Advertentie

Limburgse ondernemer ontwikkelt circulaire staalbouwmethode met terugkoopgarantie

Vader Ivo en zoon Jo Swenters. ©Jeffrey Torremans

De Limburgse ondernemer Ivo Swenters heeft een circulaire staalbouwmethode ontwikkeld als alternatief voor de klassieke 'poutrel'. 'Door minder staal te gebruiken en de herbruikbaarheid van een constructie ligt de CO2-uitstoot tot 86 procent lager dan bij klassieke staalbouw.'

In het Belgische paviljoen op de Biënnale van Venetië stond vorig jaar een constructie van waarop zeven reuzen neerkeken op de bezoekers. De constructie was opgetrokken met de staalprofielen van Skellet. Ivo Swenters, die eerder in het nieuws kwam met een miljardenclaim tegenover de zandreus Sibelco, werkt met het Genkse bouwtechbedrijf al tien jaar aan een ‘meccanosysteem’ als een milieuvriendelijk, circulair en goedkoper alternatief voor de klassieke staalbouw. De zware profielen en kolommen worden vervangen door kruisvormige profielen die met verbindingsstukken en klinknagels aan elkaar worden gezet. De toepassingen gaan van stallen en fabrieksloodsen, over huizen en appartementen tot mezzanines en rekken voor hoogbouwmagazijnen.

Op zoek naar bedrijven die de klimaatverandering tackelen

Op onze Changemakers-dossierpagina kunt u alle portretten van de genomineerden lezen.

De Changemakers Awards zijn een initiatief van De Tijd en L’Echo, in samenwerking met BNP Paribas Fortis.

Advertentie

De methode heeft volgens Swenters veel voordelen. ‘Om te beginnen zijn de constructies maatvaster’, zegt hij. ‘Maar veel belangrijker is dat onze profielen voor eenzelfde sterkte 40 procent minder staal vereisen, wat ze uiteraard goedkoper maakt en de CO2-uitstoot evenredig terugdringt. Bovendien zijn ze demonteerbaar en daardoor 100 procent herbruikbaar. Zelfs na jaren dienst zijn ze makkelijk los te maken en verlengbaar met verbindingsstukken, zonder sterkteverlies.’ Door het lagere staalverbruik en het hergebruik ligt volgens Swenters de totale CO2-uitstoot 86 procent lager dan bij klassieke staalbouw.

Onze profielen vereisen voor eenzelfde sterkte 40 procent minder staal, wat ze goedkoper maakt en tot een evenredig lagere CO2-uitstoot leidt.

Ivo Swenters
Oprichter Skellet

Swenters heeft de voorbije tien jaar alle benodigde berekeningen, studies en certificaten bij elkaar gebracht, en de bouwtechnologie is intussen ook gepatenteerd. Sinds vorig jaar werkt hij samen met Reijrink Staalconstructie, met een jaaromzet van 200 miljoen euro een van de grootste staalbouwers van Nederland. Die heeft intussen al ettelijke constructies gebouwd met de Skellet-technologie. Reijrink heeft voor 2025 voor 44.000 vierkante meter en 15 miljoen euro Skellet-gebouwen in het orderboek, waaronder enkele woontorens en een fabrieksloods voor de bouwaannemer Strabag.

Binnenkort wil Swenters met Skellet, dat dit jaar met de royalty's op zijn patenten en constructieberekeningen 5 miljoen euro omzet draait en winstgevend is, 7 miljoen euro investeren in een eigen Genkse fabriek voor de staalprofielen.

TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

Circulair businessmodel

Vanuit de 100 procent herbruikbaarheid van de bouwtechnologie bedacht Swenters een circulair businessmodel, gebaseerd op het idee dat verzinkt staal en inox niet alleen uitzonderlijk lang meegaan, maar historisch gezien ook in waarde stijgen. ‘Op basis van de bouwindex van de voorbije 50 jaar kan staal over 50 jaar zes keer meer waard zijn dan vandaag. Onze staalprofielen verlagen niet alleen de initiële bouwkosten, maar garanderen ook een restwaarde op lange termijn.’

Profiel Skellet

Opgericht: door Ivo Swenters, selfmadeondernemer met ervaring in bouwmaterialen (grind en gevelpanelen).

Omzet: 3,5 miljoen euro uit royalty's op patenten en 1,5 miljoen uit constructieberekeningen. Winstgevend.

Werknemers: twaalf.

Advertentie
Advertentie

'Om die waarde te waarborgen, bieden we een terugnamegarantie met twee formules. De eerste garandeert een vaste minimale terugkoopprijs van 50 procent van de initiële investering na 15 jaar. De tweede is gekoppeld aan de marktprijs van staal, waardoor klanten na 50 jaar hun profielen kunnen laten terugkopen tegen de op dat moment geldende herwaardering.

Maar wat als het staal toch niet de verwachte restwaarde oplevert? En wat als Skellet tegen de tijd van de terugname failliet zou zijn? Swenters is zich bewust van de scepsis die zijn bouwoplossing oproept. ‘We hebben al profielen teruggekocht van klanten en er is brede interesse bij projectontwikkelaars en architecten. We zijn goed gefinancierd, en met mijn zoon Jo is de opvolging geregeld.’

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een installatie van Ekopak.
Ekopak gaat mogelijk aanvullende financiering onderzoeken
Het beursgenoteerde waterzuiveringsbedijf Ekopak onderzoekt een reeks initiatieven om zijn balans te versterken. Daarbij hoort mogelijk ook aanvullende financiering. De koers gaat opnieuw onderuit.