Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Onze vorm van cohousing maakt wonen in de stad betaalbaarder én socialer’

©Tervia's

Voor veel mensen wordt het kopen van een eigen plek in of rond de stad steeds moeilijker. De beschikbare ruimte wordt er schaarser, de prijzen blijven stijgen en ook de vraag naar kwalitatieve woningen neemt verder toe. ‘Wij bieden een unieke vastgoedoplossing’, vertelt Katrien Dictus van Tervia’s.

Vastgoedontwikkelaar Tervia’s ziet in een innovatieve vorm van cohousing een mooie oplossing voor mensen die op de steeds duurder wordende stedelijke vastgoedmarkt een eigen woonst willen kopen. Bij klassieke cohousing zijn de privéruimtes beperkt en ligt de focus op de gemeenschappelijke ruimtes. ‘Wij tonen dat het ook andersom kan’, verduidelijkt Katrien Dictus, Design & Technical Developer bij vastgoedontwikkelaar Tervia’s. ‘Tracks, ons nieuwste woonproject in Turnhout, is daar het beste bewijs van.’

Meer weten?

Surf naar tervias.be of duik rechtstreeks in Tracks en ontdek alles over dit unieke woonconcept, de troeven en hoe u eigenaar kunt worden.

Advertentie

Synergie tussen privéflats en collectieve voorzieningen

Tracks ligt vlak bij het treinstation en op wandelafstand van winkels, culturele instellingen en openbare diensten. Binnen dat project bouwt Tervia’s binnenkort 32 appartementen, afgestemd op mensen van alle leeftijden met een toekomstgerichte visie op duurzaam wonen en efficiënt ruimtegebruik. ‘Alle flats bieden maximale privéruimtes om individueel te leven. Naast één, twee of drie slaapkamers beschikken ze over een eigen keuken, living en badkamer’, vertelt Dictus. Wie wil socializen, kan gebruikmaken van de gedeelde daktuinen, woonkamer en keuken voor bijeenkomsten en feestjes.

‘Deze collectieve ruimtes zijn het hart van het woonconcept. Ze vormen een overgangszone tussen de privéruimtes van de individuele appartementen en het maatschappelijke leven buiten de woonmuren’, klinkt het. Uniek is ook de integratie van twee bemeubelde slaapkamers, waar gasten van de bewoners eventueel kunnen overnachten. Die zullen via een soort Airbnb-systeem per dag gereserveerd en geboekt kunnen worden. ‘Daarnaast voorzien we een wasbar’, zegt Dictus. ‘Zo moeten de bewoners in hun privéruimtes geen plaats voorzien voor een was- en droogmachine, maar kunnen ze terecht in de collectieve voorziening. We zullen hiervoor samenwerken met Miele.’

‘De collectieve ruimtes vormen een overgangszone tussen de individuele appartementen en het maatschappelijke leven buiten de woonmuren’

Katrien Dictus
Design & Technical Developer bij Tervia’s

Slimme energiesystemen

En dan is er nog de doordachte focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Naast zonnepanelen komt er een slim gecentraliseerd geothermisch warmtepompsysteem, dat wordt gekoppeld aan de individuele privéappartementen en de collectieve ruimtes. ‘Zo moet niet elk appartement uitgerust worden met een eigen warmtepompsysteem, en dat werkt kostenbesparend’, klinkt het. Daarvoor wordt samengewerkt met SEDS, koploper op het vlak van groene verwarming en koeling.

‘Dankzij onder een slimme verdeling van de opgewekte energie en peak shaving zorgt het systeem ervoor dat er een minimale hoeveelheid extra energie aangekocht moet worden voor verwarming, sanitair warm water en passieve koeling’, zegt Dictus. Dat verlaagt de energiekosten voor de bewoners, en het leidt ook tot ontzorging. SEDS staat namelijk gedurende 25 jaar in voor het onderhoud en mogelijke herstellingen aan het verwarmingssysteem. ‘Ook op dat vlak gaan we als pionier in futureproof living een stap verder’, besluit Dictus. De oplevering van Tracks staat gepland voor eind 2025.

Advertentie
Meer weten?

Surf naar tervias.be of duik rechtstreeks in Tracks en ontdek alles over dit unieke woonconcept, de troeven en hoe u eigenaar kunt worden.

Advertentie
Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.