Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Anders wonen in een stadsbos

Palazzo Verde, Nieuw-Zuid, Antwerpen

Anders wonen op Nieuw Zuid in Antwerpen: de Italiaanse toparchitect Stefano Boeri tekende met Palazzo Verde een nieuwe landmark in Antwerpen. ‘Dit wordt het groenste woonproject van ons land.’

Voor het Palazzo Verde, het Triple Living-project in Antwerpen, werkt de projectontwikkelaar samen met Stefano Boeri. Die Italiaanse architect werd wereldberoemd dankzij zijn duurzame woonprojecten, waarin bomen en planten de hoofdrol spelen. Met Palazzo Verde ontwerpt dit architecturale genie voor het eerst ook in België. ‘En het wordt wellicht het groenste woonproject van ons land, het eerste dat de stedelijke luchtkwaliteit verbetert’, zegt Kristof Schellekens, woordvoerder van Triple Living.

Boeri ontwierp eerder een verticaal stadsbos in Milaan: de twee woontorens van Bosco Verticale bevatten 900 bomen en 15.000 struiken. In China werkt hij aan Forest City, een stadswoud met 40.000 bomen en meer dan 1 miljoen planten, dat plaats zal bieden aan 30.000 inwoners.

Advertentie

Ontwerpen voor de toekomst

Steden hebben een belangrijk aandeel in de opwarming van de aarde, maar door steden anders in te richten, kunnen ze ook de oplossing aandragen. En daarin spelen urban forests een doorslaggevende rol. ‘Hoe meer we de natuur incorporeren in onze steden, hoe meer we klimaatverandering tegenhouden’, legt Stefano Boeri uit. ‘Betere luchtkwaliteit, minder energieverbruik, betere stedelijke biodiversiteit. Bovendien vergroot een groene omgeving het geluksgevoel bij de bewoners. Daarom is een ontwerp als Palazzo Verde cruciaal voor de komende jaren.’

'Dit wordt wellicht het groenste woonproject van ons land, het eerste dat de stedelijke luchtkwaliteit verbetert.'

Kristof Schellekens
Woordvoerder van Triple Living

In alle buurten die projectontwikkelaar Triple Living creëert heeft elk gebouw, elke straat en elke aanplanting zijn functie. ‘Al onze projecten zijn totaalconcepten, gedragen en geïntegreerd, en streven naar een sterke band met de buurt’, illustreert Kristof Schellekens.

Een toonaangevende architect als Stefano Boeri was dan ook de perfecte man voor het project van Nieuw Zuid, meent Schellekens. ‘Boeri past helemaal in onze ambitie om van Nieuw Zuid een toonbeeld van hedendaagse toparchitectuur te maken. Het moet ook een groene buurt worden. Wanneer de ontwikkeling afgerond is, zal er meer dan 12 hectare extra groen zijn.’

5 ton CO2

Het L-vormige ontwerp van Palazzo Verde zal een 60-tal appartementen bevatten, waarvan 75% al verkocht is, met weelderig groen op de terrassen en op de drie collectieve daktuinen. In totaal plant het ontwerp 86 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten. Daarnaast komt er ook een binnentuin van 360 m2. ‘Botanisten en ingenieurs berekenden dat de groene architectuur van Palazzo Verde meer dan 5 ton CO2 per jaar kan zuiveren’, zegt Schellekens nog.

Advertentie

‘Zo wordt dit het allereerste woonproject op Belgische bodem dat de stedelijke lucht zuivert en de strijd aangaat tegen luchtvervuiling en klimaatopwarming. Als duurzaamheid meer is dan enkel een modewoord, heeft het vastgoed een enorme aantrekkingskracht. Zowel bewoners als investeerders kiezen met overtuiging voor maatschappelijke verantwoord vastgoed.’

Palazzo Verde

Ook wonen in een groen icoon? Kijk op www.palazzo-verde.be of bel 03 336 00 00.

Advertentie
Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.