Kris Peeters op weg naar Europese Investeringsbank
CD&V-boegbeeld Kris Peeters, die lid is van het Europees Parlement, wordt genoemd als nieuwe vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB).
Toenmalig premier Charles Michel (MR) claimde eind 2017 de prestigieuze post van vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank, omdat het voor Didier Reynders (MR) de springplank kon zijn om de nummer een van de EIB te worden. Dat ging niet door. Bijna drie jaar later is nog altijd niemand benoemd.
Na het afhaken van Reynders leek de lucratieve job - goed voor 23.000 euro bruto per maand, wat overeenkomt met het loon van een Europees commissaris, voor de N-VA. Dat was voorzien in de grote politieke benoemingsronde die op de tekentafel lag van de regering-Michel.
N-VA-Voorzitter Bart De Wever wilde Philippe Muyters naar Luxemburg sturen. Als gewezen Vlaams minister van Financiën had Muyters het juiste profiel. De Wever wilde de gewezen topman van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka ook bedanken omdat hij de sociaal-economische flank van de N-VA was komen versterken.
Maar na het vertrek van de N-VA uit de regering-Michel ging die in lopende zaken, waardoor niets meer in huis is gekomen van de grote politieke benoemingsronde.
In de regeringsonderhandelingen over Vivaldi is de Europese topjob opnieuw op tafel gekomen, naast de verdeling van de ministerposten. Er was geen tijd meer te verliezen, want veel mandaten bij de EIB moeten binnenkort worden vernieuwd.
Den Haag is al langer lastig dat België de stoel openlaat. Daardoor worden de belangen van Nederland niet meer behartigd bij de EIB, die een belangrijke rol moet spelen bij de financiering van de Europese Green Deal.
Als België ook nu nog altijd niemand zou aanduiden, dreigde dat problemen te veroorzaken. De Polen azen al langer op het gezamenlijke zitje van België, Nederland en Luxemburg in de EIB. Den Haag is al langer lastig omdat België niemand afvaardigt. Daardoor worden de belangen van Nederland niet meer behartigd bij de EIB, die onder meer een belangrijke rol moet spelen bij de financiering van de Europese Green Deal.
De ergernis van Den Haag vertaalde zich in een diplomatieke demarche om de post van vicegouverneur bij de EIB op te eisen. Er is een voorstel gedaan voor een tijdelijke oplossing, waarbij een Nederlander op de lege stoel gaat zitten voor de resterende termijn, in afwachting dat Nederland ook de daaropvolgende termijn van zes jaar het mandaat zou opnemen. Maar Charles Michel wilde daar niet van weten. Het was een zaak die geregeld moest worden in de regeringsonderhandelingen.
Dat is inmiddels gebeurd. De job is voor CD&V en zou gaan naar Kris Peeters, de gewezen minister-president van Vlaanderen en ex-vicepremier in de regering-Michel. Ook Koen Geens (CD&V) heeft als gewezen minister van Financiën het profiel voor de functie bij de EIB. Maar zijn woordvoerster liet woensdag aan De Tijd weten dat hij voor een verblijf in de Kamer kiest.
Ik ben vereerd dat mijn naam valt, maar er is bij mijn weten nog geen beslissing gevallen.
Peeters laat in een reactie weten dat volgens hem nog geen beslissing is gevallen, ook al zeggen hoge bronnen in CD&V dat de Europese topjob voor hem is. 'Het is juist dat tijdens de regeringsonderhandelingen dat mandaat aan CD&V is toebedeeld. Ik ben vereerd dat mijn naam valt, maar er is bij mijn weten nog geen beslissing gevallen', zegt Peeters. Die zou zelf nog twijfelen. Het Europees Parlement bevalt hem wel, en voor de job bij de EIB moet je verhuizen naar Luxemburg. Het mandaat loopt ook nog maar 2,5 jaar.
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 4 Chaos in Zuid-Korea nadat president onverwacht staat van beleg heeft afgekondigd
- 5 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis