Aankoopbelasting op gezinswoning daalt op 1 juni
Het staat nu definitief vast. De aankoopbelasting op vastgoed daalt op 1 juni in Vlaanderen. Het decreet dat die hervorming regelt, is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
'Zoals beloofd: vanaf vrijdag betaal je minder belastingen als je een eigen huis koopt’, twittert Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) maandag trots.
Waarover gaat het? Met Kerstmis vorig jaar kondigde de Vlaamse regering aan vanaf de zomer 2018 de aankoopbelasting op de gezinswoning te verlagen van 10 naar 7 procent en het klein beschrijf voor woningen met een laag kadastraal inkomen te vervangen door een korting voor woningen van minder dan 200.000 euro.
Die aankondiging had meteen een impact op de vastgoedmarkt, omdat kandidaat-kopers begin dit jaar hun aankoop uitstelden. Wie al zijn oog had laten vallen op zijn droomwoning, maar toch niet naast het lagere tarief wilde grijpen, kreeg de raad om te werken met een tijdelijke aan- en verkoopbelofte.
Bovendien ontstond de voorbije maanden ongerustheid of de beloofde deadline van 1 juni wel gehaald zou worden. Tommelein had al herhaaldelijk iedereen op het hart gedrukt dat de hervorming in zou gaan op 1 juni. Met de publicatie van het decreet in het Belgisch Staatsblad is alle mogelijke twijfel daarover nu definitief van de baan.
Gezinswoningen
De hervorming geldt voor koopovereenkomsten die vanaf 1 juni worden gesloten. De datum van het compromis telt, niet die van de notariële akte.
Particulieren die in Vlaanderen een huis of een appartement kopen, betalen voortaan 7 procent registratierechten in de plaats van 10 procent. Op voorwaarde dat u de woning gebruikt als gezinswoning en er binnen de 2 jaar uw domicilie vestigt.
Het klein beschrijf voor woningen met een laag kadastraal inkomen wordt afgeschaft. In de plaats komt een belastingvrijstelling voor bescheiden gezinswoningen die maximaal 200.000 euro kosten. Voor die woningen betaalt u op de eerste schijf van 80.000 euro geen registratierechten.
In zestien kernsteden (Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde) en in de Vlaamse rand geldt de vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro tot een aankoopprijs van 220.000 euro.
Engageert u zich om de woning binnen 5 jaar grondig energetisch te renoveren, dan daalt het tarief verder naar 6 procent. Een ingrijpende energetische renovatie veronderstelt dat u in de woning de technische installaties (verwarming, koeling, luchtcirculatie) volledig vervangt en dat u 75 procent van de bestaande muren en het dak isoleert.
Ander vastgoed
Koopt u geen gezinswoning of -appartement, maar ander vastgoed zoals een stuk grond, een kantoor, een tweede verblijf of investeringsvastgoed, dan verandert niets en betaalt u 10 procent op de aankoopprijs. Tenzij u dat investeringspand binnen de 3 jaar voor minstens negen jaar verhuurt via een sociaal verhuurkantoor. Dan heeft u ook recht op het lagere tarief van 7 procent.
Het tarief van 10 procent blijft in principe ook overeind als u de woning of het appartement niet koopt als een natuurlijke persoon, maar via een vennootschap.
Haalt ook u voordeel uit de hervormde registratierechten? Vraag het aan notaris Carol Bohyn en neem deel aan de chat op vrijdag 1 juni om 12 uur.
Meest gelezen
- 1 Vooruit stuurt alarmsignalen over formatie federale regering uit
- 2 Arco belegt bij federale overheid en banken
- 3 Havens Antwerpen-Brugge en Rotterdam gaan samenwerken: 'In Europa elkaar de tent uit concurreren is gewoon niet slim'
- 4 Hendrik Bogaert (ex-CD&V) verkoopt uitzendkantoor en wordt investeerder
- 5 AG Insurance en Belfius verhogen rente op spaarverzekering