Volg het meest recente nieuws in de liveblog van maandag
Ook op maandag kan u onze live berichtgeving over de uitbraak van het coronavirus Covid-19 volgen en wel op deze link.
Ook op maandag kan u onze live berichtgeving over de uitbraak van het coronavirus Covid-19 volgen en wel op deze link.
Voor de tweede keer in nog geen twee weken tijd verlaagt de Federal Reserve de rente in de VS om de coronacrisis in te dijken. De Amerikaanse centrale bank laat haar belangrijkste rentetarief met een vol procentpunt zakken naar bijna nul, officieel heet dat: van 0 tot 0,25 procent. Ze injecteert samen met de andere grote centrale banken wereldwijd ook dollars in het financieel systeem, zodat dat blijft draaien.
De Amerikaanse centrale bank zegt in een toelichting dat ze ingrijpt omdat het coronavirus wereldwijd en in de VS gemeenschappen getroffen heeft en de economie verstoord heeft, en omdat er ook een impact is op de globale werking van het financieel systeem.
De rente moet op dat niveau blijven, zegt de centrale bank, tot duidelijk is dat de economie de huidige moeilijke periode doorstaan heeft. De vorige renteverlaging, die ze onverwacht doorvoerde op 3 maart, bedroeg 50 basispunten. Die ingreep was op dat moment de stevigste in elf jaar.
Daarnaast start de Fed een gigantisch opkoopprogramma: hij gaat minstens 500 miljard dollar uitgeven aan Amerikaanse overheidsobligaties en nog eens minstens 200 miljard dollar aan hypotheekeffecten. Door enorme hoeveelheden van die producten op te kopen drukt de Fed de rente erop omlaag, wat zou moeten doorsijpelen naar Amerikaanse consumenten en bedrijven in de vorm van goedkopere kredieten.
Al het geld uit staatspapier en hypotheekeffecten die op vervaldag komen in de portefeuille van de Fed zal worden geherinvesteerd in hypotheekeffecten. De Fed pompt met andere woorden minstens 700 miljard dollar extra in de markt, en garandeert tegelijkertijd dat zijn balans langs de achterdeur niet weer lichtjes krimpt door vervallende effecten.
Voor het eerst sinds de financiële crisis zet de Fed ook een programma op het getouw met zijn belangrijkste tegenhangers wereldwijd: de Europese Centrale Bank (ECB), de Bank of Japan, de Bank of England, de Bank of Canada en de Swiss National Bank.
De centrale banken hebben onderling afgesproken dat ze vanaf maandag elk speciale en uitzonderlijke goedkope veilingen van dollars op 84 dagen gaan voorzien voor partijen op de financiële markten. Dat goedkope geld met een lange looptijd (de gebruikelijke veilingen hebben een looptijd van één week) moet maken dat het financiële raderwerk wereldwijd goed blijft draaien.
De koninklijke opdrachthouders Dewael (Open VLD) en Laruelle (MR) werkten heel de avond in stilte aan een nieuw scenario, vernam De Tijd uit verschillende bronnen. De regering-Wilmès zou volmachten krijgen om de coronacrisis aan te pakken. Later volgt hierover nog een persconferentie.
'De vraag is nu nog wie in de regering stapt en wie de regering dan steunt', luidde het in de vooravond. Even zag het ernaar uit dat de N-VA zich weer bij de rangen van de Zweedse restregering zou voegen, en dat de socialisten dan in het parlement akkoord zouden gaan met volmachten voor de Zweedse regering. Die zou dan zonder dat ze een meerderheid heeft maatregelen in de coronacrisis kunnen nemen, zonder daarvoor telkens het fiat van het parlement te moeten vragen.
Het scenario botste evenwel op verzet. Ecolo weigerde dat volmachtenscenario te steunen, waarna ook PS-voorzitter Paul Magnette ervoor terugdeinsde een in zijn oorspronkelijke samenstelling herstelde Zweedse regering aan volmachten te helpen. De PS en Ecolo wilden alleen steun geven aan de regering-Wilmès zonder de N-VA erbij.
'Het wordt almaar boeiender', liet een partijvoorzitter zopas weten, die de voorbije 48 uur al heel wat onverwachte plotwendingen zag passeren. Naar verluidt werd nog een ultieme poging gedaan de sp.a en het cdH te overhalen de regering-Wilmés met de N-VA erbij te steunen, zodat die met volmachten aan de slag kan gaan.
Christian Dior, Guerlain en Givenchy, drie merken van het luxe-imperium LVMH van de Franse ondernemer Bernard Arnault, gaan vanaf maandag 'grote hoeveelheden' alcoholgel produceren in hun Franse sites. Daar wordt normaal cosmetica en parfums gefabriceerd.
LVMH stelt de alcoholgel gratis ter beschikking aan de Franse overheid om de coronacrisis het hoofd te bieden.
De telecomoperator Proximus sluit vanaf maandag en tot nader order al zijn verkooppunten gedurende de week. Met de beslissing gaat Proximus verder dan wat de regering oplegt. Die vroeg dat het bedrijf zijn verkooppunten in het weekend sluit, want dan mogen enkel voedingswinkels en apothekers open zijn.
Proximus besliste ook de werkzaamheden bij klanten te beperken. Alleen voor dringende reparaties of activeringen wordt nog aangebeld.
De corona-epidemie heeft zondag in Frankrijk het leven gekost aan 36 personen, wat het dodental op 127 brengt. Intussen zijn volgens het nationale agentschap voor volksgezondheid 5.423 mensen met het virus besmet, wat er ruim 900 meer zijn dan zaterdag. Die stijging is de grootste in één dag sinds het virus in Frankrijk opdook.
Duitsland is van plan om maandag om 8 uur de grens met Denemarken te sluiten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) gezegd tegen de premier van grensdeelstaat Sleeswijk-Holstein Daniel Günther (CDU). Eerder besliste Duitsland al dat het maandagochtend strenge regels invoert aan zijn grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.
De maatregel is ingesteld om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en hamsteraars uit het buitenland tegen te gaan. Hamsteren heeft in het grensgebied al geleid tot leveringsproblemen. Duitsland had zich tot nu toe verzet tegen het sluiten van zijn grenzen om het Schengenakkoord niet in gevaar te brengen. Dat akkoord garandeert het vrije verkeer tussen Europese landen.
In navolging van Denemarken hebben ook Noorwegen en Frankrijk beloofd ondernemingen die door de corona-uitbraak in problemen komen financieel te helpen.
De Noorse premier Erna Solberg maakte zondag bekend 100 miljard kronen (8,8 miljard euro) in een fonds te hebben gestopt om de economie draaiende te houden. 'De regering zal doen wat nodig is om de Noorse economie te beschermen en de Noorse bedrijven, groot en klein, overeind te houden', aldus Solberg. Dankzij het steunpakket kunnen die gemakkelijker leningen krijgen bij een bank of obligaties uitgeven.
