Advertentie
netto

Kadastrale inkomen blijft doorslaggevend voor jaarlijkse belasting op gezinswoning

©BELGA

Het verouderd en voorbijgestreefd kadastraal inkomen bepaalt niet langer hoeveel belasting u bovenop de aankoopprijs van uw gezinswoning moet betalen. Maar voor de belasting die u er vervolgens jaarlijks op moet afdragen, blijft het ki wel doorslaggevend.

Voor zijn droomwoning wil kopen, betaalt voortaan 7 procent registratierechten in plaats van 10 procent. Het zogenaamde klein beschrijf van 5 procent verdwijnt, maar wie een bescheiden woning koopt die maximaal 200.000 euro kost, krijgt een extra korting van maximaal 5.600 euro.

Bescheiden woning

Vandaag geldt het voordeeltarief van het klein beschrijf zolang het kadastrale inkomen van de woning onder 745 euro blijft. In de toekomst wordt de term bescheiden woning voor de registratierechten gedefinieerd op basis van de aankoopprijs. Ligt die niet hoger dan 200.000 euro (220.000 euro in de kernsteden of de Vlaamse rand), dan geniet u een extra korting van 5.600 euro op de te betalen registratierechten.  

Advertentie

Kernsteden en gemeenten in de Vlaamse Rand

Om recht te hebben op de korting voor bescheiden woningen, mag de aankoopprijs maximaal 200.000 euro bedragen. Behalve in volgende kernsteden en gemeenten in de Vlaamse rand rond Brussel. Daar ligt de drempel op 220.000 euro. 

Kernsteden:

Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde.

Gemeenten in de vlaamse rand:  

Affligem, Asse, Beersel, Bertem, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.

 

‘Het (federale) kadastraal inkomen is geen actuele waardemeter meer, want is gebaseerd op de huurprijzen 1975. Zo kunnen grotere huizen op het platteland, die ondertussen soms verbouwd en gerenoveerd zijn, vaak nog aanspraak maken op het ‘klein beschrijf’, terwijl kleine, de facto ‘bescheiden’ nieuwere appartementen in de stad bijna altijd onder het ‘groot beschrijf’ vallen’, motiveert Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) de hervorming. 

Levenslang

Toch besteedt u bij de aankoop van uw droomwoning best nog aandacht aan de hoogte van het ki van deze woning. ‘Ze bepaalt niet langer het tarief van de transactiebelasting op het moment van de aankoop, ze speelt de rest van uw leven wel nog een belangrijke rol’, onderstreept Kristophe Thijs, communicatieverantwoordelijke van het CIB.

Het ki blijft immers de basis voor de onroerende voorheffing die u jaarlijks moet betalen. Een bescheiden woning levert een korting op van 25 procent op die jaarlijkse ‘grondbelasting’. Voor nieuwbouw geldt de eerste 5 jaar zelfs een korting van 50%. 

In Vlaanderen bedraagt het standaardtarief 2,5 procent van het ki. Wie woont in een sociale woning of de woning verhuurt via sociale verhuurkantoren geniet een gunsttarief van 1,6 procent.

Advertentie

Op die basisheffing van het gewest heffen de provincies en gemeenten opcentiemen (zie cijfervoorbeeld onderaan). Elke provincie en gemeente bepaalt zelf de hoogte van die opcentiemen. Die onroerende voorheffing is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de gemeenten en provincies.

Hoe hoger het ki, hoe hoger de jaarlijkse onroerende voorheffing. Dat scheelt een behoorlijke slok op de borrel, zoals blijkt uit het voorbeeld. Op een periode van 30 jaar (zo lang is de Belg gemiddeld eigenaar van zijn gezinwoning) betaalt u 19.890 euro meer onroerende voorheffing op een woning met een ki van 1.400 in plaats van 700 euro.

Voorbeeld:

1. U koopt een woning met een bescheiden ki van 700 euro ( 1.224 euro geindexeerd)

  • OV Vlaams Gewest (2,50%) 30,60 euro
  • OV Provincie (opcentiemen = 332)   101,59 euro
  • OV Gemeente (opcentiemen = 1.300)         397,80 euro
  • Totaal OV       529,99 euro
  • korting OV voor bescheiden woning -132,50 euro
  • Jaarljks te betalen OV 397,49 euro

    2. U koopt een woning met een gemiddeld ki van 1.400 euro (2.449 euro geïndexeerd)
  • OV Vlaams Gewest (2,50%)                         61,23 euro
  • OV Provincie (opcentiemen = 332)               203,28 euro
  • OV Gemeente (opcentiemen = 1.300)         795,99 euro
  • Totaal OV                                                      1.060,50 euro
  • korting OV voor bescheiden woning             0 euro
  • Jaarljks te betalen bedrag                              1.060,50 euro
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Van Tigchelt: 'Weerbaarheidscampagne lijkt voorbarig'
'Het is in eerste instantie aan de overheid om de burgers te beveiligen', stelt ontslagnemend minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). 'Het begint bij een overheid die zelf het goede voorbeeld geeft door te investeren in veiligheid.' Geopolitiek analisten wijzen er inmiddels op dat de hybride-oorlogsvoering van Rusland tegen het westen doorgaat.