De zomer is de uitgelezen periode voor renovaties of investeringen om uw woning alvast klaar te maken voor de winter. Denk aan de fabel van de krekel en de mier: wacht niet tot het kouder wordt, maar doe nu al de nodige ingrepen om latere ongemakken te voorkomen. Vijf tips.
1. Slimme dakplanning
Alle woningen aangekocht sinds 2023 met een EPC-label E of F moeten gerenoveerd worden naar een EPC-label D (of beter) binnen de vijf jaar na de aankoop. Dringt een renovatie van het dak van uw woning zich op door deze regelgeving? Of bent u van plan om uw dak beter te isoleren om bijvoorbeeld een zolder om te vormen tot een nieuwe slaapkamer of hobbyruimte? Plan de werken dan bij voorkeur in tijdens de zomer. Zo kunt u tijdens de wintermaanden – wanneer de verwarmingskosten het hoogst zijn – maximaal genieten van de energiebesparing die u dit oplevert. Hou er wel rekening mee dat de orderboeken van veel dakwerkers overvol zitten, tot ruim een jaar op voorhand. Plan de uitvoering van uw dakwerken in dat geval in de lente of in de zomer van 2025.
2. Investeer in warmtebronnen
In de winter, wanneer de zon minder lang en minder fel schijnt dan tijdens de zomermaanden, is het doorgaans makkelijker om een voordelige offerte te krijgen voor zonnepanelen omdat er op dat moment minder vraag naar is. Hetzelfde geldt voor condensatieketels, warmtepompen, vloerverwarming en CO2-neutrale pelletkachels in de zomer – mensen denken daar nu eenmaal minder aan wanneer het warm(er) is. Door die kleinere vraag bieden de installateurs vaak scherpere prijzen en interessante kortingen. Door uw woning alvast winterproof te maken in de zomer kunt u dus zowel op de korte als op de lange termijn besparen. Bovendien kunt u genieten van een comfortabel warme woning tijdens de koude wintermaanden.
3. Vergeet de muren niet
Droog en warm weer is het ideale moment om de voegen van uw buitenmuren te controleren op mogelijke scheurtjes en gaten, en die indien nodig te herstellen. Overweegt u spouwmuurisolatie of wilt u gevelisolatie en -bekleding aan de buitenkant aanbrengen met het oog op een beter warmtebehoud en energie-efficiëntie? Ook dat doet u beter in de zomer vanwege de kleinere vraag en het ruimere – en vaak goedkopere – aanbod aan materialen in die periode.
4. Reinig nu en geniet later
Met relatief kleine ingrepen in de zomer kunt u heel wat ongemakken in het najaar vermijden. Reinig de ventilatie- en verwarmingsroosters van uw woning om een optimale luchtstroom in huis te garanderen. Controleer en vervang indien nodig afdichtingen rond ramen en deuren om tocht te verminderen. En vergeet zeker uw dakgoten niet: het is aangenamer en wellicht ook goedkoper om die bij droog zomerweer te (laten) reinigen dan wanneer het kouder en natter is. Door in de zomer allerlei bladeren, takjes en vogelnesten uit uw dakgoten te verwijderen, maakt u die klaar om in de winter probleemloos water, hagel en sneeuw af te voeren. Zo kunt u op beide oren slapen.
5. Doe een allround wintercheck
Tijdens het reinigen van uw dakgoten is het slim om meteen ook de dakpannen, de zonnepanelen en de schoorsteen grondig te inspecteren. Zo kunt u mogelijke problemen tijdig opsporen en aanpakken, vooraleer de winterkoude toeslaat. Dit kan onverwachte schade en reparatiekosten voorkomen. Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard!