-virologen lagen onder vuur omdat ze de vermoede coronaoverlijdens meenemen in de cijfers. 'De oversterfte bij ons komt bijna 100 procent overeen met het aantal gerapporteerde covidoverlijdens. In Nederland is de oversterfte bijna 2,2 keer hoger dan het aantal covidoverlijdens. Dat toont dat onze rapportering goed is.'

    De Europese cijfers over gestegen oversterfte schetsten goed hoe de corona-epidemie door eerst West- en daarna ook Noord-Europa raasde. 'Het begon in Italië, Spanje en Nederland, ging daarna naar België, Frankrijk en Engeland en daarna naar Zweden. Eind maart-begin april was er extreme oversterfte in heel West-Europa. Tegen 13 april begon de oversterfte overal te dalen, behalve in Engeland, dat nog altijd zwaar getroffen is.

  • 'Geen stijging van ziekteverzuim en griepconsults'

    Ruim tien dagen na de eerste grote versoepeling van de coronamaatregelen, zijn er geen aanwijzingen dat het weer de foute kant uitgaat.

    De 'early warning monitoring' van eventuele nieuwe uitbraken, is stabiel. Dat valt te horen op de persconferentie van de overheidsdienst Volksgezondheid.

    Er wordt gekeken naar twee belangrijke parameters: het werkverzuim bij ambtenaren (het systeem Medex volgt in realtime het werkabsenteïsme bij 83.000 ambtenaren) en het aantal consultaties met griepsymptomen bij de huisartsen. Omdat er geen griepepidemie is, is het idee dat griepklachten mogelijk gerelateerd zijn aan Covid-19, de ziekte die het nieuwe coronavirus veroorzaakt.

    De ziekenhuizen zijn niet de beste graadmeter, omdat mensen pas een tweetal weken nadat ze besmet zijn in het ziekenhuis belanden. Het werkverzuim is bij ambtenaren van een piek tussen half maart en 23 maart weer volledig genormaliseerd, laten de cijfers zien.

    Het aantal griepconsultaties kende het voorbije winterseizoen twee pieken, een wegens het influenzavirus en een door het coronavirus. Momenteel ligt het aantal griepconsultaties laag.

  • Belgische export zakt met 10 procent in maart

    De lockdown doet de buitenlandse handel fors dalen, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De Belgische uitvoer zakte in maart met 10,1 procent jaar op jaar, de invoer verminderde zelfs met 12,3 procent.

    Die cijfers onderschatten de impact van de quarantainemaatregelen, omdat die pas midden maart werden ingevoerd. Omdat de lockdown heel april van kracht was, is het mogelijk dat de in- en uitvoer in die maand met zowat 20 procent zijn teruggevallen.

  • Corona-update: epidemie dooft nog beetje verder uit

    De voorbije 24 uur zijn er 67 nieuwe opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen gemeld. 'Het zevendaags gemiddelde (elke dag wordt het gemiddelde van de voorbije zeven dagen vergeleken met datzelfde cijfer van de dag ervoor) neemt af met acht procent per dag', aldus de Belgische anti-coronatsaar Steven Van Gucht.

    190 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. Op de afdeling intensieve zorg is er een daling van 45 patiënten tot 380. 'De daling op basis van het weekgemiddelde is 4 procent per dag.'

    Er liggen nu 1.862 patiënten in het ziekenhuis met covid-19, de ziekte die het nieuwe coronavirus veroorzaakt.

    Er zijn 356 nieuwe besmettingen genoteerd, op een totaal van 21.686 tests. 'Ook hier is de daling 10 procent per dag.'

    Er zijn de afgelopen 24 uur ook 56 nieuwe overlijdens geregistreerd, van wie er 35 in het ziekenhuis stierven en 21 in woonzorgcentra. Dat brengt het totaal aantal coronadoden op 8.959. 'De trend van het aantal overlijdens blijft dalend en neemt af met zes procent per dag',  zegt Van Gucht.

  • Minder verkeersdoden door corona

    In de eerste drie maanden van 2020 zijn 6 procent minder mensen omgekomen op de Belgische wegen dan in dezelfde periode vorig jaar, leren cijfers van Vias Institute, het Belgisch kenniscentrum dat de verkeersveiligheid monitort. Het aantal ongevallen met gewonden is zelfs met 12 procent gedaald.

    Die daling is volledig te wijten aan de coronamaatregelen. Opvallend is dat slechts tijdens twee van de 13 weken van de gemeten periode het land in lockdown was. Minder verkeer wil zeggen minder doden, maar de ongevallen bleken wel twee keer dodelijker. Omdat er minder verkeer is, hebben sommige bestuurders de neiging sneller te rijden, zegt Vias. De organisatie roept op tot voorzichtigheid in de komende weken.

    ©Photo News

  • Slovenië, Estland, Letland en Litouwen heropenen grenzen

    Slovenië heeft de corona-epidemie voor beëindigd verklaard en heropent vanaf 31 mei zijn grenzen voor burgers van de Europese Unie. De quarantaineplicht vervalt, behalve voor mensen die van buiten de Europese Unie het land binnenkomen. 

    De afgelopen twee weken is bij slechts 35 mensen het virus vastgesteld. Het kleine land van twee miljoen inwoners heeft minder dan 1.500 coronabesmettingen vastgesteld, 103 patiënten zijn aan de gevolgen bezweken. Nog zeven coronapatiënten liggen ernstig ziek in het ziekenhuis. 

    Ook Estland, Letland en Litouwen heropenen hun grenzen, zij het enkel en alleen voor elkaars inwoners. Wie uit derde landen aankomt moet nog altijd twee weken in afzondering. De regeling wordt volgens de drie landen mogelijk snel uitgebreid naar Finland en Polen. 

  • Geen Boekenbeurs dit jaar, ontslagen bij organisator Boek.be

    De Boekenbeurs eind oktober is geannuleerd. Het evenement lokte vorig jaar ruim 123.000 bezoekers naar Antwerp Expo.

    Organisator Boek.be zegt nog na te denken over mogelijke alternatieven: online of kleinere events in boekhandels. 

    Bij Boek.be zullen ontslagen vallen. Hoeveel is nog niet duidelijk. 'Boek.be zal de komende maanden het personeels- en werkingsbudget drastisch moeten inkorten', klinkt het in het persbericht. 

    De Boekenbeurs kon sinds de eerste editie in 1932 drie keer niet plaatsvinden. Omdat de Stadsfeestzaal in 1949, 1953 en 1960 niet vrij was - één keer omwille van een duivenbeurs.

    ©Photo News

  • Een beetje 1 september, maar opvang blijft probleem

    Het onderwijs en de lokale besturen zijn het oneens over bij wie de eindverantwoordelijkheid ligt voor de opvang.

    Het katholiek onderwijs wil desnoods een limiet zetten op de schoolopvang, maar volgens het kabinet van minister van Onderwijs Weyts kan dat niet.

  • Solvay snoeit fors in luchtvaartpoot

    De Belgische chemiegroep Solvay snoeit een op de vijf jobs weg in haar afdeling composieten. Een Britse en een Amerikaanse fabriek gaan dicht.

    De reden: de crisis in de luchtvaartsector, een van de grootste slachtoffers van de coronacrisis. 

    Ilham Kadri, de topvrouw van Solvay.
    Ilham Kadri, de topvrouw van Solvay. ©BELGA

  • 'Contact tracing schendt fundamentele rechten'

    Volgens de Liga voor Mensenrechten en haar Franstalige tegenhanger is het koninklijk besluit onwettig dat de oprichting van een databank bij Sciensano regelt. 'We moeten het virus tracken, niet de burgers', klagen ze aan in een open brief aan het federaal parlement.

    De wettekst beschermt de rechten en de vrijheden van de burgers onvoldoende, klinkt het op de websites van Knack en Le Vif. De organisaties benadrukken dat enkel strikt noodzakelijke gegevens verzameld mogen worden, die nodig zijn om de noodzakelijke personen te informeren.

    Gegevens zoals het rijksregisternummer die het identificeren van mensen mogelijk maken, moeten na een maand vernietigd worden. Alleen gegevens die anoniem gemaakt zijn of verborgen zijn achter een pseudoniem, mogen later nog gebruikt worden voor onderzoeksdoeleinden, klinkt het.

    De Liga voor Mensenrechten en de Ligue des droits humains vragen het parlement om een kader te creëren dat wel de privacy respecteert. In samenwerking met experts hebben de twee zelf een alternatief wetsvoorstel opgesteld.

    Een van de honderden contact tracers in het call center in Diegem.
    Een van de honderden contact tracers in het call center in Diegem. ©BELGA

  • Banken willen coronaplan al bijsturen voor kmo's

    Nauwelijks twee maanden nadat de federale overheid en de Belgische banken een groot noodplan hebben uitgedokterd om bedrijven meer financiële ademruimte te geven, gaan al stemmen om die steunmaatregelen bij te sturen.

    ‘We moeten een oplossing vinden die meer op maat is van de bedrijven die het nodig hebben’, zegt Johan Thijs, de CEO van KBC en voorzitter van de bankenkoepel Febelfin.

  • 'Grote Prijs van België kan achter gesloten deuren doorgaan'

    De Grote Prijs (GP) Formule 1 van België op het circuit van Spa-Francorchamps kan op 30 augustus achter gesloten deuren doorgaan. Dat besliste een overlegcommissie, aangevuld met experts die de exitstrategie bepalen.

    Na het akkoord van de Belgische autoriteiten moeten de organisatoren van de GP van België nog onderhandelen met Telenet-moeder Liberty Media, die instaat voor de wereldwijde promotie van Formule 1. Er moet namelijk bijgepast worden door het uitblijven van publiek. Tot dusver waren al 165.000 tickets verkocht.

    ©Photo News

  • Belgische economie zal maar heel traag herstellen

    De Belgische economie is bezig aan een ijzingwekkende duik, en zal maar heel traag herstellen. Dat blijkt uit de nieuwe economische vooruitzichten van de grootbanken. De hoop op een snel herstel na de opheffing van de lockdown is bijna verdwenen.

