Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Laat vastgoed over aan professionals'

©Siska Vandecasteele

Investeren in vastgoed is een slimme zet, maar alleen als u het verstandig aanpakt. ‘In ons land vormen gereglementeerde vastgoedvennootschappen (gvv’s) al jaren een prima optie’, zegt Herman Van der Loos, vastgoedkenner bij Degroof Petercam. Hiermee kunt u beleggen zonder zorgen. En dat kan al met een beperkt budget. Als u over een groot budget beschikt, wees dan bewust van de risico’s van baksteen.

De Belg en de baksteen in zijn maag, dat cliché ontkracht Herman Van der Loos meteen. ‘In ons land woont ongeveer 70% van de gezinnen in een eigen huis. Dat is amper meer dan het Europese gemiddelde (69%) en minder dan landen als Portugal (75%), Spanje (77%) en de Baltische Staten (80%).  Daarnaast investeren velen in een tweede woning die ze verhuren. De meeste particuliere eigenaars vergeten echter alle kosten van de huur af te trekken, ook het werk dat ze er zelf in stoppen. Vaak is hun opbrengst pover of zelfs onbestaande. Om nog te zwijgen over de kopzorgen, bijvoorbeeld als een huurder niet betaalt.’

Naast particuliere verhuring bestaat er een ruim aanbod van projectontwikkelaars die assistentiewoningen, hotelkamers, studentenkamers, appartementen voor expats en woningen in vakantieparken verkopen. Investeerders verwachten daar vaak een flink rendement van, maar er bestaat geen garantie dat de ontwikkelaar zijn belofte waarmaakt. Het ene rendement is het andere niet. Zijn alle kosten en taksen afgetrokken? En hoe lang geldt het beloofde rendement?

Advertentie

‘De meeste particuliere eigenaars vergeten alle kosten van de huur af te trekken. Vaak is hun opbrengst pover of zelfs onbestaande.’

Herman Van der Loos
sell-side vastgoedkenner bij Degroof Petercam

Wispelturig

‘Deze risico’s kan u omzeilen als u belegt in een Belgische beursgenoteerde vastgoedvennootschap (gvv). Die is aan een streng toezicht onderworpen’, legt Herman Van der Loos uit. Hij volgt de Belgische vastgoedmarkt al 25 jaar. Gvv’s moeten 80 procent van hun uitkeerbare winst uitbetalen. Ze mogen maximaal een vijfde in één gebouw investeren of in gebouwen die dezelfde partij huurt. Hun schuldgraad mag niet meer dan 65 procent bedragen van de totale balans.

‘Bij de gvv’s werken professionals. Zij kopen panden met een hoog huurrendement in meerdere segmenten waar particulieren geen toegang toe hebben (logistiek, retail, kantoren, zorgsector…). Ze houden daarbij rekening met de kosten voor de commercialisering, het onderhoud, de renovatie en de belastingen. Vaak houden ze daar een 3,5 procent dividendrendement aan over. Als men beleggen in een gvv vergelijkt met investeren in bakstenen of met investeren in gemengde fondsen, dan komen gvv’s er de voorbije vijftien jaar het beste uit met een gemiddeld jaarlijks nettorendement (koersschommeling + dividend) van 6% (bron: EPRA index voor België/Groothertogdom Luxemburg).’

‘Het is een mythe dat vastgoed niet in waarde kan dalen. Pas als u verkoopt, kent u de waarde van uw belegging.’

Advertentie

‘Als u bijvoorbeeld zelf een appartement koopt, moet u ook registratierechten betalen. Daarmee start u met een minwaarde. Het is bovendien een mythe dat vastgoed niet in waarde kan dalen. Pas als u verkoopt, kent u de waarde van uw belegging. Sommige jaren kan u uit gemengde fondsen betere rendementen halen, maar u blijft afhankelijk van de wispelturigheden van de beurs.’

©PHOTONEWS

Stabiel

De volatiliteit van aandelen verklaart waarom veel Belgen nog altijd fysiek vastgoed verkiezen. De prijzen van vastgoed zien we ogenschijnlijk niet zo variëren als de koersen van vastgoedaandelen, maar dat wil niet zeggen dat ze niet aan de wet van vraag en aanbod onderhevig zijn. Bij een opstoot van de rente wordt ook lenen voor fysiek vastgoed fors duurder, en dan zouden ook de prijzen van woningen en appartementen weleens naar beneden kunnen duikelen.

‘Dat is een groot voordeel van een belegging in een gvv. De belegger kan zijn vastgoedaandeel binnen de minuut verkopen, terwijl het enkele maanden duurt om een huis van de hand te doen.’ De waardeschommelingen van vastgoedaandelen zijn de keerzijde van de vlotte verhandelbaarheid van die aandelen, al bleven ze de voorbije jaren stabiel in ons land. Ze profiteren ook van de goedkope bankkredieten in België.

‘Zorgvastgoed doet het goed, retail is een zorgenkind dat lijdt onder de boomende e-commerce.’

De kans is groot dat de toppers en floppers uit 2018 niet veranderen in 2019. Zorgvastgoed doet het goed, retail is een zorgenkind dat lijdt onder de boomende e-commerce. Toch kunnen sommige retailfondsen mooie beursreturns tonen, bijvoorbeeld de baanwinkelspecialist Retail Estates. De markt voor logistiek vastgoed blijft in trek door de grote vraag naar moderne stockageruimte en magazijnen vaak op maat van de klant.

Beleggen in baksteen versus papieren vastgoed

Beleggen in baksteen versus papieren vastgoed

Papieren vastgoed – voordelen:

  • Lage instapdrempel
  • Zeer liquide
  • Geen beheer
  • Spreiding mogelijk
  • Gemakkelijk overdraagbaar

Papieren vastgoed – nadelen:

  • Onderhevig aan schommelingen op de beurs en van de rentevoeten

Baksteen – voordelen:

  • Uiterst lage rentevoeten voor hypothecaire leningen
  • Voordelige fiscaliteit

Baksteen – nadelen:

  • Intensief beheer
  • Overdracht wordt in principe zwaar belast
  • Gebrekkige diversificatie

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.