In 2018 richtte lerares en jonge onderneemster Cécilia Ntelo-Wa-Leko de vzw Zarafa op. De crèche vangt dove en slechthorende kinderen én kinderen zonder gehoorproblemen op. Haar project, dat door een microkrediet gefinancierd werd, won de prijs ‘Vrouw, moeder, ondernemer’ tijdens de Week van het Microkrediet in maart.
Cécilia Ntelo-Wa-Leko was nog maar 20 jaar toen ze een revalidatieboerderij voor kinderen wilde openen. Dat project bleek ambitieus, zwaar en duur. ‘Ik wist niet waar ik het geld moest halen of hoe ik mijn plek kon opeisen naast de erkende verenigingen.’ Dus begon ze aan een meer bescheiden plan, maar ook één met een sociale inslag: een inclusieve crèche voor dove en horende kinderen. ‘Mijn mama heeft 28 jaar in een crèche gewerkt. Na school en tijdens de vakantie ging ik er helpen. Ik heb daar veel tijd doorgebracht.’
Toen ze een dove oud-medeleerlinge tegen het lijf liep, kreeg Cécilia Ntelo-Wa-Leko een idee: ‘Ik bezocht een secundaire school, waar slechthorende kinderen in de klas zaten naast horende leerlingen. Dat vond ik erg waardevol. Voor mij was het vanzelfsprekend om een crèche te openen volgens datzelfde principe. Er is bovendien een nijpend gebrek aan inclusieve instellingen in Brussel.’
Ik moest vier weigeringen van de bank slikken voor ik mijn microkrediet binnenhaalde.
Voor de financiering ging Ntelo-Wa-Leko eerst naar de banken. ‘Na vier weigeringen kwam ik terecht bij BNP Paribas Fortis, die me doorverwezen naar MicroStart, de kredietorganisatie die me sindsdien ondersteunt. Zij lenen me niet alleen het geld. Er is een heel team dat mij praktisch bijstaat. En dat is goud waard.’
MicroStart werkt samen met Funds For Good. De organisatie leende Ntelo-Wa-Leko een derde van het gevraagde bedrag, zonder intrest. Ze kreeg ook gratis coaching, op maat van haar noden.
De juiste omkadering
Met haar microkrediet op zak zocht en vond Cécilia Ntelo-Wa-Leko de juiste personen voor haar project: boekhouder, verzekeringsmakelaar, advocate. ‘Mijn boekhouder hield er rekening mee dat mijn vzw nog in de kinderschoenen stond. Voor mijn verzekeringen krijg ik hulp van een vriend die makelaar is. Mijn nicht is advocate en houdt alle juridische zaken nauwlettend in het oog. Ik krijg ook steun van Stichting Marguerite-Marie Delacroix, die zich inzet voor mindervaliden. Een goede omkadering is van vitaal belang.’
Tijdens de Week van het Microkrediet halfweg maart, kreeg Cécilia Ntelo-Wa-Leko de prijs ‘Vrouw, moeder, ondernemer’ en die van Micro-ondernemer van het Jaar. ‘Ik ben erg trots op die prijzen. Het is een erkenning, bevestiging en bekroning van vier jaar lang verbeten vechten, ook door privéproblemen’, vertrouwt Cécilia Ntelo-Wa-Leko ons toe. ‘Af en toe liet ik de moed zakken en dacht ik dat Zarafa er nooit zou komen. MicroStart geloofde in mij en in Zarafa, ook toen ik er zelf niet meer in geloofde.’
De erkenning heeft deze nieuwe inclusieve crèche in Brussel op de kaart gezet. ‘De crèche ging open op het moment van onze dubbele nominatie, dat was prachtige reclame. Ik merkte toen dat Zarafa veel mensen raakt, zoals het ook mij had geraakt. Je moet geloven in je project. Bij elke tegenslag zei mijn advocate me dat als het zo makkelijk was om ondernemer te worden, iedereen een bedrijfje zou opstarten. Zij overtuigde me om nooit op te geven: de overwinning zou dubbel zo zoet smaken. En ze had gelijk’, glimlacht Ntelo-Wa-Leko.
Wat is een microkrediet?
Een microkrediet biedt een oplossing voor een onverwachte uitgave. De financiële instelling leent een klein bedrag aan wie een aanvraag indient, zodat zij die onvoorziene uitgave kunnen financieren. De terugbetaling van de lening gebeurt op korte termijn. Om een microkrediet binnen te halen, is een financieel en commercieel plan aan te raden. Sommige microkredietverleners adviseren kandidaten bij een financieel plan. Anderen bieden de eerste twee jaar begeleiding aan door een coach, of zelfs gratis advies van vrijwillige experts.
Er zijn verschillende microkredietverleners in Vlaanderen (Gent, Genk, Antwerpen), in Wallonië (Luik, Charleroi) en in Brussel, waar elke ondernemer of zelfstandige te rade kan gaan.
Wie kan gebruik maken van een microkrediet?
- Rechtspersonen
- Zelfstandigen in hoofdberoep
- Zelfstandigen in bijberoep
- Jonge ondernemers
- Micro-ondernemingen
- Sociale eenmans- of collectieve ondernemers
Voor welke behoefte(n)?
- Een professionele activiteit opstarten of ontwikkelen met een al dan niet duurzaam ontwikkelingsaspect.
- Een sociaal en duurzaam ondernemingsproject opstarten of ontwikkelen.
- De aankoop van materiaal financieren of de uitbreiding van de veiligheid in een onthaalinstelling voor kinderen.
- Uitgaven financieren om een activiteit in moeilijkheden opnieuw te lanceren.
Voor welk bedrag?
Het bedrag van een microkrediet varieert naargelang de verschillende financiële instellingen en volgens de criteria die de instellingen hanteren. De verleende kredieten schommelen meestal tussen 500 euro en 25.000 euro.
TIPS
- Omring u zelf met ernstige en vakkundige mensen. Cécilia Ntelo-Wa-Leko had een slechte ervaring met een architect die het werk waarvoor hij werd betaald, niet uitvoerde. Resultaat: financieel verlies en een jaar vertraging. Naast de kosten voor juridische vervolging vooraleer de onderneemster het verloren geld terugkreeg.
- Onderschat de administratieve complexiteit niet. Het systeem is ingewikkeld, de procedures zijn lang en traag. U kunt zich snel overdonderd voelen. Vandaar het belang van een goede entourage.
- Stel een betrouwbaar en stevig businessplan op. En blijf dat herwerken tot het perfect zit.
- Zorg voor een goed risicobeheer.
- Zoek hefbomen. Informeer naar subsidies en stichtingen. Er zijn er voor elk projecttype.
- Geloof in uw project. U bent de eerste die erin moet geloven en het project dragen.