Europese economie sputtert
De Europese economische motor sputtert weer. De groei in de eurozone vertraagde in de periode juli-september tot 0,1 procent. In de 28 lidstaten van de Europese Unie bedroeg de groei in het derde kwartaal 0,2 procent.
Het Europees economisch herstel is nog erg broos. Dat bewijzen de groeicijfers voor het derde kwartaal van 2013 die het Europees statistisch bureau (Eurostat) donderdag publiceerde.
In de eurozone vertraagde de kwartaal-op-kwartaalgroei van 0,3 procent in het tweede kwartaal naar 0,1 procent in het derde kwartaal, een slakkengangetje dus. In de hele EU was sprake van een vertraging van 0,3 naar 0,2 procent.
Dat de Europese economie in de periode juli-september minder goed presteerde, hoeft niet te verbazen. De grootste economieën van de eurozone lieten immers van hun pluimen.
Duitsland groeide nog wel maar een pak minder sterk dan in april-juni. Frankrijk liet zelfs weer negatieve groei optekenen. Ook de derde economie van de eurozone, Italië, zit nog steeds in een recessie.
Spanje en Portugal doen het dan wat beter. De vierde economie van de eurozone zwaaide in juli-september de recessie uit door uit te pakken met een bescheiden groei van 0,1 procent. De Portugese economie trok met 0,2 procent aan, wel veel minder dan de groei van 1,1 procent in het tweede kwartaal.
Van de eurozonelidstaten presteerde de Cypriotische economie het slechtst. Het land dat sinds dit voorjaar aan een internationaal noodinfuus hangt, kromp in het derde kwartaal met 0,8 procent.
Voor twee andere Europese zorgenkindjes, Ierland en Griekenland, zijn nog geen cijfers bekend voor de periode juli-september.
De Europese Commissie waarschuwde vorige week bij de presentatie van de herfstprognoses al dat het economisch herstel op het continent nog erg broos was.
Ze verwees toen vooral op het risico van een groeivertraging in heel wat groeilanden. Tegelijk spoorde ze de lidstaten aan het hervormingspad te blijven bewandelen om hun concurrentiekracht op te krikken.
LD
Meest gelezen
- 1 Delhaize telt ruim 1.000 winkels na overname Louis Delhaize
- 2 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 3 Pensioenstaking: 'Je moet het geld ergens halen, maar dat is niet mijn probleem'
- 4 5 favoriete aandelen van Pascale Nachtergaele: 'Deze zorgvastgoedspeler noteert met een korting van 25 procent'
- 5 30.000 betogers in Brussel: brandweer valt politie aan, Vooruit-delegatie loopt mee