De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, zei op tv vierkant achter de ondernemers in het land te staan en gaat proberen hen behouden door de crisis te loodsen. Hij gaat ervan uit dat dit voornemen tientallen miljarden gaat kosten. 'Dat geld gaat er komen', zei Le Maire op France 2. 'De spelers op de economische markt zijn compleet noodlijdend. De overheid zal iedereen helpen door deze moeilijke tijd te komen.' Volgens de zakenkrant Les Échos werkt de regering aan een plan ter waarde van 30 miljard euro.
Bart Van Malderen, grote baas en eigenaar van de luierfabrikant Drylock, zegt dat de FOD Volksgezondheid hem mag bellen om het dreigend acuut tekort aan mondmaskers door de coronacrisis het hoofd te bieden.
'Ik werk al 30 jaar met China. Ik weet waar die maskers vandaan komen, ik lever ze zelf al heel lang als serviceproduct bij incontinentieluiers. In onze fabrieken in Spanje, Italië en Tsjechië draagt het personeel dat nog aan de slag is maskers om veilig te blijven.'
20.000 tot 50.000 exemplaren, dat moet mogelijk zijn. En tegen normale prijzen, want wat ik nu allemaal hoor...
'Ik ben geen grote afnemer, maar heb er vertrouwen in dat mijn leverancier in China op een redelijke termijn tienduizenden stuks kan leveren aan België. Ik zal hem aanspreken. Dat zijn geen miljoenen stuks, dat zou beter zijn, maar toch 20.000 tot 50.000 exemplaren. Dat moet mogelijk zijn. En tegen normale prijzen, want wat ik nu allemaal hoor... Een mondmasker, dat kost eigenlijk twee keer niets.'
'De productie in China heeft afgezien door de coronacrisis, maar is nu aan het herpakken', zegt Van Malderen. 'De stroom naar Europa zou dus moeten normaliseren.'
Wie naar Europese textielfabrikanten kijkt om te helpen dwaalt, geeft Van Malderen aan. 'Een mondmasker is een heel simpel product, met weinig toegevoegde waarde. Net daarom is die productie enkel nog in China, India en Turkije te vinden. Europese machines krijgen dat niet meer klaar, en je kan ze ook niet gaan ombouwen. Zo werkt dat niet.'
'De FOD mag mij contacteren. De Europese industrie kan wel íets doen. Wij zijn er hier de voorbije uren ook over bezig geweest. Als wij onze leverancier aanspreken, en sectorgenoten als Ontex, Hartmann, Kimberley en Essity doen hetzelfde, dan kan er wel wat.'
Wie per se een mondmasker wil, maar er geen meer vindt: een maandverband over het gezicht kleven werkt even goed.
Van Malderen geeft ook nog een tip. 'Wie per se een mondmasker wil, maar er geen meer vindt: een maandverband over het gezicht kleven werkt even goed. Ik wil er niet mee lachen, en voor het personeel in de zorg is dat geen optie, maar het is wel belangrijk dat mensen dat weten.'
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block toonde in het Vrt-journaal haar verontwaardiging over de mondmaskers en beschermende kledij die Frankrijk en Duitsland niet uit geraakten. ‘De maskers die niet alleen voor de Benelux maar ook voor Italië en Spanje bedoeld waren, waren daar opgeslagen en worden aan de grens onderschept of zijn niet mogen vertrekken,’ zegt De Block. Het zou al veel kunnen compenseren dat de bestellingen die de ziekenhuizen hadden gedaan nu echt kunnen geleverd worden.’ De Block zei ook dat ze veertien dagen geleden op de Europese Raad al aan de orde had gesteld dat dit niet strookte met de Europese solidariteit.
De Block bevestigde nogmaals dat er een en ander misgelopen is met een grote levering mondmaskers vanuit Turkije en dat het parket de zaak onderzoekt. ‘We zijn direct andere pistes beginnen bekijken en morgen is er een iets kleinere levering die zal gebeuren via Charleroi,’ aldus De Block. ‘Er zouden 500.000 mondmaskers onderweg zijn.’Dat is volgens de minister van Volksgezondheid niet genoeg, maar er wordt ook gekeken naar mogelijke leveringen vanuit China. ‘U moet weten dat de Chinezen intussen hun productie opgedreven hebben en dat zij er nu veel minder nodig hebben.’
Premier Sophie Wilmès roept bij het inperken van de overdracht van het coronavirus op tot 'individuele en collectieve verantwoordelijkheid' en roept de bevolking op alle niet-noodzakelijke contacten tot een minimum te beperken. Ze richt zich daarbij specifiek op de jongeren, gelet op de sluiting van de scholen. 'Morgen en de komende weken gaan jullie niet naar school of universiteit. Ik weet dat jullie je vrienden willen zien. Maar ik vraag jullie om zo veel mogelijk de contacten te beperken (...) Niemand is immuun voor het coronavirus.'
Het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT) en de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) raden tandartsen aan om vanaf maandag enkel nog 'noodzakelijke en urgente behandelingen' uit te voeren. Volgens organisaties zijn 'sommige efficiënte beschermingsmiddelen' onvoldoende beschikbaar.
VVT en VBT vragen patiënten die de komende weken een afspraak hebben om telefonisch contact op te nemen met hun tandarts om na te gaan of hun behandeling al dan niet kan doorgaan. 'Als de behandeling kan doorgaan, zal uw tandarts de nodige hygiënische informatie verstrekken zodat dit veilig kan gebeuren', zeggen de organisaties. 'Patiënten met symptomen zoals ademhalingsklachten, hoest- of niesklachten zullen niet in aanmerking komen voor behandeling in de privépraktijk', benadrukken ze.
Italië heeft in 24 uur tijd 368 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus geregistreerd. In het land zijn zo al 1.809 mensen gestorven vanwege het virus, wat van Italië het zwaarst getroffen Europese land maakt.De civiele bescherming heeft de nieuwe cijfers zondag bekendgemaakt.
Ook het aantal besmettingen is sterk toegenomen, met nog eens 3.509 bijkomende gevallen in 24 uur tijd. In totaal zijn er zo bijna 25.000 besmettingen (24.747). De noordelijke regio Lombardije blijft het zwaarst getroffen, met 1.218 doden en 13.272 besmettingen.
Het complete overzicht van alle besmettingen wereldwijd vindt u hier.
Door de dreigende schaarste aan mondmaskers is het AZ Sint-Maarten in Mechelen zelf begonnen met het maken van mondmaskers uit verpakkingsmateriaal. Ze zijn alleen bedoeld voor niet-zorgprofessionals. 'Op die manier kunnen we de 'echte' mondmaskers zo lang en zo veel mogelijk voor de zorgprofessionals gebruiken', zegt Nico Garmyn, directeur kwaliteit en strategie.
De maskers worden in de linnendienst van het ziekenhuis gemaakt in een gecontroleerde omgeving. 'We gebruiken het verpakkingsmateriaal van steriele sets. Dat zijn een soort van papieren doeken die dan verknipt, verstevigd en voorzien worden van linten. Twee à drie mensen zijn daar de voorbije week proactief mee begonnen en ze maken een duizendtal maskers per dag', zegt directeur Garmyn.