  • Opbrengst stickeractie Rode Kruis strandt op 308.000 euro

    De jaarlijkse stickeractie van Rode Kruis-Vlaanderen die voor een stevige financiële injectie voor de lokale afdelingen moet zorgen, heeft dit jaar slechts een tiende opgeleverd van de opbrengst van vorig jaar. Door de coronacrisis konden de vrijwilligers hun stickers niet verkopen aan kruispunten of supermarkten en werden de stickers gratis gebust met de vraag tot vrijwillige donatie. 'Voorlopig staat de teller op 308.000 euro. Er werden 12.000 stickers online verkocht en 10.270 mensen deden een gift', zegt de woordvoerster van Rode Kruis-Vlaanderen. 

    Rode Kruis-Vlaanderen reageert ontgoocheld. 'We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de maatschappelijke rol is die lokale afdelingen spelen', zegt de woordvoerster van het Rode Kruis. 'In tijden van crisis, maar ook als alles peis en vree is. Onze 241 afdelingen, waar alles samen 13.340 vrijwilligers actief zijn, garanderen dat de meest kwetsbaren geholpen worden als dat nodig is.'

    Rode Kruis-Vlaanderen doet een laatste oproep om die lokale afdelingen een financieel steuntje in de rug te geven. Dat kan nog tot 17 mei via de website www.rodekruis.be/sticker2020.  

  • Helft meer tijdelijk werklozen in april

    Meer dan een op de drie werkenden is in april minstens één dag tijdelijk werkloos geweest. Dat is een toename van 50 procent tegenover eind maart. Dat blijkt uit een analyse van de hr-dienstengroep Acerta op basis van de loongegevens van meer dan 32.000 werkgevers.

    Een op de drie bedienden zat in april minstens één dag tijdelijk werkloos thuis. Bij de arbeiders kregen bijna zes op de tien (56%) te maken met tijdelijke werkloosheid, bij kaderleden gaat het om 22 procent. Minstens 11 procent van de werkenden was in april de hele maand tijdelijk werkloos. De dienstensector, de handel (inclusief horeca) en de maakindustrie werden het hardst getroffen.

    Positief is wel dat steeds meer tijdelijk werklozen een stukje loon bijgepast krijgen door hun werkgever.

  • Honderden tweedeverblijvers bundelen krachten

    Honderden mensen met een tweede verblijf overwegen om samen te procederen tegen de staat. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

    'Wetenschappelijk is er geen enkele reden om ons te verbieden naar onze tweede eigendom te gaan, als we ons daar aan dezelfde veiligheidsvoorschriften houden', zegt Ann Willekens, een van de beheerders van de Facebook-groep 'Tweedeverblijvers kust en daarbuiten', die meer dan 4.200 leden telt. Sommige mensen moeten hun appartement of caravan onderhouden. De langdurige leegstand maakt de eigenaars ook ongerust over inbraken.

    300
    Leden
    Driehonderd van de 4.200 leden van de Facebook-groep 'Tweedeverblijvers kust en daarbuiten' zouden bereid zijn te procederen tegen de Belgische staat.

    De groep bezorgde de Nationale Veiligheidsraad al een petitie, maar kreeg geen gehoor. Daarom willen de leden nu een stap verder gaan. Ze zoeken een advocaat om een procedure op te starten, in de hoop dat dat iets in beweging brengt. Driehonderd van de 4.200 leden van de Facebook-groep willen procederen.

    Volgens viroloog Marc Van Ranst versnelt een verplaatsing naar een tweede verblijf de verspreiding van het coronavirus niet, zolang mensen maar in hun eigen 'bubbel' blijven.

  • 'Contactonderzoekers kunnen tot 60 procent besmette personen bereiken'

    De contactonderzoekers hebben al 50 tot 60 procent van personen besmet met het coronavirus telefonisch kunnen contacteren. Dat zegt Frank Robben, de CEO van het federale eHealth-platform. Een derde van de besmette personen gaf gemiddeld twee personen door met wie ze contact hebben gehad. Robben benadrukt dat iedereen die besmet is, een lijst met contacten moet bijhouden.

    Alle labo's, een groot deel van de ziekenhuizen en huisartsen delen aan een centrale gegevensbank bij Sciensano de identiteit mee van personen die besmet zijn met het coronavirus. De contactonderzoekers bellen op hun beurt deze mensen op, zodat ze kunnen nagaan met wie de besmette personen contact hebben gehad om een verdere verspreiding van het virus te vermijden.

    Alle personen waarvoor telefoonnummers beschikbaar zijn, werden al opgebeld, zegt Robben. De huisartsen moeten die de telefoonnummers vrijgeven, maar dat lukt niet altijd gemakkelijk, klinkt het. In enkele gevallen krijgen contactonderzoekers geen telefoonnummers door. In dat geval kunnen die binnenkort opgevraagd worden bij de ziekenfondsen, die ongeveer 80 procent van de telefoonnummers van hun leden bezitten.

    Robben benadrukt dat de identiteit van de besmette persoon nooit wordt meegedeeld aan de personen met wie hij in contact is geweest.

    Lees hier de blog van donderdag.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud