Staat u als bedrijfsleider op het punt om een gezinswoning te kopen of te bouwen? Dan kunt u dat zowel via de vennootschap als privé. Het kadastraal inkomen bepaalt mee de beste keuze.
Als bedrijfsleider kunt u de aankoop of bouw van een woning zowel privé als via uw vennootschap laten gebeuren. In dat laatste geval kan die vennootschap de diverse kosten en afschrijvingen in mindering brengen van het bedrijfsresultaat, en dat leidt tot minder belastingen. Omdat uzelf kosteloos in de woning verblijft, wordt u belast op het zogenoemde voordeel alle aard voor het gratis privégebruik. Daarbij moet u vooral letten op de grens van 745 euro voor het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen van de woning.
Marc De Backer woont als ondernemer in de villa van zijn bedrijf. Het niet-geïndexeerde KI van de woning werd vastgesteld op 1.200 euro. Marc gebruikt een vijfde van de villa voor zijn beroep. Het privégedeelte van het niet-geïndexeerde KI is dus gelijk aan 1.200 euro x 80% = 960 euro. Omdat dit méér is dan de grens van 745 euro, wordt het voordeel alle aard zwaar getaxeerd (zie kader). Voor zijn eerstvolgende belastingaangifte bedraagt het in principe 10.336 euro. Omdat de villa bemeubeld is, wordt dit bedrag vermenigvuldigd met een coëfficiënt 5/3. Het uiteindelijk te belasten voordeel bedraagt daardoor 17.227 euro.
Extra belastingen en bijdragen
Het voordeel alle aard wordt in de personenbelasting van Marc bovenop zijn gewone loon belast. Hij belandt daardoor in de hoogste belastingschijven, zodat hij op het voordeel 45 à 50 procent belastingen moet betalen. Het voordeel alle aard van 17.227 euro kost hem - als alleenstaande zonder kinderen - uiteindelijk meer dan 8.500 euro per jaar aan bijkomende belastingen. Marc moet bovendien rekening houden met verhoogde sociale bijdragen: met zijn jaarlijks brutoloon van 36.000 euro betaalt hij per kwartaal ongeveer 550 euro extra.
‘Uiteraard verschillen de cijfers naargelang de situatie’, weet Wouter Devloo van het fiscaal kantoor B&A Advies. ‘Hoeveel de extra belasting en verhoging van de sociale bijdrage concreet bedragen in jouw geval, kun je laten berekenen door een boekhouder of accountant. Die mag niet alleen kijken naar de inkomstenbelasting. Hij moet bijvoorbeeld ook de gevolgen voor de successierechten bestuderen. En misschien is de verhuur van het beroepsmatig gebruikte deel van de woning in sommige situaties wel interessant, voor wie het gebouw privé aankoopt of bouwt.’
Elektriciteit en verwarming
Ook belast wordt het voordeel alle aard voor het gratis gebruik van elektriciteit en verwarming in een woning, die ter beschikking wordt gesteld door de vennootschap. Daarvoor worden forfaitaire bedragen in rekening genomen, ongeacht het werkelijke verbruik. Afhankelijk van het reële verbruik kan het dus interessanter zijn om de energiefacturen privé te betalen. ‘Dat is zo als je energierekening minder dan 2.850 euro per jaar bedraagt’, zegt Wouter Devloo. ‘Niets belet je overigens om bijvoorbeeld de kosten voor verwarming zelf te dragen, en de elektriciteitsfactuur te laten betalen door de vennootschap.’