De zelfgemaakte maskers zijn enkel bestemd voor de niet-zorgprofessionals van het ziekenhuis, zoals schoonmakers, ICT'ers, technici, etc. Ook zij komen wel eens in de nabijheid van patiënten en dragen dan een masker. Of ook de zorgprofessionals zo'n zelfgemaakt masker kunnen dragen? "Daarvoor zijn ze nog onvoldoende getest. Voor niet-zorgprofessionals zijn ze perfect, omdat zij toch niet zo dicht bij de patiënten komen. Maar vooraleer we ze voor het medische personeel gaan gebruiken, moeten ze toch eerst getest worden op hun doorlaatbaarheid van partikels.
Intussen blijft het wachten op een eventuele nieuwe toelevering van mondmaskers. Net vandaag raakte bekend dat de mondmaskers die de overheid heeft besteld voor zorgmedewerkers er mogelijk niet gaan komen.
Bij de bestelling van mondmaskers die ons land geplaatst heeft, is er mogelijk sprake van fraude door een producent in Turkije. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zondagavond. Het dossier is overgemaakt aan het Brussels parket, dat voor het internationale luik ondersteund wordt door het federaal parket. De leverancier heeft in principe nog tot middernacht om de maskers te leveren. "Maar de kans dat dat gebeurt, is miniem", luidt het.
Samen met haar beleidscel en de administraties onderzoekt De Block intussen alternatieve pistes. "Begin volgende week verwachten we een eerste, beperkte lading maskers. Die zullen we onder onze zorgverleners verdelen. Daarnaast hebben we verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling komen. We hopen binnenkort met goed nieuws daarover te komen", zegt de minister.
Onder anderen viroloog Marc Van Ranst en de voorzitter van het zorgnetwerk Emmaüs, Inge Vervotte, sneden het onderwerp zondag nog aan tijdens "De Zevende Dag" op Eén. "Dat venster om maskers te krijgen, dat is aan het sluiten", waarschuwde Van Ranst. "Men doet heel erg zijn best, maar het is niet zeker dat die er gaan komen. En dan is dat een heel groot probleem. We hebben die maskers echt wel nodig." Als de maskers er niet komen, is dat een "drama", zei Vervotte. Het zorgpersoneel zou dan in een "onveilige en onverantwoorde situatie" terechtkomen, aldus de oud-minister.
Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor volksgezondheid, heeft de tot nu toe 886 gerapporteerde besmettingen in België in kaart gebracht. Vooral Vlaanderen is getroffen, maar het aantal nieuwe gevallen van Covid-19 in Wallonië en Brussel stijgt dagelijks.
Tot op vandaag zijn er 11 besmette baby's en peuters gerapporteerd. Maar die vormen samen met zwangere vrouwen geen risicogroep voor het coronavirus, zo communiceerde Sciensano eerder. De grootste groep besmette personen zijn veertigers. Belangrijk: de verdeling per leeftijdsgroep zegt niet over de ernst van de besmetting.
Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook dag na dag. Zaterdag zijn er 163 mensen als gevolg de besmetting met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 33 op intensieve zorgen. Dat is een op de vijf. 23 patiënten hadden beademing nodig.
'Aanvankelijk dachten we dat corona een groot medisch probleem was', zegt professor intensieve zorgen Geert Meyfroidt op de website van VRT NWS. 'Maar door de Italianen hebben we ons gerealiseerd dat het een groot logistiek probleem is.'
'Nu komen de patiënten rustig binnen in onze ziekenhuizen, maar vanaf volgende week gaan dat er veel meer zijn. En dan is onze grootste zorg: materiaal. In de eerste plaats om ons personeel te beschermen: maskers, brillen, schorten, handschoenen... Op lange termijn is dat een groot probleem, want we weten dat we voor maanden vertrokken zijn.'
'In de tweede plaats: materiaal voor de patiënten. Beademingstubes en -buizen om de toestellen met de patiënt te verbinden. Daar hebben we er nu genoeg van. Maar iedereen is in Europa naar hetzelfde op zoek, niemand heeft nog grote stocks, grenzen zijn gesloten.'
Meyfroidt waarschuwt ook voor de druk die de nabehandelingen van corona op de ziekenhuizen kunnen zetten. 'In Italië liggen de mensen gemiddeld twee weken op intensieve, maar daarna moeten ze nog lange tijd in het ziekenhuis blijven en moeten ze nog altijd zuurstof toegediend krijgen.'
'De bevolking kan meer mensen redden dan ik ooit in mijn carrière redden door te doen wat de overheid vraagt: handen wassen, afstand houden, thuis blijven,... Het is schandalig om nu te gaan eten of feesten in grote groep, of dat nu op café, restaurant of thuis is. We gaan dat binnen twee weken in de cijfers voelen, en dan moeten die mensen eens in de spiegel kijken.'
De Europese Unie beperkt de uitvoer van maskers en ander medisch beschermingsmateriaal, om zo de eigen bevoorrading niet in gevaar te brengen in de strijd tegen de coronapandemie. 'We hebben vandaag een systeem aangenomen voor de autorisatie van de uitvoer van die uitrustingen. Dat wil zeggen dat de uitvoer buiten de Europese Unie moeten worden toegestaan door de regeringen van de Europese Unie', aldus Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, in een video op Twitter.
Vanaf maandag gaan ook in Nederland alle scholen, horeca en sportclubs dicht in strijd tegen het coronavirus. Dat melden de Nederlandse zenders NOS en RTL Nieuws.
De Nederlandse ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) geven zondagmiddag om 17.00 uur een persconferentie over de nieuwe maatregelen. Veel scholen in Nederland hadden aangedrongen op het sluiten van de scholen.
Daarmee volgt Nederland het voorbeeld van andere Europese landen, zoals onder meer België.
Brussels Airlines, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij in Zaventem, vraagt staatssteun. Dat vernam het magazine Trends van Etienne Davignon, de voorzitter van de raad van bestuur van de luchtvaartmaatschappij, en werd aan de redactie van De Tijd bevestigd. De Duitse Lufthansa Groep, de eigenaar van Brussels Airlines, praat ook over staatssteun met de Duitse overheid. Tegelijk zet de groep haar dochters (onder meer Austrian Airlines, Brussels Airlines en Swiss) ertoe aan hetzelfde te doen in hun thuismarkten.
'Brussels Airlines bevindt zich in dezelfde situatie als alle luchtvaartmaatschappijen. De toestand is zeer erg', aldus Davignon. 'Zonder steun komen alle luchtvaartmaatschappijen in de problemen. Duitsland en Frankrijk hebben al laten weten dat ze overheidssteun zullen geven. Ook de Europese Commissie heeft al gemeld dat staatssteun is toegelaten. Volgende week zullen we een dossier indienen bij de overheid. We vragen geldelijke steun, die we dan kunnen terugbetalen zodra we terugkeren naar een normale situatie.'
De komende weken worden er geen opnames gemaakt van Vlaanderens populaire soap Familie. DPG Media, dat Familie produceert, laat weten dat de gezondheid van de cast en de crew voorgaat. Voor de komende weken zijn er nog voldoende afleveringen om Familie te kunnen blijven uitzenden tot en met vrijdag 17 april. Wanneer de opnames terug opgestart worden, wordt nog bekeken. DPG Media bekijkt nu wat er met andere producties die op de planning staan, gaat gebeuren.
De beslissing is volgens DPG Media gebeurd in overleg met de VRT, die ook besloten heeft om de opnames van Thuis even stil te leggen.
Duitsland zal vanaf maandagochtend 8 uur grotendeels de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland sluiten. Dat heeft het Duitse persagentschap DPA in regeringskringen vernomen. Er zullen scherpere controles komen en ook terugwijzingen. Het transport van goederen tussen Duitsland en de buurlanden zal wel behouden blijven. Ook zullen pendelaars de grens nog kunnen oversteken.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel, minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer en de minister-presidenten van de deelstaten Beieren, Baden-Württemberg, Saarland en Rijnland-Palts zijn het eens geworden over het plan. Bedoeling is niet alleen het coronavirus in te dammen, maar ook hamsteren door buitenlanders te verhinderen.
Kinderdagverblijven en onthaalouders blijven open, behalve voor zieke kinderen, besliste de Nationale Veiligheidsraad vorige week. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) kondigt vandaag aan dat de Vlaamse regering de kinderopvang zal ondersteunen met compenserende maatregelen, bijvoorbeeld ingeval de bezettingsgraad daalt.
De compensatieregeling zal de volgende dagen vorm gegeven worden in overleg met de sector, meldt minister Beke. Het is belangrijk dat ouders kunnen blijven werken en dat hun kinderen niet door grootouders, die tot de risicogroep behoren, moeten opgevangen worden. Beke vindt het vooral ook van belang dat gezondheidsmedewerkers, leerkrachten, mensen in de zorgsector en veiligheidsberoepen aan de slag kunnen blijven. 'Het is essentieel dat zij kunnen blijven werken, zodat ons gezondheidssysteem zo goed mogelijk alle zieken, ouderen en risicogroepen kunnen ondersteunen', aldus de minister.
Vanaf maandag zullen 90 P-treinen (piekuurtreinen) van en naar Brussel niet langer rijden. Dat kondigen spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel aan.
'Deze maatregel moet toelaten 97 procent van het normale aanbod te verzekeren', aldus de NMBS en Infrabel. 'Alle lijnen zullen bediend blijven en de samenstelling van de treinen zal indien nodig versterkt worden om een matige bezettingsgraad te behouden en op die manier het risico op besmetting tussen de reizigers te beperken.'
De bussen en trams in Vlaanderen rijden zeker de komende dagen nog volgens de normale dienstverlening. Dat zegt een woordvoerster van De Lijn. Bij De Lijn wordt in de komende dagen bekeken of er aanpassingen aan de dienstregeling nodig zijn, als er bijvoorbeeld scholen zijn waar nog weinig leerlingen met de bus naartoe gaan.
Het sportmerk Nike gaat wegens het coronavirus al zijn winkels in de VS en West-Europa sluiten. Ook de winkels in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland houden tot 27 maart de deuren dicht, zo blijkt uit een mededeling van het Amerikaanse bedrijf. De onlineshops van het merk blijven wel open. De werknemers worden tijdens de sluiting wel doorbetaald, klinkt het nog. Nike was een van de eerste grote merken dat de invloed van het nieuwe coronavirus voelde. Op 5 februari sloot het bedrijf ongeveer de helft van zijn winkels in China. Bij de Chinese winkels die wel open bleven, werd gewerkt met verkorte openingstijden.
In heel Europa grijpen landen in om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat gaat van een schoolverbod, tot de noodtoestand afroepen en het sluiten van grenzen. Op de interactieve kaart hieronder ziet u wat elk land doet.
In Spanje zijn in 24 uur tijd iets meer dan honderd doden door het nieuwe coronavirus geteld. Dat hebben de overheden vandaag bekendgemaakt. Er kwamen in dezelfde periode ook zowat tweeduizend besmettingen bij.
Volgens de recentste cijfers zijn 288 mensen in Spanje overleden aan Covid-19. Het aantal besmettingen is opgelopen tot 7.753. Zaterdag was nog sprake van 183 doden en meer dan 5.700 positieve gevallen.
Spanje is na Italië het Europese land dat het hardst getroffen werd door de coronapandemie. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft premier Pedro Sanchez zaterdagavond een zo goed als volledige quarantaine in het hele land afgekondigd. Alle niet-noodzakelijke verplaatsingen zijn verboden. De Spanjaarden mogen enkel nog hun huis verlaten om te gaan werken of voor andere 'noodzakelijke' redenen, zoals het kopen van voedingsmiddelen.
Noorwegen gaat zijn luchthavens niet sluiten. Zaterdag klonk het nog dat het land naast alle havens ook de luchthavens zou sluiten, in de strijd tegen de coronapandemie.
'De regering gaat de grens sluiten voor buitenlanders zonder verblijfsvergunning. Zij zullen aan de grens worden teruggestuurd', luidt het in een mededeling van het ministerie van Justitie en Openbare Veiligheid.
De Noorse regering had zaterdag al benadrukt dat de grens sowieso niet hermetisch wordt afgesloten, omdat het land medicijnen en voedsel uit het buitenland nodig heeft. Noren in het buitenland krijgen ook de mogelijkheid om naar huis terug te keren.
Als de maatregelen over de coronacrisis een maand van kracht blijven, dan stevent de toeristische sector in Vlaanderen af op een verlies van 1,8 miljard euro. Als het twee maanden duurt, kan dat oplopen tot 3,5 miljard euro. Dat heeft Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) gezegd in 'De Zevende Dag'. 'De volksgezondheid primeert', zei Demir. 'Maar de gevolgen voor de toeristische sector zullen desastreus zijn. Momenteel is 80 procent van de boekingen in Vlaanderen geannuleerd. Het is zo goed als zeker dat alles geannuleerd wordt.'
Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen herhaalde dat hij vreest voor een bijzonder zware slag voor de horecasector nu de Nationale Veiligheidsraad alle restaurants, discotheken en cafés verplicht te sluiten tot 3 april. Volgens Horeca Vlaanderen kan het verlies oplopen tot 700 à 800 miljoen euro als de horecazaken drie weken gesloten blijven. Ter vergelijking: het verlies na de aanslagen van 22 maart 2016 bedroeg volgens De Caluwe ongeveer 224 miljoen euro. De Caluwe toonde zich zondag tevreden over de eerste maatregelen die de overheden hebben genomen om de horecazaken bij te staan. Hij riep de gemeenten ook op alle taksen voor de horecazaken op te schorten tot eind 2020.
Volgens Koen Van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) kan het verlies voor de reisbureaus oplopen tot 1,1 miljard euro. Hij riep de overheden op de steunmaatregelen te verlengen tot einde 2021. 'De overheid kan zeker helpen door erg flexibel te zijn', aldus Van den Bosch.
In Iran zijn op 24 uur tijd 113 mensen bezweken aan het nieuwe coronavirus. Het gaat om het grootste aantal doden dat in het land op één dag werd vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid. In totaal zijn al 724 Iraniërs overleden aan Covid-19.
Het aantal besmettingen nam toe met 1.209, tot 13.938. De meeste nieuwe infecties werden opnieuw in de regio Teheran vastgesteld. De uitbraak in Iran is een van de dodelijkste buiten China. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de inwoners opgeroepen al hun reizen te annuleren en thuis te blijven.
Er was de voorbije dagen wat onduidelijk ontstaan over het lot van de openbare bibliotheken in de steden en gemeenten. Moeten zij ook de deuren sluiten? Vandaag kwam er duidelijkheid: openbare bibliotheken vallen onder dezelfde richtlijnen die gelden voor handelszaken en kunnen dus open blijven in de loop van de week, maar moeten sluiten in het weekend.
'Er zullen nog interpretaties en aanpassingen gebeuren, maar op dit moment is de toestand dat de bibliotheken in het weekend moeten sluiten maar in de week kunnen openblijven. Maar het kan dat bepaalde gemeentebesturen om praktische redenen beslissen om de bibliotheken helemaal te sluiten', zegt Benoit Ramacker, woordvoerder van het Crisiscentrum.
Vanuit Marokko vertrekken zondag verschillende vliegtuigen voor de repatriëring van toeristen. In het land waren duizenden mensen vast komen te zitten nadat Marokko wegens het coronavirus was overgegaan tot de sluiting van het luchtruim voor verschillende Europese landen, waaronder ook België.
Concrete informatie over wanneer en hoeveel Belgen er uit Marokko kunnen terugkeren, is er nog niet.
Buitenlandse Zaken bevestigt dat er overleg is tussen Marokko en de overheden van de getroffen landen, en dat de mogelijkheden tot repatriëring worden bekeken met reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen. Maar concrete informatie wanneer en hoeveel Belgen kunnen terugkeren, is er nog niet, aldus woordvoerder Karl Lagatie.
Marokko kondigde zaterdag aan dat het uit vrees voor het coronavirus vanaf zondag middernacht geen vliegtuigen vanuit en naar België, Nederland, Duitsland en Portugal meer toelaat. Diezelfde maatregel was eerder al ingesteld voor Italië, Spanje, Algerije en Frankrijk. Duizenden toeristen zitten daardoor geblokkeerd.
Rabat heeft wel toestemming gegeven voor bijzondere vluchten die de toeristen naar huis brengen. Dat kan 'geval per geval' bekeken worden, aldus de Marokkaanse overheid. Volgens de websites van de luchthavens en contacten van het Franse persbureau AFP bij ambassades, kunnen daardoor zondag verschillende vluchten richting Europa vertrekken.
PVDA-voorzitter Peter Mertens pleit voor het tijdelijk stilleggen van de niet-noodzakelijke productie. 'Voor mij is het duidelijk', zegt Mertens. 'Gezondheid moet primeren op economische belangen. De veiligheid en de gezondheid van de werkende klasse moeten centraal staan.'
Mertens vindt het onverantwoord om de productie te laten doorgaan op plaatsen waar veel mensen samenwerken. 'Hoe absurd is het om scholen, kapsalons en cafés te sluiten, maar elders de werknemers wel samen in één gesloten ruimte te laten werken? Alle niet-noodzakelijke productie zou nu moeten worden gesloten', zegt de PVDA-voorzitter.
De mondmaskers die de overheid heeft besteld voor zorgmedewerkers die in aanraking komen met het coronavirus dreigen er niet te komen. Dat hebben viroloog Marc Van Ranst en de voorzitter van het zorgnetwerk Emmaüs, Inge Vervotte, zondag gezegd in 'De zevende dag'.
België plaatste enkele weken geleden een grote bestelling voor mondmaskers en andere soorten van beschermingsmateriaal in het kader van een Europese groepsaankoop. Maar die bestelling laat dus op zich wachten. 'De levertijd loopt nog, maar dat venster om maskers te krijgen, dat is aan het sluiten', waarschuwt Van Ranst. 'Men doet heel erg zijn best, maar het is niet zeker dat die er gaan komen. En dan is dat een heel groot probleem. We hebben die maskers echt wel nodig.'
Volgens Vervotte circuleren er geruchten dat de bestelling er zelfs helemaal niet zal komen. 'We hopen dat we daar zo snel mogelijk bevestiging van krijgen. Dit gaat om een bestelling van 5 miljoen euro waarvan een groot gedeelte naar de huisartsen zou gaan en een deel zou worden verdeeld naar de ziekenhuizen.' Als de maskers er niet komen, zou dat een 'drama' zijn en zou het zorgpersoneel in een 'onveilige en onverantwoorde situatie' terechtkomen, aldus de oud-minister.
In 'C'est pas tous les jours dimanche' had ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block het over de bestelling. Volgens haar gaat het om een 'internationale situatie die heel moeilijk is'. 'Men had ons beloofd om de maskers voor middernacht te leveren. We wachten nog altijd, maar ondertussen zijn we op zoek aan het gaan naar andere pistes met de hulp van iedereen.'
Van Ranst klaagde in 'De Zevende Dag' overigens nog aan dat er 11 jaar geleden nog een nationale voorraad was aan mondmaskers. 'Die is er nu niet. Die is niet aangevuld. En dat is niet omdat mensen daar niet om gevraagd hebben.'
De Fransen trekken ondanks de coronacrisis toch naar de stembus vandaag voor de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe scoort de partij van president Macron? Tijd-collega Rik Van Puymbroeck capteerde het buikgevoel van de Fransen in een roadtrip van noord naar zuid. ‘Macron? Ach, wij Fransen zijn ‘râleurs’, mopperaars. Het zal nooit goed zijn.'
De Franstalige socialisten en liberalen van de PS en de MR willen de huidige federale regeringsploeg laten zitten, met de steun van N-VA en socialisten vanuit de Kamer. Volgens de twee partijen zou het niet verstandig zijn om nu met ministers te gaan schuiven om een noodregering te vormen.
Het verkeer over lange afstand met vliegtuigen, treinen en bussen zal de komende dagen 'progressief afgebouwd' worden in Frankrijk. Dat heeft Elisabeth Borne, de Franse minister voor Ecologische Transitie, aangekondigd. Het doel van de maatregel is 'om de verplaatsingen over lange afstand tot een minimum te beperken' en zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De minister voegde er wel aan toe dat iedereen zal kunnen terugkeren naar huis en dat er geen 'brutale en complete' stop zal komen.
De zittingen van de rechtbank van eerste aanleg van Limburg vinden de komende weken gewoon plaats, maar wel met restricties. 'In de gebouwen worden de nodige schikkingen getroffen om fysiek contact en bijeenkomsten van verschillende mensen in kleine ruimtes te vermijden. De rechters, griffiers, zittingsdeurwaarders en de politiediensten hebben de nodige instructies gekregen en zullen daar waar nodig ingrijpen', maakte rechtbankvoorzitter Nicolas Jadoul zondag bekend. 'Personen die voor een rechtbank in Hasselt of Tongeren moeten verschijnen moeten alleen komen of met een advocaat, maar dus niet met anderen, zoals kinderen of partner. Bezoekers die niet als partij op een zitting worden verwacht, kunnen uit de gebouwen of zittingszalen geweerd worden.
Het Gentse gerechtsgebouw aan de Opgeëistenlaan zal vanaf maandag tot minstens 3 april 'enkel toegankelijk zijn voor personen die om professionele redenen in het gebouw aanwezig moeten zijn of personen die, in welke hoedanigheid ook, werden opgeroepen door een magistraat'. Dat meldt afdelingsvoorzitter Daniel Van den Bossche, nadat vrijdag nog een assisenproces met een honderdtal aanwezigen kon plaatsvinden in het gerechtsgebouw.
'Niet-dringende zaken zullen uitgesteld worden', zegt Van den Bossche. 'In het gerechtsgebouw wordt gevraagd de zittingszalen niet meteen te betreden, maar de instructies van de bodes af te wachten. In de gangen wordt u ook uitgenodigd de nodige discipline in acht te nemen en meer bepaald een afstand te bewaren ten aanzien van uw medeburgers. In de zittingszalen zult u willen plaatsnemen op voldoende afstand van uw medeburgers.'
Zaterdag om 17.00 uur waren 163 mensen opgenomen in verschillende Belgische ziekenhuizen met het coronavirus en 33 van hen lagen op de afdeling intensieve zorgen. Van die 33 mensen moeten er 23 beademd worden. Dat meldt interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. Daarnaast zijn er 197 nieuwe besmettingen vastgesteld. "We zien een snelle stijging, die zich waarschijnlijk nog zal doorzetten", zegt de woordvoerder. "We hopen wel dat het zich zal stabiliseren. Daarvoor vragen we iedereen om zich aan de richtlijnen te houden."
"De mensen bij wie nu een besmetting is vastgesteld, zijn mensen die een tweetal weken geleden zijn blootgesteld aan het virus", zegt Steven Van Gucht. "De impact van de maatregelen die donderdagavond genomen zijn, gaan we pas merken over een tiental dagen. Maar dan moet iedereen zich wel houden aan de richtlijnen. Wat we gisteren gezien hebben, dat mensen massaal over de grens gaan shoppen en terrasjes doen, is echt geen goed idee. Dat gaat meer infecties veroorzaken en meer ziekenhuisopnames."
Ziekenhuizen in ons land dreigen onder ongeziene druk te komen door deze uitbraak. Dat blijkt uit een prognose die De Tijd dit weekend heeft gepubliceerd. Die analyse leest u hier.
Sluis houdt zondag alle winkels, cafés en restaurants in de Nederlandse grensgemeente dicht. Dat is zondagochtend beslist tijdens een spoedberaad met de burgemeester, meldt het lokale nieuwsmedium Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Eerder was al beslist om de parkeerterreinen in de gemeente te sluiten, om de grote toestroom van Belgen tegen te gaan.
Heel wat Belgen staken zaterdag de grens over omdat in ons land de horecazaken en de meeste winkels dicht waren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De grensgemeenten in de Nederlandse provincie Zeeland treffen nu maatregelen om die coronatoeristen tegen te houden. Ook in Cadzand-Bad en Breskens zijn de parkeerterreinen afgesloten.
Volgens de Duitse krant Die Welt probeert de Amerikaanse president Donald Trump Duitse wetenschappers die aan een potentieel vaccin tegen het coronavirus werken naar de VS te lokken. Hij zou hen 'grote financiële donaties' beloven als ze het vaccin enkel voor zijn land ontwikkelen.
Het gaat meer specifiek om onderzoekers die voor het farmaceutisch bedrijf CureVac uit Tübingen werken. Dat zou binnenkort van plan zijn bij de toezichthouders een aanvraag in te dienen om het vaccin op mensen te testen.
Een woordvoerder van de Duitse overheid zei tegen Die Welt dat Duitsland er alles aan zal doen om de onderzoekers in het land te houden. De Duitse regering zou het bedrijf ook een aantal financiële voorstellen hebben gedaan.
De vergadering van de ministers van de eurolanden zal maandag via videoconferentie verlopen. Dat kondigde voorzitter Mario Centeno aan op Twitter.
De ministers komen bijeen om de economische impact van de corona-uitbraak te bespreken.
Iedereen moet zich verantwoordelijk gedragen en de overheidsmaatregelen nauwgezet opvolgen, maar tegelijkertijd mag de economie niet helemaal stilvallen. Dus wie niet ziek is en niet in quarantaine zit, blijft best aan het werk. Die oproep lanceren de Vlaamse sociale partners, verenigd in de SERV.
'Het is door de richtlijnen strikt uit te voeren dat we het coronavirus zo snel mogelijk onder controle krijgen, maar dat we ook ons economisch weefsel op de meest optimale wijze verder kunnen laten functioneren', stellen werkgevers en vakbonden in een persbericht. Dat betekent dus ook aan het werk blijven indien mogelijk.
Dat vraagt inspanningen van de werkgevers, die 'alle noodzakelijke en maximale maatregelen moeten nemen om de gezondheid van medewerkers en klanten te beschermen'. Maar het vergt ook inspanningen van de werknemers, die best aan het werk blijven als ze niet ziek zijn. En die, als ze echt geen oppas vinden voor hun kinderen, moeten durven gebruik te maken van de opvangmogelijkheden in de scholen.
De sociale partners overleggen naar eigen zeggen ook met de Vlaamse regering over 'noodzakelijke crisismaatregelen die de economische en financiële gevolgen voor de getroffen ondernemingen, organisaties, ondernemers en werknemers zo veel mogelijk milderen'. De Vlaamse regering kondigde al verschillende maatregelen aan, zoals een verhoging van de crisiswaarborgen voor bedrijven en een forfaitair bedrag voor zaken die de deuren moeten sluiten.
De SERV roept ten slotte op alle mensen te waarderen die werken in de medische sector, de verzorgingssector, het onderwijs, de kinderopvang en de andere sectoren die de dienstverlening aan burgers garanderen.
Na landen als Spanje, Frankrijk en Italië gaat nu ook Oostenrijk vrijwel helemaal op slot vanwege het nieuwe coronavirus. Dat maakte de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz zondag bekend. Hij riep de strijdkrachten ook op stand-by te staan voor als het aantal besmettingen explodeert.
Oostenrijkers moeten zichzelf zo veel mogelijk isoleren en mogen niet met meer dan vier anderen samenkomen. Restaurants, niet-essentiële winkels, cafés en publieke plaatsen gaan dicht. Ook rijdt er vanaf maandag minder openbaar vervoer en worden alle vluchten naar het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Oekraïne stopgezet.
Eerder sloot de regering al de scholen en de grens met buurlanden Zwitserland en Italië.
'Oostenrijkers worden opgeroepen zichzelf te isoleren', zei Kurz zondag. 'Maak alleen sociaal contact met mensen met wie je samenleeft.'
De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft de nieuwe dagcijfers bekendgemaakt. 'We zien een toename van het aantal gevallen in ons land, die de komende dagen verder zal aanhouden', klinkt het.
Er zijn 197 nieuwe besmettingen: 137 in Vlaanderen, 28 in Wallonië en 27 in Brussel. Er is geen informatie over de woonplaats van de overige vijf gevallen.
In totaal telt België nu 886 officiële besmettingen. 163 patiënten verblijven in het ziekenhuis. 33 patiënten liggen op intensieve zorgen en 23 patiënten hebben ademhalingsondersteuning nodig.
