Lagere registratiebelasting ook voor wie via sociaal verhuurkantoor verhuurt
Vastgoedinvesteerders die verhuren via een sociaal verhuurkantoor hoeven ook maar 7 procent in plaats van 10 procent registratiebelasting te betalen.
Niet alleen wie een gezinswoning koopt, maar ook wie in vastgoed investeert, kan profiteren van de hervorming van de aankoopbelasting in Vlaanderen (zie kadertje). Met de hervorming wil de Vlaamse regering zo veel mogelijk mensen de kans geven een eigen huis of appartement te kopen. Maar ook vastgoedinvesteerders kunnen er in bepaalde gevallen van profiteren.
Het standaardtarief voor hen blijft 10 procent. Maar als ze de verhuur van hun pand uitbesteden aan een van de 48 sociale verhuurkantoren (SVK) die Vlaanderen telt, hoeven ze voortaan slechts 7 procent registratierechten te betalen. ‘Daarmee willen we de private huurmarkt verder mee te ondersteunen’, zegt Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD). Op dit moment worden 1.237 private woningen via een SVK verhuurd.
Hervorming registratierechten
> Het standaardtarief van de registratiebelasting voor de gezinswoning zakt van 10 naar 7 procent.
> Het klein beschrijf voor gezinswoningen met een kadastraal inkomen van minder dan 745 euro wordt vervangen door een korting van 5.600 euro op de aankoopbelasting voor woningen onder 200.000 euro (220.000 euro in enkele kernsteden en de Vlaamse rand).
> Wie de gezinswoning binnen vijf jaar ingrijpend energetisch renoveert, betaalt 6 in plaats van 7 procent registratierechten.
Wie slechts 7 procent wil betalen, moet binnen drie jaar een huurcontract van minstens negen jaar met een SVK afsluiten en een kopie van dat geregistreerde huurcontract binnen 3 jaar en 6 maanden indienen bij de Vlaamse administratie. Doet hij dat niet, dan zal hij moeten bijbetalen tot het bedrag wat hij eigenlijk had moeten betalen én een belastingverhoging betalen van 20 procent op dat bedrag.
Vastgoedinvesteerders zullen wel niet kunnen profiteren van de korting voor bescheiden woningen onder 200.000 euro.
We willen de private huurmarkt verder ondersteunen.
Tot nu toe leverde verhuren via een SVK geen belastingvoordeel op bij de aankoop. Wel krijgen deze investeerders al een belastingvermindering bij renovaties en een verlaagd btw-tarief van 12 in plaats van 21 procent voor nieuwbouw. Jaarlijks betalen ze aan het Vlaams Gewest slechts 1,6 in plaats van 2,5 procent onroerende voorheffing.
Een SVK biedt een lagere huurprijs dan de private huurmarkt, meestal zo’n 15 procent lager. Maar het verhuurrendement ligt daarom niet 15 procent lager. Als eigenaar krijgt u stipt de huur van het SVK, ook als de woning leegstaat of de bewoner zijn huur niet betaalt aan het SVK. Het SVK zoekt een huurder, maakt het contract op, zorgt voor de plaatsbeschrijving, sluit een brandverzekering af, laat het contract registreren, enzovoort. Als de huurder vertrekt, loopt het contract tussen de eigenaar en het SVK gewoon door. Als de huurder schade heeft aangericht, dan zal het SVK dat verrekenen met de huurder.
Wie met een SVK wil werken, moet voor de woning een conformiteitsattest kunnen voorleggen. Het SVK zal tijdens een bezoek nagaan of de woning voldoet aan de kwaliteitsnormen voor onder meer brandveiligheid, isolatie, beglazing, verwarming en vocht.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Weinig reden tot toosten bij champagnehuis Vranken-Pommery
- 4 Frankrijk neemt zijn krachtigste kernreactor ooit in gebruik
- 5 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten