Advertentie

Tessenderlo treuzelt met verkoop pvc-buizen

De verkoop van de afdeling pvc-pijpleidingen van de chemiegroep Tessenderlo sleept aan. Kandidaat-kopers gissen naar de precieze reden. Bij Tessenderlo geeft men geen commentaar.

De beursgenoteerde chemiegroep zette begin deze zomer haar afdeling pvc-buizen in de etalage. Het is een van de laatste stappen in de ingrijpende strategische ommezwaai van de groep die CEO Frank Coenen in 2010 inzette. Tessenderlo speelt met de verkoop in op de consolidatiebeweging in de sector van de pvc-pijpleidingen. De jongste maanden nam Mexichem het Nederlandse Wavin over, kocht Wienerberger Solvay uit bij Pipelife en legde het Belgische Aliaxis de hand op het Indiase Ashirvad Pipes.

De kandidaat-kopers moesten ruim twee weken geleden een bindend bod indienen bij Tessenderlo. Volgens onze informatie deed een handvol partijen dat. In een klassiek verkoopproces kiest de verkoper daags nadien een kandidaat waarmee exclusief voort onderhandeld wordt, tekent hij er al een voorakkoord mee of laat hij weten dat de kopers nog een inspanning moeten doen op het vlak van de prijs. Maar inzake de pvc-deal van Tessenderlo blijven de potentiële kopers al weken in het ongewisse.

Advertentie

Aandeelhouderswissel

‘Als het aan de waardering zou liggen, zouden de kopers al lang geïnformeerd zijn’, zegt een dealmaker. Volgens meerdere bronnen heeft het uitstel eerder te maken met de op til zijnde aandeelhouderswissel bij Tessenderlo. Luc Tack (Picanol) kocht deze zomer het belang van 26,7 procent van de Franse overheidsbedrijf SNPE in de Vlaamse chemiegroep. In afwachting dat de nieuwe sterke man zijn intrede doet, lijkt het alsof men liefst afwacht bij Tessenderlo. Die transactie moet tegen 8 november afgerond zijn.

Of Tack achter de verkoop van de pvc-pijpleidingen staat, is niet bekend. Bij Picanol geeft men geen commentaar. En bij Tessenderlo wil men ‘niet reageren op geruchten’.

Acht fabrieken

De afdeling pvc-buizen maakt pijpleidingen voor waterbeheer, gas en telecommunicatie. Ze is goed voor een omzet van 300 miljoen euro. Dat is ruim een tiende van de totale omzet van de chemiegroep (2,13 miljard). De divisie omvat acht fabrieken in vier landen (Nederland, het VK, Duitsland en Hongarije). Het belangrijkste bedrijf in de afdeling is het Britse John Davidson Pipes, de marktleider in het VK. Maar ook Dyka (België en Nederland), Nyloplast (Nederland) en Sotra-Seperef (Frankrijk) zijn bekende merken in de sector. Alles samen werken zo’n 1.350 mensen voor de afdeling pijpleidingen van Tessenderlo.

De jongste maanden rondde de Vlaamse groep al de verkoop van haar pvc-profielen af. Volgens CEO Frank Coenen zal het chemiebedrijf midden 2014 helemaal omgevormd zijn.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
2025 belooft spektakel voor beursintroducties: welke bedrijven lopen zich warm?
Beurswatchers voorspellen een golf van beursintroducties in de eerste helft van 2025. Vooral New York en Mumbai vallen in de prijzen. Kan ook Europa de dooi inzetten?
Gesponsorde inhoud