De Antwerpse tankerrederij Euronav was dit jaar de primus op Euronext Brussel met een mooie verdubbeling van het aandeel. Twee gebeurtenissen deden de koers vanaf februari gestaag stijgen: de Russische invasie in Oekraïne en het voornemen van concurrent Frontline om met Euronav te fuseren.
Het Gentse biotechbedrijf Argenx heeft indruk gemaakt met de commerciële lancering van zijn eerste medicijn Vyvgart. Dat leverde al honderden miljoenen omzet op. 'We zijn geschiedenis aan het schrijven.'
Mithra verbrandt razendsnel centen en moest voortdurend bij aasgierfondsen bijtanken om het hoofd boven water te houden. De farmagroep maakte eind december een langverwachte distributiedeal voor zijn stermiddel Donesta bekend, maar die valt mager uit.
Met de overname van onderdelendistributeur PHE voegde D’Ieteren Group een nieuwe parel toe aan zijn kroon. Een in september verhoogde winstprognose en de vangst van Carlos Brito als toekomstige topman van Belron zetten de kers op de taart.
Ook in 2022 kreeg Biocartis het tij niet gekeerd. Opeenvolgende teleurstellingen en een kapitaalverhoging met de rug tegen de muur deden beleggers massaal op de vlucht slaan.
Het dichtknijpen van de Russische aardgasstromen naar Europa creëerde onverwachte kansen voor de gasspecialist Exmar. De megaprijs die de verkoop van de drijvende lng-fabriek Tango opbracht, deed het aandeel bijna verdubbelen in waarde.
In een moeilijk beursjaar kon Colruyt zijn traditionele rol als defensief vluchtoord niet spelen. De warenhuisketen bleek door haar laagsteprijzenpolitiek en de toegenomen concurrentie niet opgewassen tegen de inflatiestorm.
Met de fusie tussen de chemiegroep Tessenderlo en de weefgetouwenmaker Picanol doet Luc Tack wat in 2015 niet lukte. De Brusselse beurs krijgt er zo een Belgische industriële holding bij.
Het aandeel Nationale Bank heeft meer dan de helft van zijn waarde verloren. De bank waarschuwde voor zware verliezen en een spectaculaire verlaging van het dividend over het boekjaar 2022.
De kotbaas Xior verslikte zich in een megaovername op het slechtst mogelijke moment. De renteklim, oplopende schulden en twijfels over de Basecamp-deal duwden het aandeel 44 procent lager tot het laagste peil in zes jaar.
Een leiderschapscrisis in combinatie met een toxische mix van krimpende volumes en galopperende kosten. 2022 was alweer niet het jaar van de heropstanding van Bpost.
In moeilijke beurstijden een geslaagd debuut maken en vervolgens een gestage klim inzetten, het is niet ieder bedrijf gegund. De baggeraar en windparkenbouwer DEME haalde die krachttoer uit.
Met een neergang van 12 procent heeft Recticel een deel van zijn superwinst van 2021 moeten prijsgeven. Het bedrijf uit Wetteren wacht nog op de definitieve goedkeuring om zijn technische schuimen te verkopen, maar ging alvast zelf op overnamejacht.
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Deze berichten zijn ingezonden, de bedrijven zijn verantwoordelijk voor de inhoud.