Advertentie

België zoekt 2.000 coronaspeurders

©EPA

Vlaanderen, Brussel en Wallonië gaan 2.000 speurders aanwerven die mee moeten helpen de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Die moeten op zoek naar mensen die mogelijk met het coronavirus zijn besmet geraakt. Het gaat om zogenaamde contact tracers, die nagaan met wie besmette personen contact hebben gehad. Vervolgens zoeken ze die contactpersonen op en vragen ze zich te laten testen. Wie positief test, moet twee weken in quarantaine blijven.

De contact tracing past in de exitstrategie uit de strenge coronamaatregelen. Momenteel moeten mensen zo veel mogelijk thuisblijven en fysieke contacten vermijden, maar het is de bedoeling die afschermingsregels vanaf 4 mei geleidelijk aan af te bouwen. Als dat niet gebeurt, dreigt de economische schade enorm te worden.

Advertentie

Een nieuwe lockdown kan enkel worden vermeden door elke nieuwe besmettingshaard zo snel mogelijk te doven.

Zolang er geen vaccin is, is door de besmettelijkheid van het coronavirus een onbezorgde terugkeer naar de normaliteit niet mogelijk. Als het normale leven gewoon zou worden hervat, dreigt het virus zich snel te verspreiden en kunnen onze ziekenhuizen al binnen enkele weken op hun maximumcapaciteit botsen. Een nieuwe lockdown is dan onvermijdelijk.

Buitenlandse voorbeelden leren dat zo’n lockdown enkel kan worden vermeden door elke nieuwe besmettingshaard zo snel mogelijk te doven, waarbij contact tracing noodzakelijk is. Het is de tactiek die de overheid ook toepaste toen het virus overkwam uit Italië, maar door een gebrek aan contact tracers bleek die al snel ontoereikend.

Het opleiden van de speurders is een bevoegdheid van de regio’s. Tijdens een vergadering van de ministers van Volksgezondheid bespraken de regio’s maandag hoe ze de patiëntenopvolging gaan organiseren. Vlaanderen heeft 1.200 speurders nodig, Wallonië 600 en Brussel 200. ‘Dat zijn veel mensen, maar het is gelukkig geen moeilijke opleiding. Een cursus van een paar uur kan volstaan’, zegt een betrokkene.

Corona-app

Corona verspreidt zich zo snel dat er naast contact tracers ook een corona-app is om het virus in te dijken. Wie de smartphoneapplicatie downloadt, staat toe dat op basis van gemaakte bluetoothverbindingen wordt bijgehouden wie in de buurt is geweest. Als iemand positief test op het coronavirus, worden die contactpersonen automatisch op de hoogte gebracht en moeten ze zich ook laten testen.

Minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open VLD) werkt aan een regulerend kader waardoor de app wettelijk kan worden gebruikt. Het is vervolgens aan de regio’s om te bepalen met welke appbouwer ze in zee gaan. De deelstaten spraken alvast af dat ze voor dezelfde applicatie kunnen kiezen.

Virologen gaan ervan uit dat als 60 procent van de bevolking de app downloadt en als 60 procent van die gebruikers de instructies opvolgt, het virus zich niet verder kan verspreiden. Buitenlandse ervaringen leren evenwel dat die 60 procent te hoog gegrepen is.

Advertentie

Om die reden is nog manuele contact tracing nodig en zijn de 2.000 speurders die de regio’s zoeken geen overbodige luxe. Ze zullen in eerste instantie worden ingezet bij besmette personen die de app niet hebben geïnstalleerd.

Advertentie