Uw kinderen beginnen binnenkort aan hogere studies en u hebt een som geld die u wilt investeren? De aankoop van een studentenkot is dan een interessant idee. Vooral in Brussel boomt de markt van het studentenvastgoed, zeker in het hogere segment. De tijd van een spartaans kruipkot behoort definitief tot het verleden.
Een klein souterrain in een oud herenhuis met niet veel meer dan een bed, bureau, kleerkast en wastafel. Is dat ook uw herinnering aan uw studentenkamer? Met flinterdunne muren, een ranzige badkamer die u moest delen en de gemeenschappelijke keuken, waar de afwas zich altijd maar leek op te stapelen. Die tijd is lang voorbij. ‘Tegenwoordig is studentenvastgoed tot in de puntjes afgewerkt en voldoet het aan alle normen inzake hygiëne en brandveiligheid. Dat is trouwens wettelijk verplicht’, zegt Bradley De Pauw van de Antwerpse Real Estate Investment Broker Realis. ‘Het verschil maken we met extra diensten.’
Die extra diensten maken van een kot in het hogere segment een luxueus nest. Studenten worden in de watten gelegd, zodat ze zich volledig op hun studies kunnen toeleggen. ‘We voorzien bijvoorbeeld in een ontbijtservice of een linnendienst. Vaak zijn het ouders die daar veel waarde aan hechten. Ze willen zeker zijn dat hun kinderen goed worden opgevangen. Dat gebeurt ook door een studentencoach, een soort vertrouwenspersoon bij wie de studenten terechtkunnen als ze kampen met faalangst of andere problemen. Maar het is zeker niet de bedoeling dat de coach een soort klikspaan wordt naar de ouders’, knipoogt De Pauw.
‘Met extra services kunnen we ouders geruststellen dat hun studerende kinderen goed worden opgevangen.’
Zeker bij de grotere projecten met enkele tientallen panden besteedt Realis ruim aandacht aan de gemeenschappelijke ruimtes, waarin studenten samen kunnen ontspannen, bijvoorbeeld met een tafelvoetbal. ‘We spelen ook in op de trend om samen te studeren en voorzien daarvoor lounges zodat ze niet in een overvolle bibliotheek of leslokaal moeten hokken. Uiteraard is ook bij studentvastgoed de locatie essentieel: dicht bij de campus of bij een knooppunt van openbaar vervoer. En liefst beide samen.’
Brussel maakt inhaalbeweging
De vastgoedmarkt is stabiel, weinig gevoelig voor inflatie of beursschommelingen en daardoor aanlokkelijk als investering. Als uw kinderen binnenkort naar de hogeschool of universiteit trekken, wordt studentenvastgoed interessant. Op de lange termijn haalt u er meerwaarde uit, wat niet het geval is als u een kot huurt. Bovendien zijn de tarieven voor vastgoedkredieten nog altijd laag. Tot slot kan het een goede manier zijn om uw vastgoedportefeuille te spreiden. Maar vergeet de kosten en taksen niet, bijvoorbeeld registratierechten en roerende voorheffing, die u ook moet betalen voor een kot.
De vastgoedmarkt is ook afhankelijk van vraag en aanbod. ‘Zeker de markt van studentenvastgoed is liquide’, zegt Herman Van der Loos, vastgoedspecialist bij Degroof Petercam. Enkele jaren geleden was er een groot tekort aan studentenkamers. Ontwikkelaars hebben massaal geïnvesteerd in nieuwe logementen.
‘De vastgoedmarkt is afhankelijk van vraag en aanbod. Zeker de markt van het studentenvastgoed is liquide.’
‘Ondertussen is de markt in steden als Antwerpen verzadigd’, geeft De Pauw van Realis toe. ‘Gent stond altijd weigerachtig tegenover de ontwikkeling van studentenkoten die apart verkocht worden. Ze zijn haast nooit in volle eigendom verkocht of zitten in fondsen.’ In Leuven en Brussel is daarvan geen sprake. ‘Leuven is een blijver, als dé studentenstad van ons land. Heel wat van onze investeerders hebben daar hun hart verloren in hun eigen studententijd.
Brussel daarentegen is een markt die jaren werd verwaarloosd. Veel studenten zaten in Leuven op kot en pendelden elke dag naar de hoofdstad. Daar zijn we aan een inhaalbeweging bezig, vandaar dat je er ook mooie rendementen kunt halen. Afhankelijk van de formule kunnen we 3,5 procent garanderen zonder financiering en tot 6 procent met financiering, en dat op 20 jaar. Dat is zelfs zonder studerende kinderen een interessante belegging.’