Er vielen tot nu toe vier doden, allemaal patiënten die ouder waren dan 70 jaar.
Intussen blijft het aantal nieuwe gevallen exponentieel stijgen. Ons land volgt daarmee een gelijkaardige trend als Italië en Spanje, zoals in de grafiek hieronder duidelijk wordt.
Britse ouderen die ouder zijn dan 70 jaar moeten maximaal vier maanden in quarantaine. Dat staat in een plan van de Britse regering, die op die manier het coronavirus wil beteugelen. Het plan moet de komende weken vorm krijgen.
'Ja, dat staat in het actieplan', zei Matt Hancock, de Britse minister van Volksgezondheid, zondag. 'We zullen het tot in de details bespreken. We weten heel goed dat het veel gevraagd is aan onze ouderen en kwetsbaren, maar het is voor hun eigen zelfbescherming.' De officiële aankondiging volgt volgens Hancock binnen enkele weken.
Wat er nog meer in het Britse actieplan staat, is niet bekend. Wel gaat het land bijeenkomsten met veel mensen verbieden. Voorts hoeven de Britten zich geen zorgen te maken over de voedselvoorziening, zegt Hancock.
Nadat de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag aangekondigd heeft dat ook vluchten uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland niet langer welkom zijn in de VS, schrappen Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen massaal internationale vluchten. Onder meer American Airlines houdt tot begin mei 75 procent van zijn internationale vloot aan de grond.
Ook in Europa valt het vliegverkeer steeds meer stil. British Airways-topman Alex Cruz had het vrijdag in een memo aan het personeel over 'een ongeziene wereldwijde crisis'. Maatschappijen als het Duitse Lufthansa, het Franse Air France-KLM en het Italiaanse AlItalia smeekten de overheid al om hulp.
Meerdere Spaanse kranten hebben vandaag op hun voorpagina de optimistische boodschap 'We zullen samen dit virus stoppen' staan. Het gaat niet om een gezamenlijke actie, maar om een advertentie van de regering.
De Spaanse regering riep zaterdagavond voor twee weken de noodtoestand uit. Het hele land zit in quarantaine, enkel wie daar een zeer dringende reden voor heeft, mag zijn huis verlaten.
Het Vaticaan meldt zondag dat de traditionele paasvieringen dit jaar zonder publiek worden gehouden vanwege het coronavirus. Gelovigen kunnen de vieringen wel live volgen via de televisie en het internet.
Het programma van paus Franciscus begint dit jaar op 5 april, Palmzondag. Ook daarna zal hij verschillende missen houden, allemaal zonder publiek.
Italië is in Europa het hardst getroffen door het besmettelijke virus. Meer dan 1.400 mensen stierven aan de gevolgen, zeker 21.000 mensen raakten besmet.
De koerierdienst Deliveroo merkt al sinds enkele dagen voor de coronavirusmaatregelen in België van kracht werden een toename van het aantal bestellingen van restaurantmaaltijden. 'Die toename zet zich voort', zegt woordvoerder Rodolphe Van Nuffel. Ook het aantal nieuwe restaurants die zich willen aansluiten stijgt.
De toename van het aantal bestellingen kan volgens Van Nuffel voorlopig opgevangen worden met het huidige aantal koeriers. Deliveroo zorgt voorts voor contactloze leveringen, waarbij fysiek contact tussen de restauranthouder en de koerier, en tussen de koerier en de klant, vermeden wordt.
Een van de maatregelen die de federale regering genomen heeft in de strijd tegen het coronavirus is de sluiting van restaurants en cafés. De thuisbezorging van restaurantmaaltijden is wel nog toegestaan.
Een arts van het Jan Palfijnziekenhuis in Gent is besmet met het coronavirus en zit thuis in quarantaine. Dat schrijft De Standaard. De man zou aan de beterhand zijn.
Volgens het ziekenhuis is de situatie onder controle. 'We hebben alle mensen met wie hij contact heeft gehad, getest. De resultaten zijn negatief. Er zijn dus geen andere besmettingen uit voortgevloeid.’
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is niet te spreken over de vele Vlamingen die zaterdag vlak over de grens in Nederland of Frankrijk op café, restaurant of winkelbezoek gingen.
'Dat is gedrag dat we willen afraden en ik zou het zelfs asociaal gedrag willen noemen', zegt Jambon. 'Wij betreuren het dat een aantal mensen meent ongepast creatief te moeten zijn. Als je in Nederland op café gaat, heeft dat net hetzelfde effect als bij ons. Een grens is geen grens voor een virus.'
De minister-president roept op te stoppen met haantjesgedrag. 'Ik vraag van iedereen een beetje maatschappelijk bewustzijn en doe die oproep met aandrang. Mensen moeten wegblijven van plaatsen waar veel mensen bijeen zijn. Of dat nu hier is of net over de grens maakt geen verschil.'
Enkele dagen na Thalys heeft ook Eurostar ingrepen aangekondigd in het rijschema van zijn hogesnelheidstreinen. Die blijven voorlopig wel beperkt tot een paar afgeschafte treinen van 21 tot 26 maart.
'Onze treinen blijven rijden naar de verschillende bestemmingen. Maar door de veranderende vraag en een veranderend reisgedrag passen we onze dienstregeling tijdelijk aan', zegt Eurostar op zijn website.
De aanpassingen zijn voorlopig beperkt. Op de route Brussel-Londen wordt op 21, 24, 25 en 26 maart telkens één verbinding geschrapt. Ook op de lijn Parijs-Londen worden enkele verbindingen geannuleerd.
Getroffen passagiers kunnen tickets omboeken of laten terugbetalen. Reizigers die hun geplande reis (tot 7 april) willen annuleren, kunnen een bon krijgen voor een omboeking.
Thalys kondigde enkele dagen geleden meer ingrijpende wijzigingen aan. Zeker tot eind april wordt het aanbod met gemiddeld een vijfde verlaagd, klonk het daar.
Door de beslissing van de touroperator Sunweb om alle vlieg- en wintersportvakanties tot eind maart te annuleren, valt de reis van bijna 52.000 mensen in het water. Een 10.000-tal mensen zit op dit moment in het buitenland. Zij worden zo snel mogelijk weer naar België gebracht.
Verschillende reisorganisatoren, zoals TUI en Corendon, beslisten zaterdag hun reizen te annuleren nadat de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken had aangekondigd alle reizen naar het buitenland af te raden wegens het coronavirus.
Bij Sunweb zijn alle vlieg- en wintersportvakanties tot eind maart geannuleerd. Als daar nog een maand bijkomt, loopt het aantal getroffen reizigers op tot meer dan 105.000, zegt de touroperator.
De vrouw van de Spaanse premier Pedro Sanchez is besmet met het coronavirus. Dat heeft de entourage van de eerste minister zaterdagavond aangekondigd. Beiden zitten in strikte quarantaine in hun ambtswoning.
'Begoña Gomez en de regeringsleider maken het goed. Ze zijn allebei in het paleis van Moncloa', klinkt het. 'Ze volgen de preventieve maatregelen die de gezondheidsdiensten hebben opgelegd.'
Alle leden van de Spaanse regering lieten zich testen nadat minister van Gelijkheid Irene Montero positief getest had op het virus.
Sanchez kondigde zaterdagavond aan dat de Spaanse regering alle niet-noodzakelijke verplaatsingen in het land verbiedt. De Spanjaarden mogen enkel nog hun huis verlaten om te werken of om andere noodzakelijke redenen, bijvoorbeeld om eten te kopen.
De Franse skigebieden moeten tegen zondagavond volledig dicht zijn in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat besliste de premier Edouard Philippe. Ze blijven de rest van het seizoen gesloten.
Het is een van de maatregelen die in de nacht van zaterdag op zondag van kracht gingen. Onder meer cafés, restaurants, bioscopen en nachtclubs blijven gesloten.
Er is aan skigebieden gevraagd om dat voorbeeld te volgen. Sommige gebieden zijn al toe en andere zullen zondag in de loop van de dag volgen. Ze hebben daarvoor de toestemming van de autoriteiten.
De bedoeling is om het vertrek van de vakantiegangers zo vlot mogelijk te laten verlopen. Club Med, de Franse uitbater van vakantiedorpen, besliste al om al zijn vakantiecentra in de Franse Alpen te sluiten tot het einde van het seizoen. Ook in Zwitserland worden de laatste skistations dit weekend gesloten.
Het proces tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is uitgesteld vanwege het nieuwe coronavirus. Dat meldden Israëlische media zondag.
Netanyahu zou aanvankelijk op dinsdag voor het eerst voor de rechter in Jeruzalem moeten verschijnen, maar dat is uitgesteld naar 24 mei.
De premier wordt verdacht van corruptie, fraude en omkoping, maar ontkent alle aantijgingen.Zolang Netanyahu premier van Israël is, kan hij niet worden veroordeeld. De leider van de Likoed-partij hoopt daarom op een nieuwe termijn als premier van het land. Maar na drie verkiezingen in een jaar tijd verkeert Israël nog steeds in een politieke impasse. Het lukt niet om een coalitie te vormen.
Er hebben zich 135 vrijwilligers gemeld om deel uit te maken van de reserve aan medisch personeel die in de strijd tegen het virus kan worden ingezet. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zondag gezegd.
Extra vrijwilligers zijn nog steeds welkom. 'Aangezien we voor cruciale weken staan, willen we de oproep nog eens herhalen, ook al hopen we dat het niet nodig zal zijn. Dit is een stresstest voor onze gezondheidszorg.Iedereen die met kennis van zaken die een handje kan toesteken, is welkom, ook al is dat voor een rol achter de schermen', zei zijn woordvoerder.
Voor de reserve komen zowel artsen als verplegers en paramedisch personeel in aanmerking. Het gaat om zowel actieve als gepensioneerde mensen. 'We hebben genoeg mensen nodig om het vol te kunnen houden', zei Beke. Hij vreest bijvoorbeeld dat een deel van het medisch personeel zelf door het virus zal uitvallen.
Wie zijn steentje wil bijdragen kan een mail sturen naar het agentschap Zorg en Gezondheid, via zorgengezondheid@vlaanderen.be. Het kabinet-Beke heeft vrijdag de lijst van 135 vrijwilligers aan woon-zorgcentra, ziekenhuizen en huisartsenkringen bezorgd. Zij kunnen de vrijwilligers contacteren om afspraken te maken.
De Vlaamse regering breidt de bestaande vrijwilligersverzekering voor verenigingen uit naar individuele burgers. 'Talloze Vlamingen zetten zich in voor hun medeburgers', zei minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) op een persconferentie met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). 'Ze halen boodschappen of laten de hond uit. Het is hartverwarmend te zien dat overal in Vlaanderen massaal solidariteitsacties ontstaan, maar het is belangrijk dat dat veilig gebeurt.'
Door de verzekering is iedereen die anderen helpt verzekerd voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Wie een verzekering wil, kan zich registreren op de site van het steunpunt vrijwilligerswerk.
De Vlaamse regering neemt de kosten op zich en trekt daarvoor 75.000 euro uit. Ze lanceert ook de hashtag #Vlaanderenhelpt, waarmee Vlamingen elkaar kunnen inspireren en motiveren.
Nu de Amerikaanse federale overheid de door president Trump aangekondigde reisbeperkingen vanuit Europa invoert, heerst chaos op Amerikaanse luchthavens. Reizigers maken gewag van urenlange wachtrijen aan de douane voor 'extra corona checks'. Niet meteen een ideale situatie in tijden van 'social distancing', om het mild uit te drukken.
De chaos op de internationale luchthaven O'Hare in Chicago leidde al tot een serie boze tweets van Jay Robert Pritzker, de Democratische gouverneur van Illinois, aan het adres van president Trump.
Sinds het coronavirus begin januari opdook, zijn 156.400 mensen besmet geraakt, in minstens 135 landen. Dit zijn de belangrijkste cijfers in grafieken.
De meeste besmettingen vinden in Europa plaats. Het gaat om 55 procent van de actieve besmettingen.
Zondag stemmen de Fransen in bijna 35.000 gemeenten voor de burgemeesters en gemeenteraden. Er hebben zich meer dan 900.000 kandidaten gemeld. De regering heeft de stembusgang niet uitgesteld vanwege het coronavirus. Ze zegt dat maatregelen zijn genomen om het coronavirus buiten de stembureaus te houden. Kiezers kunnen hun eigen pen meenemen, maar je stem uitbrengen is niet gevaarlijk, beklemtoonde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.
In veel plaatsen zijn de politieke thema's erg plaatselijk. De opkomst is doorgaans relatief hoog. Op het gebied van de nationale politiek zou de beweging of partij van president Emmanuel Macron, De republiek op weg (LREM), een nederlaag lijden.
Ook in de Duitse deelstaat Beieren gaan de lokale verkiezingen van zondag gewoon door. Er zijn verkiezingen in meer dan 2.000 gemeenten en ruim 70 districten.
In Beieren werden de eerste gevallen van het coronavirus in Duitsland vastgesteld en de aandoening overschaduwt de verkiezingen volledig. De vraag hoe het virus de stembusgang beïnvloedt, dringt de politieke strijd naar de achtergrond. Voor de plaatsen waar zaterdag geen duidelijke winnaar uit de bus komt, is er op 29 maart een tweede ronde.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Zuid-Korea is voor de eerste keer in ruim drie weken onder de kaap van 100 gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de lokale gezondheidsautoriteiten zondag vrijgegeven hebben.
Zaterdag zijn 76 nieuwe gevallen geregistreerd, waardoor het totale aantal officieel vastgestelde besmettingen op 8.162 uitkomt. Het aantal overlijdens nam wel enorm toe, van 3 naar 75.
Voor het eerst sinds het begin van de epidemie ligt het aantal genezingen hoger dan het aantal nieuwe besmettingen. De meeste gevallen deden zich voor in de miljoenenstad Daegu en omgeving, in het zuidoosten van het land.
België wordt zondag niet wakker in een land met een nieuwe regering. De N-VA verzet zich tegen een doorstart van zetelend premier Sophie Wilmès, de PS krijgt af te rekenen met intern weerwerk.