Projectontwikkelaar Triple Living zweert bij gerenommeerde toparchitecten. De Antwerpse woonomgeving Nieuw Zuid illustreert de meerwaarde van deze aanpak.
In de buurten die projectontwikkelaar Triple Living creëert draagt elk gebouw, elke straat en elke aanplanting bij tot het doordachte totaalconcept. ‘Al onze projecten zijn lokaal gedragen en geïntegreerd, en streven naar een sterke band met de buurt’, illustreert marketingverantwoordelijke Kristof Schellekens.
‘Een masterplan vormt altijd de strategische basis van elk onderdeel: van de architectuur tot de invulling van de commerciële ruimtes, de groenaanleg en de verankering van de site in de lokale buurt.’
Een mooi voorbeeld is de Antwerpse woonwijk Nieuw Zuid. Tegen 2028 zal die 2.000 nieuwbouwwoningen tellen, naast commerciële panden en kantoren, scholen, crèches, een sporthal en een dienstencentrum. Triple Living en de stad Antwerpen schreven samen een wedstrijd uit voor het ontwerp van het masterplan. Studio Secchi-Viganò kwam als winnaar uit de bus. Dit bureau legde de basis voor een duurzame en diverse stadssite, met leefbaarheid, groen en optimale uitzichten als centrale ankerpunten.
Landschap als uitgangspunt
Voortbouwend op het masterplan tekende Bureau Bas Smet een uitgekiend landschapsontwerp, dat vertrekt van het concept “wonen in het park”. Pas daarna werden toparchitecten - Robbrecht en Daem, Vincent Van Duysen, Johannes Norlander en DRDH Architects - ingeschakeld voor de gebouwen.
‘Deze aanpak is uniek’, zegt Schellekens. ‘Meestal mogen tuinarchitecten de lege plekken pas met groen opvullen wanneer de gebouwen er staan. Bij Nieuw Zuid is dat andersom: het landschap bepaalt het imago en de eenheid.’
‘De slimme architectuur van Palazzo Verde kan jaarlijks meer dan 30 ton CO2 zuiveren.’
De site krijgt ruim 12 hectare aan extra groen, ofwel 60 procent van de totale oppervlakte. Kristof Schellekens: ‘Het was van bij de start onze ambitie om een zo duurzaam mogelijke wijk te creëren. Het masterplan focust op waterhuishouding, lucht- en geluidskwaliteit, energie en mobiliteit.
Met allerlei slimme technieken innoveren we voor het eerst met duurzaamheid op wijkniveau. Het centrale warmtenet “vergroent” bijvoorbeeld de energievoorziening in de woningen, maar zorgt tegelijk voor meer comfort.’
Palazzo Verde: nog meer groen
Binnenkort verwelkomt Nieuw Zuid een woongebouw dat eens te meer de nadruk op groen legt: Palazzo Verde. Het is een ontwerp van de beroemde architect Stefano Boeri, bekend door zijn ontwerpen waarin de natuur centraal staat. Zijn Bosco Verticale in Milaan is een verticaal stadsbos: de twee woontorens bevatten 900 bomen en 15.000 struiken. In China werkt Boeri aan Forest City, een stadswoud met 40.000 bomen en meer dan 1 miljoen planten dat plaats zal bieden aan 30.000 inwoners.
‘We zijn erg trots dat we zo’n toonaangevende architect als Stefano Boeri konden overtuigen om mee te stappen in ons verhaal’, zegt Kristof Schellekens. ‘Hij past perfect in onze ambitie om van Nieuw Zuid een toonbeeld van duurzame, hedendaagse toparchitectuur te maken.
Palazzo Verde wordt wellicht het groenste woonproject van ons land. Uit de berekeningen van botanisten en ingenieurs blijkt dat de slimme architectuur - met alle bomen, struiken en planten - meer dan 30 ton CO2 per jaar kan zuiveren.’
Lees meer over het nieuwbouwproject Nieuw Zuid in Antwerpen.