1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

CORONABLOG | Oostende voert reservaties in voor drukke stranden

De stad Oostende zal deze zomer een reservatiesysteem invoeren voor de drukste stukken strand. Dat meldt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).
  • Pediaters: 'Kinderen moeten de eersten zijn die niet meer opgesloten worden'

    In een open brief roepen 269 kinderartsen en andere wetenschappers op om kinderen zo snel mogelijk weer naar school te laten gaan. 'Er is geen enkele valabele medische reden om kinderen nog langer uit de gemeenschap te sluiten', klinkt het in een emotionele oproep.

    Ze argmenteren dat kinderen geen super-overdragers zijn, zeer weinig besmet worden en meestal maar een beetje ziek worden. 'Het is dus logisch dat de kinderen de eersten moeten zijn de niet meer opgesloten worden'.

    Ze geven toe dat het individuele risico op besmetting niet volledig uit te sluiten is, maar dat dit 'kleine risico noodzakelijk is voor het welzijn van iedereen'.

    Ze eisen ook aangename omstandigheden, met speelplekken, de mogelijkheid dat kinderen met elkaar kunnen spelen en dat ze getroost kunnen worden.

    De franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) vraagt alvast aan de Nationale Veiligheidsraad om te kijken of kleuters niet snel opnieuw naar school kunnen.

     

     

     

  • Aantal Covid-besmettingen nadert 5 miljoen

    Wereldwijd zijn er 4,872 miljoen mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Dat zijn er ruim 103.000 meer dan een dag geleden, blijkt uit de cijfers die de Johns Hopkins universiteit dagelijks minutieus bijhoudt.  

    In de Verenigde Staten zijn er nu voor het eerst meer dan 1,5 miljoen besmettingen geteld. Het aantal nieuwe gevallen zit er al enkele weken in een licht dalende lijn, maar blijft met meer dan 20.0000 per dag nog hoog in absolute cijfers. Rusland, het tweede meest getroffen land, zit op een zucht van 300.000 bevestigde gevallen.

    Brazilië is staat met 262.545 besmettingen op de derde plaats, maar de pandemie woedt er nog hevig met 14.300 nieuwe meldingen. En volgens sommige wetenschappers zou dan wel eens een grote onderschatting zijn: het werkelijke aantal zou 15 keer hoger liggen.

    In Europa zijn het VK, Spanje, Italië en Duitsland de landen met de meeste positieve Covid-19-tests. Turkije, Iran en India vervolledigen het lijstje met meer dan 100.000 besmettingen. België telt er 55.791.

    Wereldwijd stierven er al 321.593 mensen aan de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. 1,67 miljoen mensen werden genezen verklaard.

  • Brits dodental corona boven de 35.000

    Met nog eens 545 geregistreerde overleden coronapatiënten in Groot-Brittannië, telt dat land nu officieel 35.341 doden als gevolg van het nieuwe coronavirus, zo heeft minister van Milieu George Eustice dinsdag bekendgemaakt.

     Toch is er discussie over de juiste cijfers. Verscheidene Britse media verwijzen naar cijfers van het nationaal bureau voor de statistiek dat bijna 10.000 extra overlijdens aan het cornavirus zou wijten. Op basis van die telling zouden er in Groot-Brittannië 41.166 mensen aan covid-19 zijn overleden.

    Het land heeft inmiddels 248.818 besmettingen geconstateerd, met een toename van 2.412 in een etmaal.

    Toch is het virus ook in het VK over zijn hoogtepunt. Minister Eustice hoopt zelfs dat de pubs al in juli weer open kunnen, veel eerder dan voorzien in de plannen van de regering voor een geleidelijk opheffing van de lockdown.

  • Forse trafiekdaling in Antwerpse haven, maar hoopgevende signalen uit China

    De coronacrisis laat zich in de Antwerpse haven fors voelen op het vlak van terugvallende goederenstromen. Terwijl na het eerste kwartaal sprake was van een stijging van de goederenoverslag met 4 procent tegenover dezelfde periode in 2019, is dat na vier maanden 0,4 procent. Wel is er een sterke stijging van het aantal lege containers naar China, wat een teken van herstel zou zijn van de productie daar.

    ©BELGA

    De positieve cijfers van het eerste kwartaal waren vooral te danken aan de containertrafiek, die er met 9,5 procent in TEU op vooruitging ten opzichte van 2019. In april viel dat segment terug, waardoor er in vergelijking met januari-april 2019 een stijging van 6,1 procent is. 'De gevolgen van geschrapte afvaarten zullen zich laten voelen in de rest van het tweede kwartaal', vreest havenbedrijf Port of Antwerp.

    Bij de breakbulk, met staal als belangrijkste product, was er door internationale handelsperikelen een forse daling tijdens het eerste kwartaal (-27,8 procent). Die zet zich met april erbij door tot -29,1 procent. De overslag van RoRo is door het gebrek aan productie in de automobielsector tijdens de eerste vier maanden van dit jaar met 16,2 procent teruggelopen. De overslag van vloeibare bulk is met 2,5 procent afgenomen.

    'Ondanks een mindere maand in april weet de haven zich in goederenoverslag staande te houden', meent Port of Antwerp. 'De impact van vraaguitval door de coronacrisis zal in de komende maanden verder voelbaar zijn.'

    De koepel van havenwerkgevers CEPA gaf dinsdag in De Standaard aan dat 28 tot 37 procent van alle 'losse' havenarbeiders zonder werk zit.

  • Versoepeling maatregelen leidt tot weinig problemen bij openbaar vervoer

    Fase 2 van de versoepeling van de maatregelen leidt tot geen tot weinig problemen bij de vervoersmaatschappijen. De Lijn, MIVB en de NMBS merken sinds de heropening van de winkels een kleine stijging van het aantal passagiers.

    Tijdens de coronaperiode hadden de treinen een gemiddelde bezettingsgraad van 5 procent. Na de heropening van de winkels steeg de bezettingsgraad naar 7 procent. Bij De Lijn steeg de bezettingsgraad van 12 procent in het begin van de lockdownperiode naar 16 procent tijdens de eerste versoepelingsfase en naar 19 procent tijdens fase 1B. Bij de start van fase 2 op 18 mei hebben opnieuw een vierde van de bus- en tramreizigers het openbaar vervoer van De Lijn gebruikt.

    Ook op de metrolijnen is het aantal reizigers licht gestegen. Sinds 18 mei is er opnieuw een bezettingsgraad van ongeveer 22 procent. Tijdens het weekend van 16 mei steeg dat cijfer naar 29 procent op zaterdag en 26 procent op zondag.

    De Lijn-woordvoerder Sonja Loos meldt dat er weinig problemen zijn met reizigers die opnieuw gebruikmaken van het openbaar vervoer. De meesten houden zich aan de regels en dragen een mondmasker. Ook bij de NMBS werden de reizigers volgens woordvoerder Dimitri Temmerman voldoende gesensibiliseerd, waardoor er weinig problemen zijn.

  • 'Geen bewijs dat hydroxychloroquine werkt, wel risico's'

    Er is geen bewijs dat een middel als hydroxychloroquine werkt tegen het coronavirus, maar er zijn wel serieuze risico's. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Die organisatie beslist over de toelating van medicijnen in Nederland.

    De Amerikaanse president Donald Trump
    De Amerikaanse president Donald Trump ©AFP

    De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat hij het antimalariamiddel hydroxychloroquine al zeker anderhalve week slikt. Hij denkt zo te voorkomen dat hij besmet raakt met het coronavirus.

    In de afgelopen weken zijn meerdere tests gedaan om te kijken of coronapatiënten baat hebben bij middelen als chloroquine, hydroxychloroquine, azitromycine en zink. Bij mensen met ernstige klachten en bij mensen die minder erg ziek zijn, is er geen bewijs dat zulke middelen werken, zegt het CBG. Wel is bekend dat hydroxychloroquine en azitromycine kunnen leiden tot gevaarlijke hartritmestoornissen. Dat kan erger worden als iemand de twee middelen combineert.

  • 'Golf van faillissementen' dreigt

    Collega Wouter Vervenne woonde een webinar van de Nationale Bank bij. Econoom Geert Langenus van de Bank zegt dat een tweede golf van maatregelen de solvabiliteit van de ondernemingen moet versterken. 'Als niets gebeurt, komt er een golf van faillissementen.'

    Tegelijk waarschuwt de econoom dat een begrotingstekort van 10 procent van het bruto binnenlands product niet houdbaar is. Uitgaven zullen moeten worden verlaagd en belastingen verhoogd. 'Ik vrees dat u en ik, alle Belgen, de kosten van de crisis zullen betalen.'

  • Oostende voert reservatiesysteem in voor drukste stukken strand

    De stad Oostende zal deze zomer een reservatiesysteem invoeren voor de drukste stukken strand. Dat meldt burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) dinsdag. Het systeem zal in juni worden getest. Reservaties zijn gratis. Andere stukken strand, zoals het strand van Mariakerke, blijven vrij toegankelijk. Wie naar het strand komt deze zomer wordt aangeraden om een windzeil te gebruiken om social distancing te kunnen naleven.

    Oostende heeft een eerste deel van haar zomerplan klaar. Daarbij werd beslist om deze zomer met een reservatiesysteem te werken voor de drukste delen van het strand. Het gaat daarbij om het stuk strand tussen het Zeeliedenmonument en het Thermae Palace Hotel. De stranden van Mariakerke, Raversyde en de Oosteroever blijven vrij toegankelijk.

    Wie een plekje wil op het strand kan dat voor een volledige dag reserveren. Daarbij zal voorrang worden gegeven aan inwoners, tweedeverblijvers en hotelgasten. Maar ook voor dagtoeristen is er voldoende plaats voorzien. In totaal zal er op het strand van Oostende plaats zijn voor 30.000 badgasten op de gereserveerde en vrije zones samen. Dat is 60 procent van het aantal badgasten op een absolute topdag in de zomer in normale omstandigheden. Wie een cabine heeft op het strand mag daar vrij zitten, maar wordt gevraagd een windzeil te plaatsen..

    ©BELGA

  • Raad van State spreekt zich volgende week uit over tweedeverblijvers

    Vier Belgen zijn naar de Raad van State gestapt om het inreisverbod voor tweedeverblijvers te schorsen. De Raad spreekt zich volgende week maandag uit. De vier burgers vragen het verbod bij uiterst dringende noodzaak te schorsen. De staat loopt het risico op schadeclaims als de Raad van State de klagers volgt. Premier Sophie Wilmès liet evenwel dinsdagochtend weten dat er mogelijk de komende dagen een oplossing komt voor de tweedeverblijvers. Op die manier wil de regering wellicht een arrest vermijden en dus ook het risico op schadeclaims afwenden.

    Bij de gewone rechter loopt al een procedure ten gronde van één tweedeverblijver. 450 anderen stuurden een ingebrekestelling naar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. 

  • Europese automarkt stort in

    De verkoop van nieuwe wagens in de Europese Unie is in april met meer dan 76 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA.

    Het gaat om de zwaarste daling sinds de registratie van de cijfers, zegt ACEA. De meeste toonzalen in Europa moesten in april door de lockdown de deuren sluiten. Het aantal verkopen daalde van 1,14 miljoen in april vorig jaar naar 270.682 wagens in april 2020.

  • Qantas plant vluchten zonder social distance

    De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft een reeks veiligheidsmaatregelen vrijgegeven waarin geen regels over social distancing aan boord van het vliegtuig staan. Die maatregelen worden op 22 juni bekendgemaakt, klinkt het dinsdag in een mededeling.

    De maatregelen die wel genomen worden gaan over contactloze check-ins, ontsmettingsstations aan de gates en social distancing in de lounges. In het vliegtuig wordt geen afstand gehouden 'omdat het niet even praktisch is als op de grond', zegt Ian Hosegood, medisch directeur van de maatschappij.

    'Omdat het risico op overdracht laag is aan boord, denken we niet dat het nodig is voor de veiligheid', zegt hij. Op het vliegtuig krijgen de passagiers mondmaskers en ontsmettingsdoekjes. De crew zal plaatsen die door veel mensen worden aangeraakt, zoals zetels, toiletten en de lockers ontsmetten.

    In Australië worden 5 procent van alle binnenlandse vluchten uitgevoerd. 

  • Corona-update: minder dan tien sterfgevallen in rusthuizen

    ©Photo News

    De voorbije 24 uur zijn 50 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt Sciensano, het wetenschappelijk centrum dat de overheid bijstaat in de coronacrisis. Zondag waren er nog 43 opnames.

    30 mensen hebben het ziekenhuis mogen verlaten. In totaal liggen 1.630 mensen in het ziekenhuis, 16 meer dan de dag ervoor. Op intensieve zorg liggen 345 patiënten, 3 meer dan de dag ervoor.

    Er werden 29 overlijdens gerapporteerd. 28 personen overleden in het ziekenhuis, 8 in de woon-zorgcentra. In totaal zijn in België 9.108 mensen overleden aan Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt.

    Er is sprake van 232 nieuwe bevestigde besmettingen.

  • Belgische verpakkingsspecialist wil jaarlijks 50 miljoen mondmaskers maken

    De Belgische verpakkingsgroep Ducaju is in zijn fabriek in Meulebeke begonnen met de productie van mondmaskers. Het bedrijf wil er 50 miljoen per jaar maken.

    In de fabriek in het West-Vlaamse Meulebeke worden normaal luxeverpakkingen gemaakt, onder meer voor pralines. Door de coronacrisis is die activiteit bijzonder zwaar getroffen, zegt CFO Geert Casselman. Het bedrijf heeft daarom het roer omgegooid en is begonnen met de productie van mondmaskers.

    'Er werden twee productielijnen in China besteld. Een is al geïnstalleerd, de tweede is toegekomen', zegt Casselman. Het bedrijf is begonnen met proef te draaien. Binnen enkele weken hoopt het op kruissnelheid te zijn en 100.000 à 150.000 mondmaskers per dag te produceren. Ducaju mikt op een jaarproductie van 50 miljoen maskers.

    Het bedrijf richt zich op de markt van bedrijven, instellingen en scholen waar het dragen van mondmaskers verplicht is. Er kwamen al verschillende bestellingen binnen, onder meer van de federale politie. Indien nodig kan Ducaju meer lijnen opstarten. 'Mondmaskers zullen een deel van onze cultuur uitmaken', zegt Casselman.

  • Personen met handicap kunnen vanaf 25 mei vaker naar huis

    Minder- en meerderjarigen met een handicap die al twee maanden dag en nacht bij hun zorgaanbieder of thuis verblijven, kunnen vanaf 25 mei geleidelijk aan terug naar huis, of naar hun zorgaanbieder.

    Personen met een handicap en hun familie stonden aan het begin van de coronamaatregelen voor de keuze voltijds thuis of bij hun zorgaanbieder te blijven. Vanaf 25 mei kunnen ze weer tijdelijk voor een of meerdere dagen naar huis of hun zorgaanbieder. Zo kan een persoon met een handicap, afhankelijk van de zorgaanbieder, nu en dan een weekend naar huis gaan, maar nog niet wekelijks.

    Het gaat om een verruiming en geen terugkeer naar de gewone gang van zaken. Er zijn nog beperkingen. Uitwisseling kan niet bij een vermoedelijke of bevestigde besmetting. Bij zorgaanbieders waar er een uitbraak was, moet de quarantaineperiode voorbij zijn. 

  • 19.000 leerlingen moeten komende weken vaccin mazelen-bof-rubella krijgen

    Een kwart van de leerlingen uit het vijfde leerjaar, ongeveer 19.000 kinderen, moet dit schooljaar in principe het vaccin tegen mazelen, bof en rubella krijgen. De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) doen er alles aan om de achterstand door het coronavirus in te halen.

    Alle leerlingen uit het vijfde leerjaar krijgen na toestemming van hun ouders een vaccin tegen mazelen, bof en rubella. Door het coronavirus liepen de CLB's dit schooljaar vertraging op. Op het moment van de lockdown had 75 procent van de betrokken kinderen het vaccin gekregen, maar voor een kwart - ongeveer 19.000 leerlingen - was dat nog niet het geval, zegt Inge Van Trimpont, directeur van de permanente ondersteuningscel van het CLB in het gemeenschapsonderwijs. 

      De CLB's maken er nu een prioriteit van om de doelgroep dit schooljaar toch volledig te vaccineren. De mazelen vertonen ondanks de hoge vaccinatiegraad elk jaar nog een piek in het voorjaar en zijn een gevaarlijke ziekte.

  • Antigifcentrum krijgt meer oproepen

    Sinds het begin van de coronacrisis heeft het Antigifcentrum 15 procent meer oproepen gekregen. In april kwamen er zo ongeveer 1.000 oproepen meer binnen dan vorig jaar, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

    Het centrum zag een forse stijging in middelen- en alcoholintoxicaties en het aantal oproepen over ongelukken met bleekwater is zelfs vertwaalfvoudigd. Het Antigifcentrum krijgt sinds het begin van de coronacrisis meldingen van mensen die experimenteerden met bleekwater om zich te ontsmetten.

    Zo werd het gebruikt als handgel of werd het in het bad gedaan, met brandwonden en irritaties als gevolg. Ook het aantal ongelukken met brandalcohol of spiritus kende de afgelopen weken een stijging.

    Het Antigifcentrum roept op reinigingsproducten nooit te mengen en bussen bleekwater niet over te gieten in andere flessen. Daarnaast waarschuwt het ook voor valse anticoronamiddeltjes die online verkocht worden, zoals middelen op basis van etherische en essentiële oliën die in hoge doseringen giftig kunnen zijn.

  • Trump neemt antimalariamiddel waarvoor FDA waarschuwt

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag laten weten dat hij elke dag preventief het antimalariamiddel hydroxychloroquine neemt om zich te beschermen tegen het coronavirus.

    Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap heeft al gewaarschuwd het medicijn enkel te nemen bij klinisch onderzoek of in een ziekenhuis. 'Ik neem elke dag een pil', zei Trump tijdens een ontmoeting met zakenlui in het Witte Huis. 'Ik neem het medicijn al anderhalve week en ik ben hier nog altijd.'

    Op de vraag waarom hij hydroxychloroquine neemt, antwoordde Trump: 'ik neem het omdat ik er heel goede dingen over hoor.'

    Hij benadrukte ook dat hij geen coronasymptomen heeft en elke dag wordt getest op het virus. Trump neemt de medicatie naar eigen zeggen in overleg met de arts van het Witte Huis, maar hij stelde zelf voor het te beginnen nemen. Hij neemt ook zink in, zei hij.

  • Trump dreigt WGO droog te leggen

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag gedreigd de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) permanent te bevriezen, tenzij binnen 30 dagen 'substantiële verbeteringen' worden aangebracht.

    De president deelde op Twitter een brief die hij stuurde naar WGO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Daarin informeerde hij de directeur-generaal dat 'als de Wereldgezondheidsorganisatie zich niet binnen 30 dagen tot substantiële verbeteringen verplicht, ik mijn tijdelijke bevriezing van financiering door de Verenigde Staten aan de Wereldgezondheidsorganisatie permanent maak. En ons lidmaatschap van de organisatie heroverweeg.'

    ©Photo News

    Trump somt in de brief voorbeelden op van fouten die de WGO volgens hem beging in de aanpak van de pandemie, zoals het negeren van eerste berichten over de ernst van het virus en de te positieve kijk op China. Eerder op de dag leek het erop dat Trump de financiering zou hervatten. Hij noemde de WGO maandag een 'marionet van China'.

  • Brazilië heeft op twee na meest besmettingen

    Brazilië telt nu meer bevestigde coronabesmettingen dan het Verenigd Koninkrijk en is het op twee na zwaarst getroffen land door het virus, na de Verenigde Staten en Rusland.

    254.220 mensen zijn besmet met het virus in Brazilië, in het VK zijn dat er ongeveer 250.000. In de afgelopen 24 uur werden 13.140 nieuwe besmettingen geregistreerd in Brazilië.

    Wetenschappers denken dat het aantal besmettingen tot 15 keer hoger kan liggen. Ook het aantal doden - 16.792 - is volgens experts lager dan in werkelijkheid.

    Ondanks het feit dat het coronavirus een zware tol eist in Brazilië, blijft president Jair Bolsonaro het virus een 'griepje' noemen en verzet hij zich tegen de lockdownmaatregelen die verschillende gouverneurs hebben opgelegd. Het zwaarst getroffen land ter wereld zijn de VS, met 1,5 miljoen besmettingen en meer dan 90.000 doden. 

  • Lagarde tevreden met Frans-Duits herstelplan

    Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, is tevreden met het voorstel van Duitsland en Frankrijk voor een relanceplan van 500 miljard euro.

    De twee landen stellen voor een tijdelijk relancefonds op te richten bij de Europese meerjarenbegroting van 2021 tot 2027. Bedoeling is dat de Europese Commissie 'in naam van de Europese Unie' met garanties van de lidstaten tegen gunstige voorwaarden geld leent op de kapitaalmarkten. Dat zou de komende jaren als 'budgettaire uitgaven' worden uitgekeerd aan de lidstaten en de sectoren en regio's die het zwaarst zijn getroffen.

    'Dit getuigt van het gevoel van solidariteit en verantwoordelijkheid waarover bondskanselier Merkel het onlangs had', aldus Lagarde. Ze benadrukt dat de solidariteit op financieel vlak niet kan worden versterkt zonder een betere coördinatie van de beslissingen op Europees niveau.

    Het Frans-Duitse plan werd maandag aangekondigd. Herlees onze liveblog van maandag hier.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud