Een vijfde van het brandstofverbruik van uw vloot wordt bepaald door de keuze van de autobanden. Maar ook de bandenspanning speelt een rol. Enkele tips.
- Bandentype
Autobanden hebben een grote impact op uw veiligheid en die van uw medewerkers. Bovendien bepaalt het juiste bandentype 20 procent van het brandstofverbruik van uw wagenpark. Het EU-bandenlabel, dat ingevoerd werd in 2012, geeft meer informatie over brandstofefficiëntie, grip op een nat wegdek en lawaai. Het verschil tussen een goede en een slechte band kan een brandstofbesparing tot 7,5 procent opleveren. Dat is 300 euro winst, gedurende de levensduur van de band.
- Bandenspanning
Een onvoldoende opgeblazen autoband zorgt bovendien voor een hoger brandstofverbruik, een stroever stuurgedrag en meer kans op lekke banden. De ideale bandenspanning vindt u doorgaans terug op de stijl van het portier of op de brandstofklep. Meestal ligt die tussen 2 en 2,5 bar. Is de druk 25 procent te laag (dus bijvoorbeeld 1,8 bar in plaats van 2 bar), dan vertaalt zich dat in een verhoogde rolweerstand van 10 procent. En daardoor stijgt het brandstofverbruik met 2 à 3 procent.
Elke autoband verliest na een tijdje lucht. Moedig uw medewerkers dus aan om maandelijks de bandenspanning van hun wagen te controleren. Of investeer in een drukmeter die u ter beschikking stelt in uw garage of op uw parking. Goed om te weten: de spanning moet gecontroleerd worden wanneer de banden koud zijn. Tijdens de wintermaanden wordt overigens aangeraden om 0,2 bar extra toe te voegen. Ook belangrijk: zie het reservewiel niet over het hoofd.
- Winterbanden
Hoewel winterbanden niet verplicht zijn in ons land, worden ze aanbevolen tussen midden oktober en midden maart. Bij temperaturen onder 7 graden Celsius verliezen gewone autobanden aan efficiëntie, omdat ze dan te hard worden. Winterbanden zijn elastischer en soepeler, en creëren daardoor een betere grip op de weg. Bovendien kunnen ze de remafstand met 10 procent verkorten bij regen, en zelfs met 20 procent bij sneeuw. Ter info: in sommige (skivakantie)landen zijn winterbanden wél verplicht.
- Scheurtjes en groeven
Stimuleer uw werknemers ook om hun autobanden geregeld te checken op scheurtjes. Ook de controle van de profieldiepte is essentieel. Om het hen gemakkelijk te maken, zitten er meestal slijtindicatoren in de groeven van de band. De wet bepaalt dat de groeven van zomerbanden minstens 1,6 millimeter diep moeten zijn, maar het BIVV hanteert 3 millimeter als norm. Voor winterbanden geldt een minimumdiepte van 4 millimeter: dit komt overeen met de zilveren band van een muntstuk van 2 euro.