Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Betalen in China: van cash naar mobiel in recordtempo

©Getty Images

Nergens ter wereld heeft mobiele betaaltechnologie in korte tijd zo’n prominente marktpositie verworven als in China, waar cash geld nog amper wordt bovengehaald. Gaan we in België dezelfde weg op, of blijft China toch een verhaal apart?

Chinezen betalen haast alles met hun smartphone. Scanbare QR-codes zijn er alomtegenwoordig, en ruim 90 procent van alle mobiele betalingen in China loopt via WeChat Pay of AliPay. Het WeChat Pay-platform is eigendom van Tencent, AliPay zit geïntegreerd in Alibaba. Hun uitermate gebruiksvriendelijke digitale ecosysteem is diep doorgedrongen in het dagelijkse leven in China.

Chinezen hebben nooit het comfort van betaalkaarten ondervonden.

Advertentie

Daardoor slaagden de internet giganten er in ijltempo in om zich ook op de mobiele betaalmarkt onmisbaar te maken. Cruciaal daarbij is het “app in the app”-concept, waarbij tientallen mini-apps perfect geïntegreerd zijn in de hoofdapp. Elke Chinees beschikt dankzij die apps over een persoonlijke QR-code, waardoor ook betalingen tussen particulieren vlot verlopen en volledig gratis zijn. Banken zijn de facto uitgeschakeld in de betalingsprocessen. Alle restaurants, winkels of straatkiosken bieden hun cliënten via datzelfde systeem een uiterst snelle betaalservice, die ook voor de handelaars volledig gratis is.

Vals geld

Staat de Belgische betaalmarkt eenzelfde toekomst te wachten? Dat is wat kort door de bocht. China heeft een etappe overgeslagen. Tot voor kort was cash er nog alomtegenwoordig. Chinezen hebben dus nooit het comfort van betaalkaarten ondervonden. Omdat er zoveel vals én zwart geld in omloop was, heeft de Chinese regering hoogtechnologische mobiele betaaltechnologie zwaar ondersteund.

Ook de Chinese burgers en handelaars stonden open voor nieuwe technologie: vals geld was decennialang een plaag in China. Bovendien kende China ook geen goed uitgebouwd winkelbetaalnetwerk dat weerwerk kon bieden tegen die nieuwe betaaltechnologie.

Omdat er zoveel vals en zwart geld in omloop was, heeft de overheid mobiele betaal technologie zwaar ondersteund.

Advertentie

Door de combinatie van gigantisch veel gebruikersdata en artificiële intelligentie kunnen zij hun producten en aanbiedingen perfect afstemmen op individuele cliëntenprofielen. En laat de gebruikservaring nu net een cruciale factor zijn in de snelle adoptie van mobiele betaaltechnologie in China. Tot slot speelt het privacy-aspect, dat in Europa bijzonder gevoelig ligt, in China veel minder.

En in België?

Belgische banken en handelaars kunnen flink wat leren van de Chinese betaalrevolutie. Daarom zet BNP Paribas Fortis zwaar in op technologische ontwikkelingen. Niet alleen via Payconiq, waarmee u met uw telefoon betaalt, zonder kaart. Maar ook met Apple Pay, waardoor BNP Paribas Fortis de enige bank in België is waar u zonder bank- of kredietkaart vlot en veilig met uw telefoon kunt betalen via touch-ID.

Advertentie
Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie